Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1056: Risc în Europa și atac masiv în Rusia! Moscova amenință Moldova, iar Biden îl ironizează pe Putin

Război în Ucraina, ziua 471: Lupte grele, risc atomic, alerta lui Prigojin și explozie în Rusia! Zelenski: „Putin e un dezastru”

missing
09 iunie 2023, ora 23:10

Ucraina a lansat mult așteptata contraofensivă, titrează presa internațională. Militarii ruşi spun şi ei că au fost luați cu asalt de inamici, dar au reușit să le respingă atacul. În Herson, zona afectată de detonarea barajului de la Kahovka se întinde pe 600 de kilometri pătrați, iar mulți dintre sinistrați nu pot fi evacuați pentru că Rusia continuă bombardamentele, notează Money.

Președintele ucrainean Zelenski spune că se dau „lupte grele” în regiunea Donețk din estul țării, trupele sale având „rezultate”. Liderul de la Kiev s-a referit și la alte zone unde au loc lupte, însă nu a oferit mai multe detalii. Vineri, SUA vor anunța un nou pachet de armament pentru Ucraina, în valoare de peste două miliarde de dolaripotrivit Bloomberg News, citând oficiali ai administrației. O reconstruire a barajului Kahovka ar putea dura cel puţin cinci ani şi ar costa un miliard de euro, estimează directorul operatorului barajului, Igor Sîrota, potrivit HotNews.

UPDATE Produsul Intern Brut al Ucrainei a scăzut cu 10,5% în primul trimestru din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, a anunţat vineri Ministerul Economiei, transmite Reuters.

UPDATE Dmitro Kuleba, ministrul Afacerilor Externe din Ucraina, a transmis pe Twitter un mesaj în care susține că România dă un „exemplu bun” privind modul cum trebuie să fie tratați diplomații ruși, după solicitarea făcută Ambasadei Rusiei de a-și retrage 40 de angajați.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin se află vineri la Soci, unde mai devreme s-a întâlnit cu omologul și aliatul său belarus Alexander Lukașenko, relatează Sky News. Într-un transcript al întâlnirii lor, Putin a declarat că Rusia va începe să desfășoare arme nucleare tactice în Belarus începând cu 7 sau 8 iulie. „Deci totul este conform planului, totul este stabil”, a spus el.

UPDATE Manifest gălăgios la ambasada Rusiei din Chișinău. Câțiva activiști și cetățeni ucraineni stabiliți în Republica Moldova au protestat în legătură cu distrugerea barajului de la Kahovka care a provocat inundații de amploare și o catastrofă ecologică în sudul Ucrainei. Manifestanții au adus cu ei sticle cu apă pe care au turnat-o în fața ambasadei.

UPDATE Oficiali de la Kiev au informații potrivit cărora Rusia ar pregăti un atac pe propriul teritoriu pentru a da vina pe Ucraina și a semăna neîncredere între NATO și Kiev, conform Ukrainskaia Pravda, potrivit Știripesurse.

UPDATE Rusia a predat Ungariei 11 prizonieri de război care fac parte din minoritatea maghiară din Ucraina, a anunțat vicepremierul ungar Zsolt Semjen, care a adăugat că acest lucru a fost posibil la solicitarea Ungariei și prin intervenția Bisericii ortodoxe ruse.

UPDATE Ucraina a declarat vineri că epicentrul luptelor a rămas în estul țării, într-un moment în care confruntările din sud au reaprins speculațiile privind începutul contraofensivei majore pe care Kievul o anunța de luni de zile, potrivit AFP.

UPDATE ''Lupte grele'' erau în curs vineri dimineața devreme în regiunea Zaporojie, în sudul Ucrainei, a anunțat un responsabil al ocupației ruse, Vladimir Rogov, într-un moment în care Kievul se declară pregătit să lanseze o contraofensivă de amploare, informează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Opt persoane au murit pe teritoriul controlat de Rusia în Herson și peste 5.800 au fost evacuate din casele lor ca urmare a prăbușirii marți a uriașului baraj Kakhovka din sudul Ucrainei, a declarat vineri un oficial de rang înalt numit de Rusia, informează Reuters.

UPDATE Aproximativ 6.200 de bărbați din Ucraina, cu vârste între 18 și 60 de ani, au trecut ilegal granița spre România, de la începutul războiului, pentru a nu ajunge pe front. Potrivit unui bilanț neoficial al BBC, 90 dintre ei au murit în timpul acestor călătorii extrem de riscante: unii s-au înecat în Tisa, iar alții au murit de frig în munți. Alți 20.000 au ajuns în mod legal în România, beneficiind de scutiri, notează Gândul.

UPDATE China și Rusia vor organiza din nou exerciții militare comune în acest an, au confirmat vineri, în cadrul unei întâlniri virtuale, generali de rang înalt din fiecare parte, potrivit Ministerului Apărării din China, relatează CNN.

