Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1034: Fals despre Transnistria și atac masiv! Trump: „Suntem foarte aproape de Al Treilea Război Mondial”

Masacru la o școală din Belgrad: Cel puțin opt copii și paznicul au fost uciși de un elev de 14 ani. Alte 7 persoane, rănite

missing
03 mai 2023, ora 14:38

Un elev de clasa a VII-a a deschis focul miercuri, 3 mai, într-o școală generală situată în centrul Belgradului, capitala Serbiei, și a ucis cel puțin opt elevi şi un paznic, iar alți șase copii și o profesoară au ajuns la spital, a anunţat Ministerul de Interne al Serbiei, relatează Reuters și site-ul sârb Novosti, citate de Libertatea.ro.

Potrivit oficialilor, elevul a folosit arma tatălui său în atac. Acesta a intrat într-o sală de clasă unde se ținea ora de istorie, a împușcat mai întâi profesoara, iar apoi a îndreptat arma spre colegii săi. Presa din Serbia scrie că poliția a găsit asupra sa două pistoale și cocktail-uri Molotov. Motivul atacului rămâne deocamdată necunoscut. Primarul cartierului Vracar, în care se află şcoala unde a avut loc atacul armat, Milan Nedeljkovic, a declarat că profesoara se află în stare gravă, iar medicii se luptă să-i salveze viaţa. 

Atacul armat a avut loc la gimnaziul liceului „Vladislav Ribnikar”, în jurul orei locale 8.40. Poliția a anunțat că atacatorul, un elev în vârstă de 14 ani, a fost arestat imediat la fața locului. Polițiștii au blocat traficul pe strada unde a avut loc atacul. Presa din Serbia relatează că prima persoană ucisă a fost paznicul, un bărbat în vârstă de 51 de ani. Alți cel puțin opt copii se numără printre victime. 

Potrivit sursei citate, elevul care a comis masacrul se aflau sub influența narcoticelor. Altfel, el era cunoscut ca fiind un elev exemplar și copilul unor cadre medicale. Băiatul ar fi intrat în școală înarmat cu o pușcă cu cinci cartușe pline și a tras la întâmplare. 

Milan Milosevic, tatăl unuia dintre elevii de la școala primară Vladislav Ribnikar, a spus că fiica sa se afla în sala de clasă când a început masacrul. 

„Ea a reușit să scape. Băiatul, mai întâi, l-a împușcat pe profesor și apoi a început să tragă la întâmplare”, a declarat Milosevic pentru postul N1, citat de Reuters. 

Poliția nu a confirmat bilanțul oferit de presa din Serbia și nici nu a oferit detalii privind identitatea victimelor, însă a anunțat, într-un comunicat, că a fost deschisă o anchetă. 

Atacurile armate în masă sunt, comparativ, rare în Serbia, care are legi foarte stricte în ce priveşte regimul armelor de foc. Însă Balcanii de Vest sunt inundaţi de sute de mii de arme ilegale în urma războaielor şi tulburărilor din anii 1990, notează Reuters.

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024

/VIDEO/ Bucurii, umbrite de escrocherii: Cum recunoști schemele frauduloase de sărbători
/VIDEO/ Bucurii, umbrite de escrocherii: Cum recunoști schemele frauduloase de sărbători
/PROMO/ Retrospectiva celor mai răsunătoare falsuri din 2024. Astăzi de la 19:55, doar la „Alo, TV8”
/PROMO/ Retrospectiva celor mai răsunătoare falsuri din 2024. Astăzi de la 19:55, doar la „Alo, TV8”
/VIDEO/ A plouat cu amendamente: Cum a fost aprobat bugetul de stat pentru 2025
/VIDEO/ A plouat cu amendamente: Cum a fost aprobat bugetul de stat pentru 2025
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1033: Pensionari incendiatori, amenințări de la Putin și întuneric în Abhazia. Zelenski: „Vom învinge”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1033: Pensionari incendiatori, amenințări de la Putin și întuneric în Abhazia. Zelenski: „Vom învinge”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1034: Fals despre Transnistria și atac masiv! Trump: „Suntem foarte aproape de Al Treilea Război Mondial”

