Introducerea restricțiilor la importul de cereale ucrainene, pe care le-am propus, este un plan de salvare a fermierilor mici și mijlocii. Cu toate acestea, Guvernul a decis să nu se alăture încă măsurilor restrictive. Acest lucru a fost declarat în carul emisiunii „Новая неделя с Анатолием Голя” de fostul vicepreședinte al Parlamentului Alexandru Slusari, care a mai precizat că falimentul fermierilor mici și mijlocii nu va ajuta cu nimic Ucraina.
Potrivit lui Slusari, din august 2022, fermierii cer Guvernului să le ofere măcar unele măsuri de sprijin, dar nu le-au primit.
„2022 a fost un an dificil pentru fermieri: o secetă, costurile de producție a alimentelor au crescut de trei-patru ori, ratele împrumuturilor au crescut de trei ori, iar dovada de control a fost o scădere a prețurilor”, a spus Slusari.
Până la sfârșitul acestui an, cinci țări ale Uniunii Europene au decis să limiteze importul a patru tipuri de culturi din Ucraina: grâu, porumb, semințe de floarea soarelui și rapiță.
Fermierii moldoveni au cerut Guvernului țării să se alăture acestei măsuri restrictive, dar pe 10 mai, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a declarat că Moldova nu va impune încă restricții la importurile de cereale din Ucraina.
„Cel mai important nu sunt atât importurile, ci presiunea prețurilor. De îndată ce au început discuțiile ca Moldova să adere la măsurile restrictive, prețurile au crescut cu 50 de bani. Și imediat ce ministrul a ieșit și a spus că s-a răzgândit, prețurile s-au prăbușit instantaneu. Am o întrebare simplă: Ce ar trebui să facem noi fermierii?” spune Slusari.
„Majoritatea fermierilor sunt solidari cu Ucraina, îi ajutăm pe refugiați. În opinia mea, majoritatea membrilor organizației noastre sunt susținători ai integrării europene, dar pun o întrebare simplă: - Cu ce va ajuta Ucraina falimentul fermierilor mici și mijlocii în Moldova? Nimic”, a spus Slusari.
Potrivit acestuia, fermierilor nu li s-a oferit nicio alternativă.
TV8.md reamintește că la începutul lunii, Comisia Europeană (CE) a interzis furnizarea de grâu ucrainean, porumb, semințe de rapiță și semințe de floarea soarelui către Bulgaria, România, Ungaria, Polonia și Slovacia. Măsurile restrictive vor intra în vigoare în perioada 2 mai - 5 iunie.
După cum se menționează în decizia, publicată pe site-ul CE, acestea sunt „măsuri preventive excepționale și temporare” care pot fi extinse.
În același timp, tranzitul cerealelor ucrainene prin aceste cinci țări este încă permis.
Comisia Europeană a mai indicat că măsurile luate anterior vor fi completate cu sprijin financiar pentru fermieri și măsuri suplimentare pentru a facilita tranzitul exporturilor ucrainene către alte state UE și țări terțe.