Partidul Șor nu l-ar vrea deputat pe Vladimir Vitiuc. Formațiunea a depus o cerere la Comisia Electorală Centrală (CEC) prin care solicită anularea inițierii procedurii de validare a mandatului de deputat. În ședința din 24 mai, CEC a respins cererea PP Șor, urmând ca Curtea Constituțională să se pronunțe pe marginea subiectului. Vitiuc a calificat cererea Partidului drept „neîntemeiată”.
„Pe 18 mai, Partidul Șor a depus la CEC o cerere prealabilă prin care se solicită suspendarea și anularea hotărârii CEC cu privire la inițierea unei proceduri de validare a unui mandat de deputat în Parlamentul Republicii Moldova”, a spus secretarul CEC, Alexandr Berlinschii.
Potrivit PP Șor, decizia CEC „izvorăște din hotărârea Parlamentului și este afectată de ilegalitate”.
„Petiționarul susține că încetarea de drept a mandatului domnului Ilan Șor de deputat în Parlamentul Republicii Moldova și declararea vacantă a unui mandat de deputat este o soluție prematură și ilegală”, a precizat Berlinschii.
Iar Vladimir Vitiuc susține că „cererea prealabilă este una neîntemeiată și contravine prevederilor legislației. Aceasta este afectată de un viciu fundamental, manifestată prin încălcarea esențială a drepturilor constituționale ale acestuia”.
„Vitiuc invocă că argumentele scrise în cererea prealabilă sunt în contradicție cu circumstanțele cauzei, fapt pentru care solicită respingerea cererii prealabile și menținerea hotărârii CEC”, a menționat secretarul CEC.
Solicitarea Partidului Șor a fost respinsă cu 7 voturi pro și o abținere.
Dacă Vladimir Vitiuc nu ar fi deputat, următorul pe lista Partidului Șor este Violeta Ivanov.
TV8.md reamintește că Ilan Șor a fost lăsat fără fotoliul de deputat pe27 aprilie. La baza deciziei a stat hotărârea Curții de Apel Chișinău care l-a condamnat pe Șor la 15 ani de pușcărie în dosarul „Frauda bancară”. Acesta a fost găsit vinovat de escrocherie și spălare de bani, astfel că toată averea lui, pe care era aplicat sechestru, urmează să fie confiscată în favoarea statului.
Vladimir Vitiuc este unul din cei 13 foști deputați, cercetați pentru îmbogățire ilicită, la domiciliile cărora procurorii au descins la începutul lunii februarie 2022.
Autoritatea Națională de Integritate a anunțat în ianuarie anul trecut că în rezultatul unui control al averii inițiat în martie 2020, a emis un act de constatare în privința lui Vladimir Vitiuc care nu ar fi reușit să justifice proveniența a sumei totale de 2.947.659 de lei.
În cazul fostului deputat, inspectorul de integritate a identificat prezența diferenței vădite de 2.268.248 de lei, generată în perioada 9 decembrie 2014 - 31 iulie 2016 de procurarea unui autoturism de model Land Rover Range Rover în valoare de 85.250de euro și de suplinirea bugetului familial cu mijloace financiare sub formă de depuneri în numerar la cont/card bancar.
În cadrul controlului s-a constatat și prezența unei diferențe substanțiale de 679.411 lei, generată în perioada 1 august 2016 - 11 martie 2020 de suplinirea bugetului familial cu mijloace financiare sub formă de depuneri în numerar la cont/card bancar.
În baza prevederilor legale, Autoritatea a fost în drept să depună o cerere în instanța de judecată în vederea dispunerii confiscării averii nejustificate doar a sumei de 679.411 lei.
Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a decis că ex-deputatul comunist își poate păstra activele financiare în valoare de 679.411 lei, considerați de către ANI bani nejustificați.
14 deputați au părăsit PCRM la sfârșitul anului 2015 și s-au reunit în Platforma social-democratică „Pentru Moldova”, iar prima întâlnire oficială au avut-o cu Vlad Plahotniuc, reîntors în politică pentru a deveni candidatul PD la funcția de premier.
Mai exact, este vorba despre deputații: Alexandr Bannicov, Anatolie Zagorodnîi, Boris Golovin, Anatolie Gorilă, Igor Vremea, Corneliu Mihalache, Galina Balmoș, Sergiu Stati, Elena Gudumac, Petru Porcescu, Victor Mîndru, Violeta Ivanov, Artur Reșetnicov și Vladimir Vitiuc.