Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1004: Soldați nord-coreeni intră în Ucraina. Apelul lui Zelenski și rachetele experimentale ale lui Putin

/ULTIMA ORĂ/ Rezultate preliminare CEC: Ion Ceban câștigă un nou mandat la Chișinău, iar la Bălți va fi turul II. Rezultatele din raioane

missing
05 noiembrie 2023, ora 23:26

Zi cu ediție specială la TV8! Alegeri locale generale au avut loc, pe 5 noiembrie 2023, în toate unitățile administrativ-teritoriale de nivelul I – orașe (municipii), sate (comune), și de nivelul II – raioane, municipiile Chișinău și Bălți, cu excepția localităților din stânga Nistrului și a municipiului Tighina. 

În cadrul acestui scrutin urmau a fi aleși pentru un mandat de patru ani reprezentanții administrației publice locale, respectiv 898 de primari și 11.058 de consilieri locali (raionali, municipali, orășenești, comunale și sătești). 

Pentru a fi validate, la alegeri trebuie să participe cel puțin 1/4 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale din fiecare circumscripție.

Ion Ceban câștigă al doilea mandat de primar al municipiului Chișinău din primul tur. După numărarea tuturor proceselor verbale, candidatul MAN a obținut 50,52 la sută din voturile chișinăuienilor, devansând-ul cu peste 20 de procente pe candidatul PAS, Lilian Carp. Acesta a obținut 28,23 la sută din voturi. Rezultatele sunt deocamdată preliminare și urmează să fie validate de Comisia Electorală Centrală. Ceilalți 25 de candidați înscriși în cursa pentru Chișinău au acumulat mai puțin de 5 procente din sufragii.

În schimb, pentru Consiliul Municipal Chișinău, rezultatele sunt mult mai strânse. Datele arată că și aici cel mai bun scor a fost obținut de Mișcarea Alternativa Națională, cu 33, 1 la sută din voturi. Doar că aici PAS-ul este la o distanță mult mai mică, obținând 32,8 de procente din voturi. Astfel, diferența între cele două formațiuni este de numai 548 de voturi. Asta înseamnă că atât MAN, cât și PAS vor avea câte 20 de consilieri municipali. Alte șase mandate în CMC îi revin Partidului Socialiștilor, două merg la Partidul Comuniștilor și câte unul la Partidul Renaștere, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Nostru.

UPDATE Prezența la secțiile de votare în municipiul Chișinău a fost de peste 41 de procente, la urne prezentându-se, în total, 323 de mii 215 alegători. Cifra este mai mare față de primul tur al scrutinului local din 2019, când la urne s-au prezentat în jur de 36% din alegători. 

UPDATE „Kremlinul nu o să se resemneze ușor, continuă să influențeze procesele politice din Moldova”. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului, liderul PAS, Igor Grosu, după anunțarea rezultatelor preliminare ale alegerilor din 5 noiembrie.

UPDATE Conform prevederilor Codului electoral, alegerile pot fi considerate valabile dacă la ele au participat mai puțin de 1/4 din numărul de persoane înscrise în listele electorale. Iar în cazul în care în anumite circumscripții sau secții de votare alegerile sunt declarate nevalabile, Comisia Electorală Centrală dispune organizarea, în termen de 2 săptămâni, a votării repetate în baza acelorași date din listele electorale, cu aceleași candidaturi și aceleași consilii și birouri electorale. Legislația electorală stipulează că, candidatul pentru funcția de primar se consideră ales dacă a întrunit mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate ale alegătorilor care au participat la votare.În cazul în care niciun candidat nu întrunește mai mult de jumătate din numărul de voturi valabil exprimate, în termen de 2 săptămâni se organizează al doilea tur de scrutin cu 2 candidați care au întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin. Acești doi candidați se înscriu în buletinele de vot în ordinea descrescătoare a numărului de voturi acumulate în primul tur de scrutin. Dacă mai mulți candidați au acumulat un număr egal de voturi, consiliul electoral de circumscripție efectuează tragerea la sorți, consemnând faptul respectiv într-un proces-verbal. Data celui de-al doilea tur de scrutin se stabilește prin hotărâre a Comisiei Electorale Centrale, imediat după procesarea rezultatelor votării din primul tur de scrutin, însă nu mai târziu de 10 zile până la data scrutinului respectiv.

UPDATE În municipiul Bălți, considerat capitala Nordului, va fi organizat turul doi al alegerilor general locale. După prelucrarea tuturor proceselor verbale, se atestă o luptă strânsă între candidatul partidului „Renato Usatîi”, Alexandr Petkov și candidatul de rezervă al partidului „Șansă”, Arina Corșicova. Astfel, raportul de voturi este de 22,64% în favoarea lui Petkov și 22,30% pentru candidatul lui Șor. 

La Briceni candidatul socialiștilor a acumulat din prima 83 la sută din sufragii. Astfel Vitalii Gorodinschii rămâne pentru al treilea mandat. Scorul a fost strâns la Ocnița. Acolo exponentul PSRM a obținut puțin peste 50 la sută.  

O situație similară este și la Glodeni, acolo unde reprezentanta formațiunii Partidul Nostru a acumulat aproape 55 de procente din voturi. La Dondușeni, cel mai mare scor l-a acumulat un reprezentant al socialiștilor, câștigând lupta cu aproape 60 la sută din sufragii. 

Dacă ne deplasăm către Drochia, observăm că Nina Cereteu rămâne primar pentru al treilea mandat. Candidatul formațiunii Partidul Nostru a acumulat pes 73% dintre voturi. 

Din acest partid face parte și Alexandr Severin, care a învins la Fălești, cu o majoritate de 72 la sută (intra carton 7) Iar în Soroca, candidata din partea socialiștilor a acumulat 71 la sută. 

În orașul Rezina, Simion Tatarov, reprezentant al partidului Schimbării a fost ales din prima cu mai mult de 63%. Ceva mai spre centru, la Sângerei, fotoliul de primar va fi ocupat de PAS, Arcadie Covaliov. 

La Orhei, unul din cele importante municipii din țară, detașat a câștigat Cociu Tatiana, cea pentru care în ultimile zile au făcut agitație electorală, cei de la partitul „Șansă”, eliminat din cursa alegerilor. Aceasta a acumulat 58 de procente, urmărorul pe listă fiind contracandidatul de la PAS, cu doar 17 la sută. 

Primarul ales de Criuleni este Mihail Sclifos, reprezentat PSRM, cu un scor de peste 71%. 

De remarcat sunt primarii aleși de pe lista independenților, pentru că în 3 cazuri aceștia au învins detașat față de concurenții lor. De exemplu, în orașul Strășeni, Valentina Casian a acumulat aproape 8%, iar în Taraclia, candidatul independent Lupov Veaceslav a ajuns la aproape 90%. 

Aceeași situație e și la Cahul, unde Nicolae Dandiș a obținut voturile a 73 la sută din cetățeni. La Hîncești, a câștigat candidatul Partidului Consolidării și Dezvoltării Moldovei, cu aproape 52 la sută, iar la Telenești, învingător este Vadim Lelic, de la PLDM.

