Președintele rus Vladimir Putin și ministrul chinez al Apărării, Li Shangfu, s-au întâlnit de Paște, la Moscova, unde au salutat cooperarea militară strânsă a țărilor lor. Întâlnirea a dat startul vizitei de patru zile a lui Li în Rusia – prima sa călătorie în străinătate de la intrarea în funcție luna trecută. Se întâmplă în timp ce țările occidentale au intensificat presiunea asupra Beijingului pentru a-l împinge pe Putin să pună capăt războiului împotriva Ucrainei, transmite CNN.
Li Shangfu a precizat că relaţiile între China şi Rusia sunt „deja intrate într-o nouă eră”.
„Este vorba despre prima mea vizită în străinătate de când am preluat funcţia de ministru al Apărării. Am ales în mod special Rusia, pentru a pune accentul pe caracterul special şi importanţa strategică a relaţiilor noastre bilaterale”, a adăugat Li.
El i-a transmis lui Vladimir Putin „salutările cordiale” ale preşedintelui chinez Xi Jinping.
„China este dispusă să lucreze cu Rusia” pentru „a întări comunicarea strategică între cele două armate” şi „a aduce noi contribuţii la menţinerea securităţii şi stabilităţii mondiale şi regionale”, se arată într-un comunicat, care nu menţionează conflictul din Ucraina.
În timpul întrevederii, la care a fost prezent şi ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, Putin a salutat cooperarea militară între cele două state.
„Lucrăm activ prin intermediul departamentelor militare, facem schimb regulat de informaţii utile, cooperăm în domeniul militaro-tehnic şi desfăşurăm exerciţii comune. Este vorba, fără nicio îndoială, de un alt domeniu important care întăreşte natura relaţiilor noastre”, a spus Putin.
Li, sacționat de SUA
Li, un general și veteran al eforturilor de modernizare militară a Chinei, a fost sancționat de Statele Unite în 2018 din cauza tranzacțiilor cu exportatorul rus de arme controlat de stat Rosoboronexport, când conducea Departamentul de Dezvoltare a Echipamentelor militare chineze.
Aceste tranzacții au inclus livrarea Rusiei către China a aeronavelor de luptă Su-35 în 2017 și a echipamentelor legate de sistemele de rachete sol-aer S-400 în 2018, potrivit Departamentului de Stat al SUA.
Călătoria lui Li succede vizita de stat de luna trecută a liderului chinez Xi Jinping în Rusia, în care Xi și Putin și-au consolidat în continuare legăturile dintre țările lor și s-au angajat să „aprofundeze încrederea reciprocă militară” și să consolideze schimburile și cooperarea militară.
În timpul întâlnirii sale cu Li de duminică, Putin a calificat recenta vizită a lui Xi în Rusia „foarte productivă” și a spus că relațiile dintre Rusia și China se dezvoltă bine în toate domeniile, inclusiv în departamentele militare, potrivit unui comunicat al Kremlinului.
Cooperarea militară ️între țări a fost „una dintre cele mai importante domenii care întărește natura remarcabilă de încredere și strategică a relațiilor”, a spus Putin.
Li i-a spus lui Putin că încrederea dintre armatele celor două țări a fost „din ce în ce mai consolidată” și cooperarea a dat „rezultate fructuoase”, potrivit unui raport din presa de stat chineză.
China era pregătită să colaboreze cu Rusia pentru „întărirea comunicării strategice între cele două armate, consolidarea coordonării și cooperării multilaterale și a aduce noi contribuții la protejarea securității și stabilității regionale și globale”, a spus Li, citând consensul dintre Xi și Putin.
Ucraina nu a fost menționată în citirea oficială a reuniunii.
Poziția Chinei față de război
China și-a revendicat neutralitatea față de războiul din Ucraina și a cerut pacea în conflict. Dar a refuzat de asemenea să condamne invazia Rusiei sau să facă vreun apel public ca Rusia să-și retragă trupele. Oficialii săi au spus în schimb, în mod repetat, că preocupările „legitime” de securitate ale tuturor țărilor trebuie luate în considerare și au acuzat NATO și SUA că alimentează conflictul.
Cu toate acestea, liderii europeni și-au exprimat speranța că Xi și-ar putea folosi relația cu Putin pentru a impulsiona pacea. Mai mulți lideri s-au deplasat în capitala chineză în ultimele zile în încercarea de a promova astfel de obiective.
În timpul unei conferințe de presă comună cu omologul său chinez la Beijing vineri, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a declarat că recenta vizită a lui Xi la Moscova indică faptul că nicio țară nu are o influență mai mare asupra Rusiei decât China.
Vizita ei a urmat unei călătorii comune a președintelui francez Emmanuel Macron și a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care Ucraina s-a aflat în fruntea agendei.
O declarație comună a lui Macron și Xi emisă de Elysee, totuși, nu a reușit să-l vadă pe liderul chinez să plece de la pozițiile declarate anterior ale Beijingului cu privire la război.
Între timp, SUA și aliații săi și-au exprimat în mod repetat îngrijorarea că China se gândește să trimită ajutor letal efortului de război al Kremlinului – o afirmație pe care Beijingul a negat-o. Cele două țări au continuat să desfășoare exerciții militare comune în întreaga lume de la invazia rusă.
Li este de așteptat să rămână la Moscova până miercuri. El va purta discuții cu oficiali militari ruși și va vizita academiile militare ruse în timpul vizitei, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului săptămâna trecută.
Li a preluat luna trecută postul în mare parte ceremonial de ministru al apărării, în timpul reuniunii anuale a legislaturii chineze. El este, de asemenea, membru al Comisiei Militare Centrale a Partidului Comunist Chinez, care controlează armata în practică.