Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 955: Atac nocturn, farsă din Rusia și arestări misterioase. Ex-șeful NATO face o propunere Kievului

externe

Război în Ucraina, ziua 427: Avertizarea Kievului privind parada de 9 mai. China anunță singura cale de ieșire din conflict

26 aprilie 2023, ora 22:39

„Atât de penibil și incorect! România susține pe deplin integritatea teritorială a Ucrainei și eforturile acesteia de a câștiga abominabilul război de agresiune al Rusiei împotriva sa”. Declarația a fost făcută de șeful diplomației de la București, Bogdan Aurescu, după ce ex-președintele rus Dmitri Medvedev a declarat că alternativa la intrarea Ucrainei în NATO sau a unui război mondial ar fi „împărțirea liniștită” a acestei țări. Între timp, Africa de Sud îl invită pe liderul de la Kremlin în vizită, deși este obligată să îl rețină pe Vladimir Putin, conform angajamentelor luate ca membru al Curții Penale Internaționale, și s-a răzgândit să părăsească organizația.

Totodată, „ucrainenii obișnuiți nu înțeleg unde sunt munițiile promise de Occident, aviația și rachetele cu rază lungă de acțiune”, transmite consilierul șefului Biroului Președintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak, în timp ce presa notează că Ucraina şi-a accelerat pregătirile de contraofensivă, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski declară că Rusia trebuie să piardă, iar criminalii de război trebuie trași la răspundere. Președintele chinez Xi Jinping o discuție telefonică cu Volodimir Zelenski, a anunțat președintele ucrainean, care a punctat că discuția a fost „lungă și plină de însemnătate”, transmite Reuters.

UPDATE Purtătoarea de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a comentat convorbirea telefonică dintre președintele ucrainean Volodimir Zelenski și președintele Chinei, Xi Jinping. Într-un comunicat al ministerul este menționat că „Rusia a luat act de disponibilitatea Chinei de a facilita negocierile de pace cu Ucraina”.

UPDATE Preşedintele chinez Xi Jinping, care a discutat miercuri pentru prima oară la telefon cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski de la începutul Războiului rus în Ucraina, i-a spus că ”negocierile” sunt singura cale de ieşire din conflict. China „nici nu va sta să urmărească focul de cealaltă parte, nici nu va pune gaz pe foc, cu atât mai puțin să încerce să profite”, i-a mai spus Xi lui Zelenski, recunoscând că criza a avut un „impact major” la nivel internațional, a transmis guvernul chinez, citat de presa de stat.

UPDATE Direcția de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina (GUR) sfătuiește publicul rus să stea departe de parada din 9 mai din Piața Roșie din Moscova unde va fi sărbătorită, ca în fiecare an, Ziua Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial și să evite apropierea de criminalii de război și echipamentele militare. Autoritățile din două regiuni ruse învecinate cu Ucraina au decis anularea tradiționalei parade militare de la 9 mai „pentru a nu atrage loviturile inamicului” prin mari concentrări de trupe și echipament militar. Parada de Ziua Victoriei a fost anulată în regiunile ruse Kursk și Belgorod, de la granița cu Ucraina, din motive se securitate, relatează Ukrainska Pravda, citând oficiali ai administrațiilor locale și presa rusă de stat, notează Ziare.com.

UPDATE Președintele Chinei, Xi Jinping, a avut miercuri o convorbire telefonică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a relatat televiziunea de stat chineză CCTV, potrivit Reuters. Cei doi au avut un schimb de păreri pe tema relațiilor China - Ucraina, potrivit sursei citate. Beijingul va trimite un emisar special în Ucraina, care să discute cu toate părțile implicate pentru a rezolva criza ucraineană, a spus Xi, potrivit CCTV, scrie HotNews.