23 decembrie 2024, ora 17:19

Serviciul de Informaţii Externe al Rusiei (SVR) a raportat luni că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, pregăteşte un plan pentru o operaţiune militară de preluare a controlului asupra regiunii separatiste Transnistria, informează EFE. Asta deși șefa statului a afirmat în repetate rânduri că optează pentru găsirea unei soluţii pașnice și diplomatice de reglementare a conflictului transnistrean și că autorităţile ţării nu vor permite izbucnirea unui nou conflict în Transnistria. Totodată, unii analiști menționează că aceste afirmații ale Moscovei fac parte din războiul hibrid contra Chișinăului.

Totodată, în cazul unei opriri totale a livrărilor de gaze naturale din Rusia către malul stâng al Nistrului, începând cu 1 ianuarie 2025, și al problemelor de producere a energiei electrice, Uniunea Europeană intenționează să sprijine Republica Moldova pentru a depăși criza, transmite IPN. Între timp, Donald Trump a avertizat că Al Treilea Război Mondial este foarte aproape. Totuși, NATO ar „nimici armata Rusiei în câteva luni” în cazul unui conflict convențional pe teritoriul ucrainean, dar victoria ar veni cu un preț uriaș: escaladarea spre un război nuclear ar fi aproape inevitabilă, avertizează experți citați de Daily Mail.

UPDATE Situația privind furnizarea de gaz rusesc către țările europene, în tranzit prin Ucraina, este dificilă și necesită o atenție sporită, consideră secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov. „Acum există o situație foarte dificilă aici, care necesită o atenție sporită” – a declarat reprezentantul Kremlinului într-o discuţie cu jurnaliştii, scrie Rador.

UPDATE Un incendiu „devastator” a izbucnit la un depozit de drone Shahed din Tatarstan, distrugând componente pentru drone în valoare de 16 milioane de dolari, au anunțat luni serviciile de informații militare ale Ucrainei (HUR) relatează Kyiv Independent.

UPDATE Pericol în Marea Neagră, în contextul războiului din estul Ucrainei. Încă o mină marină a fost descoperită plutind mare. De data aceasta, în coasta nordică a Turciei, aproape de Istanbul, scrie presa internațională. Obiectul explozibil ar urma să fie distrus în cursul zilei de luni, 23 decembrie, scrie Ziare.com.

UPDATE Elveția a adoptat cel mai recent pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei și Belarusului, a declarat luni guvernul. Măsura a fost luată la o săptămână după ce Uniunea Europeană a vizat navele Moscovei și entitățile chineze care s-au dovedit a fi făcut comerț cu armata rusă, potrivit Reuters.

UPDATE Fostul lider al Siriei, Bashar al-Assad nu își anunțase echipa de securitate când a intenționat să fugă, scrie New York Times (NYT). Assad a apelat la guvernele străine, cerând să găsească o modalitate de a împărți pașnic puterea cu rebelii. În același timp, surse anonime din presă au transmis publicației citate că fostul președinte nu a putut lua legătura cu Putin, întrucât președintele rus îi ignora apelurile, scrie Adevărul.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a acuzat luni pe prim-ministrul slovac Robert Fico, aflat în vizită la Moscova cu o zi înainte, că vrea „să-l ajute pe Putin să câştige bani pentru a finanţa războiul" cu Kievul, în toiul tensiunilor asupra tranzitului de gaz rusesc spre Uniunea Europeană, scrie Digi24.

UPDATE Secretarul general al NATO, Mark Rutte, se aşteaptă la noi presiuni din partea viitorului preşedinte al SUA, Donald Trump, în legătură cu cheltuielile de apărare comparativ mai scăzute ale aliaţilor europeni, printre care şi Germania.

UPDATE Ministerul Apărării din Israel a semnat un contract de 560 milioane de euro pentru vânzarea sistemului Barak MX către Slovacia, cel mai amplu acord de export de apărare cu această ţară, informează The Times of Israel.