UPDATE Reprezentanții elitei rusești – chiar și cei care susțin invazia rusă în Ucraina – și-au pierdut încrederea în capacitatea lui Putin de a câștiga războiul și consideră că un conflict „înghețat” este cea mai bună opțiune pentru Kremlin în prezent, scrie, citând șapte persoane familiare cu situația care au dorit să rămână anonime, agenția Bloomberg, preluată de cotidianul ucrainean Pravda.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reacționat la informațiile privind un atac cu drone asupra orașului rus Voronej, relatează Sky News. El a declarat că Kremlinul consideră incidentul „un atac al Kievului asupra infrastructurii civile a Federației Ruse”. „Detaliile incidentului sunt în curs de clarificare, serviciile speciale lucrează”, a precizat el. Kievul nu a revendicat responsabilitatea pentru presupusul incident, iar autoritățile ucrainene au negat, în general, orice rol în astfel de atacuri, notează G4media.

UPDATE O dronă a intrat într-un bloc de locuințe din centrul orașului Voronej, Rusia, situat la 180 de kilometri de granița cu Ucraina. Trei persoane au fost rănite de cioburi de la ferestrele sparte. Presa rusă de stat relatează că drona a lovit clădirea, iar geamurile acesteia s-au spart și au rănit trei persoane aflate în interior. De asemenea, un perete a fost ars. Alexander Gusev, guvernatorul regiunii Voronej, a explicat faptul că persoanele au fost tratate la fața locului și au refuzat transportul la spital, notează Biziday.

UPDATE Șeful Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, susține că este sigur că Rusia se va confrunta în curând cu pierderi masive pe câmpul de luptă în războiul împotriva Ucrainei. „Pierderile vor fi atât de mari încât vor fi organizate plutoane de execuție care îi vor împușca pe generalii ce se fac vinovați de eșecurile armatei ruse”, a spus Prigojin, potrivit CNN. Pustietate în război nu există. Războiul nu suportă pustietate (…) După ce ne-am retras din Bahmut, armata rusă va pierde orașul ruinat în cel mult o lună și jumătate (…)”, a mai spus Prigojin. Potrivit șefului Wagner, plutoanele de execuție vor avea peste vreo 2-3 luni. „Vor fi pierderi uriașe, sunt absolut sigur. Ori va avea loc o revoltă populară, ori Duma de Stat va lua decizia să aplice pedeapsa capitală și să îi ciuruiască naibii pe toți generalii”, este opinia lui Wagner, potrivit Cotidianul.

UPDATE Serviciile secrete ucrainene au anunţat vineri că au interceptat o conversaţie telefonică ce dovedeşte că un ”grup de sabotaj” rusesc a aruncat în aer barajul hidrocentralei de la Kahovka, în sudul Ucrainei, transmite Reuters.

UPDATE O zonă de 600 km2 a fost inundată după distrugerea barajului Kahovka, anunţă guvernatorul ucrainean al regiunii Herson, Oleksandr Produkin. Astfel, 32% din suprafaţa inundată se află în partea controlată de ucraineni, iar 68% în partea ocupată de militarii ruși.

UPDATE Chișinăul ar fi fost inundat complet, cu tot cu suburbiile sale, dacă s-ar fi aflat lângă barajul distrus din Herson. Cel puțin așa arată un infografic, realizat de presa din Ucraina pentru a explica dimensiunea dezastrului. Apa revărsată din lacul de acumulare ar fi fost destulă pentru a acoperi total suprafața altor capitale europene ca: Budapesta, Varșovia, Bratislava sau Minsk. 

UPDATE Forțele ucrainene au suferit pierderi în echipamente grele și soldați, deoarece au întâmpinat o rezistență mai mare decât se aștepta din partea forțelor ruse în prima lor încercare de a crea breșe în liniile rusești în estul țării în ultimele zile, au declarat doi înalți oficiali americani pentru CNN.

UPDATE Ucraina cere Europei să îşi majoreze semnificativ livrările de energie electrică, după atacurile ruseşti împotriva infrastructurilor energetice din Ucraina şi a distrugerii barajului de la Kahovka care a provocat inundaţii în sudul Ucrainei, a declarat joi ministrul Energiei, German Galuşcenko, într-un interviu pentru AFP, anunță Agerpres.

UPDATE Armata rusă a anunțat vineri că au loc lupte grele în regiunile Donețk și Zaporojie din Ucraina, afirmând că peste 21 de tancuri ucrainene au fost distruse în luptele din secțiuni cheie ale liniei frontului, informează Reuters.

UPDATE „Influența administrațiilor ruse asupra teritoriului ocupat temporar al Ucrainei scade rapid din cauza incapacității lor de a menține un nivel acceptabil de trai al populației locale. În special, într-o serie de așezări ocupate temporar din regiunile Zaporizhia și Herson, locuitorii locali ignoră în mod demonstrativ ordinele administrațiilor de ocupație și își exprimă neîncrederea în propaganda rusă”, a explicat Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina.

UPDATE Ministerul rus de Externe a catalogat decizia autorităţilor române de a reduce prezenţa diplomatică rusă în România ca fiind un act ostil care nu va rămâne fără răspuns.

UPDATE Potrivit OMS, niciun caz de holeră nu s-a înregistrat în Ucraina de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie 2022. Însă, ”eşantioane prelevate în mediu arată că agentul patogen este prezent, ceea ce constituie un risc”, a subliniat, joi, într-o conferinţă de presă, Zakaria, relatează AFP preluat de News.ro. ”Am putea, aşadar, să începem să detectăm cazuri în orice moment”, a avertizat reprezentantul OMS, notează Realitatea.

