Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1152: Apelul imperialist al patriarhului de Paște. Zelenski îl acuză pe Putin că își încalcă armistiţiul

/VIDEO/ 10 sisteme de irigare arată impecabil datorită milioanelor donate de americani. Pot iriga până la 12 mii de hectare

missing
22 mai 2023, ora 10:00

Din cele 88 de sisteme centralizate de irigare, pe care le deține la momentul de față Republica Moldova, zece funcționează datorită investițiilor Guvernului american. Circa 80 de milioane de dolari au oferit americanii pentru reconstrucția stațiilor, capabile să irige circa 12 mii de hectare. Norocoși sunt și agricultorii din patru sate din raionul Nisporeni, care au acces la apă datorită sistemului centralizat de irigare - Prutenii II. 

Și acesta, asemeni altor stații, s-a aflat în paragină după destrămarea Uniunii Sovietice. Pentru că în zonă este apă, terenurile din jur au început să prindă viață, dezvoltându-se noi afaceri. Într-un alt caz, o companie care cultivă căpșuni a fost nevoită să-și mute businessul doar pentru că nu putea iriga corespunzător terenurile.

Nu departe de frontiera cu România, în proximitatea satului Blindești, pe o suprafață de circa 40 de hectare, se întinde o plantație de căpșuni. Afacerea este gestionată de o asociație, formată din cinci producători, fiecare având rolul său bine definit. Până să aleagă acest câmp pentru creșterea căpșunilor, antreprenorii făceau agricultură la scară mică, într-un alt raion, Călărași. Apoi, au decis să-si extindă afacerea. După un șir de căutări s-au oprit la acest teren, pe care se află din anul 2019 și până în prezent. 

„Am decis să ne consolidăm forțele pentru ca să obținem o recoltă mai bogată, mai mare. Am decis să venim aici, în raionul Ungheni. Am venit pentru o sursă durabilă de apă, acesta a fost primul argument care ne-a determinat să migrăm cu această afacere. Cultivăm acum căpșuni pe o suprafață de 40 de hectare”, a spus antreprenoarea, Zinaida Plămădeală.

Zinaida Plămădeală face și ea parte din grupul de producători care gestionează această afacere. Susține că alegerea terenului a fost condiționată de existența unei surse stabile de apă pentru a putea iriga plantele. La câteva sute de metri, se află sistemul centralizat de irigare, prin care beneficiază de apă ori de câte ori este nevoie. 

„Suntem membri la asociația utilizatorilor de apă Blindești. Suntem conectați la rețeaua centralizată de irigare care vine din râul Prut. Este stocată la asociație după care noi suntem conectați la asociație și fiecare membru al asociației noastre beneficiază de apă calitativă pe care o folosim atât la irigare în câmp deschis, cât și în seră”.

Este apă pentru irigare, este și recoltă bogată.

„Noi nu am simțit un deficit de apă, pentru că suntem în imediata apropiere de sursa de apă. Suntem membrii care ne onorăm obligațiunile responsabil. A fost un debit calitativ de apă, ceea ce ne-a permis să obținem o recoltă bogată”.

Dar, acest serviciu costă. Cheltuielile pentru irigare sunt direct proporționale cu volumul de apă folosit în timpul lucrărilor agricole. 

„Dacă vorbim de cultura căpșunilor, este o plantă care consumă destul de multă apă, pentru că are rădăcina la suprafață, bate vântul, apa se evaporă repede. La noi sistemul de irigare este prin aspersiune, ceea ce înseamnă că e pe frunze. Dacă ar fi prin picurare, atunci consumul de apă ar fi mai mic. Sunt avantaje și dezavantaje. 

E destul de mult. Zeci de mii de lei, sute de mii de lei per sezon. Comparativ cu cei care nu plătesc pentru apă, dar o iau dintr-un lac de undeva ilegal, clar că este mult. La noi fiecare picătură de apă trece prin contor, nimic nu merge pe alături”.

Instalarea sistemului de irigare pe suprafața plantației de căpșuni a costat peste 2.000.000 de lei. 

„- Acestea au fost investițiile cooperativei noastre, am accesat credite și așa mai departe. - Aveți date acum cât a costat sistemul de irigare? - Noi l-am amenajat în 2019 și a costat circa două milioane de lei, doar sistemul. Plătim deja pentru apă. La noi în asociație este de circa 6 lei metrul cub de apă”.

