Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1010: Pace prin forță și escaladare josnică! Kirill vorbește de Apocalipsă, iar Putin îl laudă pe Trump

social

/VIDEO/ Larvele de muște, aducătoare de bani: Cum un antreprenor din Ialoveni procesează deșeurile

03 aprilie 2023, ora 10:00

Pe lângă metodele tradiționale de procesare a deșeurilor, sunt și altele care, la prima vedere, pot părea ciudate și dezgustătoare pentru o bună parte din populație. Din necesitatea de a scăpa cumva de gunoiul de la propria fermă de prepelițe, un antreprenor din Ialoveni aplică o metodă mai neobișnuită. Folosește larvele de muscă în lupta cu găinațul și a avut succes.

Cu timpul, a descoperit și alte beneficii ce reies din acest proces. S-a învățat să producă humus ce poate fi utilizat ca îngrășământ natural, iar din larvele mature face făină, bogată în proteine, pentru hrana animalelor și a peștilor. Cel mai prețios produs este totuși uleiul, dar pe care nu are posibilitatea să-l extragă în cantități mari, pentru că nu are utilajele necesare. 

În ultimii ani, se tot discută despre prelucrarea și reciclarea deșeurilor biodegradabile prin metode mai puțin obișnuite. În acest domeniu apar tot soiul de inovații. Unele, fără sorți de izbândă, ajung la coșul de gunoi, altele, în schimb, dau roadă și aduc beneficii atât pentru natură, cât și pentru autorii ideilor. 

Un antreprenor din satul Malcoci, raionul Ialoveni, a decis să spargă tiparele și să încerce o metodă de prelucrare a deșeurilor pe care puțini s-ar aventura să o dezvolte. Ideea a reieșit din prima sa afacere. De ani buni, Ilia Guzic crește prepelițe, pentru carne și ouă. Peste un timp, a început să de gândească la soluții pentru a scăpa de găinaț și de alte resturi de la păsări cât mai eficient și cu puțini bani. 

Așa a descoperit avantajele larvelor de muscă. Și nu a unei muște oarecare. Este vorba de o specie aparte, numită Soldatul Negru. 

„Am făcut legătura cu niște parteneri din Rusia, iar ei mi-au spus că cea mai bună tehnologie este dezvoltată în China. Am fost acolo, am stat 7 zile, am însușit tehnologia, am primit reprezentanța în Moldova și România și acum noi facem școlarizare. Aici, în Malcoci, am făcut un laborator. Nu avem posibilitatea să facem acum o fabrică, pentru că e nevoie de spațiu mare”, spune Ilia Guzic. 

Creșterea acestor larve de muscă nu necesită foarte mult efort. Trebuie îndeplinite doar câteva condiții esențiale, fără de care procesul de prelucrare a deșeurilor nu poate funcționa. 

„Larva crește în 8 zile și în cel mult zece zile, ea prelucrează deșeurile. Noi am obținut un record, larva a crescut în 6 zile. Ceea ce înseamnă că aceste condiții de la noi sunt pe placul lor. Condițiile sunt simple, dar trebuie respectate”.

Antreprenorul a adus musca Soldatul negru din mai multe țări, apoi le înmulțește în propriul laborator: „Astea sunt muștele care depun ouă. O muscă depune până la 800 de ouă, dar trăiește foarte puțin, până la o lună. Locurile speciale unde depun ouă, le vedeți chiar de aici, iată în scândurelele acelea. Muștele care au ieșit din insectariu depun ouă în afară, nu e problemă. Temperatura în insectariu este de 27 de grade în acest moment, exact ceea ce le trebuie.

În incubator stau ouăle, iar a treia zi apare larva. Larva când apare, noi o hrănim cu tărâțe, iar în a 5-a zi trece în sala de creștere și începe să prelucreze deșeurile. Acolo o hrănim cu tot felul de resturi. Iată acum ne-a adus cineva un container de mere, o să le hrănim cu mere”.

Pe lângă faptul că antreprenorul a reușit să prelucreze deșeurile din fermă, din proces obține și alte produse care sunt la mare căutare pe piața din Moldova.

