Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, anunță inițierea procesul de retragere a Republicii Moldova din acordul privind adunarea interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI). „Noi nu mai putem sta la o masă de discuţii cu un stat agresor. După ce o ţară fondator a CSI, Federaţia Rusă, a atacat în mod barbar alt stat fondator, Ucraina, această organizaţie nu se mai poate numi drept comunitate”, a mai spus Igor Grosu.
Pe de altă parte, țările NATO au decis să nu adreseze o invitație Ucrainei pentru a deveni membru al Alianței Nord-Atlantice la summitul lor din iulie de la Vilnius, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski își continuă turneul european. După Roma, Berlin și Paris, liderul de la Kiev a ajuns la Londra. Premierul britanic, Rishi Sunak, a asumat angajamentul, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o cu preşedintele Volodimir Zelenski, de a furniza Ucrainei drone militare şi de a instrui piloţi ucraineni, dar nu vor fi livrate avioane de vânătoare, iar Kremlinul nu consideră asistenţa determinantă, notează Mediafax.
UPDATE Rusia trebuie să se retragă din Ucraina aşa cum a făcut Uniunea Sovietică la finalul anilor 1980, când s-a retras din Afganistan, a declarat luni premierul Estoniei, Kaja Kallas, notează Mediafax.
UPDATE Preşedintele Africii de Sud susţine că ţara sa este supusă unor "presiuni extraordinare" pentru a-şi abandona poziţia neutră în privinţa războiului din Ucraina, informează BBC.
UPDATE Vicepreşedintele Federaţiei Germane de Fotbal (DFB), Hermann Winkler, şi-a cerut luni scuze pentru o postare pe reţelele de socializare în care a ironizat vizita preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Berlin, relatează Reuters.
UPDATE Rusia susține că a doborât pentru prima dată o rachetă cu rază lungă de acțiune Storm, furnizată Ucrainei de către Marea Britanie, relatează Sky News. Ministerul Apărării de la Moscova a declarat, în informarea sa zilnică privind Ucraina, că a doborât racheta de croazieră, precum și rachete cu rază mai scurtă de acțiune lansate de rachetele americane HIMARS și HARM, construite de SUA. Marea Britanie este singura țară care furnizează public Kievului rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune. Ieri, Moscova a declarat că Ucraina a folosit rachetele pentru a lovi situri industriale din regiunea Luhansk, controlată de Rusia, în estul Ucrainei, notează G4media.
UPDATE Șeful grupului rus de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a negat luni, 15 mai, dezvăluirea făcută de The Washington Post, potrivit căreia s-ar fi oferit să împărtășească Kievului informații despre pozițiile trupelor ruse în schimbul cedării de către ucraineni a teritoriului din jurul orașului asediat Bahmut, informează CNN. Într-un mesaj audio postat luni pe canalul său de Telegram, Prigojin a speculat că povestea ar fi putut fi pusă la cale de dușmanii săi.
UPDATE Polonia a primit primul lot de lansatoare de rachete HIMARS de fabricaţie americană, pe care intenţionează să le desfăşoare în regiunea ce se învecinează cu Rusia, a anunţat luni ministrul apărării polonez, informează AFP, citată de Agerpres.
UPDATE Potrivit declarațiilor unor oficiali egipteni și americani, Egiptul a ignorat cererea SUA vizând închiderea spațiului său aerian în fața forțelor ruse, punând astfel la încercare capacitatea Washingtonului de a reduce alimentarea cu armament a Moscovei înaintea unei îndelung așteptate contraofensive ucrainene, relatează The Wall Street Journal citat de Rador.
UPDATE Exporturile de gaze ruseşti prin conducte au scăzut cu 11,4% în prima jumătate din mai, faţă de nivelul mediu din aprilie, conform calculelor Reuters, în contextul preţului scăzut pe piaţa spot.
UPDATE Un canal de ştiri de stat din Belarus a publicat luni o fotografie cu Aleksandr Lukaşenko în vizită la ceea ce este prezentat a fi un centru de comandă militar, în prima sa apariţie publică după aproape o săptămână, timp în care s-a speculat că dictatorul de 68 de ani a fost internat cu probleme cardiace, informează Agerpres.
UPDATE Lidera opoziţiei belaruse aflată în exil, Svetlana Tihanovskaia, i-a îndemnat luni pe belaruşi "să fie pregătiţi pentru orice scenariu", într-un moment în care starea de sănătate a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko face obiectul unor intense speculaţii, informează AFP.
