Toate zborurile aeronavelor civile vor fi interzise pe întreg spațiul aerian al Republicii Moldova în zilele de 1 și 2 iunie, informează Grupul Media pentru Știri de Securitate (GMSS-CPE). Totodată, în cazul aeronavelor fără pilot (drone) civile, interdicția de zbor este pentru perioada 31 mai până pe 2 iunie. Deciziile sunt luate în contextul desfășurării Summitului Comunității Politice Europene (CPE), programat pentru data de 1 iunie și care va găzdui în jur de 50 de delegații oficiale, formate din șefi de state europeni, șefi de guverne și înalți oficiali ai Uniunii Europene.
„Cu privire la spațiul aerian al Republicii Moldova, în vederea asigurării siguranței și securității aeronautice, toate zborurile aeronavelor civilevor fi interzise pe întreg spațiul aerian al Republicii Moldova pentru intervalul de timp 1 iunie ora 00.00 (ora locală) până pe 2 iunie ora 07.00 (ora locală), excepție făcând aeronavele oficiale. În cazul aeronavelor fără pilot (drone) civile, interdicția de zbor este pentru perioada 31 mai ora 00.00 (ora locală), până pe 2 iunie ora 07:00 (ora locală).
Autoritățile cu atribuții în domeniu au informat companiile aeriene din timp, pentru ca acestea să decidă cum reprogramează orarul de zbor al curselor aeriene, pentru a nu afecta mobilitatea pasagerilor”, informeză GMSS-CPE.
De asemenea, începând cu 15 mai, parcarea auto din preajma Aeroportului Internațional Chișinău va activa în regim special până în data de 25 mai, perioadă în care parcarea transportului auto la etajele inferioare va fi interzisă. Etajul superior va fi disponibil pentru parcare, însă, în perioada 25 mai - 2 iunie (până la 07.00 ora locală) accesul în parcarea Aeroportului va fi interzis pe toate nivelele.
Potrivit GMSS-CPE, autoritățile din domeniile securității naționale, afacerilor interne și apărării informează cetățenii că vor asigura pe întreg teritoriul național un regim de normalitate, folosind măsuri și mijloace adecvate pentru menținerea stabilității sociale.
Măsurile de securitate, care vor fi aplicate pentru Summitul CPE, sunt la standarde internaționale, vor fi instalate gradual și vor avea nivel sporit de flexibilitate, astfel încât inconveniențele să fie cât mai reduse pentru cetățeni.
Astfel, pe linie polițienească, măsurile IGP vor fi aplicate treptat, în funcție de momentele de desfășurare a situației operative atât pentru traficul rutier, cât și pentru pietoni. Viața cotidiană va fi limitată doar pentru perioade scurte.
De asemenea, nu va fi permisă parcarea pentru un anumit interval de timp, în perimetrele de securitate maximă. Cetățenii vor fi informați în perioada următoare cu privire la rute alternative de deplasare și posibilitățile de parcare a autoturismelor în spațiul de securitate destinat Summitului CPE.
Poliția face apel la conducătorii auto să dea dovadă de înțelegere față de eventualele dificultăți din trafic, să își păstreze calmul și să nu uite de politețea rutieră.
De asemenea, cel mai indicat este ca cetățenii să își planifice din timp traseul de deplasare în zilele de 31 mai, 1 și 2 iunie, accesând drumurile adiacente Aeroportului Internațional Chișinău, evitând arterele principale ale capitalei, precum și deplasarea în anumite intervale de timp pe ruta Chișinău – Bulboaca și revers.
La fel, Poliția va suplini numărul angajaților în spațiile publice din Chișinău, pentru a fluidiza traficul rutier și va intensifica patrulările, întrucât în capitală și în localitățile din proximitate sunt așteptați mulți vizitatori. Cetățenilor li se recomandă să aibă asupra lor documentele de identitate, în cazul în care vor fi legitimați de către organele de ocrotire a normelor de drept.
În contextul pregătirii Summitului, Poliția de Frontieră va spori controlul și supravegherea în toate zonele de competență. Astfel, va fi suplinit numărul de polițiști de frontieră din prima linie și al dispozitivelor speciale de control al documentelor de călătorie.
Protecția demnitarilor de rang înalt va fi asigurată de Serviciul Pază și Protecție de Stat(SPPS), în care este implicat un dispozitiv mărit de forțe de securitate aferente numărului mare de delegații oficiale.
Serviciul de Informații și Securitate va realiza măsuri orientate spre descoperirea, prevenirea şi contracararea acţiunilor care periclitează securitatea de stat, publică şi a cetățenilor.
„Comunicarea cu cetățenii va fi intensificată, astfel încât să se aducă la cunoștință toate măsurile de securitate, pentru ca cetățenii să-și poată organiza în mod optim deplasările. Informațiile de interes public vor fi comunicate pe toate canalele existente ale autorităților din domeniul securității naționale prin paginile de web și Facebook. Vor fi publicate hărți cu trasee alternative, perimetrele în care parcările nu sunt permise în perioada desfășurării Summitului și alte informații importante și utile pentru cetățeni.
Din rațiuni de securitate, mai multe informații, inclusiv cele care prevăd unele restricționări, nu pot fi date publicității decât foarte aproape de momentul instituirii acestora. În acest context, autoritățile naționale fac apel la înțelegere din partea cetățenilor pentru inconveniențele generate de lipsa informării prealabile pe problemele date”, menționează GMSS-CPE.
GMSS informează că pe parcursul lunii mai vor fi organizate mai multe simulări și antrenamente tactice în vederea asigurării desfășurări la un nivel înalt al Summitului CPE, în Republica Moldova.
Autoritățile, mizează pe atitudinea proactivă a cetățenilor în tot angrenajul de pregătiri pentru acest eveniment de anvergură care se va avea loc în țara noastră, în localitatea Bulboaca.