Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1047: Linie roșie, atac la Kursk și tensiune la Pokrovsk! Onet: „Rusia folosește o altă armă în Moldova”

social

/VIDEO/ Un preot cum mai rar întâlnești! Află povestea părintelui din Boghenii Vechi, care a anulat toate taxele

22 aprilie 2023, ora 21:00

De aproape 25 de ani, enoriașii din Boghenii Vechi și câteva alte sate învecinate pot spune că l-au apucat pe Dumnezeu de-un picior. Acum un sfert de veac, în vechea și modesta bisericuță din localitate a venit să slujească preotul Vladimir Childescu. Pe atunci avea doar 22 de ani, dar deja căsătorit și cu doi copii. I-a cucerit pe săteni prin smerenie, dragoste pentru cuvântul lui Dumnezeu, blândețe și corectitudine. 

Deși blajin la vorbă, a rezistat atunci când a decis să treacă parohia la Mitropolia Basarabiei, fiind susținut de comunitate. A devenit cunoscut și după ce a antrenat la fotbal elevii din sat, dar și pentru că a fost măturător la o companie în Capitală. Împreună cu preoteasa, cresc acum 5 copii, însă niciunul nu i-a călcat pe urme. Deocamdată.

„Anul acesta este un jubileu pentru mine pentru că fac 25 de ani de când sunt preot aici”. 

„- Răstignirea este un cadou de la cineva? - Da, ca tot ceea ce vedeți aici. Sunt creștinii care donează. Mă întreabă ce trebuiește și eu le zic de ce este nevoie. - La modul general, cum reușiți să întrețineți biserica? - Încercăm după putință, împreună cu creștinii care au mai rămas. - Îs puțini că pleacă sau că s-au întors cu spatele la biserică? - Pleacă în lumea celor drepți. Cei care au plecat peste hotare nu se mai întorc. Casele rămân părăsite”. 

De un sfert de secol, Vladimir Childescu bătătorește această cărare ce duce la biserica din satul Boghenii Vechi. Nu a numărat de câte ori a urcat și coborât acest deal mic, dar cert este că de mii de ori. A venit aici în vara lui 1998 și de atunci, este parohul acestei biserici.

„Întreținerea este foarte dificilă. Taxe nu avem. Ca să întreții bisericuța, costă. Trebuie plătiți lucrătorii, curentul electric. Dar ne descurcăm cu ajutorul În mare parte”. 

Lăcașul sfânt a fost construit în 1866. Cu ajutorul ctitorilor, a fost renovat după 150 de ani.

De Dumnezeu, l-a apropiat bunica sa, căreia și acum îi mulțumește pentru că i-a fost călăuză: „Răposata Vera, am trăit în aceeași ogradă în satul natal BlÎndești, tot raionul Ungheni. Ea mi-a insuflat această dragoste pentru Dumnezeu”.

Chiar dacă avea o dragoste aparte pentru religie, a decis să se facă inginer electrician. Însă, în al doilea an de studii, a abandonat Universitatea Tehnică: „Eram deja căsătorit. La 18 ani. Am văzut altfel lucrurile și ca să nu mergem mai departe și să nu profesez, am zis că stop. Până aici. Ceea ce bunica mi-a insuflat. Ea pe patul de moarte a zis: Chiar aș vrea să te văd un preot. - A apucat? - Da. da. La 22 de ani am fost hirotonit preot și prima mea parohie este aici, în Boghenii Vechi. 

Dacă ți-a mai da Dumnezeu o șansă, ce ai vrea să devii? Tot așa aș fi. - Electrician nu? - Sigur că nu. Să vă spun sincer, eu mă tem de electricitate. - Dar vă mai pricepeți? Dacă se strică vreun bec, îl schimbați? - Dacă sincer, eu mă tem de electricitate”.

Ca orice început, și al lui ca preot a fost cu marcat de multe necunoscute și lipsuri.

„Când am venit aici în sat, am stat cu chirie prin câteva case, ale creștinilor. Nu aveam unde. Eram deja cu doi copii. Între timp, s-a născut și al treilea. Mi-am făcut studiile la Mănăstirea Chițcani, apoi cu încetișorul, am trecut pe la școala din sat. Am vrut să fiu cu copiii și să le insuflu și lor ceva, făcând voluntariat. Copiii erau surprinși să audă cuvântul lui Dumnezeu. Cu timpul, am fost primit în rândul profesorilor, ca profesor de religie, curs opțional”. 