„Iată vedem ce face larva, s-a grămădit și deja se hrănește. Iată fix așa găsim în toate locurile, larva așa se hrănește. Noi vrem să arătăm că toate deșeurile, pentru muscă sunt comestibile. Aici avem larva care de-acuma este matură, se pregătește de a deveni muscă, dar larva care nu merge la reproducere, noi o uscăm și facem din ea făină. Iată, asta e făina care merge în hrana păsărilor, animalelor și îndeosebi la pești”, ne-a povestit antreprenorul.

Cel mai scump dintre produsele obținute de la larve este uleiul. Se extrage destul de greu, dar este considerat util în industria farmaceutică: „Are o concentrație care seamănă cu untura, are o culoare foarte frumoasă, dar nu l-am încercat, pentru că nu avem cantitate mare. Nu avem utilaje pentru a-l extrage. Acesta se folosește în industria farmaceutică, conține peste 20 de antibiotice naturale”.

Procesele din laboratorul lui Ilia Guzic atrag interesul oamenilor din Moldova și România, care vor să descopere tehnologia pentru a o aplica în fermele și activitățile lor: „Primul gând cu care vin aici, e acela de a face bani”.

Până să devină afacere, această îndeletnicire a întâlnit tot felul de piedici și blocaje. În Republica Moldova nu există o lege care să reglementeze creșterea insectelor în scopuri agricole, alimentare sau de altă natură. 

„Orice business necesită autorizat. În cazul nostru am apelat cu scrisoare la ANSA, dânșii au reacționat foarte repede, au fost curioși și încântați de ce au văzut, dar nu există legislație și nu pot să ne autorizeze. Ne-au spus că până vom ajunge să creștem și să putem vinde, întrebarea dată va fi hotărâtă. Cu părere de rău, nu este hotărâtă nici în ziua de astăzi”, a menționat Ilia Guzic. 

Sunt țări care folosesc larvele de muscă și în alimentația oamenilor. Cu toate astea, există o reticență majoră în rândul populației, față de consumul larvelor. 

„Uitați-vă la mine, semăn a om, așa-i? Eu am crescut, eu am încercat-o, eu am mâncat-o, este foarte gustoasă. Ele sunt în toată lumea, de mult se consumă, probabil și noi consumăm ceva uleiuri, dar nu cunoaștem. Chiar în magazinele sportive se vinde proteina, totul e ok. Și la noi se vinde, dar nu este produsă în Moldova, este importată. Noi nu putem să producem în Moldova, pentru că nu există legislație”, a precizat antreprenorul. 

O curiozitate este faptul că, deși produsele obținute din insecte pot fi comercializate în Republica Moldova, producerea lor în țară nu este reglementată de nicio lege. Așa că antreprenorul se conduce după acele reguli pe care le consideră necesare. 

„Paradoxuri de genul ăsta sunt foarte multe. Noi am putea să producem mult aici în țară, dar rămânem cu legislația puțin în urmă. Noi putem să facem legi, dar nu întotdeauna putem avea un laborator care să controleze toate produsele care se fac. Eu ca producător pot să produc, dar nu am dreptul să le testez”. 

Pentru că activează în cadrul unui laborator, iar cantitățile pe care le produce aici sunt mici, antreprenorul țintește acum spre fermele mari: „Beneficiile financiare sunt destul de mari pentru cei care au ferme și folosesc produsele obținute din prelucrarea deșeurilor și a larvelor și pentru cei care cresc aceste larve și comercializează produsele obținute. Acesta este scopul nostru, de școlarizare”.