UPDATE Guvernul ungar a avertizat miercuri că nu va sprijini niciun fel de integrare euroatlantică a Ucrainei până când ţara vecină nu va recunoaşte drepturile minorităţii maghiare care locuieşte pe teritoriul său. "Guvernul nu va sprijini niciunul dintre eforturile de integrare ale Ucrainei până când ţara nu va reda drepturile anterioare anului 2015" deţinute de minoritatea maghiară din oblastul Transcarpatia, din sud-vestul Ucrainei", a anunţat într-un mesaj postat pe Facebook executivul condus de ultranaţionalistul Viktor Orban, potrivit NewsWeek.

UPDATE Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a reținut un bărbat rus care pregătea un atac asupra unui spital naval din Crimeea, a comunicat miercuri, pentru agenția rusă TASS, Centrul de Relații Publice (PRC) al Serviciului Federal de Securitate rus (FSB).

UPDATE Polonia va menține embargoul asupra importului diferitelor tipuri de cereale ucrainene cel puțin până la sfârșitul anului, a declarat miercuri ministrul Dezvoltării de la Varșovia, Waldemar Buda, în cadrul unui interviu acordat Radio Zet, scrie B1.

UPDATE Primul campionat de fotbal al Asiei Centrale va avea loc în luna iunie fără Rusia, exclusă din competiţiile internaţionale de către FIFA şi UEFA după invadarea Ucrainei, dar care a fost invitată să dispute această competiţie, informează AFP.

UPDATE Autorităţile americane au dat băncii JPMorgan permisiunea de a procesa temporar plăţi pentru Russian Agricultural Bank, scrie Reuters, citând o sursă din Rusia apropiată discuțiilor, potrivit Adevărul.

UPDATE Regimul de la Moscova a decis să expulzeze zece diplomaţi de la Ambasada Norvegiei în Rusia, a anunțat miercuri Ministerul de Externe de la Oslo. Decizia survine ce Norvegia a anunţat acum două săptămâni expulzarea a 15 angajați ai Ambasadei Rusiei la Oslo suspectați că erau ofiţeri de informaţii ce operau sub acoperirea unor posturi diplomatice.

UPDATE Rusia a preluat controlul temporar asupra activelor grupului energetic finlandez Fortum și fostei sale filiale germane Uniper, semănând confuzie cu privire la soarta altor companii occidentale, potrivit Adevărul.

UPDATE Forțele aeriene ale Rusiei nu au avut capacitatea să exploateze superioritatea aeriană pentru a oferi sprijin forțelor terestre, a constatat un raport al institutului britanic de cercetare RUSI, potrivit Adevărul.

UPDATE Comisia Europeană a fost de acord să adauge uleiul de floarea-soarelui pe lista mărfurilor al căror import din Ucraina va fi temporar interzis, a afirmat, la Luxemburg, ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus, citat de BBC.

UPDATE Parlamentul Lituaniei a votat marţi o reglementare controversată ce legalizează respingerea migranţilor care trec graniţa din Belarus în anumite situaţii, informează DPA, citată de Agerpres.

UPDATE Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Cehe, Jan Lipavsky, a reacționat dur la comentariile omologului său rus, Serghei Lavrov, despre președintele ceh, Petr Pavel, informează Radio.cz „Declarațiile clovnului Lavrov despre președintele nostru sunt ridicole. Rusia este un stat terorist și conducerea sa ar trebui adusă în fața unui tribunal internațional”, a transmis Jan Lipavsky pe Twitter. Într-un interviu acordat publicației Politico, președintele ceh Petr Pavel și-a exprimat convingerea că nu se poate avea încredere în China pentru a media un acord de pace între Rusia și Ucraina, deoarece pentru Beijing este profitabil ca războiul să continue, notează Libertatea.

UPDATE Evgheni Roizman, fostul primar al celui de-al patrulea oraș ca mărime din Rusia, Ekaterinburg, este judecat miercuri pentru acuzațiile de discreditare a forțelor armate ruse în legătură cu războiul din Ucraina, transmite The Guardian. El a afirmat că este acuzat pentru că a descris intervenția militară a Moscovei în Ucraina drept „invazia Ucrainei”, relatează agenția de presă franceză Agence France-Presse (AFP), potrivit G4media.

