Marele compozitor Eugen Doga împlinește, în prima zi de primăvară, frumoasa vârstă de 86 de ani. Maestrul a dus faima țării în toată lumea, muzica sa răsunând în filme internaționale și chiar la Jocurile Olimpice. Doga este și autorul imnului orașului Chișinău.
„Să fim îndrăgostiți de sinele nostru, care are o mare desfășurare – mama, tata, casa, satul, orașul, adică locul de naștere, țara, lumea, oamenii buni, pentru că binele trebuie cântat și eu toată viața mă strădui să cânt binele și frumusețea, frumusețea lumii, omului, pacea și dragostea”, spunea Eugen Doga.
Eugen Doga vedea lumina zilelor în 1937, în satul Mocra din regiunea transnistreană, azi, raionul Rîbnița.
A scris muzică la peste 200 de filme: Nunta la palat, Singur în fața dragostei, Zece ierni pe o vară, Explozie cu efect întârziat, Lăutarii, Șatra, Gingașa și tandra mea fiară, Ana Pavlova, Patul lui Procust. A contribuit la dezvoltarea filmului de animație din republică, realizând coloana sonoră a peliculelor „Capra cu trei iezi”, „Maria Mirabela”, serialul „Guguță”.
Pe plan politic, Eugen Doga a fost ales ca deputat al poporului în Sovietul Suprem al RSSM în legislaturile IX - XI, apoi ca deputat în primul Parlament al Republicii Moldova.
Pe vremea Uniunii Sovietice, Doga a obținut titlurile de Maestru emerit al Artei și Artist al Poporului. La finele anilor ’90, s-a ales cu decorațiunea Ordinul Republicii în Republica Moldova și cu mențiunea și Medalia de Aur „Omul Secoului” în SUA.
În anul 2000, Eugen Doga a obținut Ordinul Steaua României în grad de ofițer, iar în anul 2008, Ordinul pentru merite în fața patriei în Rusia. Tot în 2008 a obținut Premiul de Stat și titlul „Laureat al Premiului de stat” în Republica Moldova.
Anul 2022 a fost declarat anul Eugen Doga în municipiul Chișinău. Decizia a fost votată în Consiliul Municipal Chișinău (CMC), în scopul valorificării personalității și operei marelui compozitor.
În 2015, în cinstea lui Eugen Doga a fost numită unica stradă pietonală din Chișinău.
Totodată, în inima Chișinăului va fi creat un centru cultural în numele maestrului Eugen Doga. Este vorba despre clădirea abandonată de la intersecția străzilor Vasile Alecsandri – Veronica Micle, care urmează să fie restaurată.