Rusia a atacat peste noapte Ucraina cu un număr record de drone Shahed. Corespondenții Reuters au auzit o serie de explozii, probabil sisteme de apărare aeriană în funcțiune. Kievul, regiunea înconjurătoare și marea majoritate a teritoriului ucrainean au fost sub alertă de raid aerian.
Între timp, ambasadorii statelor NATO şi Ucrainei se întâlnesc marţi la Bruxelles, după lansarea de către Rusia a unei rachete balistice experimentale asupra teritoriului ucrainean, care a provocat noi tensiuni între Aliaţi şi Moscova, relatează AFP.
UPDATE Anton, fost ofițer în forțele nucleare ruse, povestește despre alerta totală a armelor nucleare la începutul războiului din Ucraina. După ce a refuzat să susțină propagandă, a dezertat și a fugit din Rusia. El afirmă că mulți soldați ruși se opun războiului și încearcă să fugă. Anton respinge afirmațiile potrivit cărora arsenalul nuclear al Rusiei nu ar fi funcțional, subliniind că întreținerea armelor nucleare este constantă, scrie AlephNews.
UPDATE „În timpul atacului de noapte, inamicul a lansat un număr record de drone de atac Shahed și drone neidentificate din direcțiile Orel, Briansk, Kursk, Primorsko-Akhtarsk. Trupele de inginerie radio ale Forțelor Aeriene au detectat și au urmărit 192 de ținte aeriene: 4 rachete balistice Iskander-M; 188 de UAV-uri inamice”, se spune în mesajul citat, notează HotNews.
UPDATE Forțele Kievului spun că, până marți la ora 09:00 „antiaeriana a doborât 76 de drone inamice în regiunile Kiev, Cherkasî, Kirovohrad, Cernihiv, Sumî, Harkov, Poltava, Jitomyr, Hmelnîțkîi, Vinița, Cernăuți, Ternopil, Rivne, Zaporojie, Dnipro, Odesa și Nikolaev.” De asemenea, „95 de drone s-au pierdut la nivel local, probabil din cauza contramăsurilor active de război electronic”, iar alte cinci au zburat spre Belarus. „Din păcate, au fost lovite instalații de infrastructură esențiale, iar clădiri private și de apartamente au fost avariate în mai multe regiuni din cauza atacurilor masive cu drone. Nu au existat victime sau răniți”, se mai spune în mesaj, potrivit HotNews.
UPDATE Europa trebuie să își asume mai multe riscuri, să cheltuiască mai mult, să fie mai rapidă și să reducă birocrația pentru a câștiga noua cursă globală a înarmărilor, spune amiralul francez Pierre Vandier, Comandant Suprem Aliat al Transformării (SACT) al NATO.
UPDATE În timp ce conflictul din Ucraina intră într-o nouă fază de escaladare, discuțiile privind trimiterea de trupe occidentale și de companii private de apărare în Ucraina au fost reactivate, a aflat Le Monde din surse concordante. Aceste discuții sunt sensibile, majoritatea fiind clasificate, dar au fost relansate în vederea unei posibile retrageri a sprijinului american pentru Kiev după ce Donald Trump își va prelua mandatul în Statele Unite la 20 ianuarie 2025.