UPDATE „Nu există niciun alt temei pentru neliniște în stânga Nistrului în afară de problemele generate de Gazprom, care vor conduce la adâncirea crizei economice și sociale în regiune. Chișinăul își menține ferm poziția privind modul de reglementare al dosarului transnistrean: pe cale pașnică, prin negocieri, fără a prejudicia stabilitatea în țară și în regiune. Isteria anti-moldovenească care se observă în ultimele zile la Tiraspol, încercarea Moscovei și acoliților săi de pe ambele maluri ale Nistrului de a responsabiliza guvernarea de la Chișinău pentru eventuala criză energetică și  umanitară din raioanele de est ale țării, iar mai nou și răspândirea unor pretinse ”informații operative” ale SVR despre o închipuită operațiune militară moldovenească în regiune, reconfirmă ipoteza că autoritățile ruse și ”partenerii” lor de pe loc încearcă să destabilizeze situația din Republica Moldova, să disemineze frică și neîncredere în rândul cetățenilor și să extindă aria de nesiguranță și confruntare din zonă. Îndemnăm Tiraspolul să nu se lase ademenit în acest joc periculos. Criza energetică care se profilează poate afecta cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului și trebuie să facem tot ce depinde de cei antrenați în procesul de negocieri ca să o gestionăm impecabil. Chișinăul și-a exprimat în repetate rânduri disponibilitatea de a conlucra cu toți partenerii de dialog în vederea diminuării riscurilor în acest dosar, atenuării, pe cât e posibil, problemelor ce pot afecta oamenii și economia din regiune în urma deciziei unilaterale, arbitrare și neîntemeiate a Gazprom de a sista livrările de gaz către regiunea transnistreană”, notează Biroul politici de Reintegrare de la Chișinău.

UPDATE Ucraina a fost atacată în ultimele 24 de ore cu cel puţin 72 de drone ruseşti cu rază lungă de acţiune, inclusiv drone de producţie iraniană Shahed şi alte tipuri, potrivit forţelor aeriene ucrainene, transmite luni AFP, preluată de Agerpres.

UPDATE Un nou fals se răspândește pe Internet despre un așa-zis plan de acțiuni militare în regiunea transnistreană, scrie Adrian Băluțel, șeful administrației prezidențiale de la Chișinău. „Este fals că autoritățile Republicii Moldova ar pregăti acțiuni militare în Transnistria sunt dezinformări grave și periculoase, concepute să semene panică și neîncredere. Reiterăm Chișinăul rămâne ferm angajat în soluționarea pașnică a conflictului, fără excepție. Un pas esențial pentru soluționarea conflictului este retragerea completă și necondiționată a trupelor rusești, care staționează ilegal pe teritoriul suveran al Republicii Moldova. De asemenea, este manipulator și complet fals să se arunce vina pe Chișinău sau Kiev pentru situația din regiune. Precizăm există un contract clar între Moldovagaz și Gazprom, care prevede livrarea gazelor naturale pe malul stâng, indiferent de ruta de tranzit. Problemele actuale provin din refuzul Gazprom de a-și respecta obligațiile contractuale, nu din acțiunile Guvernului Republicii Moldova. Guvernul lucrează intens la soluții pentru a sprijini cetățenii afectați de criză, indiferent de regiune. Toți oamenii din Republica Moldova sunt cetățenii noștri și vor fi sprijiniți în aceste momente dificile". 

UPDATE După decenii de guvernare deficitară și promisiuni neîmplinite, alegătorii de pe flancul estic al NATO erau deja vulnerabili la manipulările Moscovei, scrie politico.eu într-o analiză privind alegerile din România.

UPDATE Președintele american nou ales, Donald Trump, a declarat că va pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Trump a avertizat că Al Treilea Război Mondial este foarte aproape iar acest lucru care ar putea distruge planeta trebuie oprit rapid. „Voi pune capăt războiului din Ucraina. Voi opri haosul din Orientul Mijlociu. Și nu voi permite, promit, al treilea război mondial. Și suntem foarte aproape de al Treilea Război Mondial”, a spus Trump, scrie NewsWeek.

