Lacul Beleu, unul dintre cele mai mari lacuri naturale din țară, riscă să dispară înghițit de nămol. Dacă acum te fascinează cu frumusețea sa, în verile secetoase acesta se transformă într-o băltoacă, în mijlocul unui teren arid. Lacul, care face parte din rezervația științifică Prutul de Jos, seacă de la un an la altul. Reprezentanții ariei protejate încearcă din răsputeri să caute soluții, dar deocamdată fără succes.
Cel mai mare lac natural din Moldova, Lacul Beleu, se află în lunca Prutului, în zona localității Slobozia Mare, raionul Cahul. În baza acestuia a fost creată rezervația naturală „Prutul de Jos”, un adevărat colţ de rai la sudul Moldovei. Primăvara, dar și în verile bogate în precipitații, aici găsești peisaje de nedescris, cu o vegetație luxuriantă și cu multe specii de păsări și animale incluse în Cartea Roşie.
Problema e că toată această frumusețe riscă să piară din cauza secetei și a procesului de colmatare.
„Am început să batem alarma încă de anul trecut, formând grupuri de lucru, inclusiv cu specialiști de la diferite ministere, ministerul Mediului, Agenția Moldsilva, apele Moldovei. Am încercat în primul rând să ridicăm problema, apoi să venim în teren să identificăm problema, să vedem care ar fi cauzele.. S-a făcut un plan de acțiuni, urmează să se găsească soluții”, a menționat șefa secției Științe, Rezervația Prutul de Jos, Viorica Paladi.
Lacul Beleu are lățimea de 2 kilometri și lungimea de 5 kilometri. Dacă acum câteva decenii aici se întâlneau 27 de specii de pești și 228 de specii pe păsări, multe dintre ele nu mai sunt văzute, din cauza stării de degradare în care ajunge rezervația în anii secetoși.
„Anul trecut am avut o situație critică într-adevăr, mai bine din jumătate din suprafața apei era retrasă. Era o situație critică care a influențat asupra speciilor prezente atunci. Mult au avut de suferit păsările acvatice care nu au avut condiții, chiar și mamiferele nu au avut hrană”.
Acum, însă, Lacul Beleu este în cea mai frumoasă perioadă. Astfel că cei care vor să se simtă ca în Delta Dunării, dar fără să plece din țară, pot merge să-l viziteze.
„Printre păsările pe care le întâlnim sunt lebăda de vară, egretele, piciorongii sunt specii care nu chiar toată lumea le cunoaște, stârcul galben, țigănușii, lopătarii”.
Valoarea universala a lacurilor Prutului de Jos, Beleu și Manta, amplasate în cursul inferior al râului Prut, a fost recunoscută de Conventia Ramsar, un tratat interguvernamental sub egida UNESCO.