Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană până în 2030 este o sarcină ambițioasă, dar nu imposibilă, declară ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks. Oficialul a declarat că progresul depinde în mare măsură de faptul dacă următoarele guverne vor sprijini ideea europeană. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Новая неделя” cu Anatolie Golea de la TV8.
„Este o sarcină ambițioasă pentru că nu mai este mult timp până la sfârșitul deceniului. Consider că este bine atunci când sunt sarcini ambițioase. Pentru că ajută să te concentrezi pe ceea ce trebuie făcut. Chiar dacă este nevoie de mai mult timp, este mai ușor să le îndepliniți, decât să vă stabiliți planuri mai puțin ambițioase. Progresul depinde în mare măsură de faptul dacă următoarele guverne vor sprijini ideea europeană. Nu este un salt, este un maraton. Pentru a parcurge această distanță rapid, nu te poți opri. Dacă vedem o lipsă de entuziasm în următorul guvern, acest lucru va încetini evident progresul”, spune Mazeiks.
Oficialul a menționat că o situație similară este în prezent în Georgia, care în ciuda numărului mare de susținători ai aderării la UE în rândul populației, guvernul și elitele politice sunt ghidate de propriile interese, care nu coincid întotdeauna cu interesele integrării europene.
Prin urmare, Georgia nu a primit încă statutul de candidat, deși a avut șanse în acest sens.
Totodată, ambasadorul UE a menționat că formatul Parteneriatului Estic continuă să funcționeze pentru Republica Moldova.
Mai mult, oficialul a afirmat că Europa se așteaptă ca Chișinăul să efectueze o reformă a justiției, mai ales în ceea ce privește combaterea corupției și a oligarhilor, și să finalizeze ancheta privind „furtul miliardului”.
„Pentru Uniunea Europeană, lupta împotriva corupției este unul dintre acele domenii care sunt încă dureroase. Nu e de mirare că s-au reflectat în cele nouă puncte 9 cerințe ale Comisiei Europene pentru aderarea Moldovei la UE. Noi vedem încă probleme mari, dar totodată, ne bucurăm că lucrurile s-au schimbat din loc. Există acțiuni specifice de întărire a componentei anticorupție în instituțiile statului. Și este foarte important să se fi luat o hotărâre judecătorească privind mecanismul de sancțiuni”, a subliniat ambasadorul.
În cadrul Consiliului European din 23 iunie 2022, liderii UE au acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE. În acest context, ei au invitat Comisia Europeană să transmită Consiliului un raport cu privire la îndeplinirea condițiilor prevăzute în avizul Comisiei privind cererea de aderare a Republicii Moldova.
Ulterior, a fost elaborat un plan de acțiuni pentru implementarea celor 9 condiții formulate de către Comisia Europeană. Proiectul planului a fost discutat la ședința Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană (CNIE) din 13 iulie 2022 și a fost adoptat la 4 august 2022.
Planul de acțiuni conține pașii următori, ce urmează a fi realizați către vara anului 2023.