Reprezentanți ai PAS au câștigat primăriile de la Ialoveni, cu 73% și Cimișlia, cu 57 la sută. La Anenii Noi, candidatul PSRM a acumulat peste 78%, iar la Căușeni, Anatolie Donțu, de la Platforma DA, a obținut fotoliul de primar cu mai mult de 76 la sută. (intra carton 21,22) 

Cu doi primari din primul tur s-a ales și Liga Orașelor și Comunelor, care au câștigat la Leova, cu 73% și la Ștefan Vodă, cu 70 de procente.

UPDATE Stop vot! Alegerile locale generale pot fi declarate valabile în majoritatea localităților din Republica moldova. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale (CEC),  1.147.610 de alegători (adică 41,41%) au votat până la ora 21:00. Datele preliminare arată că rata generală a participării la vot la vot este mai slabă, comparativ cu alegerile locale generale din 2019, 2015 și 2011. Cei mai activi votanți au fost cetățenii cu vârsta cuprinsă între 56-65 de ani. La polul opus se află cetățenii cu vârsta de 18-25 de ani. Femeile au fost mai active ca bărbații. Totodată, raionul Dondușeni are cea mai mare prezență la vot (peste 50%).

UPDATE Promo-LEX constată că din totalul de 994 de semnalări raportate de către observatorii săi până la ora 19:00. Misiunea a prelucrat în calitate de incident 527, dintre care în prezentul comunicat sunt incluse 213 de incidente.

„Vom număra minuțios totul și vom verifica fiecare proces verbal”. Declarația a fost făcută de candidatul Partidului Politic MAN la fotoliul de primar al municipiului Chișinău, Ion Ceban, în timpul unei conferințe de presă susținute după închiderea secțiilor de votare din țară, la 21:00. 

UPDATE Partidul Politic „ȘANSĂ” anunță că a contestat rezultatele alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023.

UPDATE Aproape 700 de cazuri de abateri în procesul electoral au fost raportate de Asociația Promo-LEX până la prânz. Cele mai multe se referă la votarea nejustificată în grup, dar și la încălcarea secretului votului. Potrivit directorului Promo-LEX, în acest an numărul incidentelor este mai mare decât cel înregistrat în scrutinele anterioare, cel puțin pentru intervalul respectiv de timp. 

UPDATE La 12 ore de la deschiderea secțiilor de vot Promo-LEX a recepționat 994 de semnalări de incidente. Potrivit directorului de Program Promo-LEX, avem o creștere mult mai mare a incidentelor raportate, comparativ cu scrutinele precedente.

UPDATE Până la ora 20:00, și-au exercitat dreptul la vot 1.136.343 de alegători sau 41% din numărul celor incluși în listele electorale. 

UPDATE Până la ora 19.00, și-au exercitat dreptul la vot 1 112242 de alegători sau peste 40 % din numărul celor incluși în listele electorale. Cea mai mare prezență la urne s-a înregistrat la Pocrovca, raionul Dondușeni unde, până la această oră, se atestă o rată de 77 la sută. 

UPDATE Din 247 de alegători înscriși pe listele electorale din satul Salcia, taraclia, doar 17 oameni au votat până la această oră. Și-au exprimat votul 7 femei și 10 bărbați. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale (CEC), doar 6,85 % din numărul total de alegători înscriși în liste s-au prezentat la vot.

UPDATE Gheorghe Urschi și-a exercitat dreptul la vot. Regele umorului a introdus buletinele de vot în urna mobilă. Despre asta a relatat fiica sa, Laura Urschi, pe rețelele sociale.

UPDATE Circa 1 milion de alegători (peste 36%) din toată țara au votat până la ora 17:10. Datele arată că rata generală a participării la vot la această oră este ușor mai bună, comparativ cu alegerile locale generale din 2019, dar situația e mai proastă față de scrutinele din 2015 și 2011. În continuare, cei mai activi votanți sunt cei cu vârsta cuprinsă între 56-65 de ani, fiind aproape la egalitate cu compatrioții din categoria de vârstă 66-75 de ani. La polul opus se află cetățenii cu vârsta de 18-25 de ani. Femeile rămân mai active ca bărbații. Totodată, raionul Dondușeni are cea mai mare prezență la vot acum (peste 45%), în timp ce alegătorii din municipiul Chișinău și cei din municipiul Bălți se află la polul opus. 

Sursa: alegeri.md

UPDATE Liderul partidului „Șansă”, Alexei Lungu, a fost huiduit astăzi în fața sediului Comisiei Electorale Centrale de câțiva oameni nemulțumiți, printre care și activista Maria Olaru, în timp ce acesta încerca să facă declarații. Discursul lui Lungu și a avocatului afiliat lui Ilan Șor, Vadim Banaru  a fost bruiat în numărate rânduri. Lungu a îndemnat poliția să intervină, dar protestatarii nu s-au lăsat duși. Mai mult, Lungu a fost luat la rost de către aceștia.

UPDATE Peste 900.000 de alegători (peste 32%) din toată țara au votat până la ora 16:00. Datele arată că rata generală a participării la vot la această oră este ușor mai bună, comparativ cu alegerile locale generale din 2019, dar situația e mai proastă față de scrutinele din 2015 și 2011. În continuare, cei mai activi votanți sunt cei cu vârsta cuprinsă între 56-65 de ani, fiind aproape la egalitate cu compatrioții din categoria de vârstă 66-75 de ani. La polul opus se află cetățenii cu vârsta de 18-25 de ani. Femeile rămân mai active ca bărbații. Totodată, raionul Dondușeni are cea mai mare prezență la vot acum (peste 41%), în timp ce alegătorii din municipiul Chișinău și cei din municipiul Bălți se află la polul opus. 

Sursa: alegeri.md

UPDATE S-a pornit la vot, dar a ajuns la spital. O femeie din localitatea Doroțkaia, raionul Dubăsari, a fost lovită de o mașină chiar în fața secției de votare, în timp ce se îndrepta să își depună votul.

UPDATE Misiunea Promo-LEX a Alegerilor Locale Generale din 5 noiembrie 2023 anunță că a constatat un total de 659 de semnalări raportate de către observatori, până la 14:00. Promo-LEX a prelucrat cu statut de incident 314 de cazuri, dintre care în prezentul comunicat sunt incluse 260 de incidente. Întreruperea pe parcursul zilei votării a procesului de filmare a operațiunilor electorale – 37 cazuri. Agitație electorală sau PR negru în perimetrul de 100 m şi/sau în incinta  secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – 11 cazuri. Deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane) – 22 cazuri. Deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (suspendarea funcționării; situații când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat) – 21 cazuri. Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 m – 15 cazuri. Prezența materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza secției de votare (100 metri de la localul secției) – 9 cazuri. Încălcarea secretului votului (fotografierea buletinelor, prezentarea buletinului cu votul exprimat, amplasarea defectuoasă a cabinelor de vot ce permit vizualizarea opțiunii alegătorului etc.) – 45 cazuri. Transportarea organizată a alegătorilor (autocare, microbuze sau alte unități de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă) – 4 cazuri. Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ ruperea/ deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot – 6 cazuri. Votarea nejustificată în grup (doi sau mai mulți alegători) – 60 cazuri. Situații problematice privind utilizarea buletinelor de vot contrar procedurilor de vot – 19 cazuri. Acte de violență sau intimidări a alegătorilor, sau altor persoane – 3 cazuri. Încetarea/suspendarea nejustificată a votării în secția de votare – 2 cazuri. Buletinele de vot nerepartizate membrilor BESV nu sunt păstrate în loc sigur – 1 caz. Altele – 5 cazuri.

