Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 927: Atac la Kiev, explozii în Rusia, rachete din Iran și film scandalos! CIA: Amenințări fără precedent

economic

Fermierii pun un ultimatum Guvernului și amenință din nou cu proteste. „Cuțitul a ajuns la os”

17 mai 2023, ora 17:12

Fermieri amenință din nou cu proteste în toată țara! Aceștia spun că în 7 iunie vor ieși în număr mare în stradă și că ar putea bloca principalele trasee. Fermierii se plâng că seceta cruntă, creșterea prețurilor la resursele necesare producerii agricole cu 150-200% și majorarea dobânzilor la credite de aproximativ trei ori a adus ramura agricolă în prag de faliment. 

Mai mult, agricultorii susțin că excesul producției agricole din Ucraina ar fi influențat prăbușirea prețurilor pe piața internă la grâu, orz, porumb, rapiță și floarea soarelui cu între 2 și 4 lei kilogramul. 

„Menționăm că în anul agricol 2022/2023 din țara vecină au fost oficial importate circa 27 mii tone de grâu, 51 mii de tone de porumb și 57 mii de tone de floare soarelui”, potrivit unui comunicat de presă al Asociației „Forța Fermierilor”. 

Fermieri mai spun că sectorul agrar este extrem de decapitalizat, iar ei nici măcar nu pot miza pe subvențiile pentru anul trecut, care se achită cu mare întârziere. Reprezentanții Asociației subliniază că agricultorii micii și mijlocii sunt disperați și nu au bani pentru recoltare și lucrările agricole de toamnă. 

„Lucrările agricole de primăvară mulți agricultori le-au realizat la nivelul minimal tehnologic. O bună parte de fermieri planifică sistarea activității. Remarcăm că în alte țări ale Europei de Est, unde agricultorii se confruntă cu problemele similare, subvențiile constituie 200-400 euro per hectar, autoritățile au alocat suport financiar suplimentar pentru producătorii de cereale și oleaginoase în valoarea sumară de aproximativ 300 mln euro și, totodată, Comisia Europeană a interzis temporar importul unor produse agricole din Ucraina în Polonia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia” spun fermierii. 

Agricultorii se plâng că dialogul anterior cu premierul Dorin Recean nu s-a soldat cu succes, nicio propunere a lor nefiind acceptată. 

„Totul a rămas deocamdată la nivelul promisiunilor generale pe o perioada nedeterminată, pe când efectul negativ cumulativ distruge acum o mare parte din fermierii mici și mijlocii. Cuțitul a ajuns la os”. 

În această situație, fermierii insistă ca problemele lor să fie discutate în cadrul Summit-ului Comunității Politice Europene, care va fi organizat în țara noastră în perioada 1-2 iunie 2023, iar Guvernul să își asume public până în data de 3 iunie o serie de angajamente. Este vorba despre:

 „Alocarea nu mai târziu de 1 august 2023 a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoarea de cel puțin 3000 lei per hectar la culturile agricole de primă grupă (grâu, orz, rapiță etc); Restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grâului, porumbului, rapiței și floarei soarelui în Republica Moldova din Ucraina, în condițiile în care Comisia Europeană va prelungi această restricție pentru țările din Europa de Este după 5 iunie; Obligarea Portului Giurgiulești în perioada 1 iulie-31 decembrie 2023 să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească; Achitarea până la 1 iulie 2023 a tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022; Modificarea (cu intrare în vigoare până la 10 iunie 2023) legii  cu privire la Programul de rambursare a TVA, astfel încât să fie prelungit acest program până la finele anului și extins numărul de beneficiarii și sumele achitate”, sunt solicitările fermierilor. 

/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice

/VIDEO/ Cursă eco: Șoferii, inclusiv ministrul Energiei, demonstrează rezistența mașinilor electrice la drumuri lungi

missing
07 septembrie 2024, ora 21:50

Cursă eco cu mașini electrice. Evenimentul de excepție a reunit 20 de mașini electrice, pregătite să parcurgă până la 1000 de kilometri în 24 de ore. Astfel, organizatorii vor să demonstreze scepticilor că și mașinile alimentate la curent sunt rezistente la drumurile lungi. 

Chiar de dimineață, stația de alimentare a mașinilor electrice de pe strada Mihai Viteazul era plină ca niciodată. Asta pentru că peste 20 de șoferi se pregăteau să pornească în primul său maraton auto electric. 

„- E un challenge pentru mine și cei care au acceptat această cursă. - E vorba de o distanță de o mie de kilometri, cum credeți veți avea impedimente? - Sunt sigur că nu va fi niciun impediment. Am mai făcut așa ceva. Am fost până la București cu ea, dar și în alte orașe. Sunt încărcătoare peste tot. Nu văd nicio problemă.” 

„Chiar aș vrea să văd dacă Moldova este pregătită pentru tranzitarea altor mijloace de transport, așa să spunem, din alte țări și chiar pentru mașinile care sunt full electrice, dacă sunt de ajunse stații, care este viteza de încărcare și în cât timp putem parcurge o distanță mai mare." 

„Republica Moldova s-a descurcat destul de bine în ceea ce ține de stațiile pentru încărcare mașinilor electrice. Am o mașină mică cu o capacitate la baterie mică și sper că mă voi descurca așa cum e.”

„- Ce așteptări ai de la această cursă? - Cunoștințe noi cu oameni care la fel sunt entuziasmați de mașinile electrice, ca și mine. Cred că o să fie un trip foarte interesant.”

Participanții au fost împărțiți în echipe a câte doi șoferi și trebuie să parcurgă peste 1000 km prin Moldova în cel mult 24 ore. Asta ar însemna și câteva opriri la stații de încărcare fast charge, care sunt 15 la număr pe traseu. Printre participanți sunt și șapte cetățeni români. 

„Distanța în sine poate părea mare la prima vedere, dar mașina este capabilă să se încarce cu o viteză mare. Vom avea și posibilitatea să explorăm Moldova. Bine nu la pas, dar păstrând vitezele legale.” 

Organizatorii acestei provocări pentru șoferii cu mașini eco spun că astfel vor să convingă scepticii despre rezistența automobilelor care circulă pe bază de curent electric. 

„Această Tesla pe care o vedeți aici este deținătoarea recordului mondial de cel mai mare număr de kilometri parcurși pentru orice mașină electrică. Deci are două milioane 145 de mii de kilometri”, a declarat unul dintre organizatorii maratonului, Ilie Toma.

În competiție s-a aventurat și ministrul Energiei, Victor Parlicov. 

„S-au aplanat problemele care existau anterior și cele legate de mașinile electrice, dar și cele de infrastructura de încărcare. Asta era o constrângere reală care nu permitea să spunem creșterea mai vertiginoasă a numărului de mașini electrice. Așa că vreau să particip, să mă conving și eu singur”, a menționat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Evenimentul „Fast and green: 1000 km” este organizat cu susținerea financiară a Uniunii Europene, PNUD Moldova și Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei. Actualmente, în Moldova sunt înregistrate în jur de 4.000 de mașini electrice, cu aproximativ 60 la sută mai multe decât acum doi ani. A crescut și numărul stațiilor de încărcare rapidă, care pot fi găsite aproape în toate raioanele țării. 

Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.