Tot cu apa din Prut sunt irigate și plantele de căpșuni din sere. De altfel, ca să nu facă risipă de apă, în fiecare ghiveci se află senzori de umiditate. 

„Această seră este automatizată, în mare parte. Este posibil de coordonat și verificat toți indicatorii, cum ar fi umiditatea, căldura. Sunt senzori de umiditate în fiecare brâu, să-i zic așa. Avem și senzori manuali, venim și verificăm care este drenajul, PH-ul apei. Pe aici e picurare la tulpină. Sunt sub acest sac. Se setează cantitatea de apă”.

Existența stațiilor centralizate de irigare e un motiv în plus pentru a-i încuraja pe agricultori să prelucreze terenurile și să dezvolte afaceri în acest domeniu. Faptul că există o sursă durabilă de apă îi face mai imuni în fața secetei. 

„Aici e satul Grozești, aici este Bărboieni, în partea dreaptă și partea stângă. O parte din Soltănești și avem și din Nisporeni. În total, este preconizat să deservească 1.100 de hectare”.

Pe această hartă este reprezentată suprafața terenurilor agricole ce pot fi irigate prin intermediul stației centralizate „Prutenii II”. Instalația a început să activeze în anul 2016, după ce a fost reconstruită practic de la zero. Investiția financiară, de circa 8 milioane de dolari, a fost făcută de guvernul american, în cadrul programului „Compact”.

În raionul Nisporeni, ca și în alte raioane din țară, există o criză de apă atunci când este vorba de irigarea terenurilor agricole. Cu ajutorul acestei stații, o mie de hectare, aflate în arie, au acces la apă ori de câte ori este nevoie.

„Din 2016, noi am început să activăm. Am mers, la început, cu mulți utilizatori, pe parcurs au dispărut. Apoi au apărut alții, unii au câte 500 de hectare. Avem acum utilizatori mulți - 180 de membri. Sistemul constituie 1.100 de hectare, dar activate sunt 980 de hectare. Ne-a rămas vreo 100 de hectare care nu sunt utilizatori”, a spus directorul AUAI „Prutenii II”, Victor Jalbă.

Stația este gestionată, așa cum prevede legislația, de o asociație a utilizatorilor de apă. Victor Jalbă este directorul asociației de la lansarea ei și până în prezent. De la el aflăm și cum obțin agricultorii dreptul de a folosi apa pe terenurile agricole. 

„Ca să devii membru, trebuie să ai numaidecât parcelă în aria sistemului de irigare. Plătești cotizația de aderare, care la momentul de față este de 1.200 de lei pe hectar, dar e doar o singură dată. Se achită cotizația de membru de 370 de lei de hectar și apa - 5,70 tona la momentul de față. - Se mai schimbă acest preț? - În fiecare an se schimbă prețul, depinde de utilizator, de comanda lor”.

Și dacă în primul an de activitate, pentru irigarea terenurilor au fost necesare circa 360 de mii de tone, anul trecut, cantitatea s-a mărit de circa 2,5 ori. Totul depinde, spune Victor Jalbă, de cum este anul - secetos ori nu - și de planurile agricultorilor. Cu milioanele de dolari oferite de americani, asociația deține acum o stație de captare de la Prut, o stație de pompare, bazin de acumulare de 25 de mii de metri cubi de apă și un bazin de distribuire de 1500 de metri cubi de apă. 

„Bugetul corespunde cheltuielilor. Dacă el format conform datelor concrete, dacă ceva se întâmplă și noi nu irigăm, se mărește cotizația de membru și la urmă oricum acoperim cheltuielile ca să ieșim măcar la 0 la 0. Avem o sumă frumușică. - Cât? - Nu știu. Avem cu ce lucra, rezista. Ne străduim ca iarna să punem toată tehnica la păstrare. - Sezonul începe din mai și până în octombrie. Dacă sunt proprietari care vor mai devreme, pornim mai devreme. Și iarna se poate, dacă nu sunt temperaturi mari.

 Aici este bazinul de acumulare, 1.500 de metri cubi de apă. Noi l-am umplut deja a doua oară. - E cam scăzut nivelul... - Noi tot timpul îl umplem, până sus el are 1.500 de cubi pe care le realizăm pe câmp. La moment este căpșuna și vița-de-vie prin picurare. - La momentul de față cineva ia acum apă? - Ia. - Cum vă dați seama? - Pe panourile celea ni se arată”.