UPDATE Avioane britanice şi suedeze au interceptat două aeronave ruseşti care s-au apropiat joi seară de spaţiul aerian al NATO şi suedez, au anunţat Forţele aeriene regale britanice (RAF), potrivit Digi24.

UPDATE Republica Moldova intenţionează să simplifice sistemul de taxe, în încercarea de a scoate una dintre cele mai sărace ţări din Europa din criza economică provocată de războiul din Ucraina, a declarat ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, într-un interviu pentru Bloomberg. Modificările sistemului fiscal, care includ o revizuire a legislaţiei cu privire la companii pentru a creşte transparenţa şi veniturile prin eliminarea majorităţii scutirilor de taxe, vor fi adoptate până în luna iulie, a precizat Dumitru Alaiba. O parte importantă a eforturilor autorităţilor va viza scoaterea la lumină a economiei informale, care potrivit lui Alaiba reprezintă peste două cincimi din economia Republicii Moldova, conform Agerpres.

UPDATE „Trei zile de 'contraofensivă'. Ceea ce vedem coincide total cu informațiile pe care le-am primit de la președintele Rusiei. Aproximativ 40 de tancuri ucrainene au fost distruse. A apăra este mai ușor decât a ataca, știm asta. Alte 120-130 de vehicule de luptă de infanterie ale Ucrainei au fost distruse în trei zile. Și cel mai rău lucru este că au murit peste 2.100 de ucraineni. 2.100! Iar Ucraina estimează pierderile la ceva mai mult de 70 de soldați. Iată rezultatul acestei încercări de 'contraofensivă'!”, a declarat liderul belarus. Alexandr Lukașenko a catalogat contraofensiva ucraineană ca fiind a fost o mare dezinformare, potrivit Știripesurse.

UPDATE Contraofensiva Kievului împotriva forţelor ruse a început. Deşi oficialii ucraineni refuză să confirme, campania lor mult aşteptată de recucerire a teritoriilor ocupate de forţele ruseşti este acum în desfăşurare, potrivit Institutul pentru Studiul Războiului şi a numeroase publicaţii, scrie Mediafax.

UPDATE Negociatorul șef pentru Bugetul Uniunii Europene, eurodeputatul Siegfried Mureșan, a anunțat că a solicitat revizuirea Cadrului Financiar Multianual pentru a ajuta mai mult Ucraina și Republica Moldova și pentru a finanța prioritățile neprevăzute, potrivit Știripesurse.

UPDATE Stațiile seismice din Ucraina și România au detectat ceea ce pare a fi o explozie la barajul Kahovka în dimineața în care acesta s-a prăbușit, spun seismologii norvegieni de la site-ul specializat NORSAR, citați de publicația ucraineană NPR, scrie G4media.

UPDATE Nivelul apei din rezervorul Barajului Kahovka, în sudul Ucrainei, nu mai permite asigurarea răcirii reactoarelor centralei nucleare Zaporojie, anunţă joi operatorul barajului, relatează AFP.

UPDATE Forțele ruse, care ocupă poziții bine fortificate, au reușit să provoace daune grave echipamentelor ucrainene care înaintau. Potrivit CNN, o astfel de dezvoltare a evenimentelor a avut loc, în special, lângă Bahmut. Printre echipamentele distruse se numără vehiculele blindate americane MRAP. Oficialii administrației americane susțin însă că pierderile nu vor afecta planurile mai ample de contraofensivă ucraineană, notează Adevărul.

UPDATE Războiul lui Putin, care a trecut de borna de 470 de zile, pare că trece printr-un punct de cotitură după explozia barajului de la Nova Kahovka și a primelor semne ale contraofensivei ucrainene. Elitele ruse vorbesc acum din spatele ușilor închise de la Kremlin, afirmând cu tărie că vor să se termine conflictul, contrar lui Putin, iar obiectivul din Ucraina s-a schimbat dramatic față de cel inițial, scrie Ziare.com.

UPDATE În cursul unei discuţii telefonice cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, „preşedintele Erdogan a declarat că o comisie ar putea fi creată cu participarea unor experţi din partea părţilor beligerante, a Naţiunilor Unite şi a comunităţii internaţionale, inclusiv a Turciei”, a anunţat preşedinţia turcă, miercuri, într-un comunicat de presă, potrivit agențiilor AFP și Agerpres.

UPDATE Procuratura moscovită va verifica compania Mars pentru „finanțarea Forțelor Armate ale Ucrainei”. De asemenea, vor stabili fiabilitatea veniturilor primite și respectarea regimului deducerilor fiscale și a taxelor plătite trezoreriei ruse, notează Adevărul.

UPDATE Ucraina şi aliaţii săi, printre care Statele Unite, Franţa şi Japonia, au condamnat joi "atacurile" împotriva operaţiunilor de salvare la Herson, cerând Rusiei să permită accesul "nestingherit" pentru ajutoare după distrugerea barajului Kahovka, notează AFP, citat de Agerpres.

UPDATE Cel puţin opt persoane au fost rănite după un atac cu rachete în oraşul Uman din regiunea Cherkasy, din centrul Ucrainei, afirmă un oficial militar, informează CNN, citat de news.ro.