UPDATE Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, şi-a exercitat duminică, 5 noiembrie, dreptul de vot la alegerile locale generale. Acesta și-a făcut apariția la secția de votare însoțit de soție și a zis că și-a exercitat dreptul la vot pentru un viitor european și a încurajat tineretul să voteze. 

UPDATE Prezența la vot a depășit rata de 25% la Chișinău și Bălți și pot fi declarate valabile. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale (CEC), până la ora 15:00 au votat peste 170.000 de locuitori ai municipiului (26.27%). O situație similară a fost înregistrată și la Bălți, unde au votat peste 25.500 de alegători (25,41%). Asta deși ambele municipii sunt codașe la rata de participare. Totodată, peste 820.000 de alegători din toată țara au votat până la această oră (circa30%).

Sursa: alegeri.md

UPDATE Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că, până la ora 15:00, și-au exercitat dreptul la vot peste 820.000 de alegători sau peste 30 %  din numărul celor incluși în listele electorale. Localitatea cu cea mai ridicată prezență la vot rămâne a fi Pocrovca, raionul Dondușeni unde, până la această oră, se atestă o rată de 67%. În municipiul Chișinău au votat, până la ora 15:00, peste 26% dintre persoanele cu drept de vot. Cei mai activi sunt alegătorii din sectorul Rîșcani al capitalei, unde au votat 26% dintre alegători. În suburbii avem înregistrată o prezență de 28%. Cei mai activi sunt votanții din orașul Vadul lui Vodă, peste 36%, cea mai pasivă suburbie e orașul Durlești – 24%. În municipiul Bălți, din totalul de 100.000 de alegători, la secțiile de votare au venit 25% dintre alegători. În municipiul Comrat avem înregistrată o participare de peste 31% dintre cetățenii cu drept de vot incluși în listele electorale de bază. Astfel, din numărul total de 898 de localități, în 820 este înregistrată o participare mai mare de 25% din numărul alegătorilor așteptați la vot, ceea ce înseamnă că alegerile în aceste localități pot fi declarate valabile. Reieșind din informațiile care descriu profilul alegătorului la alegerile de astăzi, femeile sunt cele mai active, înregistrând o participare de peste 54% din numărul total de cetățeni cu drept de vot. Raportat la vârstă, cei mulți alegători prezenți la urnele de vot au între 56 și 75 de ani. Conform informațiilor operative prezentate de Inspectoratul General al Poliției, până la ora 15:00, CEC a fost informată despre 130 de cazuri de încălcări sau incidente. Dintre acestea 42 cazuri țin de agitația electorală, 29 de cazuri referitoare la transportarea organizată a alegătorilor, 4 de afișarea afișajului electoral, 7 cazuri de bănuială rezonabilă de corupere a alegătorilor, 12 cazuri privind fotografierea buletinelor de vot. În localitatea Chirsovo, din UTA Găgăuzia, pentru împiedicarea exercitării dreptului la vot, a fost pornită urmărirea penală. Toate cazurile se examinează de către Inspectoratul General al Poliției.

UPDATE Peste 730.000 de alegători (peste 26%) din toată țara au votat până la ora 14:00. Datele arată că rata generală a participării la vot la această oră este ușor mai bună, comparativ cu alegerile locale generale din 2019, dar situația e mai proastă față de scrutinul din 2015. În continuare, cei mai activi votanți sunt cei cu vârsta cuprinsă între 56-65 de ani, fiind aproape la egalitate cu compatrioții din categoria de vârstă 66-75 de ani. La polul opus se află cetățenii cu vârsta de 18-25 de ani. Femeile rămân mai active ca bărbații. Totodată, raionul Dondușeni are cea mai mare prezență la vot acum (peste 34%), în timp ce alegătorii din municipiul Chișinău și cei din municipiul Bălți se află la polul opus. 

UPDATE În doar șapte ore de la deschiderea secțiilor de vot Promo-LEX a recepționat peste 659 de semnalări de incidente. Potrivit directorului de Program Promo-LEX, avem o creștere mult mai mare a incidentelor raportate, comparativ cu scrutinele precedente.

UPDATE Aproximativ 700.000 de alegători (circa 25%) din toată țara au votat până la ora 13:30. Datele arată că rata generală a participării la vot la această oră este ușor mai bună, comparativ cu alegerile locale generale din 2019, dar situația e mai proastă față de scrutinul din 2015. În continuare, cei mai activi votanți sunt cei cu vârsta cuprinsă între 56-65 de ani, fiind aproape la egalitate cu compatrioții din categoria de vârstă 66-75 de ani. La polul opus se află cetățenii cu vârsta de 18-25 de ani. Femeile rămân mai active ca bărbații. Totodată, raionul Dondușeni are cea mai mare prezență la vot acum (circa 30%), în timp ce alegătorii din municipiul Chișinău și cei din municipiul Bălți se află la polul opus. 

UPDATE Peste 600.000 de alegători (22,50%) din toată țara au votat până la ora 13:00. Datele arată că rata generală a participării la vot la această oră este ușor mai bună, comparativ cu alegerile locale generale din 2019, dar situația e mai proastă față de scrutinul din 2015. În continuare, cei mai activi votanți sunt cei cu vârsta cuprinsă între 56-65 de ani, fiind aproape la egalitate cu compatrioții din categoria de vârstă 66-75 de ani. La polul opus se află cetățenii cu vârsta de 18-25 de ani. Femeile rămân mai active ca bărbații. Totodată, raionul Dondușeni are cea mai mare prezență la vot acum (circa 30%), în timp ce alegătorii din municipiul Chișinău și cei din municipiul Bălți se află la polul opus. 

UPDATE Inspectoratul General de Poliție a înregistrat mai multe încălcări la secțiile de votare din țară. În unul dintre cazuri, o familie a fost observată cum a fotografiat  buletinele de vot. Cazul a fost înregistrat în satul Mihailovca, raionul Cimișlia.

UPDATE Premierul României Marcel Ciolacu a venit cu un mesaj în contextul alegerilor locale din Republica Moldova. Oficialul de la București le-a succes tuturor candidaților care reprezintă forțele democratice și proeuropene.

Sursa: alegeri.md

UPDATE Circa 600.000 de alegători (20.31%) din toată țara au votat până la ora 12:30. Datele arată că rata generală a participării la vot la această oră este ușor mai bună, comparativ cu alegerile locale generale din 2019 (18,40%), dar situația e mai proastă față de scrutinul din 2015 (25,41%). În continuare, cei mai activi votanți sunt cei cu vârsta cuprinsă între 56-65 de ani, fiind aproape la egalitate cu compatrioții din categoria de vârstă 66-75 de ani. La polul opus se află cetățenii cu vârsta de 18-25 de ani. Femeile rămân mai active ca bărbații. Totodată, raionul Dondușeni are cea mai mare prezență la vot acum (peste 27%), în timp ce alegătorii din municipiul Chișinău și cei din municipiul Bălți se află la polul opus. 

UPDATE Inspectoratul General al Poliției a informat CEC că, prin intermediul subdiviziunilor din subordine, asigură măsurile de ordine şi securitate publică, de depistare şi documentare a încălcărilor electorale, în scopul asigurării desfășurării în bune condiții a scrutinului de astăzi.