Un reportaj de Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan

 Montaj de Constantin Niculae

/VIDEO/ Cum s-au descurcat fermierii afectați de secetă: Povestea unei mame cu 5 copii, care a vândut vaca pentru lemne
/VIDEO/ Măgarii, tot mai puțini la număr. Istoria lui Moș Petre și a copitatei sale: „Te lasă și trebuie să alergi după ea”
/VIDEO/ Ion Sturza crede că demisia Veronicăi Dragalin este inoportună: „Nu este un eșec al Procuraturii Anticorupție”
/VIDEO/ Ion Sturza crede că demisia Veronicăi Dragalin este inoportună: „Nu este un eșec al Procuraturii Anticorupție”
/PROMO/ Vieți pierdute și pagube uriașe: Cum prevenim tragediile de pe șosele - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Vieți pierdute și pagube uriașe: Cum prevenim tragediile de pe șosele - sâmbătă, la „Moldova gândește”
„Nu vrem ca Kremlinul să dicteze relațiile Bucureștiului cu Chișinăul”: Îndemnul Maiei Sandu în prag de alegeri în România
„Nu vrem ca Kremlinul să dicteze relațiile Bucureștiului cu Chișinăul”: Îndemnul Maiei Sandu în prag de alegeri în România
/VIDEO/ „Moldovean, la kilogram”: Cum un fals poate transforma o țară într-o „piață ieftină” de organe
/VIDEO/ „Moldovean, la kilogram”: Cum un fals poate transforma o țară într-o „piață ieftină” de organe
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1010: Pace prin forță și escaladare josnică! Kirill vorbește de Apocalipsă, iar Putin îl laudă pe Trump
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1010: Pace prin forță și escaladare josnică! Kirill vorbește de Apocalipsă, iar Putin îl laudă pe Trump

/VIDEO/ Ion Sturza crede că demisia Veronicăi Dragalin este inoportună: „Nu este un eșec al Procuraturii Anticorupție”

missing
29 noiembrie 2024, ora 22:30

Fostul premier Ion Sturza îi ia apărarea șefei Procuraturii Anticorupție. El crede că plecarea din sistem a Veronicăi Dragalin este inoportună și că nu doar instituția pe care o conduce aceasta este responsabilă de eșecurile din reforma justiției. Subiectul a fost abordat aseară în platoul emisiunii Cutia Neagră de la TV8. 

„-Dvs. cum credeți, este oportună demisia șefei Procuraturii Anticorupție în prezent? Ar rezolva asta problema? - Nu, este inoportună demisia. Deși înțeleg când pisica trece - trece. Este o percepere destul de subiectivă. Eu cred că dna Dragalin trebuie susținută și acea reformă, inclusiv partea materială dusă până la capăt. Atunci - da. Se poate de spus. Astăzi ce poți să-i reproșezi dnei Drăgălin când tu i-ai dat 50% din ceea ce conform legii trebuia”, a spus fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza.

Fostul premier mai spune că mișcarea lentă a reformei justiției nu este doar eșecul procurorilor, ci și al guvernării. 

„Noi ne râdem când vorbim despre clădire, dar e o problemă. Cum dacă nu ai numărul necesar de oameni sau nu ai unde îi caza. Atunci la ce să ne mai așteptăm de la aceasta? Deci este un eșec, așa cum a recunoscut doamna președinte, dar nu este un eșec al Procuraturii Anticorupție. Este un eșec în această reformă. Sunt unele elemente care cât de cât ne dau o speranță, cum ar fi CSJ, dar în acest sistem este un eșec”,a declarat Ion Sturza.

Iar despre recentele remanieri guvernamentale, Ion Sturza crede că acestea s-au făcut sub presiunea opiniei publice și că nu vor aduce plus valoare Executivului.

„Aceste remanieri sunt foarte formale, nu aduc valoare adăugată Guvernului, nici eficienței guvernamentale. Cred că sunt oameni decenți, dar una e să fii decent, simpatic și chiar să ai o afacere și alta e să fii ministru, să poți elabora politici”, a zis Sturza.

Săptămâna trecută, premierul Dorin Recean a decis să se facă remanieri la trei dintre ministere. Vladimir Bolea a fost desemnat ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Antreprenoarea Ludmila Catlabuga este noua ministră a Agriculturii și Industriei Alimentare, iar Daniella Misail-Nichitin a fost învestită în funcția de ministră a Afacerilor Interne, luând locul lui Adrian Efros.