UPDATE Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat pe 22 decembrie că omologul rus, Vladimir Putin, vrea să aibă o întâlnire cu el „cât mai curând posibil”. „Trebuie să așteptăm asta, trebuie să punem capăt acestui război oribil”, a mai adăugat Trump. Acest lucru se întâmplă în timp ce pe front trupele rusești sunt în ofensivă cu misiunea de a cuceri cele patru provincii anexate de Putin, iar țările din Europa discută despre o misiune de menținere a păcii în Ucraina, potrivit AlephNews.

UPDATE Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că el consideră nejustificate criticile uneori dure aduse cancelarului german Olaf Scholz de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite luni Reuters, citând dpa, transmite Agerpres.

UPDATE Rusia construieşte mai mult de 10 unităţi nucleare în străinătate, încercând să profite de creşterea cererii de energie determinată de inteligenţa artificială şi de pieţele în curs de dezvoltare.

UPDATE Dincolo de teama unui război nuclear, experții analizează ce ar însemna un conflict între forțele NATO și Rusia, purtat exclusiv cu arme convenționale. În acest context, șeful Statului Major al Armatei Marii Britanie, Sir Tony Radakin, este ferm: NATO ar distruge rapid forțele ruse, având o superioritate aeriană de trei la unu și un buget de apărare mult mai mare decât al Rusiei și Chinei la un loc. Doar în ceea ce privește forțele navale și aeriene, superioritatea NATO ar fi incontestabilă. Într-un astfel de război, forțele ruse ar fi copleșite în câteva luni, susțin specialiștii.Totuși, chiar și cu toate aceste avantaje, victoria NATO nu ar veni fără costuri majore. Gordon B. Davis, fost secretar general adjunct al NATO, subliniază că, deși NATO ar câștiga, Rusia ar riposta cu arme de distrugere în masă, iar forțele aliate ar suferi pierderi semnificative. Astfel, deși armata NATO este imbatabilă în ceea ce privește echipamentele și trupe, războiul nu s-ar încheia fără mari pierderi de vieți omenești și o instabilitate globală devastatoare, scrie Ziare.com.

UPDATE Serviciul de Informaţii Externe al Rusiei (SVR) a raportat luni că preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, pregăteşte un plan pentru o operaţiune militară de preluare a controlului asupra regiunii separatiste Transnistria, informează EFE. „Atragerea Moldovei în război” este una din narațiunile de bază ale propagandei de la Kremlin, notează StopFals. Valeriu Pașa, expert al Centrului Analitic Watchdog, a menționat pentru Stopfals.md că acesta este unul din instrumentele războiului hibrid, pentru a induce panica în societate. Iar potrivit analistului politic, Anatol Ţăranu, activiștii şi politicienii pro-Kremlin sunt ancorați electoratului care simpatizează Moscova şi îndeplinesc indicațiile venite, direct sau indirect, de la Kremlin.

UPDATE Noi marcaje de război au fost observate pe vehiculele militare ruse din teritoriile ucrainene ocupate, a scris duminică pe canalul său de Telegram fostul consilier al municipalității orașului Mariupol, Petro Andrișcenko, relatează New Voice of Ukraine.

UPDATE Rusia reprezintă o ''ameninţare permanentă'' pentru Uniunea Europeană, a afirmat duminică premierul finlandez Petteri Orpo, care a subliniat necesitatea continuării sprijinului pentru Ucraina şi a creșterii cheltuielilor militare, transmite France Presse.

UPDATE Un filmuleț care pretinde că arată capturarea de către ruşi a unui australian care lupta pentru Ucraina pe frontul de est al războiului a provocat anchete urgente din partea guvernului federal de la Canberra, relatează The Guardian.

UPDATE Comisia Electorală Centrală (CEC) din Belarus a înregistrat luni candidatura lui Aleksandr Lukaşenko la alegerile prezidenţiale ce vor avea loc pe 26 ianuarie 2025, transmite EFE, care citează agenţia belarusă de ştiri BELTA, potrivit Agerpres.