UPDATE Generalul de brigadă american în retragere Kevin Ryan, membru al Centrului Belfer pentru Știință și Afaceri Internaționale de la Harvard Kennedy susține că Putin ar putea recurge la arme nucleare mai degrabă decât să piardă podul de uscat al forțelor ruse din sudul Ucrainei, provinciile ocupate sau Crimeea anexată, potrivit Ziare.com.

UPDATE Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a cerut reducerea timpului de livrare a echipamentelor militare către forţele care luptă în Ucraina, în faţa ofensivei ucrainene pe linia frontului, transmite EFE, citat de Agerpres.

UPDATE După începerea invaziei lui Putin din Ucraina de acum peste 15 luni, piețele financiare, energetice și alimentare din întreaga lume au fost bulversate. Fluxurile economice s-au schimbat, iar Rusia și-a redirecționat schimburile comerciale. În schimb, China, o super putere economică mondială, a crescut masiv exporturile către Moscova cu 75% în primele 5 luni din 2023, notează Ziare.com.

UPDATE Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a subliniat că situația din cauza dezastrului provocat de om la CHE Kahovka este extrem de dificilă, iar ocupanții ruși nu opresc loviturile de artilerie chiar pe teritoriul unde oamenii sunt evacuați „Acesta nu este un dezastru natural și nici nu este o manifestare a crizei climatice; acesta este un dezastru - Putin. Ce face el. Ce ordonă el personal să se facă", a subliniat el în adresa video de seară. El a menționat că în zona ocupată a teritoriului, unde aproximativ o duzină de așezări au fost inundate, nu există deloc măsuri de evacuare - oamenii sunt pe acoperișuri pentru o a doua zi, într-o capcană de apă, fără apă potabilă, alimente și ajutor medical, și încă nu se știe câți morți și răniți sunt. Președintele a spus că Rusia a provocat mari pagube cu acest dezastru. Potrivit acestuia, viața a fost perturbată în peste 30 de așezări, iar accesul la apă potabilă a devenit mult mai dificil pentru sute de mii de oameni din multe orașe și sate. "Din cauza distrugerii barajului, au fost inundate spații de depozitare a combustibililor, depozite de produse chimice, depozite de îngrășeminte, locuri de înmormântare a animalelor, două locuri de "inmormântare a trupelor siberiene", iar ambele se aflau pe teritoriul ocupat temporar. Nu știm ce se întâmplă la ei acum. Acolo unde nu existau canalizări centralizate, efluenții de canalizare sunt deja în apă, care acoperă totul..." - a spus Zelenski. Potrivit acestuia, mii de ecosisteme au fost distruse sau aduse în pragul dispariției de acest act de terorism rusesc - peste 50.000 de hectare de păduri au fost inundate, iar cel puțin jumătate dintre ele vor dispărea; zeci de mii de păsări și cel puțin douăzeci de mii de animale sălbatice sunt expuse riscului de a muri. „Este evident că lacul de acumulare Kahov a fost transformat într-un mare mormânt pentru milioane de viețuitoare”, a spus președintele Ucrainei.

Război în Ucraina, ziua 470: Efect de bombă atomică, ziua Z și vizita lui Zelenski la Herson. WP: Kievul a început contraofensiva
Război în Ucraina, ziua 469: Catastrofă ecologică, dezastru umanitar și replica lui Putin. NATO: Creștere substanțială a luptelor

Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

/VIDEO/ S-au găsit soluții! Malul drept va rezista fără energie de urgență pe 14 ianuarie. Anunțul Energocom
/VIDEO/ S-au găsit soluții! Malul drept va rezista fără energie de urgență pe 14 ianuarie. Anunțul Energocom
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Krasnoselski a mers în Rusia. Sandu: Chișinăul nu e impediment în soluționarea crizei energetice
/VIDEO/ Krasnoselski a mers în Rusia. Sandu: Chișinăul nu e impediment în soluționarea crizei energetice
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ Cărți la ușă: Povestea unei bibliotecare din Soroca, care aduce bucurie bătrânilor în pauza de masă
/VIDEO/ Cărți la ușă: Povestea unei bibliotecare din Soroca, care aduce bucurie bătrânilor în pauza de masă

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1056: Risc în Europa și atac masiv în Rusia! Moscova amenință Moldova, iar Biden îl ironizează pe Putin

14 ianuarie 2025, ora 23:32

Ucraina a bombardat masiv Rusia în noaptea de luni spre marți, cu rachete ATACMS și sute de drone, susțin rușii, potrivit Kyiv Independent. De altfel, este vorba despre cel mai mare atac din acest an. Un atac cu drone, desfășurat noaptea trecută, a cauzat pagube unei facilități industriale din orașul Engels, situat în regiunea Saratov din Rusia. Autoritățile locale nu au oferit detalii suplimentare despre locul vizat. Engels se află la aproximativ 600 de kilometri de linia frontului din Ucraina. Aeroporturile din oraşele Kazan, Kaluga, Saratov şi Tambov au suspendat zborurile în urma atacului ucrainean cu drone.

