Comisia Electorală Centrală a întocmit lista persoanelor care nu pot participa la alegerile generale locale din data de 5 noiembrie. Pe listă se regăsesc 102 persoane care sunt vizate de interdicție. Printre numele incluse pe listă se numără și cel al deputatei Marina Tauber, care aspiră la fotoliul de primar la Bălți. Purtătorul de cuvânt al CEC, Rodica Sîrbu, a declarat pentru TV8 că lista a fost elaborată în baza deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale.
Sîrbu a mai spus că CEC a recepționat informații de la Procuratura Generală și procuraturile de specialitate, dar și de la Centrul Național Anticorupție, Serviciul de Informații și Securitate și Inspectoratul general de Poliție.
Lista a fost transmisă Consiliilor electorale de nivelul I si II. Svetlana Colesnic, președinta Consiliului Electoral al circumscripției electorale Bălți, a confirmat pentru TV8 că a recepționat această listă, și că în ea figurează inclusiv numele Marinei Tauber.
„Da, Marina Tauber se regăsește pe listă și urmează ca ea să fie exclusă din cursa electorală. Noi acum mai verificăm listele de candidați. Am depistat candidați în localitățile Elizaveta și Sadovoe. La Sadovoe sunt doi candidați la funcția de consilieri, iar la Elizaveta este candidat la funcția de primar și care se regăsește în listă. Mai verificăm repetat toate dosarele. Dacă persoana se stabilește că este în listă, se notifică persoana, se întocmește procesul verbal al ședinței, se invită candidatul, se discută și în temeiul legal i se aduce la cunoștință că persoana este exclusă din cursa electorală. Avem 7 zile la dispoziție pentru verificarea dosarelor”, a declarat Colesnic.
Amintim că noile modificări la Codul Electoral stabilesc criterii clare de admitere a candidaților în cursa electorală. Acestea se referă la faptul că persoanele care, la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic, dețineau calitatea de membru al organului executiv sau care ocupau funcții elective din partea partidului respectiv, nu pot fi alese în cadrul unor scrutine electorale.
Pot participa la alegeri nici persoanele care sunt bănuite, învinuite sau inculpate de săvârșirea unor infracțiuni și nici persoanele care anterior au fost excluse dintr-un scrutin electoral ca urmare a încălcării principiului finanțării transparente.
Interdicția îi vizează și pe cei care sunt culpabili de comiterea unor fapte ce au dus la includerea acestor persoane în listele de sancțiuni internaționale ale unor organizații internaționale sau ale unor state, Restricția dată durează o perioadă de 3 ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale (CC) privind declararea neconstituționalității unui partid politic.