Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 927: Atac la Kiev, explozii în Rusia, rachete din Iran și film scandalos! CIA: Amenințări fără precedent

Război în Ucraina, ziua 398: Tancuri donate și explozii la Kiev! Rusia avertizează Armenia, iar Zelenski are o profeție alarmantă

missing
28 martie 2023, ora 16:02

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 398 de la începutul invaziei la scară largă decretate de președintele rus Vladimir Putin. Rușii au atacat din nou Ucraina cu drone kamikaze. În Kiev au fost raportate mai multe explozii, iar o clădire a luat foc. Din fericire nimeni nu a fost rănit. Situația este însă din ce în ce mai fierbinte. Totodată, cele 18 tancuri Leopard 2 promise de Germania Kievului au ajuns în Ucraina, împreună cu 40 de vehicule de infanterie, conform publicației Der Spiegel.

Rusia a avertizat Armenia cu privire la „consecințele grave” dacă se supune jurisdicției Curții Penale Internaționale (CPI), care a emis un mandat de arestare pentru președintele Vladimir Putin, a informat luni agenția de presă RIA.  Totodată, președintele Volodimir Zelenski i-a spus directorului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, că nu poate exista „securitate nucleară” în Ucraina fără retragerea armatei ruse de la centrala nucleară de la Zaporojie, notează Gândul.

UPDATE Nikolai Șulghinov, ministrul rus al Energiei, a declarat că Rusia a reușit să își redirecționeze cu succes toate exporturile de petrol care altfel ar fi fost afectate de sancțiunile impuse de țările occidentale. Oficialul susține că “nu a existat nicio scădere a vânzărilor”. Totuși, Șulghinov a reiterat că există o probabilitate mare ca producția de petrol și gaze să scadă în acest an, din cauza restricțiilor și a lipsei de clienți europeni. Și Alexander Diukov, directorul general al Gazprom, a declarat că 2023 va fi un an mai dificil decât 2022, notează Biziday.

UPDATE Rusia a suferit pierderi grele în urma atacurilor sale asupra Avdiivka, un oraş din regiunea Doneţk, a anunţat Ministerul britanic al Apărării marţi în informarea sa zilnică privind războiul din Ucraina, relatează DPA.

UPDATE Un campion european de box ucrainean a fost ucis în lupta pentru țara sa împotriva forțelor invadatoare ale lui Vladimir Putin. Se presupune că Maxim Galinicev, în vârstă de 22 de ani, a servit pentru Brigada a 25-a aeriană Siceslav din regiunea Lugansk, unde a fost ucis, scrie Dailymail.

UPDATE Ministrul iranian de Externe, Hossein Amirabdollahian, este aşteptat mâine într-o vizită oficială la Moscova, unde se va întâlni cu omologul său rus Serghei Lavrov. La întâlnire se va discuta despre implementarea acordurilor încheiate între Teheran şi Moscova în ultimele luni. Ultimele evoluţii la nivel regional au fost, de asemenea, în centrul discuţiilor, notează Mediafax.

UPDATE Colonelul rus Serghei Atroșcenko, 41 de ani, a dat ordin să fie bombardate teatrul de stat și maternitatea, în timpul ocupației Mariupolului de către forțele ruse, scrie site-ul ucrainean TSN, care preia comunitatea de investigații internaționale InformNapalm.

UPDATE „Viitorul securităţii euro-atlantice este determinat pe câmpul de luptă din Ucraina, iar intrarea ţării noastre în UE şi NATO va finaliza reproiectarea arhitecturii de securitate a lumii şi va garanta securitatea continentului european timp de zece ani”, a declarat ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, vorbind la evenimentul ministerial al Cartei Adriatice, la invitaţia colegului său macedonean Buiar Osmani. A adăugat: „Cu sprijinul militar al partenerilor, poporul ucrainean şi forţele armate reţin acum Rusia, care este cea mai distructivă şi agresivă putere din istoria modernă”, potrivit Mediafax.

UPDATE În instituții speciale pentru copii din zonele Ucrainei ocupate de forțele Moscovei și pe teritoriul Rusiei se află 4.390 de orfani ucraineni și minori lipsiți de îngrijire părintească, a anunțat marți, 28 martie, vicepremierul Irina Vereșciuk, citată de publicația Pravda.