Ascensiunea forțelor politice pro-ruse în Europa Centrală și de Est creează o amenințare semnificativă pentru efortul de război al Ucrainei, în special prin influențele asupra statelor cheie ca România, care joacă un rol vital în susținerea Kievului. Cel mai recent semnal al acestui trend este legat de alegerile prezidențiale din România, potrivit unui raport al Le Monde. Cea mai serioasă alertă pentru Ucraina sunt alegerile prezidențiale din România. Candidatul pro-rus Călin Georgescu a promis că va opri toate livrările de arme dacă va câștiga. Alegerile vor fi reluate, dar Georgescu și-ar putea întări scorul prin mobilizarea părții electoratului încă șocată de anularea votului, încă prost explicată de autorități.

UPDATE Noi sperietori de la Moscova! Nicolai Patrușev, consilierul liderului de la Kremlin, a declarat într-un interviu pentru publicația „Komsomolskaia Pravda” că Republica Moldova ar putea dispărea sau ar putea fi înghițit de un alt stat dacă va promova politici anti-rusești. Ministerul de Externe de la Chișinău a reacționat la aceste declarații pe care le califică drept ingerințe în treburile interne. În același interviu, Nicolai Patrușev a dat vina pe autoritățile de la Chișinău pentru criza energetică din stânga Nistrului, generată începând cu 1 ianuarie 2025, deși Rusia a sistat livrările de gaz și nu rezervat o rută de ocolire a Ucrainei, care a interzis tranzitul.

UPDATE În încercarea de a preveni un colaps economic, Vladimir Putin ia în considerare propuneri de înghețare a conturilor bancare rusești și de introducerea a raționalizării alimentelor, potrivit Express.co.uk. O analiză efectuată de un fost bancher de la Morgan Stanley (una dintre cele mai mari și importante bănci de investiții din lumea) a evidențiat că, din cauza cheltuielilor sale militare continue, economia rusă s-ar putea confrunta cu un colaps corporativ și bancar. Președintele rus Vladimir Putin a aprobat un buget record pentru apărare, punând deoparte 32,5% din cheltuielile totale ale guvernului pentru 2025, în valoare de 126 de miliarde de dolari, scrie Adevărul.

UPDATE Rusia este dispusă să negocieze „garanţii de securitate" pentru Ucraina, dar prioritatea sa în viitoare negocieri cu SUA va fi crearea unei noi arhitecturi de securitate în tot spaţiul eurasiatic, a declarat marţi ministru rus de externe Serghei Lavrov, care a subliniat că aşteaptă din partea preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, „iniţiative concrete" pentru soluţionarea conflictului din Ucraina, relatează Reuters.

UPDATE Jumătate din energia electrică consumată în Republica Moldova, pe malul drept al Nistrului, provine din surse interne, inclusiv din energie regenerabilă, iar cealaltă jumătate o reprezintă importurile din România, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

UPDATE Vietnam și Rusia au încheiat marți un acord de cooperare în sectorul energiei nucleare, în cadrul unei vizite a prim-ministrului rus Mihail Mișustin la Hanoi. Acordul vizează intensificarea colaborării între Rosatom și compania de stat EVN.

UPDATE Rusia spune că a detectat o schimbare din partea președintelui ales al SUA, Donald Trump, și a echipei sale în direcția recunoașterii “realităților” de pe teren din Ucraina și consideră că acesta este un semn binevenit în timp ce se pregătește să studieze planul său pentru încheierea războiului.

UPDATE Republica Moldova a urcat 10 poziții în topul celor mai puternice armate ale lumii, întocmit de Global Firepower. Astfel, militarii moldoveni s-au clasat pe locul 134 din totalul de 145. ”Progres pentru Armata Națională a Republicii Moldova! În ultimul raport al Global Firepower, Armata Națională a avansat 10 puncte în clasamentul mondial al puterii militare. Creșterea nu este doar o cifră – este rezultatul muncii, pregătirii și dedicației fiecărei persoane din instituția de apărare” a scris Ministerul Apărării într-o postare pe Facebook. În continuare, SUA au cea mai puternică armată din lume, urmate de Rusia și China. La fel, Ucraina este pe locul 20, iar România se află pe locul 51, scrie Daynews.

UPDATE James O’Brien, asistentul secretarului de stat al SUA, a declarat marți că guvernul SUA ”constată o interferență străină în alegerile din România” și a făcut referire la ”un model atribuit Rusiei” în cazuri de manipulare a rețelelor sociale. Întrebat explicit ce informații are SUA cu referire la implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale, el a spus că ”avem mare încredere în ceea ce a spus guvernul român”. Oficialul american, aflat în vizită la București, a făcut declarațiile într-o întâlnire cu ziariști. El se află în ultimele zile de mandat înainte ca administrația Trump să se instaleze la Casa Albă, scrie G4media.

UPDATE NATO va lansa o patrulă în Marea Baltică în urma deteriorării mai multor cabluri submarine, incidente suspectate că ar fi acte de sabotaj din partea Rusiei, a anunţat marţi secretarul general al alianţei, Mark Rutte. Anunțul a venit după ce liderii ţărilor NATO riverane s-au întâlnit marţi în Finlanda pentru a discuta despre modalităţile de a spori securitatea în această zonă, relatează AFP. 