ANRE a scumpit gazul cu 3 lei și 62 de bani, majorare care vine la pachet și cu scumpirea căldurii centralizate din Chișinău și Bălți. Decizia a fost luată pe fundalul unui protest organizat de socialiști și simpatizanții lor. /În acest context, socialiștii și comuniștii pregătesc o nouă moțiune de cenzură împotriva guvernului Recean si vor alegeri anticipate. Ei consideră că guvernarea nu este capabila să gestioneze situația actuală din domeniul energetic. /Maia Sandu se arată îngrijorată de instaurarea unei guvernări pro-ruse în România dupa alegerile prezidențiale și parlamentare. Cu ce îndemn a venit președinta.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor prezidențiale și cel de-al ldoilea mandat al Maiei Sandu. În timp ce magistrații examinau demersul, afară, socialiștii și simpatizanții lor au organizat un protest scurt prin care au cerut renumararea voturilor. /Curtea de Apel Bălți va rămâne fără judecători. 12 magistrați de acolo, între care și președintele interimar demisionează. Se anunță plecări și la Cahul, dar și la Comrat. /Localnicii din Bîrnova, Ocnița s-au trezit azi dimineață cu bubuituri și explozii, iar un punct de trecere al frontierei moldovenești si-a sistat temporar activitatea. Rușii au atacat cu rachete hidrocentrala de la Novodnestrovsc, de lângă granița cu Republica Moldova.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii ar putea lăsa fără gaz regiunea transnistreană de la 1 ianuarie. Asta ar putea duce la o catastrofă umanitară în stânga Nistrului și la scumpiri simțitoare pentru cetățenii de pe malul drept, afirmă premierul Dorin Recean. /ANRE va decide vineri dacă majorează tarifele la gaz, iar săptămâna viitoare, legislativul va organiza dezbateri publice pe acest subiect. Experții cred că majorările au fost impuse de Gazprom pentru a nu lăsa stânga Nistrului fără gaz. /Bunurile obținute fraudulos vor putea fi confiscate chiar dacă vor fi înregistrate pe persoane terțe. Guvernul a votat azi mai multe modificări la mecanismul de confiscare a bunurilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În prag de iarnă, am putea plăti mai mult pentru gaz. „Moldovagaz” a depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică o cerere de majorare a prețului. Cu cât am putea plăti mai mult! /Procuratura anticorupție anunță că Interpol a acceptat cererea de revizuire a refuzului din 2020 de a-l anunța pe Vladimir Plahotniuc în căutare internațională. O decizie în acest sens ar urma să fie luată în câteva luni. /Risc de explozie la Vadul lui Vodă, unde pompierii au scos dintr-o casă cuprinsă de flăcări mai multe butelii cu gaz. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șoc și surpriză la alegerile din România. Candidatul independent Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale. Pe locul doi s-a clasat Elena Lasconi, care a fost și în topul preferințelor alegătorilor din Republica Moldova. /La 5 ani de când a fugit din țară, ANI a constatat nereguli in averea lui Ilan Șor. Acesta nu ar fi declarat peste 10 milioane de lei pe vremea când era primar și deputat. /Un marș de solidaritate față de femeile din țara noastră, supuse violenței a fost organizat astăzi în capitală. De la an la an, statisticele devin tot mai îngrijorătoare, afirmă ONG-urile.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Secțiile de votare din afara țării, pentru prezidențialele din România, au fost deschise. Moldovenii cu cetățenie romana vor putea vota de astăzi și până duminică la cele 59 de birouri electorale deschise pe teritoriul țării noastre. /Avocatul Poporului pentru drepturile copilului s-a autosesizat în cazul fetiței din Tohatin, batută cu cruzime de mama ei și a solicitat statului să intervină pentru a proteja copila de violență. /Parlamentul urmează să modifice legea specială a fermierilor, votată acum două luni. Ar urma sa fie lărgit cercul agricultorilor eligibili, iar perioada de înghețare a datoriilor va fi extinsă. Anunțul a fost făcut aseară de președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la viceguvernatorului Găgăuziei, Ilia Uzun. Acesta este vizat într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Avem detalii, dar și reacția viceguvernatorului! /Guvernul î-l trimite pe ministrul Energiei la Gazprom după gaz rusesc pentru regiunea transnistreană. Este prima vizită a unui ministru în Federația Rusă după declanșarea războiului de invazie a Ucrainei. /Prima ninsoare din acest an a venit la pachet și cu primele incidente în trafic. Zeci de salvatori și echipe de intervenție au muncit în teren pentru a scoate din șanțuri automobilele derapate de pe șosele, dar și pentru a împrăștia material antiderapant.