Pe alți elevi, Vladimir Childescu i-a ajutat să descopere pasiunea pentru fotbal. Le-a fost antrenor, doar că în sutană și fără fluier. Acum, nu prea mai are pe cine antrena. Mai puțin entuziasm, mai puțini elevi în sat. 

„- Cum s-a luat? S-au apropiat câțiva elevi care iubeau fotbalul și voiau să fie cineva să îi ajute. - Dar trebuia să știți și ceva despre regulile fotbalului... - Păi, am jucat și eu în copilărie. Știam niște reguli. - Una este joaca de pe toloacă și altfel e un meci profesionist. - Așa jucam și noi, nu profesionist, eram alături de ei și era destul”. 

Pe lângă antrenor de fotbal și profesor de religie, preotul a avut și alte meserii care l-au ajutat să-și întrețină familia. La un moment dat, a decis să se mute la Chișinău, unde s-a angajat ca măturător. 

„- M-am alipit de un agent economic care este de la noi din sat, care a susținut și reparația bisericii. Am făcut curățenie în jurul oficiului lui. 2 ani. După care, dumnealui mi-a propus să revin în sat pentru o altă activitate: creșterea păsărilor. A cumpărat pământ, a construit ferma și am fost administrator. - La firma lui, nu a dumneavoastră? - Nu, nu. Eu doar administram lucrările”. 

Și acum îl mai găsești la ferma de păsări, însă ca muncitor auxiliar. Deține și un masterat în psiho-pedagogie. Și, în timp ce soția sa face al doilea masterat, fiind profesoară de biologie în Capitală, el a pus pauză pe studii. 

„Este timpul când am mai multe griji ca să le reușesc pe toate. Aceeași alimentație pe care o avem în parohie, hrănim 20 de bătrâni. La școală petrecem competiții, șah, dame și tenis de masă, alimentația celor mai buni copii la lecții. Iar pe 30 aprilie, va avea loc festivalul Masa Pascală, pe care l-am început în mintea mea în 2013”. 

În toți acești ani, au existat două perioade complicate, pe care și le-ar dori să le dea uitării. Împovărat de taxe, acum 17 ani, a decis să treacă parohia de la Mitropolia Moldovei la Mitropolia Basarabiei. 

„2006 a fost o răscruce pentru parohia noastră ca să aderăm la Mitropolia Basarabiei. Au fost vremuri grele pentru noi. Eu am rămas pe poziția mea. Creștinii s-au divizat. Dacă am spus: eu nu mă întorc în Mitropolia Moldovei, dacă nu, atunci mă retrag cu totul. Mă bucură faptul că creștinii au acceptat.Eu aici m-am simțit că sunt preot, nu sunt cel care permanent taxez”.

O altă cumpănă a fost atunci când soția sa a fost diagnosticată cu cancer la sân, reușind, în cele din urmă, să învingă boala. 

„Dumnezeu a avut grijă. Mai ales prin faptul că am fost alături și cu rugăciunile ei zi și noapte. Eu mai dormeam, mă trezeam și vedeam cum era, se ruga mereu. Și atunci a înțeles că Dumnezeu a avut grijă de noi”. 

Și preotul este bolnav. De mai multă vreme, se luptă cu diabetul zaharat, iar pentru a se menține, își injectează insulină.

În timp ce filmam în biserică, o femeie, orginară din acest sat, a intrat la preot ca să-i lase 200 de lei pentru citirea pomelnicului. 

„- Eu dat cât pot. Eu dădeam 100, dar m-am gândit că este puțin și i-am pus două. Îmi pare că nu este de ajuns. - Datorită dumnealui, mai rezistă biserica și puținii oameni care mai trăiesc aici. Nu ar mai exista. Face ordine, este preot adevărat. - El a crescut cu noi aici. Preotul nostru, copilul nostru”.  

L-a lăudat și dăscălița. Femeia și-l amintește din prima zi cum a venit la biserica din sat. 