UPDATE Președintele sud-african Cyril Ramaphosa a anunțat miercuri că țara sa nu se va retrage din Curtea Penală Internațională (CPI) înainte de a-l găzdui pe președintele rus Vladimir Putin pentru summitul BRICS, o schimbare de poziție față de cea anunțată cu doar o zi în urmă, relatează Reuters. „Putin poate veni în această țară oricând”, a dat asigurări secretarul general al ANC, Fikile Mbalula, într-o conferință de presă susținută marți, înaintea lui Ramaphosa. „CPI nu servește intereselor tuturor, ci ale câtorva”, a acuzat el.

UPDATE Administratorul NASA, Bill Nelson, a condamnat marţi invazia Moscovei în Ucraina, însă a spus că se aşteaptă ca Rusia şi SUA să continue să lucreze împreună la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) până când aceasta va fi scoasă din funcţiune, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

UPDATE Trupele ruse și mercenarii din miliția Wagner au început să se împuște reciproc în Luhansk din cauza unei dispute, afirmă autoritățile din Ucraina. Soldații și mercenarii din grupul patronat de Evgheni Prigojin se învinuiau reciproc pentru greșelile pe care le-au comis pe frontul din Ucraina, susțin oficialii de la Kiev.

UPDATE Două bombardiere strategice rusești de tip Tu-160 au efectuat o misiune de patrulare în apele neutre ale mărilor Barenţ şi Norvegiei, a anunțat, miercuri, ministerul rus al Apărării, notează Digi24.

UPDATE Analistul militar Radu Tudor arată faptul că Pentagonul a luat o decizie cu impact strategic și va muta misiunile de realimentare din Germania în Polonia. Această mișcare strategică vine să întărească flancul Estic al NATO, potrivit Știripesurse.

UPDATE Ministerul rus al Apărării anunță că militarii din Belarus, aflați pe un poligon din Rusia, au studiat detaliat situațiile în care ar fi dat ordinul de lansare a unor rachete nucleare ale complexului Iskander.

UPDATE O convorbire telefonică purtată de un soldat rus cu soția și interceptată de ucraineni dezvăluie moralul trupelor Moscovei în timpul distrugeriii coloanei de tancuri rusești de la Vuhledar din februarie. În acest apel, soldatul rus îi spune soției sale că „așa de mulți dintre băieții noștri au fost arși în interiorul tancurilor”, potrivit milbloggerului Dmitri de la War Translated, potrivit HotNews.

UPDATE Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Uniunea Europeană „se militarizează într-un ritm record” și că în prezent există puține diferențe între UE și NATO, notează B1.

UPDATE Decizia președintelui rus Vladimir Putin de a invada Ucraina a avut mai multe consecințe neintenționate - de la convingerea unor state ca Suedia și Finlanda să se alăture alianței NATO până la transformarea Rusiei într-un stat paria, scrie Politico. La această listă lungă se poate adăuga acum și distrugerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC) aliniate Moscovei, care a fost cândva un instrument de influență foarte util Kremlinului, potrivit Digi24. „Unii dintre preoți sunt doar niște spioni în sutane și oamenii nu vor să îi mai tolereze”, a spus și Mikola Kniajițki, parlamentar din partea unui partid de opoziție, care susține interzicerea UOC. „Biserica este plină de preoți proruși și, cu toate că nu toți sunt agenți, ei sunt gata să asiste și să îndeplinească misiuni pentru Rusia”.

UPDATE Rusia, din cauza acțiunilor Statelor Unite, s-ar putea retrage din moratoriul privind desfășurarea de rachete cu rază medie și scurtă de acțiune, a relatat marți agenția de presă TASS, citând de un înalt diplomat rus, relatează Reuters.