Asociația se laudă și cu o stație meteo proprie, care prezice cu exactitate cum va fi vremea pentru următoarele două săptămâni. 

„Mini-stația meteo, raza de 15 kilometri. Ne dă toată informația, pot să vă arăt pe calculator de la și până la. Umiditatea, vântul, temperatura, ploile. Lucrează al patrulea an deja. - Toate prognozele ei s-au adeverit? - Se adeveresc 100%”.

La datele obținute prin intermediul stației meteo au acces toți utilizatorii de apă, care fac parte din asociație, astfel ca fiecare să-și poată planifica mai eficient lucrările în câmp. 

„Iată aici se vede o ploaie micuță, deși nu cred că o să fie. Ploaie pe data de 20.05, la ora 11. 45%, nu cred. Dar asta e precis ploaie. Pe data de 22 mai, la ora 12. Dar ele oricum câteodată fug, dispar. Adică se corectează singure”.

Stația centralizată de irigare din raionul Nisporeni este una dintre cele 10 pe care le-a renovat în totalitate Guvernul american. Este vorba de programul „Compact”, ce s-a desfășurat în perioada anilor 2010-2015. Valoarea acestor investiții a fost de circa 80 de milioane de dolari. Capacitatea de irigare este de circa 12 mii de hectare. Suportul a continuat și după încheierea programului, timp în care au fost reabilitate, parțial, din resursele rămase, alte 17 stații. Sistemele centralizate de irigare, reconstruite cu suportul americanilor, aparțin Agenției Apele Moldovei, dar au fost date în folosință asociațiilor pe un termen de 30 de ani. 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan

/VIDEO/ Moldova, țară agrară cu irigații dezastruoase! Majoritatea stațiilor, moștenite de la sovietici, au fost furate
/VIDEO/ Apa unui iaz, motiv de ceartă: Un fermier și-a defrișat livada de meri, fiindcă nu a avut acces la sistemul de irigare

Cine sunt oamenii din umbră care creează partidele marca Ilan Șor? Cât costă coruperea demnitarilor și cum sunt puse pe roate formațiuni politice proeuropene și unioniste la comanda fugarului de la Moscova? Aflați mecanismele din laboratorul politic al celui mai controversat personaj al momentului într-o nouă anchetă Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce investitorii mari pleacă din Republica Moldova? Cum putem atrage investiții străine? De unde țara noastră poate aduce mai multă forță de muncă? Ce trebuie să facă statul pentru a asigura o creștere economică veritabilă? Răspunsurile le aflați de la invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS, omul de afaceri Vasile Tofan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Octavian Iachimovschi, șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Un program de stat de impulsionare a industriei de producere a energiei verzi a fost transformat într-o afacere la limita legalității. Beneficiarii principali sunt câțiva afaceriști. Unul dintre ei, după ce a primit pe gratis de la stat avize pentru a crea zeci de parcuri fotovoltaice, le folosește pentru a construi piramide financiare. Situația e cu atât mai proastă cu cât din totalul de 2000 MW de energie regenerabilă pentru care s-au emis avize, doar 10% din aceste capacități s-au transformat în parcuri fotovoltaice și eoliene. O parte a capacităților a devenit marfă scumpă pe o piață neagră.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Eșec diplomatic la întâlnirea dintre Trump și Zelenski. S-a pierdut șansa păcii? Cum va fi afectată Republica Moldova?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Trump și Putin împart lumea? Ce urmează după întâlnirea din Arabia Saudită și declarațiile scandaloase ale președintelui american? Oficialii ruși jubilează. Se va afla și Republica Moldova în meniul Moscovei?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, este invitata emisiunii „Cutia Neagră PLUS” cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Businessmanul prin care Rusia intenționa să asigure regiunea transnistreană cu gaz a fost implicat și în trecut în afaceri controversate cu iz rusesc. Cutia Neagră PLUS a descoperit în spatele omului de afaceri o întreagă rețea de companii din Moldova, România, Ucraina și Bulgaria. Mai mult, Arcadie Vicol a fost învinuit recent și de investiții dubioase în România.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, invitata emisiunii Cutia Neagră PLUS: „Conducerea țării mi-a cerut să plec. Politicienii nu au dreptul constituțional și nici moral să-mi ceară mie demisia”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.