UPDATE Regatul Unit şi Polonia vor construi două sate temporare în vestul şi centrul Ucrainei, pentru a găzdui oamenii care au fost forţaţi să-şi părăsească casele de invazia rusă. Acest lucru a fost declarat de guvernul britanic, după cum a raportat The Guardian. Satele Lvov şi Poltava vor oferi adăpost pentru peste 700 de ucraineni, o mică parte din milioanele care au fost strămutate sau au fugit din ţară de la începutul războiului. Marea Britanie a anunţat o finanţare de până la 10 milioane de lire sterline, scrie Mediafax.

UPDATE Luptătorii din grupul de mercenari Wagner Group au fost probabil trimiși pentru a întări eforturile rusești în jurul orașului Avdiivka din estul țării, a raportat un thinktank cu sediul în SUA, citat de Sky News. Acest lucru vine după ce Ministerul britanic al Apărării a raportat marți că „progresul marginal” în jurul Avdiivka a venit cu „prețul unor pierderi grele în vehicule blindate” pentru Moscova. Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a citat forțele de apărare ucrainene Tavriisk, care au declarat că „serviciile secrete ucrainene prevăd că Wagner ar putea apărea în direcția Avdiivka”.

UPDATE Volodimir Zelenski a vizitat regiunea Sumî din nordul Ucrainei în cadrul turneului său în zonele din țară care au fost afectate de invazia Rusiei, relatează Associated Press, citată de The Guardian. Zelenski s-a întâlnit cu oficiali și locuitori locali din orașul Okhtyrka, care a cunoscut lupte crâncene anul trecut, dar nu a fost niciodată ocupat, și Trostianets, care a fost ocupat de forțele rusești timp de o lună și eliberat în martie 2022, notează AP. În ultimele șapte zile, liderul ucrainean a vizitat regiunile Herson și Harkov, părți ale acestora fiind recucerite anul trecut de la Rusia, în zona liniei de front de lângă Bahmut, în estul regiunii Donețk, și în Zaporojie, în sud, potrivit G4media.

UPDATE „Republica Moldova este țară candidat pentru aderarea la UE și aceasta este o oportunitate istorică pentru țara voastră. Rusia continuă să atace oamenii liberi din Ucraina și voi sunteți expuși unui impact foarte mare din partea acestui război. Rusia continuă să încerce să destabilizeze Moldova, folosind diverse metode: atacuri cibernetice și proteste înscenate. Până acum, ați răspuns la aceste lucruri cu putere. UE este solidară totalmente cu oamenii din Moldova în această perioadă complicată. La ultima ședință pe care am avut-o, statele membre a UE solicitat Comisiei Europene să prezinte un pachet de sprijin pentru Moldova până în vară ”, a declarat la Chișinău președintele Consiliului European, Charles Michel.

UPDATE Declarațiile Marinei Tauber despre presupuse vărsări de sânge la granița administrativă cu regiunea transnistreană sunt provocări clare. O spune șeful Biroului de Reintegrare Oleg Serebrian, la TV8, care precizează că autoritățile de la Chișinău nu planifică nicio operațiune militară în stânga Nistrului. Reacția vine după ce, săptămâna trecută, deputata Șor a acuzat-o pe Maia Sandu și pe Dorin Recean că ar pune la cale o provocare cu implicarea a mii de soldați români.

UPDATE Belarus „este forțată” să găzduiască arme nucleare pe teritoriul său ac urmare a „acțiunilor agresive ale NATO”, a precizat marți ministerul bielorus de Externe, informează The Guardian.

UPDATE Ucraina urmărește să epuizeze și să provoace pierderi grele forțelor ruse, care încearcă să captureze micul oraș din est, Bahmut, a declarat comandantul forțelor terestre ucrainene, Oleksandr Syrskyi, adresându-se soldaţilor, într-un mare depozit industrial, potrivit NewsWeek.

UPDATE Occidentul aplică „duble standarde” atunci când vine vorba despre încălcările drepturilor omului în lume, lucru evidenţiat în special prin răspunsul dur şi rapid la invazia rusă din Ucraina, relevă raportul anual al organizaţiei neguvernamentale Amnesty International, prezentat luni, transmit Reuters, AFP și Agerpres.