UPDATE Ucraina şi-a accelerat pregătirile de contraofensivă, în timp ce aşteaptă sosirea mai multor arme occidentale, un element-cheie pentru succesul planurilor sale de expulzare a trupelor ruse, care au recurs la ajutorul Iranului pentru a-şi completa arsenalele diminuate, relatează marţi EFE, potrivit Agerpres. Comandamentul militar ucrainean se pregătește să lanseze o contraofensivă în luna mai, a relatat cotidianul american The New York Times (NYT), citând documente secrete ale Pentagonului care s-au scurs în presă.

UPDATE O investigație făcută de publicația online Viorstka arată că Vladimir Putin a luat decizia de a invada Ucraina la începutul lunii martie 2021, transmite Radio Europa Liberă.

UPDATE Ministrul de Externe Serghei Lavrov a declarat, în timpul unei conferințe de presă de la New York, că eforturile ONU de a ajunge la un acord privind transportul cerealelor ucrainene nu au dat niciun rezultat și acuză țările occidentale pentru crearea unui impas, relatează The Guardian, potrivit Digi24.

UPDATE Serviciul de informaţii al apărării ucrainene a lansat un videoclip care arată un atac cu dronă împotriva unui complex rusesc de supraveghere de pe malul de est al râului Nipro în Herson. Serviciul de informaţii a scris pe Telegram că staţie de supraveghere rusă de la hidrocentrala Kakhovka, la o distanţă de peste 6 kilometri, a fost distrusă. Videoclipul este datat din 24 aprilie, dar CNN nu poate confirma când a avut loc operaţiunea, potrivit Realitatea.

UPDATE Ucraina colaborează cu Biroul Federal de Investigații al SUA și cu companii americane pentru a colecta dovezi ale crimelor de război comise de ruși, cum ar fi informații de geolocalizare și de telefonie mobilă, relatează Reuters, citând oficiali de rang înalt, potrivit Libertatea.

UPDATE Miniștrii sportului din Regatul Unit şi Franţa au cerut Comitetului Olimpic Internațional (CIO) să interzică accesul sportivilor finanțați de guvernele Rusiei şi Belarusului, considerate responsabile pentru crimele de război din Ucraina, potrivit Al Jazeera, notează Mediafax.

UPDATE Preşedintele azer, Ilham Aliyev, a declarat, în cadrul vizitei sale la Sofia, că Azerbaidjanul intenționează să dubleze livrarea de gaze naturale către Europa până în 2027, notează Rador

UPDATE O femeie din Rusia și-a denunțat fiica pentru că nu susținea „operațiunea specială” declanșată de Putin în Ucraina. Fata va fi anchetată de forțele de securitate de la Moscova, potrivit Adevărul.

UPDATE Avioane de vânătoare germane şi britanice au interceptat trei avioane de recunoaștere rusești în spațiul aerian internaţional de deasupra Mării Baltice, au anunțat miercuri Forțele aeriene germane.

UPDATE Pescarii de la Marea Neagră nu mai pot ieși pe mare pe timpul nopții din cauza exercițiilor militare unde au loc trageri cu rachete şi tunuri de coastă. Aceste activități fac imposibil pescuitul în aceste zone, notează Realitatea.

UPDATE Atacurile continue pe care forțele lui Vladimir Putin le lansează împotriva pozițiilor ucrainiene, rata extrem de mare cu care trupele guvernului de la Kiev consumă muniția, starea delicată a economiei Ucrainei (afectată grav de război) și faptul că sancțiunile internaționale nu au reușit să distrugă economia Federației Ruse sunt câteva dintre motivele pentru care Ucraina nu poate câștiga războiul împotriva Rusiei, susțin doi foști diplomați americani. Evaluarea brutală făcută de aceștia este similară cu aprecierile recente ale unor lideri politicieni și militari de la Washington, așa cum au reieșit din documentele scurse de la Pentagon și care nu înfățișează o imagine prea optimistă pentru forțele guvernului de la Kiev sau pentru așteptata ofensivă de primăvară a Ucrainei, potrivit Money.