/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală de la Catedrala Sfânta Teodora de la Sihla
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală de la Catedrala Sfânta Teodora de la Sihla
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: După o viață plină de muzică și glasuri de copii, o bătrânețe în tăcere. Cum o poți ajuta pe mătușa Liubov
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: După o viață plină de muzică și glasuri de copii, o bătrânețe în tăcere. Cum o poți ajuta pe mătușa Liubov
/VIDEO/ Valuri uriașe lovesc coasta Australiei: Cinci persoane înecate și două dispărute
/VIDEO/ Valuri uriașe lovesc coasta Australiei: Cinci persoane înecate și două dispărute
/VIDEO/ Psihologul meu: Emoții vs. sentimente. De ce e important să le înțelegem și să nu le ignorăm
/VIDEO/ Psihologul meu: Emoții vs. sentimente. De ce e important să le înțelegem și să nu le ignorăm
/VIDEO/ Maia Sandu îndeamnă la speranță și unitate de Paște: „După suferință vine vindecarea, iar lumina biruie întunericul”
/VIDEO/ Maia Sandu îndeamnă la speranță și unitate de Paște: „După suferință vine vindecarea, iar lumina biruie întunericul”

/VIDEO/ Sărbătoare cu gust de copilărie: Tradițiile de Paște pe care le păstrează artiștii moldoveni

missing
20 aprilie 2025, ora 18:40

Paștele nu este doar o sărbătoare religioasă pentru mulți dintre artiștii din Republica Moldova, este și un moment de întoarcere la rădăcini, la copilărie, la casa părintească și la valorile simple, dar profunde, ale familiei. În agitația spectacolelor, repetițiilor și proiectelor artistice, sărbătoarea Învierii Domnului devine o oază de liniște, de regăsire și de suflet curat. De la ouă roșii și cozonaci fierbinți scoși din cuptor, până la mersul la slujbele de noapte, artiștii ne-au povestit la „Iubește Viața” cum trăiau Paștele altădată și cum îl celebrează azi.

Maestrul Corneliu Botgros își amintește cu drag de obiceiurile din copilărie:

„Paștele întotdeauna a fost și rămâne una dintre cele mai așteptate sărbători creștine. Sigur că a fost diferit pentru mine în adolescență, copilărie și acum e cumva diferit, dar la fel de așteptat. Îmi amintesc cu drag cum bunica, dimineața când mă trezea, înainte de a începe a mânca și a lua micul dejun, bunica insista să mă spăl cu ouă roșii, cu apă sfințită. Îmi amintesc că bunica îmi pregătea niște hăinuțe mai noi”.

Chiar dacă timpul a trecut, tradițiile rămân vii în familia sa:

„E diferit acum, dar amintirile au rămas și sunt foarte frumoase. În prezent, sărbătoarea de Paște, eu mă strădui și e o tradiție la noi să sărbătoresc împreună cu familia. Acum mai nou, mergem la țară la socrii mei, pentru că și ei sunt oameni de la țară, cu tradiții și parcă uneori îmi amintesc de Paștele de altădată”.

Pentru interpreta Aura, Paștele înseamnă revedere cu cei dragi și respectarea obiceiurilor moștenite de la bunici:

„Noi plecam neapărat cu o zi înainte, dacă era posibil și cu două zile înainte, fiindcă mama trebuia să ajute bunica se pregătească bucatele pentru Paști, să facă curățenie. Pentru mine, Paștele este sărbătoare în primul rând în familie, în al doilea rând, petrecută la țară”.

Artista obișnuiește să sfințească pasca și coșul cu bunătăți la Catedrala din Chișinău:

„Acolo avem ca de obicei ouă roșii vopsite din mama, vin, caș, o bucată de mieluț, niște legume, sare, o bucățică de pască, o bucățică din cozonac și lumânărică. Iată cam asta și un coș frumos”.

Aurel Chirtoacă spune că pentru el, Paștele începe cu mirosul dulce al copilăriei:

„Pentru mine, Paștele tot timpul se asociază în primul rând cu un miros foarte plăcut de pască, pe care mama mea și bunica o cocea în joia Paștelui… Cred că una dintre cele mai frumoase amintiri”.

