Divergențele între reprezentanții Procuraturii Anticorupție (PA) și Centrului Național Anticorupție (CNA) au fost o constantă în trecut, însă acum au ieșit public, fiindcă totul este mult mai transparent și comunicarea este mai intensă. Astfel a reacționat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, după pretinsul conflict dintre șefii CNA și PA.
Potrivit acesteia, la minister, a fost convocată o platformă de discuții cu toate instituțiile anticorupție, unde s-a discutat inclusiv necesitatea găsirii soluțiilor în cazul oricăror neînțelegeri apărute. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 22 iunie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.
„Atât PA, cât și CNA vor să fie fortificate, vor să le fie alocate resurse suplimentare, ca să poată face față volumului de muncă și acest lucru este normal. Atunci când am elaborat proiectul de lege, planul doi era fortificarea procuraturilor specializate
Divergențe între reprezentanții instituțiilor au fost și sunt tot timpul. Fiindcă totul este mult mai transparent ca înainte. Acum, lucrurile sunt mai la vedere, se comunică mai mult. La ministerul Justiției, am convocat într-o platformă de discuții cu toate instituțiile anticorupție și am discutat despre obiectivele comune, pe care le avem pe segmentul anticorupție și necesitatea de a găsi soluții la orice neînțelegere. Am avut și a doua ședință cum noi să instituim acest mecanism ca și CNA să se simtă deplin, fiindcă și el trebuie fortificat cu resurse suplimentare, dar mai ales PA, față de care sunt așteptări mari, iar șefa PA, la fel, are ambiții mari să livreze dosarele multașteptate”, a spus Veronica Mihailov-Moraru.
Întrebată dacă CNA va fi lichidat, ministra Justiției a menționat că: „Sunt mai multe opțiuni, o decizie finală va fi curând. Este cumva mai dificil de luat o decizie, fiindcă noi trebuie să analizăm foarte atent și noi trebuie să avem o vizibilitate clare unde o să ajungem. Mai puțin se vorbește despre lichidare decât de fortificarea acestor instituții și clarificarea competențelor, ca ele ambele să-și facă treaba bine”.
De asemenea, ministra a precizat că sunt discuții privind necesitatea supunerii CNA unor mecanisme de verificare și asigurare a integrității.
„Cumva, doar pe procuraturile specializate s-a vorbit de trecerea lor prin procesul de vetting, dar asta nu înseamnă că la CNA nu poate fi verificată și asigurată integritatea și prin alte mecanisme. În privința acestuia, sunt discuții, sunt și acolo probleme, ca în orice instituție.
Când am elaborat conceptul de vetting, am stabilit 3 etape: pre-vettingul, vettingul Curții Supreme de Justiție și vettingul judecătorilor și procurorilor din funcțiile cheie. În aceste 3 legi, nu se regăsește CNA-ul, dar asta nu înseamnă că pentru CNA, nu poate fi gândit un alt mecanism de verificare, de evaluare a integrității. Sunt discuții că este necesar să facem asta”, a explicat șefa de la Justiție.
Ministra a menționat că există discuții în acest sens și este necesar să se găsească o soluție adecvată.
Veronica Mihailov-Moraru a evitat să comenteze înregistrările cu șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, din care se înțelege clar că vrea să bage la pușcărie procurorii corupți, dar, în același timp, este decisă să-i protejeze pe cei care își fac treaba onest.
Potrivit acesteia, ca membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), nu poate să ofere o apreciere într-un caz care ar putea fi contestat, deoarece ar fi implicată în mod direct și etic nu ar fi potrivit să facă astfel de evaluări.
„Eu cred că cel mai corect ar fi ca Inspecția Procurorilor să se expună dacă dumneaei a întrecut anumite limite sau nu. Cu siguranță, doamna Dragalin este cumva mai puțin obișnuită ca alți procurori din țara noastră, fiindcă este cu mult mai vocală și spune mai multor lucruri așa cum le gândește. Nu pot să le dau o anumită calificare, fiindcă sunt membru al CSP și dacă Inspecția Procurorilor va lua o anumită decizie, iar aceasta va fi contestată, eu voi fi membru al CSP, care, la fel, voi fi implicată și nu cred că este etic din partea mea să dau o anumită apreciere”, a spus ministra Justiției.
TV8.md reamintește că mai multe canale de Telegram au scris că șefa PA, Veronica Dragalin, a organizat o ședință cu ofițerii CNA la care nu l-ar fi invitat și pe șeful CNA, Iulian Rusu, și la care s-ar fi discutat despre dosare exacte de corupție.
Rusu nu a fost invitat, pentru că codul de procedură penală nu prevede un rol în astfel de cazuri și pentru directorul CNA. Situația nu ar fi fost pe placul șefului CNA, care ar fi intrat totuși la acea ședință și le-ar fi cerut ofițerilor să părăsească sala.
De altfel, despre tensiunile dintre cei doi șefi de instituții, Veronica Dragalin și Iulian Rusu au scris și jurnaliștii de investigații de la „Cutia Neagră PLUS”. Situația ar fi luat amploare din cauza unor dispute pe cazul Hotelului Național, mărul discordiei între principalele două instituții de drept care se ocupă de lupta anticorupție în Republica Moldova.
Ulterior, subalternii Veronicăi Dragalin au publicat înregistrarea discursului pe care l-a avut aceasta la o ședință cu procurorii anticorupție, săptămâna trecută. Din materialul audio, înregistrat pe ascuns, este clar că șefa Procuraturii Anticorupție vrea să bage la pușcărie procurorii corupți, dar, în același timp, este decisă să-i protejeze pe cei care își fac treaba onest.
„Eu știu foarte bine cine din acest colectiv nu are loc în viitorul structurii care combate corupția din țara asta. Eu o să scap de voi toți odată când o să fie schimbată structura PA. Așa că să cunoașteți că faptul că eu până acum nu am luat careva acțiuni împotriva unor procurori sau alții asta nu înseamnă că nu o să vă vină rândul”, a spus Veronica Dragalin.
În înregistrarea audio de 18 minute, apărută pe canalul de Youtube al controversatului blogger Eugen Luchianiuc, Veronica Dragalin sugerează că este determinată să lupte cu procurorii corupți până în ultima zi de mandat.
„Eu sunt pe funcție și am mandat pe 5 ani de zile. E mai lung decât al deputaților, decât al doamnei președinte. Eu sunt aici pentru 5 ani de zile. Eu nu mă duc nicăieri, o să fiu aici, o să lupt pentru procurorii integri și eu personal o să fiu prezentă să arestez procurorii corupți”, a menționat șefa PA.
Pe final, șefa de la anticorupție le-a recomandat angajaților instituției să-și dea demisia în cazul în care au fost implicați în acte de corupție, dar în același timp, le-a spus că, în unele cazuri, plecarea din sistem nu-i va salva de pușcărie.
„Aveți soviste și plecați mai repede cei dintre voi care nu au ce căuta aici, că eu o să încep să fac lucrul acesta cu forța, să vă fie foarte clar. Lucrurile care se discută în PA nu pot ieși de aici. Nici la preot, nici la soție, nici la mama. E clar asta?”, a adăugat șefa Procuraturii Anticorupție.
Înregistrarea a fost publicată pe rețele după ce miercuri, 14 iunie, în spațiul public au apărut doar câteva secunde din interceptare. Veronica Dragalin a recunoscut autenticitatea înregistrării și a sugerat autorului care a înregistrat-o pe ascuns să publice înregistrarea integrală.