UPDATE Liderii țărilor aliate discută despre modalităţi de a se asigura că Ucraina nu va fi atacată din nou de Rusia odată ce războiul se va încheia, dar sunt îngrijoraţi să facă ceva care ar putea antrena NATO într-un conflict mai amplu, a declarat luni, 15 mai, şeful Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, scrie news.ro preluând The Associated Press.
UPDATE Kremlinul a criticat luni, 15 mai, prin vocea lui Dmitri Peskov, comentariile făcute de președintele francez Emmanuel Macron, care a afirmat că Rusia devine vasalul Chinei ca urmare a conflictului din Ucraina, informează AFP, preluată de Agerpres. „Această abordare este absolut falsă şi rezultă dintr-o înţelegere absolut eronată a esenţei a ceea ce se întâmplă" între cele două puteri, le-a spus reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Categoric nu suntem de acord cu acest lucru. Relațiile noastre cu China au caracterul unui parteneriat special, strategic", a mai spus reprezentantul Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit The Moscow Times.
UPDATE Armenia nu primește în momentul de faţă armele comandate în Federația Rusă, astfel că a fost abordat subiectul retragerii republicii din cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), a susținut Armen Grigorian, secretarul Consiliului de Securitate al Armeniei, relatează Agenţia de presă Interfax cu referire la publicaţia Novaia Gazeta Evropa (site-ul publicaţiei este blocat în Rusia de Agenţia Federală pentru Supravegherea Comunicaţiilor din Rusia, Roskomnadzor). „În ultimii ani, arhitectura de securitate în lume și în mod special în regiunea noastră s-a schimbat radical. Obligațiile contractuale nu sunt respectate”, a spus Grigorian.
Potrivit politicianului, în momentul de faţă Armenia trebuie să caute noi surse de aprovizionare cu arme și mecanisme. După cum a subliniat Grigorian, „în mod obiectiv, Armenia nu primește lucrurile pentru care i-a plătit Rusiei”, potrivit Știripesurse.
UPDATE Ministrul interimar de interne al așa-zisei Republici Populare Luhansk, Igor Kornet, se află la terapie intensivă în urma unui atentat comis la Luhansk, informează agenția rusă TASS, citând agențiile de aplicare a legii din regiune. "El este grav rănit. A avut loc un atentat la viața sa. Este la terapie intensivă", a declarat interlocutorul agenției, adăugând că Kornet a fost rănit într-o explozie în centrul Luganskului. Potrivit lui Leonid Pasechnik, șeful interimar al LNR, în total șapte persoane au fost rănite. Kornet și cei trei bărbați răniți în explozie se află în stare gravă. Forțele de ordine au mai spus că un trecător a fost ucis într-un atentat împotriva ministrului de interne al LNR, potrivit Știripesurse.
UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a obţinut luni, în Marea Britanie, angajamente privind o apropiată livrare de rachete antiaeriene şi drone de atac, declarându-se totodată „optimist” şi privind furnizarea avioanelor de luptă pe care le cere de la occidentali în faţa invaziei ruse, relatează AFP, Reuters şi dpa. În paralel, la Moscova, Ministerul rus al Apărării a anunţat luni că a doborât o rachetă cu rază lungă Storm Shadow, proaspăt livrată Ucrainei de Londra.
UPDATE Secretarul general al NATO a declarat că se așteaptă ca alianța să convină asupra unui „program multianual” pentru a ajuta Ucraina în dorința sa de a adera la organizație și că nu are „niciun sens să discutăm când și cum poate deveni Ucraina membră a alianței” dacă nu învinge în război „ca națiune independentă și suverană în Europa”, relatează The Guardian, potrivit G4media.
UPDATE O explozie a avut loc într-o salon de înfrumusețare din Lugansk. Potrivit primelor informații, așa-numitul șef de interne al regiunii, Igor Kornet, se afla în încăpere în acel moment și a fost rănit în urma deflagrației.
UPDATE Ministerul rus al Apărării a declarat că a trimis luni un avion de vânătoare pentru a împiedica avioanele de patrulare franceze și germane să intre în spațiul său aerian deasupra Mării Baltice, după ce le-a detectat zburând spre Rusia, relatează Reuters, citată de The Guardian. Rusia a declarat că zborurile erau efectuate de un avion de patrulare german P-3C și de un avion de patrulare maritimă francez Atlantic-2. După ce avionul rusesc a fost ridicat, iar cele franceze și germane s-au îndepărtat de Rusia, Su-27 s-a întors la bază, a precizat Ministerul Apărării de la Moscova, notează G4media.