Chiar și azi păstrează jocurile copilăriei: „Când ieșeai din casă cu ouăle și la vale, care ajungea mai departe. Și acum mergând acasă, la fel îi pun pe copiii mei să vedem totuși a cui ou este cel mai rapid”.

Pentru Irina Bivol, Paștele rămâne cea mai colorată și vie dintre sărbători:

„Pentru mine, întotdeauna, a fost și rămâne cea mai colorată sărbătoare, cu amintiri minunate din copilărie atunci când mămica ne cocea cozonaci, ne pregătea bucatele preferate”.

Artista își dorește să transmită emoția sărbătorii și în proiectele sale muzicale: „Urmează să realizăm un videoclip minunat la o piesă foarte frumoasă și îmi doresc ca iepurașul să ne aducă acele inspirații și acele vibrații pe care să le transmitem acolo în videoclip cât mai fain”.

Mihai Budurin păstrează tradiția revederii cu familia, indiferent de distanțe:

„În prezent, ai mei sunt prin Franța, când acasă, dar de Paște, ne adunăm cu toții, iată și anul ăsta, deci vin din Franța și băiatul, și soția... Acasă, la masa de sărbătoare ne place să avem și răcituri, și un fel de zărzărei... și clătite cu fel și fel de bunătăți”.

Iar pentru Georgeta Voinovan, Paștele are aroma cozonacului mamei și a tradițiilor de altădată:

„În copilăria mea, Paștele mirosea a cozonac. Mămica mea până astăzi coace cel mai aromat cozonac din câte am gustat… Era tradițional în familia noastră, pentru că mama mea este româncă, în copilăria mea se făcea drobul de miel, era nelipsită friptura de miel”.

Ea a renunțat însă la carnea de miel din compasiune: „Cârlănașul ăla de care astăzi îmi este foarte, foarte milă... este chiar motivul din care eu nu cumpăr miel de Paște”.

