După ce Procuratura Bălți a clasat cauza penală în cazul copiilor înjurați și bătuți la grădinița 38 din Bălți, Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii își exprimă profundul dezacord și îngrijorarea față de decizia luată. Experții CNPAC afirmă că orice agresiune verbală și fizică împotriva copiilor, în virtutea vârstei mici și incapacității de a se apăra, reprezintă o încălcare gravă a drepturilor copiilor și că agresorii trebuie să poarte răspundere pentru abuzul săvârșit.
De menționat că procurorul Leonid Gagim, responsabil de caz, și-a motivat decizia prin faptul că nu există un bănuit și nici circumstanțele unei infracțiuni. Acesta face referire la evaluările psihologice, care potrivit lui nu au scos la iveală „indicatori specifici copiilor victime ale abuzului”, adică vârsta mică pe care o au aceștia nu le-a permis să înțeleagă dacă asupra lor s-a comis o infracțiune.
În replică, în declarația CNPAC se menționează că 3 din cei 10 copii vizați în cauza penală au fost supuși evaluării psihologice, iar concluziile rapoartelor de evaluare psihologică efectuate nu au fost valorificate corespunzător: constatările și concluziile specialiștilor au fost citate selectiv, fiind interpretate eronat, anumite enunțuri fiind scoase din context. Totodată, nu s-a făcut uz de posibilitatea de a solicita opinia specialiștilor psihologi care au efectuat evaluarea psihologică pentru consultarea concluziilor expuse în raport.
În urma evaluării psihologice s-au identificat semne specifice urmare violenței: anxietate, agresivitate, frică, iritare, tensiune psihică, tulburări ale somnului și perturbarea activității de bază (jocul). Printre concluziile specialistului se regăsește faptul că, presiunile (strigăte, etichetări, injurii) din partea educatoarei și a ajutorului acesteia au avut un impact negativ asupra copiilor, fiind exprimate prin comportamente, care au fost interpretate de către specialist ca fiind consecințe efective ale acțiunilor umilitoare la care au fost supuși copiii.
„Violența față de copii de vârstă timpurie, în special violența verbală, are un impact negativ asupra dezvoltării emoționale și psihologice, iar datorită particularităților de vârstă, în special a incapacității de a conștientiza acțiunile săvârșite împotriva lor, consecințele nu parvin imediat, acestea pot fi resimțite după ani. Tolerarea impunității față de agresiunea verbală împotriva copiilor de vârstă mică, cauzată de neconștientizarea caracterului inuman și degradant al acțiunilor, transmite un mesaj incorect în societate diminuând gravitatea fenomenului violenței față de copii și poate fi interpretat ca o justificare a violenței”, se accentuează în declarația CNPAC.
În aceste condiții, CNPAC face apel către toate părțile implicate să acționeze în interesul superior al copiilor și să asigure respectarea drepturilor și a siguranței lor, în mod eficient prin asumarea angajamentului că toți cei care comit acte de violență împotriva copiilor să fie trași la răspundere și sancționați în conformitate cu gravitatea faptelor comise.
Amintim că incidentul s-a produs în luna martie, când două angajate ale grădiniței din Bălți au fost acuzate de unii părinți că îi băteau și îi înjurau pe cei mici. Abuzurile la care erau supuși micuții cu vârste cuprinse între 2 și 3 ani au fost descoperite de părinți. Aceștia au decis să facă înregistrări pentru a înțelege ce de fapt se întâmplă în instituție în lipsa lor, după ce copiii refuzau să meargă la grădiniță și plângeau când erau lăsați cu dădaca și educatoarea.
„Stă ca un trântor și se pișă în pat, vezi ce atitudine el are, 2 ani, el se uită la asta, măgăroiule ce ești. Lasă labele celea jos, ai z***t pe toți deam, atâta bocănești. Ridică mâinile în sus, chișoarcă ce ești tu, fu puturosule. Lasă măi scaunul, lasă măi scaunul cela, închide gura. Așa copil ca tine nu-i trebuie lui măta și lu taicătu.”
Aceasta este doar una din multiplele înregistrări făcute pe ascuns de către părinți.
După acest incident, conducerea Direcției de Învățământ din cadrul Primăriei Bălți a eliberat din funcție dădaca, educatoarea, însă, continuă să activeze în aceeași grupă.