UPDATE Echipele rusești de la sporturi de echipă ar putea să nu mai fie admise să participe la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris. Potrivit Gazeta, una dintre recomandările pentru federațiile internaționale este interzicerea echipelor naționale rusești de fotbal, volei, handbal și baschet. Dacă federațiile internaționale decid să nu admită echipele ruseşti să se califice la Jocurile Olimpice din 2024, sportivii ruși, care participă la aceste sporturi, vor rata viitoarele Jocuri Olimpice, potrivit Rador.

UPDATE Alerta aeriană a răsunat aseară în mai multe regiuni din Ucraina, după ce rușii au lansat noi atacuri. Forțele Aeriene au anunțat că au doborât 14 drone Shahed de producție iraniană folosite de ruși ce au țintit capitala și regiuni din estul țării. În Kiev au avut fost raportate mai multe explozii, iar o clădire a fost cuprinsă de flăcări. Primarul capitalei ucrainene a scris pe canalul său de telegram că incendiul a fost stins și nimeni nu a fost rănit, iar purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iurii Ignat, a declarat că toate dronele folosite în atacurile asupra Kievului au fost doborâte.

UPDATE Rusia a avertizat Armenia cu privire la consecinţele grave pe le-ar suporta dacă se va supune jurisdicției Curții Penale Internaționale (CPI), care a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui Vladimir Putin, a informat luni agenţia de presă RIA, citată de Reuters și preluată de Agerpres.

UPDATE Indiferent unde și cum va izbucni un război, Elveția va rămâne neutră. Mai mult decât că face parte din identitatea elvețiană, neutralitatea este unul dintre pilonii pe care se stabilește modelul său de țară-afacere, motiv pentru care elvețienii îl apără și îl cultivă fără discuții. Cel puțin până acum. Potrivit seriei de studii „Securitate”, comandate de Ministerul Apărării, pentru prima dată și din cauza războiului din Ucraina, mai mult de jumătate din populația ţării susține apropierea de NATO, transmite publicația spaniolă ABC, citată de Rador.

UPDATE Membrii unei unități de asalt rusești recent formate își acuză comandanții că au desfășurat trupe pentru a-i împiedica să se retragă și i-au amenințat cu moartea după ce au suferit pierderi „uriașe” în estul Ucrainei, potrivit The Guardian, potrivit Money.

UPDATE Șeful ocupației din Crimeea, Serghei Aksionov, a fost persoana care a înființat această nouă companie militară privată, care, potrivit diverselor mass-media, ar fi afiliată Grupului Wagner. Presa rusă spune că organizația Konvoi oferă un salariu de aproximativ 2.400 de euro și că multora dintre luptătorii care au servit în unitate de ani li s-a promis pământ „în Crimeea sau Abhazia”, potrivit Rador.

UPDATE Rusia nu a reușit să obțină luni, în Consiliul de Securitate al ONU, adoptarea unei rezoluţii pe care a propus-o şi care cerea o anchetă independentă privind exploziile din septembrie anul trecut ale gazoductului Nord Stream, transmite agenția Anadolu. Rusia, China şi Brazilia au votat în favoarea proiectului de rezoluție, în timp ce restul de 12 membri ai Consiliului s-au abținut, transmite News.ro.

UPDATE Marina militară rusă a lovit cu rachete supersonice antinavă o ţintă de antrenament din Marea Japoniei, a anunţat marţi Ministerul Apărării de la Moscova, potrivit Digi24.

UPDATE Preşedintele României, Klaus Iohannis, va participa marţi la o şedinţă la sediul Serviciului Român de Informaţii în cadrul căreia vor fi evaluate măsurile adoptate de SRI în contextul războiului din Ucraina, notează Mediafax.

UPDATE Ucraina a primit primele sale tancuri de luptă principale britanice, alături de alte vehicule blindate de producție occidentală donate, a anunțat luni ministrul apărării Oleksii Reznikov, potrivit CNN. Presa scrie că 18 tancuri Leopard 2 ale Germaniei au ajuns în Ucraina, iar ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov a publicat un video în care îi mulțumește omologului său britanic pentru tancurile Challenger 2.