UPDATE Premierul României Marcel Ciolacu a venit cu un mesaj în contextul alegerilor locale din Republica Moldova. Oficialul de la București le-a succes tuturor candidaților care reprezintă forțele democratice și proeuropene. „Le urez mult succes tuturor candidaților care reprezintă forțele democratice și proeuropene în alegerile locale de azi din Republica Moldova!

UPDATE Președinta Maia Sandu şi-a exercitat duminică, 5 noiembrie, dreptul de vot la alegerile locale generale. Șefa statului a declarat că a votat pentru „oameni care vor pune umărul ca să realizăm integrarea europeană” și a îndemnat cetățenii să iasă la vot.

UPDATE Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că până la ora 12:00 au votat peste 500.000 de alegători sau peste 18% din cei așteptați azi la urne. Localitatea cu cea mai ridicată prezență la vot este Pocrovca, raionul Dondușeni unde, până la această oră, se atestă o rată de circa 54 la sută. Localitatea cu cea mai slabă prezență la vot se dovedește a fi Salcia din raionul Taraclia, unde s-au prezentat la urne 0,18 % dintre alegători. În municipiul Chișinău au votat, până la ora 12:00, circa 14% dintre alegători. Cei mai activi sunt alegătorii din sectorul Botanica al capitalei, unde au votat peste 18.000 de alegători (13,45%). La polul opus, se află sectorul Buiucani, unde au votat circa 12,63% dintre alegători. În mun. Bălți avem înregistrată o prezență de 14,15 % dintre cei incluși în listele electorale.

UPDATE Peste 502.000 de alegători din toată țara (18.00%) au votat până la ora 12:00. Datele arată că rata generală a participării la vot la această oră este ușor mai bună, comparativ cu alegerile locale generale din 2019 și 2015. În continuare, cei mai activi votanți sunt cei cu vârsta cuprinsă între 56-65 de ani, fiind aproape la egalitate cu compatrioții din categoria de vârstă 66-75 de ani. La polul opus se află cetățenii cu vârsta de 18-25 de ani. Femeile rămân mai active ca bărbații. Totodată, raionul Dondușeni are cea mai mare prezență la vot acum (peste 25%), în timp ce alegătorii din municipiul Chișinău și cei din municipiul Bălți se află la polul opus. 

UPDATE Președinta unei secții de votare de la Cimișlia a murit în timpul procesului electoral. Femeia în vârstă de 39 de ani a acuzat dureri în piept și a decedat în secția reanimare. Informația a fost confirmată pentru TV8.md de către șefa Secției comunicare și protocol din cadrul Inspectoratului General al Poliției (IGP), Diana Fetco.

UPDATE Până la ora 11:00, prezența la urne în municipiul Chișinău a constituit peste 9 la sută, ceea ce înseamnă că și-au exercitat dreptul la vot peste 70 de mii de cetățeni. Cei mai activi alegători sunt cei cu vârstele cuprinse între 55 și 75 de ani, iar la polul opus sunt tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, arată datele Comisiei Electorale Centrale.

UPDATE Candidata Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) la șefia Capitalei, Diana Caraman, şi-a exercitat duminică, 5 noiembrie, dreptul de vot la alegerile locale generale. Deputata a îndemnat toți cetățenii să se prezinte la vot și să aleagă pe cel mai demn viitor primar.

UPDATE Peste 340.000 de alegători din toată țara (12.62%) au votat până la ora 11:00. Datele arată că rata generală a participării la vot la această oră este ușor mai bună, comparativ cu alegerile locale generale din 2019 și 2015. În continuare, cei mai activi votanți sunt cei cu vârsta cuprinsă între 56-65 de ani, fiind aproape la egalitate cu compatrioții din categoria de vârstă 66-75 de ani. La polul opus se află cetățenii cu vârsta de 18-25 de ani. Femeile rămân mai active ca bărbații. Totodată, raionul Dondușeni are cea mai mare prezență la vot acum (18%), în timp ce alegătorii din municipiul Chișinău se află la polul opus (9.51%). 

UPDATE Vasile Costiuc, candidatul Partidului Politic „Democrația Acasă”, şi-a exercitat duminică, 5 noiembrie, dreptul de vot la alegerile locale generale. „Nu stați acasă, fiecare VOT contează!”, este mesajul publicat de Costiuc pe Facebook, care conține și fotografii de la secția de vot.

UPDATE Candidatul Partidului Politic „PARTIDUL SCHIMBĂRII” la șefia Capitalei, Ștefan Gligor, şi-a exercitat duminică, 5 noiembrie, dreptul de vot la alegerile locale generale. Gligor a votat alături de soție și cei doi copii și a declarat că a votat pentru o Capitală în care să uităm de ambuteiaje și birocrație.

UPDATE Peste 278.000 de alegători din toată țara (10.08%) au votat până la ora 10:30. În continuare, cei mai activi votanți sunt cei cu vârsta cuprinsă între 56-65 de ani. La polul opus se află cetățenii cu vârsta de 18-25 de ani. Femeile rămân mai active ca bărbații. Totodată, raionul Dondușeni are cea mai mare prezență la vot acum (17%), în timp ce alegătorii din municipiul Chișinău se află la polul opus. Datele arată că rata generală a participării la vot la această oră este ușor mai bună, comparativ cu alegerile locale generale din 2019 și 2015.

UPDATE Candidatul Partidului Mișcarea Alternativa Națională (MAN), primarul suspendat Ion Ceban și-a exercitat dreptul la vot. Ceban a declarat că a votat pentru continuarea proiectelor în Capitală care să transforme orașul în unul  curat, modern și amenajat.  

UPDATE În două localități din UTA Găgăuzia, în satele Chioselia Rusă și Cotovscoe, alegătorii nu participă la alegerile pentru funcția de primar, dar își aleg consilierii în consiliile locale. Iar în satul Cealîc, raionul Taraclia, nu se votează doar pentru consilierii în consiliul local, dar cetățenii cu drept de vot își aleg aici primarul și mai votează pentru consiliul raional Taraclia. Precizările au fost făcute de Comisia Electorală Centrală (CEC), care a menționat că în aceste localități a fost înregistrat câte un sigur candidat la funcția de primar și, respectiv, un singur concurent electoral pentru consiliul local din partea unui partid politic, în cazul cărora a fost dispusă anularea înregistrării.

UPDATE Candidatul Partidului Acasă Construim Europa „PACE” la șefia capitalei, Constantin Butucel, nu a putut să-și exercite dreptul de vot în această dimineață. Acesta a mers la secția de votare Nr. 260 Botanica, dar nu i s-a permis să voteze. Interdicția i-a fost aplicată în conformitate cu legea, deoarece Butucel are mai puțin de trei luni de când și-a înregistrat reședința în municipiul Chișinău.

UPDATE Peste 200.000 de alegători din toată țara au votat până la ora 10:00. În continuare, cei mai activi votanți sunt cei cu vârsta cuprinsă între 56-65 de ani. La polul opus se află cetățenii cu vârsta de 18-25 de ani. Femeile sunt mai active ca bărbații.