„- Când a venit la noi, era așa tortoșel. - 100 de kilograme aveam. - Și boala oleacă, și... - Ce să facem...? - Când vine vremea și este vreo înmormântare ceva, vede că e vai de... El nici colacii nu îi ia, îi împrăștie la vreun sărac, la unul, la altul”. 

Am surprins și un botez. De altfel, este primul botez oficiat în biserica din Boghenii Vechi, de la începutul anului. În comparație, în aceeași perioadă de timp, au avut loc cinci înmormântări. 

Dar nu este vorba de un copil care va locui în Republica Moldova. Băiețelul a venit pe lume într-o altă țară, acolo unde sunt stabiliți părinții lui. 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan 

/VIDEO/ Dragoste fără limite: Istoria impresionantă a soților Roșca, care au reușit să crească și să educe 34 de copii
/VIDEO/ „Poștărița anului” are nevoie urgentă de ajutor. Svetlana Ceban luptă pentru a nu orbi
/VIDEO/ Satul Gotești ascunde o comoară naturală: Apa dintr-un izvor poate arde și are puteri tămăduitoare
/VIDEO/ O bijuterie pe patru roți, o nouă iubire sau un concert la Arena Chișinău. Ce dorințe și-au pus artiștii noștri pentru 2025
/VIDEO/ O bijuterie pe patru roți, o nouă iubire sau un concert la Arena Chișinău. Ce dorințe și-au pus artiștii noștri pentru 2025
/PROMO/ Secretul banilor: Șeful Serviciului Vamal, Alexandru Iacub, dezvăluie cum a așteptat peste o oră în vamă
/PROMO/ Secretul banilor: Șeful Serviciului Vamal, Alexandru Iacub, dezvăluie cum a așteptat peste o oră în vamă
O casă din stânga Nistrului, în flăcări din cauza unui încălzitor electric. Proprietarii au ajuns la spital
O casă din stânga Nistrului, în flăcări din cauza unui încălzitor electric. Proprietarii au ajuns la spital
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
La ieșirea din țară se menține trafic intens. Recomandările Poliției de Frontieră pentru a traversa mai ușor granița
La ieșirea din țară se menține trafic intens. Recomandările Poliției de Frontieră pentru a traversa mai ușor granița

O casă din stânga Nistrului, în flăcări din cauza unui încălzitor electric. Proprietarii au ajuns la spital

missing
05 ianuarie 2025, ora 20:00

O casă a luat foc în stânga Nistrului din cauza funcționării necorespunzătoare a unui încălzitor electric. Două persoane au ajuns la spital.

Incendiul s-a produs în noaptea de 4 ianuarie, proprietarul casei a pornit încălzitorul și s-a dus la bucătărie. Potrivit așa-zisului minister de Interne din regiune, lângă încălzitor era un scaun cu o pătură pe el, care a luat foc și a cuprins întreaga cameră. 

Proprietarii au încercat să stingă singuri focul, apoi au ieșit în stradă și au chemat vecinii în ajutor. Ulterior, au chemat deja pompierii.

Până la sosirea pompierilor, o cameră era complet arsă, iar focul se răspândea în toată casa. Pompierii au luptat două ore cu focul.

Proprietarii casei au fost duși la Spitalul din Slobozia.