UPDATE Ministrul român de externe Bogdan Aurescu spune, despre afirmațiile vicepreședintelui Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, referitoare la o „împărțire liniștită” a Ucrainei între vecinii ei, că „România sprijină pe deplin integritatea teritorială” a țării. „Fostul președinte rus Dmitri Medvedev spune că România și alte țări vecine cu Ucraina «visează» să ia «bucăți» din teritoriul ei. Atât de penibil și de greșit! România sprijină pe deplin integritatea teritorială a Ucrainei și eforturile sale de a câștiga abominabilul război de agresiune al Rusiei împotriva țării!”, a scris ministrul român de externe pe Twitter, potrivit Digi24.

UPDATE Trupele ruse încearcă să se deghizeze cu „pături izotermice” în încercarea de a evita detectarea de către forțele ucrainene din regiunea Donețk, scrie Ziare.com.

UPDATE Numărul de incidente dintre Forțele Aerospațiale Ruse și Forțele Aeriene ale SUA din Siria a crescut recent, ceea ce crește riscul de calcule greșite și pericolul unor coliziuni, a declarat într-un interviu pentru The Wall Street Journal publicat marți, șeful Comandamentului Central al Forțelor Aeriene ale SUA (CENTCOM), generalul locotenent Alexus Grinkevich. El a menționat că, în ultimele două luni, avioanele rusești în mod repetat au zburat periculos de aproape de luptătorii americani. Generalul a pus responsabilitatea pentru acest gen de lucruri asupra Rusiei. Potrivit lui Grinkevich, din martie, Forțele Aerospațiale Ruse au încălcat de 60 de ori din martie un acord, conform căruia aeronavele militare rusești și americane trebuie să păstreze o distanță de cel puțin trei mile marine. În schimb, potrivit acestuia, avioanele rusești s-au apropiat de la o distanță de aproximativ 150 de metri. În plus, potrivit generalului, avioanele rusești au survolat de mai multe ori trupele americane din sudul Siriei, din martie, scrie Adevărul.

UPDATE Organizatorii de la Wimbledon 2023 vor dona bani Ucrainei şi vor acoperi toate cheltuielile jucătorilor ucraineni de tenis. O liră din fiecare bilet vândut va fi investită pentru ajutorarea Ucrainei. Se așteaptă ca întregul turneu să ducă la strângerea a aproximativ 500 de mii de lire sterline. Jucătorii de tenis ucraineni vor fi compensați pentru cheltuielile lor pe durata turneului, potrivit Mediafax.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că „peste 60 de muzee şi galerii din diferite regiuni ale ţării noastre au fost, de asemenea, distruse sau avariate de către ocupanți” de la începutul invaziei. Zelenski a mai spus că şi o biserică a fost distrusă în regiunea de sud a Hersonului. „Această biserică a devenit una dintre sutele de biserici şi case de rugăciune distruse de bombardamentele ruseşti”, a comunicat preşedintele, scrie Mediafax.

UPDATE Ucraina pregătește deja "măsuri prioritare” pentru când va fi eliberată Crimeea, a declarat marți, reprezentantul permanent al președintelui ucrainean în Crimeea, Tamila Tasheva, potrivit Antena3.

UPDATE Mark Galeotti, autor și expert britanic în securitatea Rusiei, a prezentat într-un interviu acordat publicației Business Insider, analiza sa legată de regimul lui Putin și modul în care acesta a reformat și modernizat armata roșie, un adevărat colos dotat cu arme nucleare, de când a preluat puterea la Moscova. Specialistul afirmă că Putin ”a petrecut 22 de ani construind o structură militară și apoi pur și simplu a distrus-o”, notează Ziare.com.

UPDATE Rusia îşi concentrează forţele militare pe ofensiva pentru ocuparea oraşului Bahmut, reducând atacurile asupra altor zone, afirmă un oficial militar ucrainean, citat de postul de televiziune CNN, informează Mediafax.