UPDATE În dimineața de 5 noiembrie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat că a avut loc suspendarea votării într-o secție de votare din Cantemir, în legătură cu necesitatea de a retipări buletinele de vot pentru această secție. TV8 a luat legătură cu secretarul general al CEC, Alexandr Berlinschii, care ne-a comunicat că în total, 1.867 de buletine de vot vor fi retipărite. Buletinele sunt retipărite pe motiv că s-au comis erori de tipar la numerotarea secțiilor de votare.

UPDATE Candidatul Partidului Politic Partidul Social Democrat European la șefia Capitalei, Vadim Brînzaniuc, şi-a exercitat duminică, 5 noiembrie, dreptul de vot la alegerile locale generale. Brînzaniuc a votat alături de soția sa și a declarat că a votat pentru „un alt mod de a face administrație”.

UPDATE Curtea de Apel Chișinău (CA) se întrunește într-o nouă ședință pentru a examina contestarea depusă de partidul „Șansa”, care a fost exclus din cursa electorală. Ședința va începe la ora 11.00. Formațiunea a contestat decizia Comisiei Situații Excepționale în acest sens. 

UPDATE Peste 153.000 de alegători au votat până la ora 09:30. În continuare, cei mai activi votanți sunt cei cu vârsta cuprinsă între 56-65 de ani. La polul opus se află cetățenii cu vârsta de 18-25 de ani.

UPDATE 141 de incidente au fost semnalate de observatorii  Promo-LEX în prima oră de la deschiderea secțiilor de votare. Neregulile au fost anunțate de Nicolae Panfil, director de program Promo-LEX. În patru cazuri a fost restricționat accesul observatorilor în secțiile de votare. Este vorba despre secția Nr. 1 din orașul Cahul, o secție din sectorul Râșcani și două secții din sectorul Botanica ale municipiului Chișinău.

UPDATE Curtea de Apel Chișinău nu a luat sâmbătă o decizie cu privire la apelul partidului „ȘANSĂ”. Ședința a fost prelungită până noaptea târziu și, în cele din urmă, a fost amânată pentru astăzi, 5 noiembrie, la ora 11.00. Între timp, în buletinele de vot, în dreptul Partidului „ȘANSĂ” a fost aplicată ștampila „RETRAS”. În două sate din sudul Moldovei, unde candidații formațiunii politice au fost înregistrați, alegerile au fost anulate complet

UPDATE Candidatul Partidului Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” la șefia Capitalei, Lilian Carp, şi-a exercitat duminică, 5 noiembrie, dreptul de vot la alegerile locale generale. Carp a declarat că a votat pentru un oraș „mai confortabil” și pentru ca „normalitatea care trebuie să se întoarcă în Chișinău”.

UPDATE Ora 09:00 prezența urne: aproape 110.000 de cetățeni și-au exercitat dreptul la vot. Mai active sunt femeile, care reprezintă 50,5% dintre alegători.

UPDATE CEC a mai anunțat că a avut loc suspendarea votării într-o secție de votare din Cantemir, în legătură cu necesitatea de a retipări buletinele de vot pentru această secție. Ulterior, CEC va anunța despre reluarea votării.

UPDATE Până la ora 08:30 la urnele de vot s-au prezentat 65.000 de alegători, ceea ce reprezintă peste 2,2 la sută din numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși pe listele electorale. 

UPDATE Potrivit CEC, în alte 45 de localități, alegătorii vor găsi în buletinele de vot câte un singur candidat la funcția de primar, iar în 21 de localități – câte un singur concurent electoral pentru funcția de consilier în consiliul local. Într-o secție de votare din or. Cantemir a fost suspendat procesul de votare, din necesitatea retipării buletinelor de vot. Procesul va fi reluat, după remedierea situației. 

UPDATE CEC anunță că în două localități Chioselia Rusă și Cotovscoe din Găgăuzia nu vor avea loc alegeri. Și asta pentru că în cele două localități singurii candidați înscriși în cursă erau cei de la partidul „Șansa”, care a fost exclus din cursă cu două zile înainte de scrutin. În același timp, în satul Cealîc din raionul Taraclia alegătorii nu vor participa la alegerile pentru consiliul local. 

UPDATE Secțiile de votare din toată țara se deschid la ora 07:00 și Sevor fi închise la ora 21:00. CEC anunță că la ora 07:00 au fost deschise toate cele 1.958 de  secții de votare, organizate pentru desfășurarea scrutinului.d

UPDATE În cadrul primului tur al alegerilor locale generale din 2023, nu vor fi organizate sondaje de tip exit-poll. Până la expirarea termenului de depunere a cererilor privind autorizarea exit-pollurilor, nu au fost depuse solicitări.

UPDATE La alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023 au dreptul să voteze alegătorii care și-au stabilit până la data de 5 august 2023 domiciliul sau reședința temporară în circumscripția în care au loc alegerile. În aceste condiții, CEC a exceptat unele categorii de alegători, care vor vota cu respectarea unor condiții speciale. 

UPDATE Comisia Electorală Centrală (CEC) a acreditat peste 1.500 de observatori naționali și internaționali pentru alegerile locale generale de astăzi. Observatorii acreditați vor putea semnala, în regim online, încălcările comise în secția de votare în ziua alegerilor. *Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că și în cadrul alegerilor locale generale de astăzi, 5 noiembrie 2023, în secțiile de votare va funcționa sistemul de înregistrare video. Imaginile nu vor fi transmise online, ci stocate pe un dispozitiv aparte. Potrivit CEC, filmările vor putea fi utilizate exclusiv în calitate de dovezi pentru examinarea și soluționarea eventualelor litigii electorale. Totodată, sistemul nu va fi utilizat în cadrul votării cu urna mobilă. 

UPDATE Alegătorul, care din motive de sănătate sau alte motive temeinice, nu se poate deplasa la secția de votare, trebuie să depună o cerere în scris pentru a solicita biroului electoral votarea cu urna de vot mobilă. Persoanele care nu pot să depună singure cererea privind votarea la locul aflării, au dreptul să o facă prin intermediul unui membru al familiei sale sau să solicite pentru aceasta ajutorul asistentului social din cadrul primăriei. Dacă, din cauza unei deficiențe fizice, boli sau din alte motive temeinice, alegătorul nu poate semna personal cererea privind votarea la locul aflării, el poate depune personal cererea în formă verbală la sediul secției de votare. În cazul în care cererea nu poate fi depusă personal în formă verbală la sediul secției de votarea, aceasta poate fi depusă telefonic. În ziua alegerilor, președintele biroului electoral al secției de votare desemnează, cel puțin doi membri ai biroului care se deplasează cu o urnă de vot mobilă şi cu materialele necesare votării la locul unde se află alegătorul pentru ca acesta să voteze. 

UPDATE Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că în acest scrutin au fost înregistrați 57.396 de candidați la funcția de primar și de consilier în consiliile locale din partea a 35 de partide politice și a unui bloc electoral, precum și 1.174 de candidați independenți. Din totalul de 3.952 de candidați la funcția de primar, 2.756 (69,7 %) sunt bărbați și 1.196 (30,3 %) sunt femei. Conform criteriului de vârstă, 14 candidați (0,4%) au 23 de ani, 682 de candidați (17,3%) au între 24 și 35 de ani, 1.464 de candidați (37 %) au între 36 și 50 de ani, 1.727 de candidați (43,7 %) au între 51 și 70 de ani și 65 de candidați (1,6 %) au peste 71 de ani. Pentru funcția de consilier în consiliile locale de nivelul doi (raionale și municipale) au fost înregistrate 9 496 de persoane, dintre care 5204 (54,8 %) sunt bărbați și 4292 (45,2 %) femei. Pentru funcția de consilier în circumscripțiile locale de nivelul întâi candidează 43 948 de persoane, dintre care 22 881 (52,1 %) sunt bărbați și 21 067 (47,9 %) sunt femei. Totodată, CEC amintește că, în buletinele de vot, în dreptul tuturor concurenților electorali din partea Partidului Politic „ȘANSA”, va fi aplicată ștampila cu mențiunea „Retras”. 