UPDATE Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a sosit marţi la Kiev într-o vizită neanunțată, menită să trimită un semnal clar al sprijinului Europei înainte de învestirea preşedintelui ales Donald Trump, care face presiuni pentru discuții rapide pentru a pune capăt războiului din Ucraina, relatează Reuters, potrivit News.ro.

UPDATE Trupele nord-coreene au desfășurat un sistem unic de apărare antiaeriană în regiunea Kursk din Rusia, dar rușii l-au distrus din greșeală, potrivit Forbes. Când Corpul 11 al Armatei Coreei de Nord, format din 12.000 de militari, a sosit în Kursk pentru a sprijini trupele ruse care lupta împotriva forțelor ucrainene, a adus și vehicule antitanc, obuziere, lansatoare de rachete și un sistem rar de apărare aeriană, scrie Digi24.

UPDATE Armata ucraineană a afirmat marţi că a lovit în noaptea de luni spre marţi, cu rachete, o uzină chimică ce producea explozivi pentru armata rusă, în regiunea rusă de frontieră Briansk, informează agenția de știri AFP, citată de Agerpres.

UPDATE Secretarul General al NATO le-a spus, luni, europarlamentarilor că dacă țările membre nu cheltuiesc mai mult pentru Apărare în patru sau cinci ani vom fi nevoiți fie să învățăm limba rusă, fie să fugim în Noua Zeelandă. „Suntem în siguranță acum, dar nu vom fi și în patru sau cinci ani de-acum încolo. Deci dacă nu faceți asta, pregătiți cursurile de limba rusă sau fugiți în Noua Zeelandă sau hotărâți acum să cheltuiți mai mult. Asta e dezbaterea pe care trebuie să o finalizăm în următoarele trei sau patru luni pentru a rămâne în siguranță în această parte a lumii și pentru a ne apăra”, le-a spus Mark Rutte europarlamentarilor, scrie Antena3.

UPDATE Rusia este în alertă pentru că pierde Armenia, un stat crucial din Caucaz, din sfera sa de interes. Guvernul de la Erevan va semna un parteneriat strategic cu SUA după ce, săptămâna trecută, a dat lege pentru începerea aderării la Uniunea Europeană. Astfel, Armenia pare că ia locul Georgiei, care a reintrat în orbita Kremlinului, renunțând la drumul său către Occident, potrivit Ziare.com.

UPDATE Volodimir Zelenski a răspuns cu doar câteva cuvinte unei scrisori deschise lungi în care premierul slovac Robert Fico se plânge din nou de oprirea tranzitului de gaze rusești via Ucraina și îi cere președintelui ucrainean să se întâlnească undeva la granița comună dintre țările lor. „Ok, vino vineri la Kiev”, a răspuns președintele ucrainean la textul semnat de Robert Fico, scrie Libertatea.

UPDATE Până de curând, Vladimir Putin insista, cel puțin public, că nu dorește un cult al personalității sale. Însă nu mai este cazul. În ultimii trei ani ai războiului pe care l-a declanșat în Ucraina, Putin a îmbrățișat această idee, relatează Daily Beast.

UPDATE Sabotajul cablurilor din Marea Baltică ar putea avea legătură cu viitoarea sincronizare a reţelei electrice a ţărilor baltice cu cele din Europa de Vest, susţine ministrul energiei din Lituania, potrivit agenției de știri dpa, citate de Agerpres.

UPDATE O navă a „flotei-fantomă” rusești a fost văzută circulând în jurul conductei submarine Baltic Pipe care livrează gaze din Norvegia în Polonia, a relatat marţi televiziunea de stat poloneză TVP World, citând o sursă din Ministerul de Externe de la Varșovia, informează Reuters, preluată de News.ro.

UPDATE Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a respins luni cererea lui Donald Trump ca aliaţii NATO să aloce cel puţin 5% din produsul intern brut (PIB) pentru apărare. „Cinci procente ar însemna peste 200 de miliarde de euro pe an, bugetul federal nu este nici măcar de 500 de miliarde de euro”, a declarat Scholz la un eveniment de campanie în oraşul Bielefeld din centrul Germaniei, potrivit agenţiei dpa, potrivit Mediafax.

UPDATE Trupele ruse au înaintat spre opt localități din regiunea Donețk, informează DeepState. „Inamicul a avansat în Ceasiv Iar, Torețk, Yantarne, Novovasîlivka, Ielîzavetivka, Zelenîi, Zvirove și Kotlîne”, a transmis noaptea trecută grupul ucrainean de analiză militară citat de Ukrainska Pravda. Armata rusă a revendicat luni capturarea localității Pișciane, sat minier situat la mai puțin de 10 km sud-vest de Pokrovsk și unde se află o importantă mină pentru extracția cărbunelui, scrie DayNews.

UPDATE Filmul intitulat „Putin †”, sau "Moartea lui Putin", așa cum a fost tradus în diferite țări, urmează a fi difuzat în cinematografele din Ucraina începând din data de 16 ianuarie 2025, scrie Ziare.com.

UPDATE Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a pledat luni ca statele europene membre ale acestei organizaţii să investească în Apărare „o mică parte” din fondurile pe care le alocă bugetelor pentru pensii, Sănătate sau asistenţă socială, pentru a garanta securitatea generaţiilor viitoare, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.