UPDATE Armata ucraineană a catalogat luni, 15 mai, recentele progrese făcute în jurul Bahmutului ca fiind primul său contraatac de succes în lupta împotriva forțelor ruse pentru controlul orașului din regiunea estică Donețk, relatează Reuters. „Înaintarea trupelor noastre de-a lungul direcției Bahmut este primul succes al acțiunilor ofensive în apărarea Bahmutului. Ultimele zile au arătat că putem avansa și distruge inamicul chiar și în astfel de condiții extrem de dificile. Luptăm cu mai puține resurse decât inamicul. În același timp, suntem capabili să îi distrugem planurile”, a precizat pe Telegram generalul-colonel Oleksandr Syrskyi, comandantul forțelor terestre ucrainene.
UPDATE Propagandista rusă Margarita Simonyan a găsit o nouă explicație pentru eșecul invaziei Ucrainei de către armata rusă. La postul NTV, ea a declarat că Putin și autoritățile ruse consideră poporul Ucrainei „frate” în raport cu Rusia și, se pare, de aceea duc un război cu ”jumătate de inimă” pentru ca „Ucraina să nu sufere", potrivit Ziare.com.
UPDATE Comandantul forțelor terestre ale armatei sud-africane se află într-o vizită oficială la Moscova, au anunțat luni agențiile de presă ruse, după acuzațiile SUA potrivit cărora Pretoria ar fi livrat arme Rusiei, scrie Le Figaro. Potrivit Ministerului rus al Apărării, citat de agențiile TASS și Interfax, generalul-locotenent Lawrence Mbatha și delegația sa au discutat cu colegii lor ruși despre „chestiuni de cooperare militară” care vizează „creșterea pregătirii de luptă a forțelor armate ale celor două țări”, scrie G4media.
UPDATE Rușii au atacat cu rachete orașul ucrainean Adviivka, din regiunea Donețk. În urma atacului, patru oameni, adăpostiți într-un spital din localitate, au murit. „În momentul atacului cu rachete, oamenii se aflau la adăpost amenajat într-un spital mai vechi, care nu mai activa. Sunt date preliminare. Din păcate, numărul victimelor ar putea fi mai mare”, a declarat Vitalie Barabaș, șeful administrației militare din Adviivka. Locuitorii rămași în Adviivka au fost somați să plece din localitate.
UPDATE Oficialilor ruși de rang înalt li s-a interzis să demisioneze în timpul războiului din Ucraina, fiind amenințaţi că, dacă o vor face, vor fi urmăriţi penal. Kremlinul a impus interdicția neoficială după ce mulți oficiali și-au exprimat dorința de a demisiona, notează NewsWeek.
UPDATE Gazprom continuă să livreze gaze naturale în Transnistria fără să primească bani, pentru că vrea să sprijine regiunea separatistă, potrivit ministrului Energiei. Controversele privind prețurile și aprovizionarea au generat tensiune între Moldova și Rusia, scrie Reuters, citat de Adevărul.
UPDATE Secretarul general al NATO a participat la ceremonia de absolvire de la Universitatea Politehnică din Virginia, ocazie cu care a punctat că războiul Rusiei din Ucraina a umbrit pacea din Europa și că lupta marilor puteri a revenit, potrivit Adevărul.
UPDATE În perioada 1991-2022, 30 de avioane de tip MiG-21 LanceR au fost distruse în incidente, potrivit Ministerului român al Apărării. Ele au fost retrase de mult timp, însă decizia a fost amânată din cauza lipsei de bani, declară generalul în retragere Ştefan Dănilă. ”Ucraina nu s-a arătat interesată”, declară el şi subliniază că capacitatea de luptă a avioanelor de vânătoare româneşti de acest tip rămase este limitată, notează News.ro.
UPDATE Rusia a pierdut sâmbătă două avioane de luptă şi două elicoptere, prilej să fie analizate aparatele de zbor ale Kremlinului. Potrivit ucrainenilor, avioanele de luptă sunt „coşciuge zburătoare”. „Se pare că sticla din cabina avionului de luptă rus Su-34 care a fost doborât în regiunea Briansk nu era blindată. Aşa că piloţii au murit imediat din cauza fragmentelor lovite. Există ţări care cheltuiesc miliarde cumpărând arme ruseşti „super moderne” şi „de înaltă calitate”? Chiar ar trebui să-şi verifice achiziţiile. De asemenea, mă întreb ce părere au piloţii ruşi despre această ştire?”, scrie consilierul ucrainean Anton Geraşenko, notează Mediafax.
UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat luni un nou apel către NATO, îndemnând Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord să ia o „decizie politică pozitivă” cu privire la candidatura Kievului în cadrul summitului său din iulie, relatează Reuters.
UPDATE Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenk, ar fi fost internat la spital, transmite Euroradio, post care emite din Minsk, capitala Belarus, dar și grupul de monitorizare Belaruski Gayun. Totul ar fi avut loc în 13 mai, la clinica prezidențială de lângă Minsk, transmite sursa citată.
UPDATE Industria românească de muniție va fi revitalizată după ce un grup de oameni de afaceri americani a investit în compania românească Romanian Allied International Defense și va demara producția la Uzina Mecanică Drăgășani. Conform unor surse din domeniu, principala piață va fi cea din Ucraina, țară care consumă cantități imense de muniție din cauza războiului cu Rusia, dar nu vor fi neglijate nici livrările către Ministerul Apărării Naționale sau partenerii externi tradiționali. Investitorii americani vor face o infuzie de capital de 100 de milioane de dolari, iar în prima fază vor fi achiziționate, de la producători din țări NATO, linii de fabricație pentru muniții de calibru mic, 5,56 și 7,62 milimetri. Partea americană dorește să achiziționeze până la trei astfel de linii de fabricație, iar producția este prevăzut să fie demarată până în ianuarie 2024, cel târziu, informează Adevărul.
UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se întâlnește luni cu premierul Rishi Sunak în Marea Britanie, ca parte a unui turneu în mai multe țări europene aliate cheie, înainte de așteptata contraofensivă ucraineană împotriva forțelor rusești, transmite Reuters.
UPDATE Presa din Rusia a publicat imagini cu momentul unei explozii de proporții. Potrivit primelor informații, militarii ruși susțin că au distrus un depozit de muniție al armatei ucrainene la Hmelnițk. Kievul nu a comentat, deocamdată, informațiile.
UPDATE Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a anunțat pe Twitter că astăzi se va afla la Londra: “Astăzi – Londra. Marea Britanie este un lider când vine vorba de extinderea capacităților noastre, la sol și în aer. Această cooperare va continua astăzi. Mă voi întâlni cu prietenul meu, Rishi. Vom purta negocieri substanțiale față în față și în delegații”. Președintele ucrainean ajunge astfel în a patra mare țară europeană în ultimele zile, în încercarea de a presa liderii occidentali să îi ofere mai mult ajutor militar, notează BBC. Ministerul britanic al Apărării a confirmat joia trecută că va furniza Armatei Ucrainene rachete de croazieră “Storm Shadow” cu rază lungă de acțiune, potrivit Biziday.
UPDATE Președintele belarus Alexandr Lukașenko, care nu a mai fost văzut în public de marți, nu a apărut nici duminică la o ceremonie desfășurată în capitala Minsk, declanșând speculații că veteranul lider este grav bolnav, transmite Reuters.
UPDATE Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei consideră că decizia liderului rus, Vladimir Putin, de a elimina vizele pentru georgieni este o "recompensă politică" pentru refuzul Georgiei de a introduce noi sancțiuni împotriva Federației Ruse - potrivit purtătorului de cuvânt al MAE de la Kiev, Oleh Nikolenko, relatează portalul ucrainean Babel citat de Rador.
UPDATE Ucraina a anunţat în weekend că a recucerit ”peste zece poziţii” ruseşti la periferia oraşului Bahmut (est), epicentrul confruntărilor armate de mai multe luni şi teatrul, în ultimele zile, ale unei înaintări ucrainene pe flancurile apărării ruse, relatează AFP.
UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a ridicat duminică prestigiosul premiu Charlemagne în numele poporului ucrainean, acordat în onoarea serviciilor aduse Europei, încununând astfel o vizită în Germania în care a obţinut un nou ajutor militar şi un sprijin călduros din partea Berlinului, relatează Reuters, citată de News.ro.