UPDATE Oamenii legii anunță că vor fi la datorie pentru asigurarea securității în preajma secțiilor de votare, menținerii ordinii publice și aplicării cu fermitate, corectitudine și echidistant a prevederilor legale. Polițiștii din întreaga țară vor asigura paza secțiilor de vot, ordinea publică și anunță că vor reacționa prompt la sesizările cetățenilor.

Peste 1.900 de secții de votare vor fi deschise în toată țara, pentru alegerile locale. Cele mai multe sunt în Capitală
Competiție mare pentru fotoliile de primar al municipiilor Chișinău și Bălți: Lista celor care luptă pentru funcție
Alegeri locale în Moldova: Vor fi aleși 898 de primari și 11.058 de consilieri locali. Câți cetățeni sunt așteptați la urne

Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.

/VIDEO/ Start sesiunilor foto de Crăciun! La cât se ridică prețul unei ore într-un decor de poveste
/VIDEO/ Start sesiunilor foto de Crăciun! La cât se ridică prețul unei ore într-un decor de poveste
/PROMO/ Secretul banilor: Apartamente scumpe. Cum s-a ajuns aici, aflăm de la președintele Uniunii Agențiilor Imobiliare, Nicolae Balaur
/PROMO/ Secretul banilor: Apartamente scumpe. Cum s-a ajuns aici, aflăm de la președintele Uniunii Agențiilor Imobiliare, Nicolae Balaur
/VIDEO/ Moldovenii cu cetățenie română, prezenți în număr mare la urne: „Fiecare vot este important”
/VIDEO/ Moldovenii cu cetățenie română, prezenți în număr mare la urne: „Fiecare vot este important”
/VIDEO/ Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
/VIDEO/ Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
/VIDEO/ „Toată lumea a avut tendința să mă calce”: Luciana Spînu, amintiri dureroase din trecut și hate-ul din mediul online
/VIDEO/ „Toată lumea a avut tendința să mă calce”: Luciana Spînu, amintiri dureroase din trecut și hate-ul din mediul online

/VIDEO/ Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge

missing
24 noiembrie 2024, ora 08:23

Noua ediție a editorialului „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre război și pace. Săptămâna aceasta s-au împlinit 1000 de zile de la începutul războiului de agresiune al Rusiei asupra Ucrainei. „Operațiunea specială” plănuită pentru trei zile de generalii de război ai lui Putin s-a transformat într-un război lung și istovitor pentru ambele părți. Spre surprinderea întregii planete, Ucraina rezistă cu stoicism împotriva ursului turbat, înnebunit după miros de sânge.

Cele 1000 de zile de război au arătat întregii lumi că eroii adevărați sunt oameni simpli care ascund în ei curaj și îl expun în situații extreme. Am văzut asta în persoana grănicerului ucrainean Roman Gribov de pe insula Șerpilor. Cel care a trimis la origini corabia militară rusă care i-a cerut să se predea. Am văzut asta în persoana soldatului voluntar ucrainean  Olexandr Mațievschi, împușcat în Bahmut, în față. Iar ultimele sale cuvinte au fost „Glorie Ucrainei!” Cei mai mulți dintre acești eroi, unii necunoscuți publicului larg, au fost uciși. 

În cele 1000 de zile de război, rachetele, tancurile, dronele criminalului de la Kremlin au luat viața a peste 25.000 de civili. Oameni simpli, ca noi, care au fost omorâți când dormeau în casele lor, mergeau la magazin sau la serviciu, își duceau copiii la plimbare sau la grădiniță. Printre cei uciși se găsesc și 660 de copilași. 660 nu este o cifră. Sunt bebeluși - fetițe și băieței nevinovați, cărora Putin și generalii lui le-au furat viața. Numărul acestor îngerași crește cu fiecare zi de război.

Cele 1000 de zile de război nu sunt doar despre vieți pierdute. Chiar dacă, desigur, asta este cea mai mare pierdere a unui stat. Pagubele provocate de armata lui Putin în Ucraina se ridică la circa 500 de miliarde de dolari. O bună parte din infrastructura vecinei noastre este făcută praf. Vor fi necesari zeci de ani pentru a șterge urmele distrugătoare lăsate de monstrul de la Kremlin.

Între timp, în Moldova, fiecare al treilea cetățean continuă să creadă că crimele de război comise de Rusia în Ucraina sunt justificate. Spălați pe creier de propaganda rusească și de coloana a cincea a Moscovei, mulți dintre creștinii moldoveni mai cred că o moarte de om poate fi justificată de un argument manipulator și abstract ca „denazificarea”.

Zilele acestea am urmărit reacțiile speriate ale publicului la știrile despre dronele rusești căzute în Moldova. Oamenii erau revoltați de ce autoritățile nu îi protejează, de ce nu se face nimic pentru a doborî aceste obiecte până ca ele să ajungă la pământ. Atunci când pericolul trece hotarul și ajunge lângă casa ta începi să îl tratezi cu mai multă responsabilitate. 

Cam așa a fost și în Ucraina. Războiul le-a oferit o lecție dură fanilor lui Putin din țara vecină. Printre cei morți și răniți se găsesc laolaltă și dintre cei care l-au admirat, și dintre cei care îl detestau. Rachetele și dronele rusești au lovit și case în care trăiau pro-ruși. În loc de salam de o rublă și înghețată de 5 copeici, „russkii mir” le-a adus distrugeri și moarte. 

Astăzi, 80 la sută dintre ucraineni își doresc aderarea țării lor la UE și NATO. Pentru ei, aceste două organizații politice sunt echivalentul vieții și al salvării. 

„Vorbind cu Donald Trump i-am spus: Care este soluția - fie Ucraina va avea arme nucleare și atunci aceasta este apărarea noastră, fie ar trebui să avem un fel de alianță. Astăzi nu cunoaștem alianțe mai eficiente decât NATO. Țările NATO nu sunt în război. Țările NATO nu duc un război. Toți oamenii din țările NATO sunt în viață - slavă Domnului. Acesta este motivul pentru care alegem NATO, nu armele nucleare. Alegem NATO”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

În 2012, UE a obținut Premiul Nobel pentru Pace, în semn de recunoaștere pentru contribuția sa la promovarea păcii, reconcilierii, democrației și drepturilor omului în Europa. Grație UE, Europa s-a transformat dintr-un continent al războiului, în unul al păcii menținute de peste 70 de ani. Nu există o altă parte a lumii care să trăiască mai mult de jumătate de secol în pace.

