Proiectul de lege care prevede amalgamarea voluntară a unităților administrativ-teritoriale de nivelul întâi a fost aprobat joi, 8 iunie, de Parlamentul Republicii Moldova în prima lectură. Noua lege are ca scop crearea unui cadru normativ necesar pentru comasarea voluntară a unităților administrativ-teritoriale (UAT) în vederea consolidării capacităților administrative ale autorităților publice locale și prestarea serviciilor publice de calitate și accesibile populației.
Votul a avut loc pe fundalul criticilor deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), care s-au arătat împotriva proiectului.
„Constituția arată foarte clar că organizarea administrativ-teritoriale a localităților se aprobă prin legi organice. Constituția interzice categoric modificarea organizării administrativ-teritoriale și hotarelor localităților prin hotărâre de Guvern oricât de tare ar dori acest lucru.
Prin hotărâre de Guvern acest lucru este imposibil și neconstituțional. La fel Constituția stabilește clar și denumirea localităților”, a declarat de la tribuna Parlamentului deputatul socialist Vlad Batrîncea, președintele fracțiunii parlamentare Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS).
Potrivit proiectului, amalgamarea voluntară presupune comasarea benevolă a două sau a mai multor unități administrativ-teritoriale de nivelul întâi (satele/comunele și orașele/municipiile), în baza deciziilor consiliilor locale, cu respectarea unor condiții, principii și proceduri.
Astfel, în condițiile de bază ale amalgamării voluntare se prevede că teritoriul unității administrativ-teritoriale amalgamate trebuie să fie continuu, iar numărul populației acesteia de minim 3000 de locuitori.
Potrivit notei informative a proiectului, numărul mediu de locuitori într-o UAT este de 2753, ceea ce plasează Republica Moldova printre cele mai fragmentate țări europene.
„Experiența internațională arată că UAT cu mai puțin de 3000-5000 locuitori nu pot îndeplini responsabilități publice semnificative. Pentru UAT atât de fragmentate descentralizarea funcțională va crea costuri foarte mari”, se mai arată în proiect.
Totodată, este menționat că fragmentarea excesivă a țării din punct de vedere teritorial administrativ este subliniată și în recentul document de evaluare al Comisiei Europene privind cererea de aderarea la Uniunea Europeană a Republicii Moldova, publicat pe 1 februarie 2023.
„Sunt disparități semnificative între urban și rural în furnizarea serviciilor de bază, a educației și a pieței forței de muncă, deoarece resursele sunt concentrate în capitală și în câteva orașe de mărime medie. Dezvoltarea și coeziunea regională sunt împiedicate de nevoia pentru reforma administrativ teritorială: 844 autorități publice locale rurale (86%) au mai puțin de 5000 de locuitori”, este arguamentat în nota informativă a proiectului.
Strategia de reformă a administrației publice pentru anii 2023-2030 prevede elaborarea, adoptarea și implementarea pe perioada 2023 – 2026 a unui proces coerent și bine organizat de amalgamare voluntară la nivelul I al administrației publice locale.
Potrivit proiectului, la finalul anului 2026 se vor evalua rezultatele procesului de amalgamare voluntară și vor fi definite politicile cele mai eficiente de continuare a consolidării teritoriale la nivelul I al administrației publice locale, inclusiv trecerea la amalgamare normativă.
Procesul de amalgamare voluntară va fi inițiat în baza unor decizii emise de consiliile locale ale unităților administrativ-teritoriale de nivelul întâi, adoptate cu votul majorității consilierilor locali aleși. Autoritățile administrației publice centrale vor oferi sprijin informațional, organizatoric și metodologic pentru realizarea amalgamării voluntare a UAT.
De asemenea, statul va oferi sprijin financiar pentru localitățile care vor decide să se amalgameze. Acesta include alocări din bugetul de stat pentru dezvoltarea infrastructurii, suplinirea bugetelor locale pentru o perioadă de șapte ani, precum și alocarea altor stimulente financiare.
Documentul a fost elaborat de Cancelaria de Stat în cooperare cu partenerii de dezvoltare, fiind parte a Strategiei de Reformă a Administrației Publice pentru anii 2023 – 2030.
Tot joi, deputații au aprobat proiectul de lege care prevede modificarea mai multor legi în vederea asigurării coerenței cadrului normativ pentru realizarea proceselor de amalgamare voluntară a unităților administrativ-teritoriale.