ANRE a aprobat astăzi tarife mai mari la căldură și la lumină. Astfel, de acum încolo, energia termica va costa cu 40 la sută mai mult, în timp ce energia electrică va fi mai scumpă cu 70 la sută. /În acest context, ministerul energiei anunță ca facturile la lumină și căldură, pentru luna ianuarie vor fi compensate. Nu este clar însă deocamdată în ce măsură. /Descoperire macrabră într-un lac din parcul Dendrarium. O tânără de 27 de ani a fost găsită fără suflare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Început de an cu scumpiri. Premier Energy propune majorarea tarifelor pentru consumatorii casnici de la 2 lei și 34 de bani la 5 lei și 13 de bani la lumină pentru un kilowatt/oră, aproape dublu față de cât plătim acum. /Situație critică în Transnistria. Rezerva de gaze rămasă în conducte este suficientă pentru a asigura alimentarea cu gaz a sudului regiunii până pe 20 ianuarie și a nordului până pe 10, spune pretinsul prim-vicepremier al regiunii transnistrene, Serghei Obolonic. /Începând de astăzi, Euro a devenit valuta de referință pentru stabilirea cursului oficial al leului moldovenesc. Banca Națională a Moldovei dă asigurări că cetățenii și agenții economici nu vor resimți un impact direct, tranziția fiind una tehnică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Așa cum a anunțat, de la ora șapte dimineața, Moscova a oprit livrările gaz spre regiunea transnistreană. Șeful de la Moldovagaz susține că gazul stocat în conducte ar urma să ajungă malului stâng încă câteva zile. Între timp, în regiune au fost luate primele măsuri de urgență. Tiraspolul însă nu a răspuns la oferta Chișinăului. /Între timp, de la miezul nopții, și Centrala de la Cuciurgan a sistat livrările de curent electric pentru malul drept al Nistrului. Ce spune Energocom despre sursa, dar și volumele noilor achiziții de electricitate, în câteva momente. /Accident cumplit pe o șosea din raionul Rîșcani. Un tânăr de 26 de ani și mama acestuia de 64 de ani au decedat, după ce au zburat cu automobilul într-un copac. Tragedia s-a întâmplat aproape de miezul nopții.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Piețele și magazinele din Capitală au fost luate cu asalt de cumpărători. Indiferent de bugetul rezervat, fiecare a ținut să procure câte puțin și divers. Ce prețuri au afișat înainte de Revelion comercianții! /Începând de mâine, 1 ianuarie, cetăţenii care se asigură în mod individual pot deja procura poliţa de asigurare medicală pentru anul 2025. Care va fi prețul acesteia și de unde le puteți procura! /Anul nou bate la ușă, iar în această seară toți vor ciocni câte o cupă de spumant. Ce așteptări și dorințe au moldovenii în 2025 și cum vor sărbători Revelionul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Premierul Dorin Recean vrea să naționalizeze mai multe instituții de la noi pe care le numește puncte strategice. Guvernul nu confirmă oficial, dar se presupune că ar fi vorba despre Moldovagaz, deținută în proporție de 50 la sută de Gazprom. /Tiraspolul ar fi refuzat ajutoarele umanitare pe care Chișinăul era pregătit să le ofere cetățenilor din stânga Nistrului. Sunt declarațiile Maiei Sandu care îndeamnă totuși la solidaritate. /Și în 2024 nivelul sărăciei absolute în Republica Moldova a crescut, afirmă ministrul muncii și protecției sociale. De vină ar fi criza energetică din țara noastră.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În ianuarie, cetățenii vor primi compensații cu 200 de lei mai mari decât în decembrie. Autoritățile au recalculat ajutoarele la facturi, reieșind din noile tarife la gaz. /Nerespectarea regulilor de utilizare a sobelor a mai făcut două victime. Doi bărbați din Dubăsari și Dondușeni au murit carbonizați după ce casele le-au luat foc. /Captură impresionantă de droguri la Bălți. Oamenii legii au confiscat un kilogram de cocaină, două kilograme de amfetamină și 1700 de pastile de ecstasy