Rusia, pe de altă parte, în ultimii 50 de ani a fost implicată direct în cel puțin 7 conflicte miliare, dintre care în patru în calitate de stat agresor. Cât despre NATO, cea mai bună recenzie i-o oferă însăși frica și obsesia lui Putin legată de Alianța Nord Atlantică. Principiul NATO de apărare colectivă descurajează toți potențialii agresori. Or, un atac asupra unui membru este întâmpinat cu un răspuns unificat, căruia cu greu i-ar putea face față orice inamic.

Faima proastă pe care Rusia și-a câștigat-o pe arena internațională face ca niciun alt stat al lumii, să nu și-o dorească nici ca aliat, nici ca dușman. Toți cei care astăzi îi sunt alături lui Putin, sunt aliați de conjunctură, ajunși lângă el mai degrabă de nevoie, decât din simpatie. Este și cazul lui Alexandr Lukașenko. În 2010, liderul de la Minsk acuza public Rusia că tratează celelalte state aliate drept niște cobai. 

Nici măcar Ilan Șor, ascuns astăzi sub laba ursului, nu are încredere în promisiunile pe care le face Moscova. Ascutați ce spune el despre asta în urmă cu 10 ani. „Ei în ochii mei sunt atât de mincinoși că…Aceștia nu mai sunt acei ruși care ne-au fost arătați în filmele din Uniunea Sovietică.  Dar să trăiesc toată viața în Rusia eu nu vreau”, declara Șor într-un apel telefonic cu Veaceslav Platon.

În concluzie, vă întreb verde în ochi, cum vă doriți să trăiți? În pace și siguranță în familia UE, sau într-un spațiu al războiului în care viața unui om valorează exact cât un glonte.

/VIDEO/ Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
/VIDEO/ Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova

