Deputații vor analiza prevederile Legii privind interzicerea simbolurilor agresiunii ruse asupra Ucrainei - „V”, „Z” și panglica „Sfântul Gheorghe” și vor veni cu precizări, astfel încât legea să nu poată fi interpretată în mai multe moduri. O spune deputatul PAS, Vitalie Jacot, care a mai subliniat că cei care nu respectă interdicția, vor fi sancționați. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 9 mai a emisiunii „Freedom” de la TV8.
„Noi vom analiza foarte atent acele prevederi, vom vedea subtilitățile și poate careva dificultăți cu care se vor întâlni organele de drept pentru documentare. Și, eventual, că vor fi careva impedimente la aplicarea legii, vom veni cu careva precizări, astfel încât legea să fie interpretată doar într-un singur fel”, a spus Vitalie Jacot.
Deputatul s-a arătat „ferm convins” că cei care poartă panglica bicoloră se vor alege cu procese contravenționale.
„Legea spune clar că purtarea panglicii este o contravenție și nu doar panglica, mai sunt câteva simboluri pentru care persoanele, care le-au întrebuințat, vor fi sancționate. Bineînțeles că acei organizatori vor fi sancționați, vor fi sancționate și persoanele simple, care au încercat să testeze sistemul”, a precizat Jacot.
TV8.md reamintește că Curtea Constituțională a admis parțial sesizările depuse de deputații socialiști Adrian Lebedinschi și Grigore Novac cu privire la Legea privind interzicerea simbolurilor agresiunii ruse asupra Ucrainei - „V”, „Z” și panglica bicoloră negru – oranj, numită și panglica „Sfântul Gheorghe”.
Curtea Constituțională a precizat ulterior că nu a „repus în drepturi”, nu a „legalizat” purtarea panglicii negru-oranj și a altor simboluri reglementate de legea contestată de deputații socialiști.
Curtea a decis că sancționarea utilizării acestor simboluri este constituțională. Totuși, pentru a sancționa o persoană trebuie să se constate că simbolul a fost utilizat în scopul justificării sau glorificării acțiunilor de agresiune militară, a crimelor de război sau a crimelor împotriva umanității.
La modul concret, Curtea a decis că agenții statului trebuie să verifice contextul în care a fost utilizat un simbol și să constate scopul urmărit de persoana vizată, pentru că nu în toate cazurile sancționarea pentru utilizarea unui simbol urmărește realizarea vreunui scop legitim. Odată constatată urmărirea unui scop legitim pentru aplicarea sancțiunii, instanțele de judecată trebuie să aplice o pedeapsă proporțională cu gravitatea faptei.
Proiectul care prevede interzicerea „simbolurilor și atributelor care promovează acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității”, printre care și panglica Sfântul Gheorghe a fost votat în lectura finală, pe 14 aprilie 2022, de către 53 de deputați PAS.
Astfel, se interzice confecționarea, vânzarea, deținerea, în vederea răspândirii, și utilizarea în public a atributelor și simbolurilor ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni.
Potrivit proiectului, nerespectarea interdicției prevede amenzi de la 4.500 de lei la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore. În cazul persoanelor juridice sau cu funcții publice, amenzile se ridică de la 18.000 de lei la 30.000 de lei.