Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis să suspende cererile de demisie ale judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiție, ceea ce a stârnit reacții diverse. De exemplu, judecătoarea Livia Mitrofan consideră că cererea de demisie este un drept al fiecărui cetățean și nu poate fi suspendată. Liderul Partidului „Congresul Civic” califică decizia CSE drept invalidă, iar deputata PAS, Marcela Adam, spune că este necesar acest lucru, pentru a preveni sabotajul sistemului de justiție. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 31 martie a emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.
Potrivit judecătoarei Livia Mitrofan, decizia CSE poate pune în pericol securitatea raporturilor juridice, însă nu crede că judecătorii vor avea repercusiuni dacă nu se vor prezenta la muncă.
„Suntem în situație excepțională, se aplică măsuri excepționale. Cu toate acestea, cred că cererile de demisie au fost examinate prin hotărârile CSM, hotărârile CSM au intrat în vigoare, ele nu sunt suspendate. Respectiv, este un act administrativ prin care s-a acceptat cererea de demisie. În ce mod se suspendă cererea de demisie care nu este un act și nu poate fi suspendată, eu nu pot să-mi explic.
Mai mult ca atât, cred că cererea de demisie este un drept al fiecărui cetățean, indiferent dacă este sau nu judecător și nu poți forța o persoană să muncească, pentru că este, de fapt, contrar legii. Dacă judecătorii acceptă să activeze în continuare, după mine, ar fi fost ca dumnealor să-și revoce cererile de demisie. Atunci eu înțeleg, dar în asemenea circumstanțe, mi se pare că este o contradicție între hotărârile CSM adoptate, care sunt în vigoare și o decizie a CSE care a suspendat ce? Demisia? Demisia nu este un act administrativ, este o manifestare de voință”, a spus Mitrofan.
Iurie Munteanu consideră că cererea de demisie este o exprimare de voință care nu poate fi îngrădită, iar decizia CSE ar fi un act invalid și nul din punct de vedere juridic.
„Cererea de demisie este o exprimare de voință care nu poate fi îngrădită cel puțin din punct de vedere al raporturilor de muncă și atribuțiilor statutului sau posturilor respectivelor persoane. De fapt, noi avem un blocaj, conflict între două ramuri ale puterii. În cazul de față, CSE reprezintă ramura executivă, judecătorii - ramura judecătorească. Puterea executivă nu poate fi mai presus decât puterea judecătorească.
Nu-i destul că prin acest act, CSE a încercat să îngrădească anumite drepturi cetățenești ale judecătorilor, dar de fapt, a admis o ingerință în atribuțiile, competențele, împuternicirile altei ramuri ale puterii. Acest act al CSE este unul invalid, nul, care nu produce repercusiuni de ordin juridic. Ei nu pot fi impuși să lucreze”, a menționat Munteanu.
Deputata PAS, Marcela Adam, a subliniat că decizia CSE asigură dreptul cetățenilor la justiție și este necesară în condițiile de crize multiple în care se află Republica Moldova.
„Urmărim o situație excepțională în justiție, acolo unde vedem un sabotaj din partea judecătorilor care nu vor să accepte o reformă absolut necesară pentru Republica Moldova.Toate acțiunile lor vin să saboteze sistemul justiției și să îngrădească cumva dreptul cetățenilor la justiție. Prin această decizie, se asigură dreptul cetățenilor la justiție.
În condițiile de crize multiple în care se află Republica Moldova și acest pericol de securitate, ar trebui în calitatea noastră de cetățeni să fim responsabili, fiecare la locul său de muncă și să analizăm care este viitorul acestei țări, care sunt acțiunile care depind nemijlocit de fiecare dintre noi pentru a asigura un viitor pașnic și prosper al țării”, a punctat Adam.
TV8.md reamintește că Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a luat măsuri extraordinare pentru deblocarea blocajului din sistemul justiției. Membrii CSE au constatat situația excepțională existentă la CSJ și au decis adoptarea unei măsuri extraordinare temporare de suspendare a cererilor de demisie a judecătorilor, pe un termen de 30 de zile, în vederea asigurării funcționalității instituției.
Decizia se referă la 5 judecători cu mandatele valide de la CSJ, care nu vor putea depune demisia în următoarele 30 de zile, și la 7 judecători care au depus recent cererea de demisie și care au mandatele valide până astăzi inclusiv, iar prin decizia CSE, demisia le va fi suspendată și vor continua activitatea la CSJ.
„Este un instrument de intervenție rapidă, o măsură extraordinară, dar necesară. Trebuie să ajustăm și să asigurăm cadrul legal de funcționare a justiției, astfel încât să diminuăm riscurile care pot apărea și să asigurăm accesul oamenilor la justiție. Este o oportunitate în plus pentru judecătorii onești de a face un pas înainte și de a acționa în beneficiul cetățenilor”, a subliniat premierul Dorin Recean.
Potrivit ministrei Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, în contextul în care mai mulți judecători și-au dat demisia și există riscul de întrerupere a funcționalității Curții Supreme de Justiție și o posibilă stopare a examinării dosarelor, se impune în ultimă instanță aplicarea acestei măsuri temporare.