UPDATE Un fenomen ascuns care nu este legat de război și de turism a fost lovit cu forța unui cutremur de invazia lui Putin. O lume secretă desfășura acțiuni neobișnuite pe teritoriile Ucrainei și Rusiei, dar acum flagelul care se numește criminalitatea organizată și-a întrerupt traseele tradiționale care curgeau prin Odesa, notează Ziare.com.

UPDATE Declaraţiile făcute în Occident despre o posibilă începere a negocierilor între Federaţia Rusă şi Ucraina abia după contraofensiva Kievului sunt "schizofrenie". Acest lucru a fost afirmat marţi de ministrul rus de externe Serghei Lavrov într-o conferinţă de presă, în urma vizitei efectuate la New York în cadrul preşedinţiei Rusiei a Consiliului de Securitate al ONU, informează agenţia oficială de presă rusă TASS.

UPDATE Fostul preşedinte şi premier rus Dmitri Medvedev, devenit un critic virulent al Occidentului după ce Rusia a pornit războiul în Ucraina, l-a ironizat marţi pe preşedintele american Joe Biden după ce acesta şi-a oficializat candidatura pentru un nou mandat prezidenţial la alegerile din 2024, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

UPDATE Liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, susține că a avut o întâlnire cu șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, în care ar fi discutat „ce era mai urgent pe agendă”.

UPDATE Preţurile petrolului au scăzut marţi cu 2%, din cauza îngrijorărilor legate de perspectivele economice globale şi a dolarului puternic, care au depăşit efectul speranţelor de o cerere mai mare în China şi al aşteptărilor privind o scădere a stocurilor de ţiţei din SUA, transmite Reuters, citat de news.ro.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că interesul comun este de a opri Rusia, atât prin puterea armelor, dar şi prin noi sancţiuni şi prin eforturile pentru a asigura îndeplinirea justiţiei. „Fiecare manifestare a terorii ruseşti, fiecare zi de agresiune reprezintă un argument în plus că toate acestea trebuie să se sfârşească la Tribunal – într-un nou Nurnberg împotriva ruscismului, împotriva celor care distrug vieţi şi oameni, care folosesc rachete împotriva muzeelor şi bombe ghidate împotriva bisericilor. Rusia trebuie să piardă. Lumea nu poate avea niciun alt obiectiv”, susţine el, potrivit Ziare.com.

Război în Ucraina, ziua 426: Măsuri în oglindă din Rusia pentru Moldova. Medvedev amenință nuclear și propune împărțirea Ucrainei
Război în Ucraina, ziua 425: Misiune civilă UE în Moldova! Șeful ONU critică Rusia, iar China face precizări
/VIDEO/ Atac asupra unui troleibuz, în Chișinău. Un minor, căutat de polițiști, după ce a aruncat cu o piatră în fereastra vehiculului
/VIDEO/ Atac asupra unui troleibuz, în Chișinău. Un minor, căutat de polițiști, după ce a aruncat cu o piatră în fereastra vehiculului
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Au văzut moartea cu ochii: Un microbuz cu 17 pasageri s-a răsturnat la Cahul. Câți au ajuns la spital
Au văzut moartea cu ochii: Un microbuz cu 17 pasageri s-a răsturnat la Cahul. Câți au ajuns la spital
/VIDEO/ Inundațiile, blestem peste Chișinău. Cum se (a)scuză autoritățile locale pentru consecințele catastrofale
/VIDEO/ Inundațiile, blestem peste Chișinău. Cum se (a)scuză autoritățile locale pentru consecințele catastrofale
/VIDEO/ Pe scenă și acasă, mereu împreună. Costi Burlacu și Corina Țepeș, detalii neștiute despre cererea în căsătorie și nuntă
/VIDEO/ Pe scenă și acasă, mereu împreună. Costi Burlacu și Corina Țepeș, detalii neștiute despre cererea în căsătorie și nuntă

/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia

missing
05 octombrie 2024, ora 23:45

Noua ediție Verde-n ochi cu Mariana Rață este despre pensii. În ultima perioadă, am discutat cu mai mulți pensionari de la noi. Toți ei se plâng de pensia mică pe care o primesc. O bătrânică din Cantemir cu greu își stăpânea lacrimile în timp ce îmi vorbea despre pensia ei de 1200 de lei, din care cu greu se descurcă singură. Femeia întreba disperată când se vor mări pensiile și pentru bătrânii noștri necăjiți.

