Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a pregătit o serie de recomandări utile pentru consumatorii care vor alege să pună pe masa de sărbători o sticlă de vin efervescent. Totuși, indiferent de preferințe, autoritatea îndeamnă toți cetățenii să consume băuturi alcoolice moderat.
Conform ANSA, vinurile efervescente se clasifică după următoarele categorii: vin spumant, vin spumant de calitate, vin spumant de calitate de tip aromat, vin spumos, vin petiant și vin perlant. La rândul lor, aceste categorii se împart în: brut natur, extra brut, brut, extra sec, sec, demisec, demidulce, iar vinurile petiante și perlante mai au și categoria dulce.
Consumatorilor li se recomandă să fie atenți la conținutul de zahăr și să aleagă un spumant cu un nivel redus de zaharuri de maxim 12 g/dm3 .
În același timp, este foarte importantă temperatura de servire a unei băuturi efervescente. În funcție de culoare, cele albe și roze se vor savura la o temperatură de 8-10 grade Celsius, iar cele roșii, la 12-14 grade.
De asemenea, este foarte important cum se deschide o sticlă de vin spumant. Aceasta trebuie deschisă cu mișcări circulare și trebuie rotită anume sticla, și nu dopul.
Totodată, un indicator de calitate este perlarea. Bulele mici și persistente sunt un indiciu al calității vinului. Astfel, perlarea care durează mai mult timp în pahar sugerează un vin spumant de calitate.
ANSA mai recomandă consumatorilor ca vinurile să fie procurate doar din locuri autorizate, iar vinurile spumante fără alcool, așa numitele „pentru copii”, pot fi periculoase pentru sănătatea acestora.
Autoritatea amintește cetățenilor că indiferent de spumantul ales, excesul de alcool provoacă prejudicii grave sănătății.