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remanierile de la Guvern sunt corecte, afirma președinta Maia Sandu, ca răspuns la criticile aduse ultimelor schimbări din Executiv. /Ministerul apărării anunță ca urmează sa achizitioneze doua sisteme noi de identificare și nimicire a dronelor. Totuși acestea nu sunt suficiente și ar mai fi nevoie de câteva, susțin autoritățile. /Guvernul a ratificat acordul cu Italia care prevede ca moldovenii cu stagiu de muncă atât în Moldova cât și în statul italian, vor fi calificați pentru a beneficia de pensii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O dronă a fost găsită de un trecător în capitala. Dispozitivul a fost descoperit in zona Arenei Chișinău și a fost preluat de geniști pentru examinare. /Analiștii politici de la noi consideră ineficiente remanierile guvernului și se arată sceptici față de schimbarile făcute. Ce așteptări aveau aceștia! /Astăzi se împlinesc 1000 de zile de când ucrainenii trăiesc în teroarea semănată de invazia rusă în țara vecină. Cu această ocazie, Volodimir Zelenski a publicat un filmuleț în care a arătat prin ce încercări a trecut Ucraina în tot acest timp.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Discuțiile pe marginea remanierilor s-au finalizat. Premierul Dorin Recean urmează să anunțe din clipă în clipă cine sunt miniștrii care își pierd fotoliile. /Tot astăzi, șefa statului Maia Sandu s-a întalnit la Președinție cu liderii partidelor politice. S-a discutat despre reforma justiției și lupta împotriva corupției. Ce au declarat liderii de partide la ieșire! /Un copil de 3 ani și un barbat de 42 de ani au murit intoxicați cu gaz în propria lor locuință. S-a întâmplat în satul Gura Bîcului, Anenii Noi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Conturi bancare cu peste 100 milioane de dolari, provenite din spălarea de bani cunoscută drept „Laundromatul rusesc”, au fost înghețate în străinătate, în baza probelor aduse procurorii anticorupție de la Chișinău. De asemenea, pentru alte 90 de milioane de dolari, urmează să fie pus sechestru. /Întreprinderile de stat trebuie să implementeze măsuri anticorupție mai riguroase, în conformitate cu bunele practici europene. Asta relevă un raport, prezentat astăzi de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Cu ce recomandări vin experții în domeniu! /Un bărbat de 72 de ani din Drochia ar fi încercat să-l omoare pe presupusul amant al soției. Acesta a fost reținut în flagrant, fiind denunțat la poliție de cel pe care îl angajase inițial să comită crima.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dosarul de trădare de patrie în care este vizat șeful serviciului juridic al Parlamentului, un ofițer al Poliției de Frontieră și soția acestuia, care ar fi fost complice, a fost trimis în instanță. /Notă de protest Kremlinului, înmânată Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău. Oleg Ozerov a fost chemat astăzi la Ministerul de Externe. Autoritățile moldovenești i-au cerut Rusiei să se abțină de la orice ingerință în afacerile interne ale Republicii Moldova. /Un șef de secție de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” este cercetat de ofițerii anticorupție, pentru că ar fi perceput sistematic plăți ilegale de la pacienți. Care este reacția instituției!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină fotoliul șefei de la Procuratura Anticorupție. „Am văzut un eșec total”, a spus președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde s-a discutat despre corupția politică. Cu ce reacție a venit Procuratura Anticorupție! /Andrei Spînu se retrage din Guvernul Republicii Moldova și din Partidul Acțiune și Solidaritate. Anunțul a fost făcut într-o postare pe Facebook. Cum și-a motivat plecarea, dar și care a fost reacția colegilor! /Notă de protest Kremlinului pentru ingerințele Federației Ruse în procesul electoral și căderea dronelor rusești pe teritoriul țării. Autoritățile de la Chișinău îl convoacă pe Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Ozerov.