Ca să răspund la întrebare, voi apela din nou la cifre oficiale. Pensia medie a unui bătrân din R. Moldova este astăzi în jur de 200 de euro. Este de aproape zece ori mai mare decât la începutul anilor 2000, dar la fel ca atunci cu greu acoperă cheltuielile minime de existență ale unui om. Mai mult de jumătate din pensie, bătrânii noștri o dau pe produse alimentare. Mănâncă prost, se îmbracă prost, iar iarna economisesc pe lemne și cărbune și îndură frig. 

La începutul anilor 2000, la fel de trist arăta și viața pensionarilor din România. Un bătrân din Iași sau București ridica pe atunci o pensie medie de 30 de euro, din care cu greu lega tei de curmei. Astăzi, la 17 ani de când România este membră a Uniunii Europene, pensia medie din țara vecină a ajuns la aproape 500 de euro, mai mult decât câștigă mulți salariați de la noi. Cu toate acestea, bătrânii din România au printre cele mai mici pensii din UE. 

Știu, e greu să vă închipuiți, dar moș Thomas din Danemarca sau Olanda primește astăzi o pensie medie de 3000 de euro. Vă imaginați?! De 15 ori mai mult decât moș Vasile din Gura Galbenă. Asta chiar dacă prețurile pentru produse alimentare și medicamente în aceste două țări nu sunt cu mult mai mari decât cele de la noi. Și am să vă demonstrez asta un pic mai târziu. 

Pensia medie din Uniunea Europeană este de circa 1400 de euro. Iar în Italia, țara UE în care au plecat multe femei din Moldova să îngrijească de bătrâni, pensionarii primesc chiar mai puțin decât media europeană, în jur de 1200 de euro. 

Și ultimul exemplu pe care vreau să vi-l dau se referă la Țările Baltice. În 1990, noi am avut același start ca și ei. Ne-am trezit într-o bună zi lângă ruinele Uniunii Sovietice, puși în fața unei alegeri complicate. Rămânem lângă dărâmături, să-i plângem de dor, sau ne căutăm un alt rost în lume, alături de țări dezvoltate. Noi am ales ruinele. Estonia, Letonia și Lituania au ales calea spre UE. Astăzi, acei oameni, ajunși la vârsta de pensionare, ridică lunar 640 de euro. Și asta în condițiile în care prețurile în țările baltice sunt chiar mai mici decât în Moldova.

Știu, veți zice că și în Rusia pensiile sunt bune. Nimic mai fals! Pensia medie din țara lui Putin este astăzi de circa 220 de dolari, mai puțin decât în oricare din țările membre ale Uniunii Europene. Din cauza inflației și a deprecierii rublei, astăzi, un pensionar din Rusia primește cam aceeași pensie ca unul din Moldova. O sumă din care cu greu poți supraviețui. 

Și pentru a vă convinge definitiv că tot ce vă spun este adevăr curat, am decis să fac un experiment. Am verificat ce poți cumpăra dintr-un magazin din Danemarca, Lituania, Moldova și Rusia din pensia pentru o zi primită de bătrânii din aceste state. Vedeți mai jos ce am reușit să adun în coș din magazinele online din fiecare dintre aceste țări.

În Danemarca, banii din pensia pentru o singură zi, circa 745 de coroane daneze, sau 100 de euro, i-ar ajunge unui senior ca să își cumpere câte jumătate de kilogram de carne de pui, de porc și de vită, jumătate de kilogram de somon, jumătate de kilogram de alt tip de pește de mare, pâine, gem, unt, dulciuri, fructe și legume, vreo 3 kilograme de făină, orez și alte cereale, detergenți și produse de igienă. Toate cât să îi ajungă pentru aproape o lună. 