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Energia termică s-ar putea scumpi cu peste 40 la sută. Termoelectrica și CET Nord au cerut tarife mai mari din 2025. /Schema de la Biroul Interpol Moldova prin care zeci de străini cerecetați penal scăpau de căutare internațională ar fi fost pusă la cale de fostul ministrul al justiției și șef la SIS, Vitalie Pîrlog. Despre asta au scris jurnaliștii de la Bloomberg. /Un bărbat din capitală s-a ales cu arsuri ușoare după ce în apartamentul lui s-a produs o explozie. Suflul deflagrației a aruncat în aer geamurile locuinței.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O rachetă rusă ar fi survolat spațiul aerian al Republicii Moldova în dimineața zilei de astăzi. Asta după ce Rusia a lansat un nou atac asupra sistemului energetic ucrainean cu rachete și drone. Autoritățile au confirmat că, deocamdată, nu există perturbări în sistemul energetic național, care este conectat cu cel al Ucrainei. /Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Nașterea Domnului, conform calendarului gregorian. Crăciunul marchează nașterea lui Hristos. Crăciunul pe stil vechi va fi sărbătorit pe 7 ianuarie. /Accident aviatic în nordul Kazahstanului. Un avion cu 67 de oameni la bord s-a prăbușit, după ce s-ar fi lovit cu un stol de păsări. Momentul impactului cu solul a fost surprins de martori.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În cadrul unei ceremonii la care au fost chemați 500 de invitați, Maia Sandu și-a început astăzi, oficial, cel de-al doilea mandat de președintă a Republicii Moldova. /Moldova a fost nevoită să cumpere energie electrică mai scumpă din România, după ce rușii au atacat cu rachete centrala electrică din Podolsk, afectând și activitatea centralei de la Cuciurgan. /Mai mulți angajați de la Calea Ferată a Moldovei demisionează unul după altul. Oamenii se plâng că nu și-au mai primit salariile din vara. Cum răspunde Întreprinderea de Stat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guvernul îndeamna cetățenii să economisească energia electrică și să se aștepte la deconectări, în timp ce Premier Energy a făcut deja un grafic de întreruperi planificare, despre care nu oferă detalii. /Chișinăul respinge acuzațiile înaintate de Rusia, precum ca Maia Sandu ar vrea să se răzbune pe locuitorii din stânga Nistrului și planifica o operațiune militară acolo. Experții spun ca rușii urmăresc să destabilizeze situația de la Chișinău. /Opt inspectori vamali de la punctul de trecere al frontierei de la Leușeni sunt cercetați penal pentru luare de mită. Oamenii legii au făcut azi percheziții la domiciliile acestora.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Uniunea Europeană se pregătește să ajute financiar Republica Moldova, dacă Federația Rusă va opri furnizarea de gaz de la 1 ianuarie, declară președinta Parlamentului European. /De anul viitor, producătorii de carne de la noi vor putea exporta în Uniunea Europeană carne marinată și cârnăciori. Cererile în acest sens pot fi depuse deja la ANSA. /CNA anunță că a aplicat amenzi în valoare de peste 10 milioane de lei, cetățenilor care și-au vândut votul la prezidențiale și la referendumul din această toamnă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se așteaptă întreruperi la energia electrică, iar tariful la lumină ar urma crească dacă rusii vor înceta livrările gaz în regiunea transnistreană. Sunt declarațiile facute de șefa statului într-o conferință de presă. /Zi de proteste la Parlement. Profesorii, angajați de la Serviciul Hidrometeo dar și de la Calea Ferată au ieșit împreună în stradă pentru a cere salarii decente, după care s-au retras ca să lase loc fermierilor. /Cei care vor cumpăra voturi la următoarele alegeri riscă pedepse mai dure. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost aprobat azi în prima lectură la ședința Parlamentului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandal și îmbrânceli, azi, în fața Guvernului. Fermierii care protestau în timp ce cabinetul de miniștri era în ședință, au încercat să intre cu forța în clădirea executivului. /Șefului direcției mobilitate urbană, Vitalie Mihalache, reținut luni într-un dosar de corupție, a fost adus astăzi în instanță unde procurorii au cerut mandat de arest în izolator pe numele lui. /Fugarul Ilan Șor și Marina Tauber rămân pe lista persoanelor vizate de măsuri restrictive pe teritoriul UE. Tribunalul Uniunii Europene a respins recursul celor doi, care au cerut anularea sancțiunilor și despăgubiri financiare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șoferul care a provocat tragicul accident de la Edineț, din acest weekend, în urma caruia trei oameni au murit a fost plasat în arest preventiv. Tânărul de 19 ani își va petrece următoarele 30 de zile după gratii. /Încercările lui Vlad Filat de a scăpa de statutul de condamnat penal s-au soldat cu eșec. Curtea Supremă de Justiție a declarat irevocabilă hotărârea prin care Vlad Filat a fost condamnat la închisoare pentru corupție. /Se așteaptă alegeri anticipate în Germania, după ce cancelarul Olaf Scholtz a fost demis din funcție prin vot de neîncredere.