De joia mare, Arhiepiscopul de Bălți, Marchel a ratat zborul către Ierusalim. În timp ce acesta se plânge că a scăpat avionul spre Țara Sfântă din cauză că ar fi fost supus unui control riguros din partea poliției de frontieră, oamenii legii afirmă că fața bisericească nu a venit la timp la aeroport. /Un litru de motorină va ajunge să coste sub 19 lei, în acest weekend. Acest preț a fost înregistrat ultima dată acum trei ani, înainte ca Rusia să atace Ucraina. /Ucraina anunță că a semnat un draft al acordului privind mineralele cu SUA, iar liderul de la Casa Albă sugerează că documentul final ar putea fi gata până la sfârșitul săptămânii viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Este oficial! Alegerile parlamentare se vor desfășura pe 28 septembrie, a decis azi majoritatea parlamentară. Înainte ca inițiativa să fie supusă votului, Maia Sandu a susținut un discurs de la tribuna legislativului, pe fundalul huiduielilor opoziției. /Olesea Stamate cere ca o comisie de anchetă să investigheze modificările făcute acum trei ani la legea amnistiei. PAS, de cealaltă parte așteaptă ca organele de anchetă să stabilească cine este responsabil de crearea acestei breșe legislative. /Pagubele provocate în agricultură, de înghețuri, se ridică la peste 500 de milioane de lei, cele mai afectate fiind livezile de cireș, vișin, cais sau piersic, spun fermierii. Ministerul de profil afirmă că va oferi despăgubiri dar după ce va face toate evaluările necesare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
PAS vrea ca alegerile parlamentare să se desfășoare pe data de 28 septembrie. Despre asta a scris Igor Grosu pe pagina sa de facebook, precizând că a fost înregistrat deja un proiect de hotărâre în acest sens, iar mâine se va cere și votul deputaților. /Sisteme noi de apărare antiaeriană ar urma să ajungă în țara noastră, până la sfârșitul acestui an, afirmă ministrul apărării. Acest lucru va fi posibil datorita Uniunii Europene care urmează să aprobe un ajutor de 20 de milioane de euro pentru Republica Moldova. /Olesea Stamate nu renunță la mandatul de deputat, așa cum i-au cerut foștii colegi din PAS după scandalul cu legea amnistiei. Aceasta va rămâne în Parlament ca deputat neafiliat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Panică la bordul unui autobuz cu pasageri care venea din Ucraina. Vehiculul a luat foc din mers, lângă Anenii Noi, azi dimineață. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit. /Dorin Sușițchi, condamnat anterior la detenție pe viață și eliberat datorită legii amnistiei a fost reținut de poliție, azi dimineață. Bărbatul a fost escortat înapoi la penitenciarul din Rezina, după ce timp de 2 luni s-a aflat în libertate. /Un copil de 9 ani din Hîncești a murit azi dimineață într-un tragic accident rutier. Acesta a fost strivit de un tractor în timp ce traversa strada neregulamentar.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O femeie din Strășeni a înjunghiat-o pe amanta soțului său. Victima a murit până la sosirea ambulanței, iar soția a fost reținută pentru omor. /Doi moldoveni sunt anchetați în Rusia pentru terorism și trafic ilegal de substanțe explozive. Aceștia au fost reținuți de FSB-ul rusesc care îi prezintă drept agenți ai serviciilor speciale ucrainene. /Curtea Constituțională a decis că de acum încolo, procurorul șef al Autonomiei Găgăuze nu va mai fi ales la recomandarea Adunării populare din regiune. Decizia este irevocabilă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul ambasador la Moscova, Andrei Neguța și șoferul reprezentanței diplomatice, au fost achitați în dosarul anabolizantelor. Decizia a fost luată de magistrații Judecătoriei Căușeni care au constatat că fapta nu întrunește elementele infracțiunii. /Scandalul scrisorii cu lista „procurorilor integri” continuă. Veronica Dragalin spune că este gata să treacă și poligraful ca să demonstreze că spune adevărul. /Tragedie aviatică la New York. Un elicopter, în care se afla directorul unei companii internaționale din domeniul ingineriei, împreună cu familia sa s-a prăbușit în apă. Toate persoanele aflate la bord, inclusiv copiii omului de afaceri, au murit.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evghenia Guțul își va petrece mandatul de arest la domiciliu purtând o brățară electronică. /Ministerul agriculturii a programat pentru săptămâna viitoare o ședință cu reprezentanții direcțiilor agricole raionale și cu asociațiile de profil din sector pentru a discuta despre pagubele provocate de înghețurile din ultimele zile. /Donald Trump a suspendat pentru 90 de zile taxele vamale impuse săptămâna trecută, inclusiv și Republicii Moldova și a crescut tarifele pentru China până la 125 de procente.