UPDATE Rusia furnizează Iranului tehnologie pentru consolidarea departamentului cibernetic din armată, relatează publicația The Wall Street Journal.Cooperarea militară dintre cele două țări a crescut constant de la debutul războiului din Ucraina, potrivit Știripesurse.

UPDATE Avioanele de luptă de generație nouă conferă Rusiei o „dominație tot mai mare” deasupra zonei de conflict din estul Ucrainei, potrivit unui înalt oficial ucrainean, în contextul în care incapacitatea Rusiei de a atinge superioritatea aeriană totală pe parcursul războiului a fost cheia succeselor ucrainene pe câmpul de luptă, scrie ABCNews.
Înaltul oficial de la Kiev, care a vorbit exclusiv cu ABC News, a declarat că Rusia a înlocuit modelele mai vechi de avioane cu Su-35 mai modern.

UPDATE Serhii Popko, şeful administraţiei militare a oraşului Kiev, a declarat că Rusia a lansat drone spre Kiev, dar forțele de apărare aeriană ale Ucrainei au identificat şi au distrus „toate țintele inamice” în spaţiul aerian din jurul capitalei. Resturi ale dronelor au căzut în districtul Sviatoşino din vestul Kievului, declanșând un incendiu pe un perimetru de 200 de metri pătraţi dintr-o clădire nerezidenţială, a adăugat el, potrivit G4media.

UPDATE ONU consideră că perchezițiile desfășurate de autorităţile Kievului în clădirile Bisericii Ortodoxe Ucrainene subordonate Patriarhiei Moscovei ar putea avea "caracter discriminatoriu”, relatează RBC preluat de Rador.

UPDATE Comandantul forțelor terestre ale Ucrainei spune că trupele sale continuă să respingă atacurile asupra orașului Bahmut din est și că apărarea Bahmutului este o „necesitate militară”. Comentariile -generalului Oleksandr Syrskyi au semnalat din nou intenția Ucrainei de a continua lupta în Bahmut, în ciuda numărului mare de morți, potrivit HotNews.

UPDATE Cel puțin două persoane au murit luni într-o lovitură cu rachete rusești în orașul Sloviansk, din est, potrivit guvernatorului regional. Atacul a lăsat alți 29 de răniți, a spus Pavlo Kyrylenko, adăugând că o serie de clădiri și birouri înalte au fost avariate sau distruse. Volodimir Zelenski a postat un videoclip care arăta vehicule în flăcări și resturi împrăștiate peste drum, scrie HotNews.

UPDATE Președintele Ucrainei, i-a spus șefului AIEA, Rafael Grossi, că siguranța centralei nucleare din Zaporojie nu poate fi garantată cât timp rușii vor fi acolo. Cei doi s-au întâlnit luni pentru a discuta despre managementul celei mai mari centrale nucleare din Europa și au avut discuții „consistente”, potrivit lui Grossi, potrivit HotNews.

UPDATE Companiile occidentale care își vând afacerile rusești și care pleacă din Rusia sunt obligate să doneze 10% către guvernul rus, scrie Financial Times, citând o decizie a Comisiei pentru investiții străine din Rusia, potrivit HotNews.

UPDATE Consiliul de Securitate al ONU a refuzat luni cererea Rusiei de a investiga cine a aruncat în aer conducta Nord Stream 2. Rusia, China și Brazilia au votat în favoarea moțiunii de investigare, dar nu au obținut cele nouă voturi necesare pentru a fi adoptate în consiliul celor 15 națiuni, notează HotNews.

Război în Ucraina, ziua 397: Avertizare pentru Moldova, vizita lui Zelenski și oraș dispărut. Oligarhi: „Putin a îngropat Rusia”
Război în Ucraina, ziua 396: Rusia va amplasa arme nucleare în Belarus. NATO critică planul, iar Kievul cere reuniune ONU urgentă

Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice

/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii

missing
07 septembrie 2024, ora 22:20

Viena este un fel de Mecca pentru toți cei pasionați de operă. Artiștii care ajung să evolueze pe scenele de acolo ating apogeul carierei, pentru că asta înseamnă să fii printre cei mai buni din lume. Dar puțini sunt cei care știu că și Republica Moldova are o contribuție la formarea patrimoniului cultural al Europei. La opera din Viena a cântat Maria Cebotari, renumita „privighetoarea Basarabiei” , dar și instrumentiști moldoveni cu renume mondial. Cu una dintre violonistele de la Chișinău, stabilite la Viena, faceți cunoștință în reportajul ce urmează. 