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi funcționari de la direcția Mobilitate Urbană și 5 reprezentanți ai unor agenți economici au fost reținuți azi de CNA. Aceștia sunt acuzați de corupție pasivă și activă. /Republica Moldova intră de astăzi, oficial, în stare de urgență în energetică. Ce presupune această măsură. /În 2025, la Chișinău va fi deschisă prima ambasadă a Israelului. Anunțul a fost făcut de ministerul de externe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Pedagogii au protestat astăzi în față Parlamentului. Aceștia au cerut salarii mai mari cu cel puțin 15 la sută și nu 9 procente, cât le oferă statul. /Moldovagaz anunță ca a suplinit în totalitate cantitatea necesară de gaz pentru această iarnă și dă asigurări că nu vom mai avea parte de scumpiri în acest sezon rece. /Înainte de asta, în cadrul unei ședințe care a durat până la ora 3 dimineața, parlamentul a votat pentru instituirea stării de urgență în energetică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procurorul general și șeful SIS au fost audiați astăzi în Parlament pe subiectul coruperii alegătorilor. Aceștia au prezentat ultimele date și au răspuns la întrebările deputaților. /Tot la ședința de astăzi, premierul Dorin Recean va cere instituirea stării de urgență în energetică, iar moțiunea de cenzură inaintată de BCS împotriva guvernului ar urma să fie supusă votului. /Miniştrii de interne din Uniunea Europeană au luat decizia aderării depline la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei de la 1 ianuarie 2025.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
???? Guvernul va cere mâine, parlamentului instituirea stării de urgență în energetică. Cabinetul de miniștri a votat astăzi necesitatea instituirii acestei măsuri. ???? Stare de urgență în domeniul economiei pentru 30 de zile și în regiunea transnitreană, aprobată de așa- zisul „parlament” de la Tiraspol. Între timp, Chișinăul anunță că ia în calcul plata compensațiilor pentru locuitorii din regiune, care riscă să rămână fără gazul rușilor de la 1 ianuarie. ???? Președintele oficiului teritorial a lui Șor din Dondușeni urmează să compară in fața magistraților, fiind învinuit de acceptarea finanțării ilegale. Este al treilea om din cercul fugarului care este trimis pe banca acuzaților de la începutul acestei săptămâni.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ministerul Muncii anunță ca 90 de procente din cetățenii care au cerut compensații pentru luna noiembrie au fost declarați eligibili. Ajutoarele ar urma să fie disponibile începând cu ziua de mâine. /După ce ieri, sindicatele din învățământ au cerut o majorare de cel putin 15 la suta la salarii și au anunțat proteste, ministerul educației a declarat că a pornit discuții cu cei de la finanțe pentru a veni cu măsuri adiționale, fără a menționa însă despre ce este vorba. /Războiul din Ucraina va continua până când obiectivele stabilite de Putin vor fi atinse, anunță Kremlinul care ii cere Ucrainei să renunțe la ambiția sa de a adera la NATO și să se retragă regiunile pe care Rusia le-a revendicat. Cum a răspuns Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Nemulțumiți de faptul ca de anul viitor, salariile le vor fi majorate cu doar 9 la sută, pedagogii vor ieși vineri la protest. Sindicatele din educație cer pentru început o majorare de cel puțin 15 la sută. /Pe data de 16 decembrie va fi clar dacă rușii vor continua să livreze gaz în regiunea transnistreana. Luni este ultima zi în care Gazprom poate solicita tranzit prin intermediul altui gazoduct decât cel al Ucrainei. /Ion Ceban acuza administrația pieței centrale de colectare ilegală de taxe și cere demisia directorului actual. Ce spun comercianții, aflați în jurnal.

/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/PROMO/ Secretul banilor: Șeful Serviciului Vamal, Alexandru Iacub, dezvăluie cum a așteptat peste o oră în vamă
/PROMO/ Secretul banilor: Șeful Serviciului Vamal, Alexandru Iacub, dezvăluie cum a așteptat peste o oră în vamă
/VIDEO/ Cum se face economie la Chișinău: Iluminatul decorativ rămâne conectat pe mai multe străzi
/VIDEO/ Cum se face economie la Chișinău: Iluminatul decorativ rămâne conectat pe mai multe străzi
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Dezastru pe o stradă din Chișinău: 7 mașini distruse și un rănit. Cum s-a întâmplat carambolul
/VIDEO/ Dezastru pe o stradă din Chișinău: 7 mașini distruse și un rănit. Cum s-a întâmplat carambolul

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.