UPDATE Un emisar chinez de rang înalt va începe luni un turneu în Ucraina, Rusia și alte țări europene, într-un turneu diplomatic despre care Beijingul spune că are ca scop discutarea unei „soluții politice" la criza ucraineană. Li Hui, reprezentantul special al Chinei pentru afaceri eurasiatice și fost ambasador în Rusia, va vizita, de asemenea, Polonia, Franța, Germania în cadrul acestui turneu de mai multe zile, a anunțat vineri Ministerul de Externe, fără a oferi un program detaliat, notează Mediafax.
UPDATE Moscova a investit masiv în flota sa de submarine, în timp ce NATO a ignorat în mare măsură domeniul subacvatic, au declarat experții pentru Newsweek.
UPDATE Ultimele zboruri cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forţelor Aeriene Române sunt programate, luni, de la bazele aeriene de la Câmpia Turzii şi Borcea. Avioanele care mai sunt încă în exploatare vor decola spre baza aeriană din Bacău, unde vor fi scoase din serviciu. Forţele Aeriene Române vor continua să execute Serviciul de luptă permanent Poliţie Aeriană cu aeronavele F-16 din dotare, sprijinite de aeronavele aliate, notează Ziare.com.
UPDATE Șeful Republicii Populare Donețk (DNR), Denis Pușilin, a declarat la 14 mai că CEC (Comisia Electorală Centrală Rusă) a început pregătirea sistemelor electorale și că recrutarea pentru a forma 615 comisii de circumscripție este în desfășurare în regiunea Donețk ocupată, notează Adevărul.
UPDATE Sancțiunile au întărit Rusia pe termen scurt, izolând-o de șocurile globale, dar au slăbit-o în același timp pe termen mediu și lung.PIB-ul Rusiei a scăzut cu doar 2,1% în 2022 și Fondul Monetar Internațional (FMI) estimează prudent că Produsul Intern Brut va crește în 2023 – spre deosebire de economia Regatului Unit, de exemplu. Acest lucru permite Kremlinului să susțină că sancțiunile sunt ineficiente, dar există un efect atât calitativ, cât și cantitativ. Sancțiunile au schimbat radical modul de operare al blocului economic al guvernului rus – deși, din nou, nu într-un mod bun, notează Ziare.com.
UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a publicat un mesaj pe Twitter la sosirea sa în Franța, afirmând că „legăturile cu Europa devin tot mai puternice” și că „presiunea asupra Rusiei este în creștere”, relatează Sky News.
UPDATE Poporul ucrainean luptă pentru libertate şi valorile europene, a dat asigurări, duminică, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, notează Antena3.
UPDATE Țările NATO au decis să nu adreseze o invitație Ucrainei pentru a deveni membru al Alianței Nord-Atlantice la summitul lor din iulie de la Vilnius, dar discută posibilitatea creșterii interacțiunii cu Kievul și stabilirea potențială a termenilor pentru intrarea sa în bloc, a scris duminică de The Washington Post.
UPDATE Duminică, forțele aeriene au informat că Rusia a atacat Ucraina din multiple direcții, utilizând drone de atac Shahed, rachete Kalibr lansate de pe nave din Marea Neagră și rachete de croazieră lansate de pe avioane strategice Tu-95.
UPDATE Franţa va antrena şi va echipa mai multe batalioane ucrainene cu zeci de vehicule blindate şi tancuri uşoare, au anunţat duminică, după o cină la Paris, preşedinţii Emmanuel Macron şi Volodimir Zelenski, care au cerut, de asemenea, noi sancţiuni împotriva Rusiei, transmite AFP, potrivit HotNews.
UPDATE Evgheni Prigojin a spus că îi va dezvălui armatei Ucrainei unde poate ataca trupele ruseşti, dacă ucrainenii îşi retrag forţele din oraşul asediat Bahmut, unde mercenarii Wagner înregistrau pierderi masive, susţine The Washington Post, citată de News.ro.
UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a aflat duminică în Germania unde a discutat cu oficialii de la Berlin despre sprijinul acordat țării sale în contextul iminentei contraofensive și unde a cerut sprijinul lui Olaf Scholz pentru livrarea de avioane de luptă. De altfel, el a precizat că forțele ucraine au "aproape" tot ce le trebuie pentru declanșarea atacurilor. Ulterior, liderul ucrainean a plecat spre Paris, într-o vizită-supriză. Tot duminică, rușii au bombardat mai multe regiuni ucrainene, în timp ce luptele aprige pentru Bahmut au continuat, ambele părți revendicând câștiguri în și în jurul orașului-cheie din Donețk, scrie Libertatea.