UPDATE Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a avertizat că Berlinul trebuie să fie pregătit pentru războiul hibrid din partea Rusiei în perioada premergătoare alegerilor federale anticipate şi după acestea, scrie Deutsche Welle. Avertismentul lansat de Pistorius are loc în contextul unui alt avertisment al șefilor spionajului german cu privire la o ameninţare sporită din partea Kremlinului în octombrie, scrie Mediafax.

UPDATE Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât 52 din cele 103 drone ruseşti lansate peste noapte asupra Kievului şi altor oraşe ale ţării, a anunţat armata ucraineană, duminică, transmite Reuters.

UPDATE Recent, s-a aflat despre o altă execuție a prizonierilor ucraineni pe câmpul de luptă. Institutul pentru Studiul Războiului a răspuns la ordinara crimă rusă. Analiștii cred că ofițerii ruși aprobă aceste execuții, ceea ce reprezintă o încălcare a dreptului internațional,  a raportat Canalul 24 cu referire la ISW.

UPDATE Revoltă în armata rusă din zona Niprului. Comandanții ruși refuză să trimită trupe pentru a traversa fluviul, considerând că o astfel de misiune este sinucigașă, susțin agenții ucraineni și grupul partizan ATESH.

UPDATE Armata sud-coreeană a avertizat că regimul lui Kim Jong Un urmează să trimită Rusiei trupe suplimentare și mai multe echipamente militre, ce ar putea include „drone sinucigaşe”, în cadrul planului său de a sprijini Moscova în războiul împotriva Ucrainei, potrivit un document publicat luni, informează agenția spaniolă EFE, citată de Agerpres.

UPDATE Companiile deținute, parțial, de miliardari ruși strâns legați de Vladimir Putin continuă să-și exporte produsele pe piețele occidentale, fără întreruperi, în ciuda sancțiunilor impuse de Occident după ce Rusia a invadat Ucraina. Companiile oligarhilor ruși exploatează o lacună care permite firmelor să opereze liber pe piețele UE, atâta timp cât persoanele sancționate dețin mai puțin de 50% din acțiunile companiei, potrivit Gândul.

UPDATE Premierul slovac Robert Fico a purtat discuții cu președintele rus Vladimir Putin duminică la Moscova, discutând despre tranzitul gazelor și războiul din Ucraina, după ce Kievul a anunțat că nu va reînnoi un acord cheie cu Slovacia, anunță France24. Vizita a fost condamnată de partidele de opoziție slovacă, scrie B1. Discuţiile s-ar fi concentrat pe tranzitul gazelor şi pe situaţia internaţională actuală. Fico a scris pe o reţea socială că urmăreşte o politică suverană în toate cele patru puncte cardinale şi că a informat vineri înalţi responsabili ai UE despre călătoria sa la Moscova, potrivit Agerpres.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1033: Pensionari incendiatori, amenințări de la Putin și întuneric în Abhazia. Zelenski: „Vom învinge”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1032: Gluma lui Zelenski, dezvăluire rară și premieră pe front! Ungaria cere oficial ajutorul României
/VIDEO/ Explozie la frontieră! Cerul, acoperit de fum portocaliu. Ce s-a întâmplat
/VIDEO/ Explozie la frontieră! Cerul, acoperit de fum portocaliu. Ce s-a întâmplat
/PROMO/ Retrospectiva celor mai răsunătoare falsuri din 2024. Astăzi de la 19:55, doar la „Alo, TV8”
/PROMO/ Retrospectiva celor mai răsunătoare falsuri din 2024. Astăzi de la 19:55, doar la „Alo, TV8”
Criză de specialiști în funcții bine plătite! Spicherul Parlamentului: „E foarte complicat să atragi oameni potriviți”
Criză de specialiști în funcții bine plătite! Spicherul Parlamentului: „E foarte complicat să atragi oameni potriviți”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Bucurii, umbrite de escrocherii: Cum recunoști schemele frauduloase de sărbători
/VIDEO/ Bucurii, umbrite de escrocherii: Cum recunoști schemele frauduloase de sărbători

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.