UPDATE Fost corespondent BBC la Moscova și profesor de istorie politică a Rusiei și a URSS-ului, Armand Goșu a apreciat luni, la Digi24, că Vladimir Putin vrea o nouă reîmpărțire a lumii între Rusia și SUA, pe modelul Yalta din 1945, și că liderul rus va încerca să urmeze acest scenariu la preconizata discuție față în față cu noul președinte american Donald Trump pe tema încheierii războiului din Ucraina.

UPDATE Mii de cetățeni străini au semnat contracte pentru a lupta în armata rusă în schimbul promisiunii că vor primi un salariu mare și cetățenia rusă pentru ei și familiile lor. Dar, în loc să fie calea lor spre libertate și bunăstare, obținerea pașaportului rusesc nu le-a adus decât intrarea într-o cursă pentru supraviețuire fără sfârșit în războiul brutal al Rusiei contra Ucrainei, scrie Politico.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin nu a reuşit să îşi îndeplinească niciunul dintre obiectivele strategice în Ucraina, a declarat, luni, preşedintele american Joe Biden. În cadrul unui discurs de politică externă, scrie Kyiv Independent. Remarcile lui Biden vin în contextul în care mandatul său de preşedinte se apropie de sfârșit, iar invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina se apropie de al treilea an. „Când Putin a invadat Ucraina, a crezut că va cuceri Kievul în câteva zile”, a spus Biden, scrie Mediafax. „Adevărul este că, de când a început acel război, eu sunt singurul care a stat în centrul Kievului, nu el, Putin nu a stat niciodată”.

UPDATE SUA sunt mult mai puternice și sunt într-o poziție mai favorabilă decât erau acum patru ani, a declarat luni seară președintele în exercițiu Joe Biden, avertizând asupra situației geopolitice tensionate în contextul încheierii perioadei care a urmat Războiului Rece, notează Gândul.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat luni că a discutat cu omologul său francez, Emmanuel Macron, despre sprijinul pentru Ucraina și o eventuală „desfășurare de contingente” militare străine în țara devastată de război, idee evocată de aliații Kievului în ultimele luni, informează AFP.

UPDATE Compania de distribuție a gazelor naturale Moldovagaz este gata să achiziționeze gaze la prețurile pieței pentru întreprinderea Tiraspoltransgaz din Transnistria, cu condiția ca plata livrărilor să se facă în lei moldovenești, informează Neftegaz.

UPDATE Cel puțin 50 de atacuri hibride împotriva a 13 state din Europa au avut loc începând cu anul 2022. Potrivit unei investigații a Die Zeit, aceste incidente ar putea fi operațiuni hibride rusești.Aceste incidente includ cazuri de spionaj, vandalism, diversiune, atacuri cibernetice, campanii de dezinformare și 3 atacuri asupra infrastructurii subacvatice din Marea Baltică, potrivit G4media. 

UPDATE „Reconstrucția Ucrainei va fi afacerea secolului”. Numai că odată cu conflictul încă în desfășurare și cu primele contracte atribuite în stare de urgență, revin acele rele pe care orice război le exacerbează, notează publicația italiană Avvenire, potrivit Rador.

UPDATE Ofițerul FSB Vladimir Feșcenko a fost găsit ucis într-o clădire din centrul Moscovei, informează, citând o sursă din cadrul forțelor de ordine, agenția rusă de presă RIA Novosti, citată de Meduza. Sursa citată nu a precizat unde anume a fost găsit Feșcenko și nu a furnizat alte detalii, notează G4media.

UPDATE Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat arestarea unui cetățean rus suspectat că ar fi plănuit să otrăvească angajați ai unei întreprinderi din industria de apărare din regiunea Iaroslavl, Rusia, informează Meduza marți. Planul ar fi fost comandat de serviciile de informații ucrainene, menționează agenția rusă de știri TASS.

UPDATE „O întreprindere industrială a fost avariată” de un atac cu dronă la Engels, în regiunea Saratov din Rusia, la aproximativ 700 km sud-est de Moscova și la circa 500 km de frontiera ucraineană, a scris pe Telegram guvernatorul regional Roman Busarghin. Potrivit acestuia, cursurile în școlile din Saratov și Engels se vor desfășura marți de la distanță din cauza atacurilor cu drone. Potrivit BBC, ar putea fi rafinăria de petrol din Saratov.

UPDATE Kremlinul a emis un avertisment, declarând că „noile sancțiuni ale Statelor Unite vor destabiliza piața internațională a energiei”, informează energypress.gr.

UPDATE Sancțiunile puternice ale SUA asupra industriei petroliere a Rusiei vor face ca Moscova să-și vândă petrolul mai costisitoare și vor complica exporturile de țiței transportate pe mare din cauza restricțiilor impuse petrolierelor, au declarat luni analiștii și comercianții, scrie Reuters.

UPDATE În jur de zece drone au survolat zona militară a sitului de producţie a avioanelor Eurofighter, au anunţat luni autorităţile germane, care au deschis o anchetă, relatează Boursorama.