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Socialiștii nu se pot resemna cu înfrângerea. Membri, dar și simpatizanți ai partidului au protestat astăzi în fața Comisiei Electorale Centrale, în timp ce membrii acesteia examinau sesizările depuse de ei, care se referă la presupusele încălcări în timpul scrutinului. Care este reacția PAS-ului! /Amenzile aplicate până acum alegătorilor care au luat bani în schimbul votului la alegerile prezidențiale și referendum se ridică la 5 milioane de lei. Sancțiunile au fost aplicate de Centrul Național Anticorupție, pe baza proceselor contravenționale întocmite de polițiști. /Mai mulți medici, dar și pacienți au ieșit astăzi astăzi în fața Spitalului Clinic din Bălți, în semn de protest față de decizia instanței de a-l condamna la doi ani de închisoare pe medicul urolog Serghei Cozub. Aceștia au cerut grațierea medicului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Victor Furtună a câștigat concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Acesta a obținut cel mai mare punctaj în urma interviului desfășurat astăzi de Consiliul Superior al Procurorilor. /Partidul Socialiștilor din Moldova amenință cu proteste. Igor Dodon acuză guvernarea și pe președinta nou aleasă că a furat voturile alegătorilor. Ce răspuns au cei din urmă! /Moldovenii cu cetățenie română vor fi așteptați 5 zile la urne ca să voteze președintele țării și să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul de la București. România va deschide în Republica Moldova 59 de secții de votare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină unele fotolii în Guvern. Premierul Dorin Recean promite schimbări în următoarele zile. Acesta nu a precizat însă despre ce miniștri ar fi vorba. /Ministerul Afacerilor Externe respinge acuzațiile autorităților ruse, care au spus că nu recunosc rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și le consideră „nedemocratice”. Care a fost și reacția purtătorului de cuvânt al Guvernului! /În doar două zile, peste 100 de mii de persoane s-au înscris în sistem pentru a beneficia de compensații pentru perioada rece a anului. Cei care vor cheltui banii acordați de stat în alte scopuri decât plata facturilor pentru încălzire, vor fi lipsiți de compensație.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizia Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican a fost publicată în Monitorul Oficial. Integrarea europeană va fi legalizată în Constituție. /Fraudă de zece milioane de lei dintr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Ofițerii anticorupție au descins la cinci angajați ai Moldsilva. /Peste 50 de mii de persoane s-au înscris în sistemul de compensații în prima zi de la lansare. Cererile pot fi depuse până pe 28 noiembrie, inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale și devine singurul politician căruia moldovenii i-au încredinţat direct două mandate. Rezultate preliminare arată un scor de 55,3 la sută pentru Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, cu 44,6%. /Aproape 800 de încălcări în ziua alegerilor au fost semnalate de Observatorii Misiunii Promo-Lex. Și poliția a înregistrat peste 200 de incidente care au vizat procesul electoral și au întocmit 31 de procese-verbale. Cele mai multe țin de coruperea electorală, fotografierea buletinelor de vot sau transportarea organizată la secțiile de votare. /De astăzi, cetățenii Republicii Moldova se pot înregistra pe platforma compensații.gov.md pentru a beneficia de ajutor la energie în sezonul rece. Compensațiile vor fi acordate sub formă de bani direct în contul bancar sau prin oficiile poștale, nu ca reducere în facturi.

/INFOGRAFIC/ Alegeri prezidențiale în România. Rezultate finale: Călin Georgescu și Elena Lasconi se vor duela în turul II
/INFOGRAFIC/ Alegeri prezidențiale în România. Rezultate finale: Călin Georgescu și Elena Lasconi se vor duela în turul II
/PROMO/ Vieți pierdute și pagube uriașe: Cum prevenim tragediile de pe șosele - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Vieți pierdute și pagube uriașe: Cum prevenim tragediile de pe șosele - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Ministra Justiției, despre activitatea Procuraturii Anticorupție: „S-au oferit pârghii și se vede că tot nu a fost eficient”
/VIDEO/ Ministra Justiției, despre activitatea Procuraturii Anticorupție: „S-au oferit pârghii și se vede că tot nu a fost eficient”
/VIDEO/ „Moldovean, la kilogram”: Cum un fals poate transforma o țară într-o „piață ieftină” de organe
/VIDEO/ „Moldovean, la kilogram”: Cum un fals poate transforma o țară într-o „piață ieftină” de organe
/VIDEO/ Grav accident la Galați: Trei moldoveni au murit. Primele imagini
/VIDEO/ Grav accident la Galați: Trei moldoveni au murit. Primele imagini

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.