În Lituania, pensia de o zi, de 21 de euro, îi ajunge unui bătrân să își cumpere 1 kilogram de carne, legume și fructe, unt, lapte, cașcaval, pâine și chiar mai multe produse de cofetărie. Toate acestea, pentru aproape o săptămână de trai.

Pensia de o zi pentru un bătrân din Moldova cu greu îi ajunge pentru o pâine, un lapte, 1 kilogram de cartofi și unul de mere, 300 de grame de cei mai ieftini crenvurști, 6 ouă și 1 kilogram de hrișcă. 

Pensionarul rus, din pensia sa de o zi, își poate cumpăra aproape aceleași produse ca și cel din Republica Moldova, doar că în loc de 300 de grame de crenvurști, i-ar ajunge bani pentru 900 de grame de carne de pui. 

Probabil nu mai are rost să vă spun că niciun pensionar din Uniunea Europeană nu îndură foamete și frig. Statele UE au programe speciale de a-i ajuta pe bătrânii singuratici cu venituri mici. În schimb, potrivit datelor oficiale, în Rusia, fiecare al patrulea bătrân trăiește sub pragul de sărăcie. În Republica Moldova – fiecare al treilea. 

Pe final, vă spun verde-n față că e timpul să alegem cu mintea ce fel de viață ne dorim la bătrânețe. Una decentă, ca în UE, sau una sub pragul de sărăcie, ca în Moldova sau Federația Rusă. 

/VIDEO/ Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
/VIDEO/ Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova

Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia. Noua ediție Verde-n ochi cu Mariana Rață este despre pensii. În ultima perioadă, am discutat cu mai mulți pensionari de la noi. Toți ei se plâng de pensia mică pe care o primesc. O bătrânică din Cantemir cu greu își stăpânea lacrimile în timp ce îmi vorbea despre pensia ei de 1200 de lei, din care cu greu se descurcă singură. Femeia întreba disperată când se vor mări pensiile și pentru bătrânii noștri necăjiți?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa. Fiecare din noi își dorește o viață mai bună pentru copiii săi. Bogații din Rusia nu sunt o excepție. Principala destinație de trai a odraslelor oamenilor din anturajul lui Putin sunt țări din Europa de Vest și SUA. Unde se bucură de educație de top, viață de lux și rețele globale de afaceri. Lista oligarhilor și demnitarilor ruși cu familii și proprietăți în Occident, inclusiv în Uniunea Europeană, este foarte lungă. Semn că, dincolo de ce le spun ei oamenilor de la televizor despre degradarea Occidentului, ceea ce au ei mai drag – familiile și banii, țin tocmai în această parte a lumii. Acolo unde există siguranță, cultură și progres. 
Cutia Neagră
Cutia Neagră
În noul editorial „Verde-n ochi” cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. Principalul motiv este frica de pușcărie. În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. În momentul în care țara noastră va deveni membră a UE, marii corupți din Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă: case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cum și-au schimbat retorica în timp unii candidați la scrutinul prezidențial
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cum și-au schimbat retorica în timp unii candidați la scrutinul prezidențial
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
/VIDEO/ Pe cine vor vota moldovenii la alegeri? Lista mare de candidați îi bagă în ceață pe alegători
/VIDEO/ Pe cine vor vota moldovenii la alegeri? Lista mare de candidați îi bagă în ceață pe alegători
/VIDEO/ Inundațiile, blestem peste Chișinău. Cum se (a)scuză autoritățile locale pentru consecințele catastrofale
/VIDEO/ Inundațiile, blestem peste Chișinău. Cum se (a)scuză autoritățile locale pentru consecințele catastrofale
/VIDEO/ Deepfake - iluzia care amenință realitatea. Cum a fost afectată Republica Moldova de acest fenomen
/VIDEO/ Deepfake - iluzia care amenință realitatea. Cum a fost afectată Republica Moldova de acest fenomen

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.