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A nins ca în toiul iernii, la nord, mai multe raioane ale țării fiind acoperite de zăpadă. Fenomenul a stârnit îngrijorare în rândul agricultorilor și a provocat mai multe accidente pe șosele. /Procurorii anticorupție cer prelungirea mandatului de arest pe numele Evgheniei Guțul. Bașcana a fost escortată la judecătoria Chișinău cu sediul Buiucani unde s-au adunat și susținătorii săi. /Modificările făcute în 2022 la legea amnistiei au fost suspendate de Curtea Constituțională până la examinarea sesizării procurorului general. Între timp, autoarea proiectului a venit cu noi explicații la subiect.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În jur de 600 de milioane de lei vor fi alocați pentru ca primăriile din țară, dar și asociațiile de locatari din Chișinău să poată beneficia de proiecte de infrastructură, cum ar fi drumuri locale, trotuare și curți. Potrivit Guvernului, dosarele pot fi deja depuse. /CFM va primi încă 250 de tone de motorină de la guvern, așa încât să poată achita, până la sfârșitul lunii mai restanțele salariale acumulate în 2024. Ce alte măsuri întreprinde instituția pentru a scăpa de datoria de peste 190 de milioane de lei. /China și SUA s-au angajat într-un război comercial total. Trump amenință că va impune taxe de peste 100 de procente, dacă statul chinez nu va ridica până la sfârșitul acestei zile tarifele de 34 la sută anunțate în replică Statelor Unite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
2 moldoveni au murit pe o șosea din Cluj, după ce microbuzul în care se aflau s-a izbit frontal într-un camion. Presa din România scrie că șoferul ar intrat pe contrasens după ce a adormit la volan. /La 16 ani de la violențele produse pe 7 aprilie 2009, cei de la Promolex cer de la autorități desecretizarea dosarelor privind evenimentele de atunci și tragerea la răspundere penală a tuturor persoanelor vinovate, indiferent de funcțiile pe care le-au ocupat sau le ocupă. /Ședința de judecată în unul din dosarele Evgheniei Guțul a fost întreruptă azi de o alertă falsă cu bomba la judecătoria Chișinău cu sediul la Buiucani. Toți oamenii au fost evacuați din edificiu, iar poliția crede că cineva a făcut asta intenționat pentru a tergiversa procesul de judecată al bașcanei Găgăuziei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Olesea Stamate a fost exclusă din PAS, iar formațiunea îi cere să-și depună și mandatul de deputat, iar premierul a solicitat demisia șefului de la Administrația Națională a Penitenciarelor. Se întâmplă după ce modificările aduse Legii Amnistiei au dus la eliberarea din închisoare a unor persoane condamnate pe viață pentru infracțiuni foarte grave. /Între timp, interlopul Alexandru Sinigur, eliberat recent datorită modificărilor la legea Amnistiei, a fost reținut într-un nou dosar în care este bănuit de omor. Acesta a fost audiat astăzi de PCCOCS. /Trei angajați ai Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă au fost expulzați din țară. Este răspunsul Moscovei față decizia autorităților moldovenești de a declara persoane indizerabile trei reprezentanți ai Ambasadei Rusiei de la Chișinău.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Corpurile neînsuflețite a patru persoane au fost descoperite într-un apartament din Vadul lui Vodă. Poliția presupune că victimele s-au intoxicat cu gazul emanat de la un cazan defect. /4 deținuti condamnați anterior la detenție pe viață, printre care interlopi și ucigași au fost deja eliberați, iar guvernarea nu are explicații la fenomenul generat de modificările la lege făcute acum 3 ani de cei din PAS. /După săptămâni de agitație și anxietate publică, președintele Donald Trump a anunțat, aseară, detaliile planului său tarifar, pe care l-a numit „Ziua eliberării”. UE s-a ales cu taxe de 20 la sută, China cu 34 %, iar industria auto va fi taxată cu 25 la sută.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evghenia Guțul rămâne în izolator. Curtea de Apel Chisinău a menținut azi decizia primei instanțe care a decis că bașcana va petrece 20 de zile la Penitenciarul 13. Tradiționalele proteste din fața instanței au fost la un pas de a degenera în violențe. /Terenurile agricole de pe teritoriul Republicii Moldova, lăsate în paragină, pot fi date, de acum încolo, în arendă de către primărie. O nouă prevedere din Codul Funciar a intrat în vigoare de ieri și vine să valorifice terenurile arabile. /Piețele financiare își țin răsuflarea înaintea anunțului lui Donald Trump privind noile taxe vamale. Tarifele promise de preşedintele Donald Trump vor fi dezvăluite astăzi şi vor intra în vigoare imediat, în timp ce statele vizate au pregătit propria ripostă, proporțională cu planurile republicanului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Așa zisul minister de externe de la Tiraspol dă asigurări că nu știe nimic despre faptul că deputatul condamnat Alexandr Nesterovschi s-ar ascunde în regiunea transnistreană, așa cum anunțau ieri cei de la SIS. /De azi, pensiile, pentru cei care au stagiul complet de cotizare vor crește, în medie, cu 400 de lei. Tot de azi se majoreaza, cu 10 procente și pensiile de dizabilitate. /Alertă de inundații în Grecia. Mai multe insule din Marea Egee au fost acoperite de ape după o furtună severă. Școlile și grădinițile au fost închise, iar drumurile au fost inundate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