UPDATE Anchetatorii finlandezi susțin că echipajul unui petrolier acuzat de avarierea unor cabluri subacvatice de energie şi comunicații în Marea Baltică se pregătea să taie şi alte infrastructuri înainte de intervenția autorităţilor, potrivit Reuters. Luna trecută, autorităţile finlandeze au urcat la bordul petrolierului Eagle S, care ar fi făcut parte din aşa-numita „flotă fantomă” a Moscovei. De la invazia Rusiei în Ucraina în 2022, regiunea Mării Baltice s-a confruntat cu numeroase întreruperi ale cablurilor electrice, legăturilor de telecomunicaţii şi conductelor de gaze, scrie Mediafax.

UPDATE Germania pregătește 60.000 de soldați pentru război cu Rusia. „Pacea s-a sfârșit după 30 de ani”. Germania ar putea deveni o zonă de tranzit și un centru logistic major în cazul izbucnirii unui conflict pe flancul estic al Alianței, potrivit NewsWeek.

UPDATE Un atac al dronelor ucrainene care a vizat un sit energetic a provocat marți, 14 ianuarie, un incendiu de proporții în Rusia, potrivit autorităților ruse. În suburbiile orașului Kazan, capitala republicii ruse Tatarstan (Volga), „Un rezervor de gaz a luat foc (…) în urma unui atac cu drone”, a anunțat guvernul local pe Telegram, asigurând că „nimeni nu a fost rănit” și precizând că liderul regional, Rustam Minnihanov, a vizitat locul incendiului, potrivit Le Figaro. Potrivit presei locale, care a difuzat imagini cu o flacără mare și un nor de fum negru înălțându-se spre cer, atacul a vizat un depozit de gaz lichefiat din apropierea unei uzine chimice, notează G4media.

UPDATE Zece ţări din Uniunea Europeană, între care şi România, cer ca blocul european să interzică importurile de gaz şi de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia, arată un document văzut de Reuters, în condițiile în care Europa dezbate noi sancțiuni împotriva Moscovei din cauza războiului din Ucraina. UE pregăteşte cel de-al 16-lea pachet de sancţiuni care vizează economia Rusiei, înainte de a se împlini trei ani de la invazia la scară largă a Moscovei în Ucraina, în februarie 2022.

UPDATE Cea mai mare companie chineză de transport aerian a decis să suspende zborurile directe între Moscova și Beijing în perioada 20 ianuarie - 30 martie, potrivit Asociației Turoperatorilor din Rusia, scrie Adevărul. Motivele pentru anularea zborurilor nu au fost specificate. 

UPDATE Oficialii ucraineni acuză Rusia că foloseşte prizonierii de război ținuți captivi pentru a pune presiune asupra familiilor lor să execute acte de sabotaj. Potrivit Kievului, aproximativ jumătate dintre familiile prizonierilor de război au fost abordate de partea rusă. Anul trecut s-au semnalat o serie de atacuri incendiare în Ucraina, efectuate de cetăţeni ucraineni. Multe se presupune că au fost plătite de agenți ruşi, însă altele ar putea avea o altă motivație în spate. Oficialii ucraineni spun că Rusia vizează tot mai des rudele prizonierilor de război, pentru a-i recruta ca sabotori. Forţele ruse promit adeseori membrilor familiilor acestora că cei dragi vor fi eliberaţi mai repede în schimb, însă dacă refuză, îi amenință cu tortura sau execuția rudelor lor ținute captive. Într-o declaraţie, Rusia neagă că ar fi folosit prizonierii ca pârghie – relatează corespondentul BBC, notează Rador.

UPDATE Europa nu îşi permite să se decupleze de Statele Unite în domeniul apărării, le-a spus luni eurodeputaţilor secretarul general al NATO, Mark Rutte. El a explicat că, fără Statele Unite, europenii ar trebui să crească de patru ori cheltuielile de apărare, iar securitatea militară ar fi atinsă abia în 10-15 ani. Mark Rutte a mai sugerat şi simplificarea procedurilor de achiziţie şi livrare de armament, după modelul Coreei de Sud, potrivit Rador.

UPDATE Un spital militar din Rusia a fost cuprins de flăcări, iar acoperișul s-a prăbușit. Flăcările s-au manifestat pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați, relatează agenția de presă turcă Anadolu și agenția de presă ucraineană UNN. Pompierii s-au luptat preț de cinci ore cu flăcările, iar recruții evacuați au fost duși în alte unități medicale. Incendiul s-a manifestat la un spital militar rusesc din orașul Tula. „Potrivit datelor preliminare, incendiul ar fi putut fi cauzat de o instalație electrică defectă. Recruții evacuați care se aflau sub tratament medical au fost plasați în alte unități medicale”, a informat RosMedia.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1055: Ofertă pentru Tiraspol și probleme la Gazprom. FT: „Putin se confruntă cu o bombă cu ceas”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1054: Peștera lui Aladin, noapte cu drone și noua armă a lui Putin. Fico îl numește cerșetor pe Zelenski
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/DOC/ Declarația de avere de la Maia Sandu: Salariul de președintă și fără cont în SUA. Câți bani a primit pentru deplasări
/DOC/ Declarația de avere de la Maia Sandu: Salariul de președintă și fără cont în SUA. Câți bani a primit pentru deplasări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.