Faceți cunoștință cu Alexandra Tîrșu, recunoscută la nivel mondial drept una dintre cele mai talentate violoniste ale generației sale. Artista vine din Republica Moldova și cântă pe marile scene la o vioară Stradivarius ce datează din 1717. Aceasta i-a fost oferită de fondul Societății Stradivarius de la Chicago. 

Alexandra Tîrșu este absolventa Universității de Muzică din Viena, una dintre cele mai apreciate instituții de profil din lume. După încheierea studiilor a decis să rămână în capitala austriacă, acolo unde, spune ea, arta e la ea acasă. 

„Viena fiind orașul muzicii, aici se află foarte multe săli de concerte frumoase, vestite și importante. Noi ne aflăm aici, lângă Konzerthaus, unde am și evoluat de mai multe ori. Nivelul muzicii e foarte înalt, mai ales muzică clasică. Mereu poți să te duci la un concert seara, găsești în fiecare sală de concert un star. Este și o susținere mare din partea guvernului, foarte multe finanțe se dau pentru artă, proiecte, pentru cultură. Dacă ne uităm puțin, e un oraș de istorie mare și clar că e cu mult mai ușor să faci muzică aici, unde totul te inspiră. Te-ai dus pe o stradă, acolo a trăit Beethoven, te duci pe alta - acolo a trăit Mozart”, a declarat Alexandra Tirsu.

Acum, Alexandra culege aplauze și ovații pe toate scenele mapamondului, de la Berlin, Hamburg și București până la Seoul, Shanghai și Beijing. Revine, însă, mereu la Viena. 

„În inima Europei, Viena este incontestabil centrul cultural al Austriei și una dintre capitalele mondiale ale muzicii. Operele, concertele și spectacolele de teatru joacă de secole un rol important în viața vieneză, iar mulți compozitori de renume mondial, precum Mozart sau Strauss au trăit și au lucrat în această metropolă. De-a lungul anilor, austriecii au știut să păstreze patrimoniul cultural , dar au lăsat loc și pentru dezvoltare și inovații”.

Mihaela Mocanu, care zilele trecute și-a încheiat mandatul de ambasador în Austria, vorbește cu mândrie despre contribuția artiștilor originari din Republica Moldova la promovarea imaginii țării noastre. 

„Astfel de valori ca Alexandra Tîrșu sau Maria Bunea, Marius Malinețchi sau Marcel Lazăr, care actualmente am înțeles că face concerte în Republica Moldova, și încă avem mulți pe care din economie de timp nu reușesc să le spun numele la toți, aduc o contribuție extraordinară promovării imaginii în Austria, dar totodată și prezentării RM în calitate de țară care aduce valori. RM, cum spuneam, nu este doar un beneficiar al oportunităților UE, dar iată prin artiștii pe care îi avem, RM demonstrează că avem valori care pot aduce contribuție la îmbogățirea diversității culturale europene”, a menționat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Dar nimeni, însă, nu a atins culmile Mariei Cebotari. Născută la Chișinău, la începutul secolului 20, între anii 1930 și 1940, soprana a fost inegalabilă în vremea ei, fiind angajata operei de la Viena până la sfârșitul vieții.

„Deseori eram într-o, nu aș spune că polemică, dar era un fel de concurență între noi, moldovenii și austriecii: cui aparține mai mult Maria Cebotari. Până la urmă am ajuns la înțelegerea că ea ne aparține nouă tuturor, atât timp cât Maria Cebotari a devenit steaua culturii pe care noi, ambele state, le împărtășim”, a declarat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Cifre oficiale arată că în Austria sunt stabiliți doar o mie de moldoveni. Dar pentru că mulți au ajuns aici cu acte românești, ambasada noastră de la Viena crede că ar fi vorba de o diaspora de patru-cinci mii. Mulți dintre aceștia sunt angajați în cadrul organizațiilor internaționale. 

Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.