Există „o avalanșă” de probleme în domeniul agriculturii, dar probleme sunt și în alte sectoare, Guvernul fiind nevoit să „împartă același număr de bani într-o sută și una de direcții și care sunt toate într-o situație extrem de gravă”. Declarațiile au fost făcute de ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, în urma unei discuții cu fermierii.
Ministrul a mai menționat că solicitările agricultorilor trebuie luate în considerație și că la nivelul UE, a fost deja formată o comisie din 6 state, pentru a aborda această problemă, Guvernul de la Chișinău urmând să delege un reprezentant în această comisie.
Aflat într-o deplasare de serviciu la Bruxelles, ministrul Agriculturii a subliniat faptul că consecințele pentru agricultorii din Republica Moldova sunt similare sau chiar mai grave decât cele resimțite de alte țări din Uniunea Europeană.
„Urmează Guvernul Republicii Moldova să delege un reprezentant al Guvernului în această comisie care să lucreze în timp real asupra procesului de tranziționare, import, export a cerealelor în țările europene sau în țările care au vecinătate, suntem în linia 1. Lucrul ăsta este extrem de favorabil. În premieră, s-a vorbit despre asta la nivelul UE. M-am dus cu calcule foarte bine puse la punct, prin care am demonstrat că consecințele pentru agricultorii din RM sunt la fel sau în unele cazuri chiar mai grave decât cele din din Uniunea Europeană”
Vicepremierul a mai spus că de-a lungul anilor, gestionarea problemelor din sectorul agricol a rămas o prioritate nerezolvată, iar acum situația a devenit alarmantă.
„Astăzi noi am vorbit cu agricultorii. Să știți că o toată lumea este ancorată în gestionarea situației. De-a lungul anilor, nu au fost rezolvate 1001 de probleme. Pentru noi, de fiecare dată, ne întoarcem la anii 2019-2022 și toți sunt ani extrem de gravi, în care nu s-au luat niciun fel de decizii atunci mai mari sau mai mici. Și acum este o avalanșă de probleme. Ea nu este numai pe dimensiunea agricultorilor, este și pentru energetică, pentru că noi nu avem rețea națională dezvoltată a rețelei energetice. Noi suntem dependenți de importuri de gaz.
Guvernul, aceiași trebuie să-i împartă astăzi într-o sută și una de direcții și care sunt toate într-o situație extrem de gravă și pentru agricultori, evident că noi trebuie să luăm în considerație ceea ce au spus astăzi, în măsura în care ei deja au început recoltarea la unele tipuri de cereale”, a declarat Vladimir Bolea.
„Trebuie în mod obligatoriu, în faza numărul unu, chiar de mâine, cel mai probabil trebuie oprit orice tip de penalizări și multe, multe alte lucruri care țin de Inspectoratul Fiscal și de celelalte sisteme ale statului, ca agricultorii din Republica Moldova să nu aibă această presiune, măcar din privința statului”, a spus Bolea. Acesta a adăugat că se vor purta discuții și cu Banca Națională.
TV8.md reamintește că pe 21 iunie, mai mulți fermieri s-au adunat în fața Parlamentului și au cerut să vorbească cu șeful Legislativului, Igor Grosu, președinta Maia Sandu, prim-ministrul Dorin Recean și cu ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.
Iar cu o zi înainte, peste 150 de tractoare, venite din diferire regiuni ale țării, au ajuns în Piața Marii Adunări Naționale. Fermierii au făcut un tur al clădirii Guvernului și au claxonat îndelung.
Fermierii susțin că vor lăsa tractoarele în fața Guvernului până vor primi un răspuns favorabil de la autorități.