Secțiile de votare din afara țării, pentru prezidențialele din România, au fost deschise. Moldovenii cu cetățenie romana vor putea vota de astăzi și până duminică la cele 59 de birouri electorale deschise pe teritoriul țării noastre. /Avocatul Poporului pentru drepturile copilului s-a autosesizat în cazul fetiței din Tohatin, batută cu cruzime de mama ei și a solicitat statului să intervină pentru a proteja copila de violență. /Parlamentul urmează să modifice legea specială a fermierilor, votată acum două luni. Ar urma sa fie lărgit cercul agricultorilor eligibili, iar perioada de înghețare a datoriilor va fi extinsă. Anunțul a fost făcut aseară de președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la viceguvernatorului Găgăuziei, Ilia Uzun. Acesta este vizat într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Avem detalii, dar și reacția viceguvernatorului! /Guvernul î-l trimite pe ministrul Energiei la Gazprom după gaz rusesc pentru regiunea transnistreană. Este prima vizită a unui ministru în Federația Rusă după declanșarea războiului de invazie a Ucrainei. /Prima ninsoare din acest an a venit la pachet și cu primele incidente în trafic. Zeci de salvatori și echipe de intervenție au muncit în teren pentru a scoate din șanțuri automobilele derapate de pe șosele, dar și pentru a împrăștia material antiderapant.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remanierile de la Guvern sunt corecte, afirma președinta Maia Sandu, ca răspuns la criticile aduse ultimelor schimbări din Executiv. /Ministerul apărării anunță ca urmează sa achizitioneze doua sisteme noi de identificare și nimicire a dronelor. Totuși acestea nu sunt suficiente și ar mai fi nevoie de câteva, susțin autoritățile. /Guvernul a ratificat acordul cu Italia care prevede ca moldovenii cu stagiu de muncă atât în Moldova cât și în statul italian, vor fi calificați pentru a beneficia de pensii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O dronă a fost găsită de un trecător în capitala. Dispozitivul a fost descoperit in zona Arenei Chișinău și a fost preluat de geniști pentru examinare. /Analiștii politici de la noi consideră ineficiente remanierile guvernului și se arată sceptici față de schimbarile făcute. Ce așteptări aveau aceștia! /Astăzi se împlinesc 1000 de zile de când ucrainenii trăiesc în teroarea semănată de invazia rusă în țara vecină. Cu această ocazie, Volodimir Zelenski a publicat un filmuleț în care a arătat prin ce încercări a trecut Ucraina în tot acest timp.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Discuțiile pe marginea remanierilor s-au finalizat. Premierul Dorin Recean urmează să anunțe din clipă în clipă cine sunt miniștrii care își pierd fotoliile. /Tot astăzi, șefa statului Maia Sandu s-a întalnit la Președinție cu liderii partidelor politice. S-a discutat despre reforma justiției și lupta împotriva corupției. Ce au declarat liderii de partide la ieșire! /Un copil de 3 ani și un barbat de 42 de ani au murit intoxicați cu gaz în propria lor locuință. S-a întâmplat în satul Gura Bîcului, Anenii Noi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Conturi bancare cu peste 100 milioane de dolari, provenite din spălarea de bani cunoscută drept „Laundromatul rusesc”, au fost înghețate în străinătate, în baza probelor aduse procurorii anticorupție de la Chișinău. De asemenea, pentru alte 90 de milioane de dolari, urmează să fie pus sechestru. /Întreprinderile de stat trebuie să implementeze măsuri anticorupție mai riguroase, în conformitate cu bunele practici europene. Asta relevă un raport, prezentat astăzi de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Cu ce recomandări vin experții în domeniu! /Un bărbat de 72 de ani din Drochia ar fi încercat să-l omoare pe presupusul amant al soției. Acesta a fost reținut în flagrant, fiind denunțat la poliție de cel pe care îl angajase inițial să comită crima.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dosarul de trădare de patrie în care este vizat șeful serviciului juridic al Parlamentului, un ofițer al Poliției de Frontieră și soția acestuia, care ar fi fost complice, a fost trimis în instanță. /Notă de protest Kremlinului, înmânată Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău. Oleg Ozerov a fost chemat astăzi la Ministerul de Externe. Autoritățile moldovenești i-au cerut Rusiei să se abțină de la orice ingerință în afacerile interne ale Republicii Moldova. /Un șef de secție de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” este cercetat de ofițerii anticorupție, pentru că ar fi perceput sistematic plăți ilegale de la pacienți. Care este reacția instituției!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină fotoliul șefei de la Procuratura Anticorupție. „Am văzut un eșec total”, a spus președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde s-a discutat despre corupția politică. Cu ce reacție a venit Procuratura Anticorupție! /Andrei Spînu se retrage din Guvernul Republicii Moldova și din Partidul Acțiune și Solidaritate. Anunțul a fost făcut într-o postare pe Facebook. Cum și-a motivat plecarea, dar și care a fost reacția colegilor! /Notă de protest Kremlinului pentru ingerințele Federației Ruse în procesul electoral și căderea dronelor rusești pe teritoriul țării. Autoritățile de la Chișinău îl convoacă pe Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Ozerov.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Socialiștii nu se pot resemna cu înfrângerea. Membri, dar și simpatizanți ai partidului au protestat astăzi în fața Comisiei Electorale Centrale, în timp ce membrii acesteia examinau sesizările depuse de ei, care se referă la presupusele încălcări în timpul scrutinului. Care este reacția PAS-ului! /Amenzile aplicate până acum alegătorilor care au luat bani în schimbul votului la alegerile prezidențiale și referendum se ridică la 5 milioane de lei. Sancțiunile au fost aplicate de Centrul Național Anticorupție, pe baza proceselor contravenționale întocmite de polițiști. /Mai mulți medici, dar și pacienți au ieșit astăzi astăzi în fața Spitalului Clinic din Bălți, în semn de protest față de decizia instanței de a-l condamna la doi ani de închisoare pe medicul urolog Serghei Cozub. Aceștia au cerut grațierea medicului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Victor Furtună a câștigat concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Acesta a obținut cel mai mare punctaj în urma interviului desfășurat astăzi de Consiliul Superior al Procurorilor. /Partidul Socialiștilor din Moldova amenință cu proteste. Igor Dodon acuză guvernarea și pe președinta nou aleasă că a furat voturile alegătorilor. Ce răspuns au cei din urmă! /Moldovenii cu cetățenie română vor fi așteptați 5 zile la urne ca să voteze președintele țării și să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul de la București. România va deschide în Republica Moldova 59 de secții de votare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină unele fotolii în Guvern. Premierul Dorin Recean promite schimbări în următoarele zile. Acesta nu a precizat însă despre ce miniștri ar fi vorba. /Ministerul Afacerilor Externe respinge acuzațiile autorităților ruse, care au spus că nu recunosc rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și le consideră „nedemocratice”. Care a fost și reacția purtătorului de cuvânt al Guvernului! /În doar două zile, peste 100 de mii de persoane s-au înscris în sistem pentru a beneficia de compensații pentru perioada rece a anului. Cei care vor cheltui banii acordați de stat în alte scopuri decât plata facturilor pentru încălzire, vor fi lipsiți de compensație.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizia Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican a fost publicată în Monitorul Oficial. Integrarea europeană va fi legalizată în Constituție. /Fraudă de zece milioane de lei dintr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Ofițerii anticorupție au descins la cinci angajați ai Moldsilva. /Peste 50 de mii de persoane s-au înscris în sistemul de compensații în prima zi de la lansare. Cererile pot fi depuse până pe 28 noiembrie, inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale și devine singurul politician căruia moldovenii i-au încredinţat direct două mandate. Rezultate preliminare arată un scor de 55,3 la sută pentru Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, cu 44,6%. /Aproape 800 de încălcări în ziua alegerilor au fost semnalate de Observatorii Misiunii Promo-Lex. Și poliția a înregistrat peste 200 de incidente care au vizat procesul electoral și au întocmit 31 de procese-verbale. Cele mai multe țin de coruperea electorală, fotografierea buletinelor de vot sau transportarea organizată la secțiile de votare. /De astăzi, cetățenii Republicii Moldova se pot înregistra pe platforma compensații.gov.md pentru a beneficia de ajutor la energie în sezonul rece. Compensațiile vor fi acordate sub formă de bani direct în contul bancar sau prin oficiile poștale, nu ca reducere în facturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remunerați cu mașini și telefoane mobile pentru a corupe alegătorii. Oamenii legii vin cu detalii despre perchezițiile de ieri la membrii fostului partid „Șor” și ai Blocului politic „Victorie”. Două persoane au fost reținute, iar un Suzuki Vitara, confiscat. Astăzi au avut loc noi percheziții în acest dosar. /Astăzi este ultima zi în care este permisă agitația electorală în cadrul turului doi al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Mâine va fi „ziua tăcerii”, iar duminică moldovenii vor decide cine va conduce țara în următorii patru ani. /Suntem săraci, dar punem bani și la ciorap. Șase din zece moldoveni au reușit în ultimul an să pună bani deoparte, arată un sondaj efectuat de Expert Grup. Economia țării însă a pierdut.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Constituția Republicii Moldova va fi modificată. Curtea Constituțională a validat referendumul republican din 20 octombrie. Începutul ședinței a avut loc pe fundalul unui protest organizat de liderii și simpatizanții Blocului „Victorie”, afiliat fugarului penal Ilan Șor, dar și ai Partidului Comuniștilor. /Percheziții matinale în șapte raioane din țară, în cadrul unor dosare privind coruperea electorală.12 persoane sunt bănuite că ar fi oferit bani alegătorilor pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidențiale. Tot pentru corupere electorală a fost reținut și liderul organizației teritoriale al Blocului Victorie din Cimișlia. /Începând de mâine,1 noiembrie, și până pe 31 martie, șoferii sunt obligați să circule cu luminile de întâlnire conectate la mașini și pe timp de zi. Ce amendă riscă șoferii care nu se vor conforma.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de peste două milioane de lei pentru corupere electorală, iar alte aproape o mie de procese-verbale sunt acum în examinare. Printre cei amendați se află și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. /În plină campanie electorală, miniștrii au decis să dubleze îndemnizația unică pentru tinerii medici care vor alege să profeseze la sate. Suma va crește de la 120 până la 250 de mii de lei. Nu are nicio tangență electorală, dă asigurări purtătorul de cuvânt al Guvernului. /Stare de panică dăunează buzunarului. Celebra schemă cu ruda implicată în accident a înșelat moldovenii de cel puțin 36 de milioane de lei. Poliția raportează 240 de cazuri în care oamenii au căzut în plasa escrocilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții în dosarul coruperii electorale. Oamenii legii au descins în Cimișlia și Comrat, la șase persoane, care ar fi influențat alegătorii la referendumul și scrutinul electoral de pe 20 octombrie. /Căldură mai ieftină pentru consumatorii din nordul țării. Care este noul tarif aprobat astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică./Numărul cazurilor de infecții ale căilor respiratorii este în creștere cu 20 la sută față de săptămâna trecută. Mai mult de jumătate s-au înregistrat la copii. În total au fost înregistrate peste 5 mii de cazuri.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În doar o săptămână, ofițerii anticorupție au aplicat amenzi de peste un milion de lei persoanelor care și-ar fi vândut votul în cadrul alegerilor din 20 octombrie. Până acum, oamenii legii au efectuat peste 800 de percheziții și au aplicat sechestre în valoare de peste 50 de milioane de lei. /Medicul de la azilul de bătrâni din Comrat, care a fost filmat în timp ce le spunea pacienților cum să voteze, ar fi fost plătit cu bani din Rusia pentru a influența votul alegătorilor. Acesta a fost reținut. CEC nu exclude anularea voturilor date în acest azil. /Noi detalii în cazul avionului prăbușit la Vadul lui Vodă, unde o persoană a decedat. Aeronava se pregătea să aterizeze când a căzut peste o clădire.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/PROMO/ Secretul banilor: Apartamente scumpe. Cum s-a ajuns aici, aflăm de la președintele Uniunii Agențiilor Imobiliare, Nicolae Balaur
/PROMO/ Secretul banilor: Apartamente scumpe. Cum s-a ajuns aici, aflăm de la președintele Uniunii Agențiilor Imobiliare, Nicolae Balaur
/VIDEO/ Adio, Andreea Cuciuc! Mii de oameni s-au adunat la înmormântarea tinerei de 17 ani
/VIDEO/ Adio, Andreea Cuciuc! Mii de oameni s-au adunat la înmormântarea tinerei de 17 ani
/VIDEO/ Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
/VIDEO/ Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
/VIDEO/ Andreea este petrecută de colegi pe ultimul drum! Igor Cuciuc, în lacrimi: „Cum să trăim cu durerea asta”
/VIDEO/ Andreea este petrecută de colegi pe ultimul drum! Igor Cuciuc, în lacrimi: „Cum să trăim cu durerea asta”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.