SIS acuză ambada rusă de organizarea evadării deputatului condamnat Alexandr Nestrovschi. Acesta a fost dus în regiunea transnistreană cu un microbuz al ambasadei, în cadrul unei oprațiuni ghidate de serviciile speciale ruse, precizează șeful instituției. .De negăsit de mai bine de două săptămâni, deputata Irina Lozovan a fost condamnată la 6 ani de închisoare pentru complicitate la finanțarea ilegală a partidului Renaștere, afiliat lui Ilan Șor. Tot azi, instanța l-a recunoscut vinovat și pe soțul acesteia, pentru aceeași infracțiune. .Președintele rus și cel ucrainean au stârnit furia lui Donald Trump. Liderul de la Casa Albă s-a arătat enervat pe Putin și pe Zelenski acuzându-i ca ar crea obstacolele în încheierea acordului de încetare a focului între Rusia și Ucraina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, a fost plasată în arest preventiv pentru 20 de zile. Demersul Procuraturii municipiului Chișinău a fost admis parțial. /Federația Rusă a interzis accesul camioanelor moldovenești pe teritoriul său. Kremlinul a inclus Moldova în „lista statelor neprietenoase”, care nu au dreptul să-și transporte mărfurile decât până la hotarul țării. /Un cutremur de 7,7 grade pe Richter a făcut prăpăd în centrul statului Myanmar și în alte 5 țări, printre care Thailanda și China. Cel putin 144 de persoane au decedat, iar alte circa 800 sunt rănite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Vito Perez Gonzalez este numele lui Vladimir Plahotniuc din pașaportul mexican pe care fostul democrat l-ar fi primit anul trecut, se arată într-o investigație realizată de Ziarul de Garda. /Din izolatorul CNA, bașcana Găgăuziei li s-a plâns lui Putin și lui Erdogan că a fost reținută de autoritățile moldovenești pe nedrept și le cere să intervină pentru a o elibera. /Ucrainenii au bombardat, noaptea trecută baza aeriană rusească de la Engles, aruncand în aer aproape o sută de rachete, folosite în atacuri asupra țării lor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evghenia Guțul a fost reținută aseară pe Aeroportul Internațional Chișinău în timp ce intenționa să zboare la Istanbul. Bașcana Găgăuziei este cercetată penal într-un dosar privind gestionarea ilegală a fondurilor electorale din 2023. Reținerea acesteia s-a lăsat cu proteste la Comrat. /În Moldova - Plahotniuc, în Mexic - Gonzales. Fostul lider al democraților, fugarul Vladimir Plahotniuc, a obținut și cetățenia Mexicului, pe lângă cea moldovenească, românească și rusească. /Două incendii de proporții au izbucnit în ultimele 24 de ore la Bălți și Edineț. Au ars două depozite în care se păstrau materiale de construcții, iar pompierii au luptat ore bune cu flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un adolescent de 15 ani și-a pus capăt zilelor în urma unui incident produs la școală. Tragedia s-a produs într-o suburbie a capitalei. /Dublu omor, urmat de suicid, la Soroca. Un bărbat și-a ucis soția și soacra după care și-ar fi pus capăt zilelor. /Cei trei magistrați de la Hîncești și judecătorul de la Curtea de Apel Chișinău, cercetați într-un dosar comun de corupție, au fost suspendați din funcție de CSM până la finalizarea anchetei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Incident la Arena Chișinău. O acrobată a căzut de la înălțime în timpul unui show. Organizatorii exclud o defecțiune tehnică. /Pericol pe șosele. Sâmbătă și duminică oamenii legii au prins peste 100 de șoferi în stare de ebrietate la volan, mai mult cu peste 20 de cazuri decât săptămâna precedentă. /Se reiau negocierile pentru pacea din Ucraina. Ce se discută azi la Riad și de ce Vladimir Putin refuză încetarea focului.

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist al site-ului TV8.md sau reporter de investigație la „Cutia Neagră PLUS”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist al site-ului TV8.md sau reporter de investigație la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: După o viață plină de muzică și glasuri de copii, o bătrânețe în tăcere. Cum o poți ajuta pe mătușa Liubov
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: După o viață plină de muzică și glasuri de copii, o bătrânețe în tăcere. Cum o poți ajuta pe mătușa Liubov
/VIDEO/ Dezvăluiri din „laboratorul” politic al lui Ilan Șor. Lista cu prețuri și oamenii trimiși să construiască un partid proeuropean
/VIDEO/ Dezvăluiri din „laboratorul” politic al lui Ilan Șor. Lista cu prețuri și oamenii trimiși să construiască un partid proeuropean
/VIDEO/ Psihologul meu: Emoții vs. sentimente. De ce e important să le înțelegem și să nu le ignorăm
/VIDEO/ Psihologul meu: Emoții vs. sentimente. De ce e important să le înțelegem și să nu le ignorăm
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: Cum o poți ajuta pe mătușa Valentina, rămasă singură la 88 de ani
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: Cum o poți ajuta pe mătușa Valentina, rămasă singură la 88 de ani

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.