Războiul declanșat de președintele Rusiei Vladimir Putin în Ucraina continuă și în ziua cu numărul 377. Dimineața a început cu noi alerte de raid aerian în fiecare regiune a țării vecine, avertizând asupra unui potențial atac rusesc. Secretarul general al ONU, António Guterres, efectuează marţi o vizită în Ucraina, a declarat purtătorul său de cuvânt. Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, afirmă că Occidentul nu va lua niciodată nicio decizie cu privire la Ucraina pe la spatele cetățenilor săi, potrivit Rador. În același timp, Ucraina a scos 307 copii din teritoriile ocupate de Rusia, inclusiv un băieţel de 8 ani care şi-a reîntâlnit recent bunica, informează marţi Reuters. Ucraina a primit deja sistemele Patriot și primele tancuri Leopard din Poloniei, a declarat ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, dar Kievul nu a confirmat spusele oficialului. Prizonierul de război ucrainean care ar fi fost executat de ruși într-o pădure a fost identificat, anunță o unitate a armatei ucrainene, în cadrul căreia ar fi luptat soldatul.
Totodată, armata ucraineană a ajuns la un „consens” pentru a „continua să apere” Bahmutul, epicentrul luptelor din estul țării, în pofida riscului de a fi înconjurată de trupele ruse, a declarat luni pentru AFP un consilier al președinției ucrainene. ISW afirmă că bătălia de la Bahmut ar putea să degradeze grav cele mai bune forțe ale Grupului Wagner, privând Rusia de unele dintre trupele sale de șoc cele mai eficiente și mai greu de înlocuit. Serviciile de informații din NATO estimează că, pentru fiecare ucrainean ucis în bătălia pentru Bahmut, forțele ruse au pierdut cel puțin cinci, a declarat un oficial militar al Alianței Nord-Atlantice pentru CNN. Pe de altă parte, forțele ucrainene care luptă pentru a păstra controlul asupra orașului au declarat pentru AFP că o capturare acestuia de către Rusia era inevitabilă și că unele unități au început deja să se retragă.
UPDATE Autorităţile din Ucraina şi Rusia au anunţat, marţi, efectuarea unui nou schimb de prizonieri de război, implicând în total aproximativ 220 de persoane de ambele părţi, conform presei ucrainene şi ruse, notează Mediafax.
UPDATE Liderul grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, a estimat marţi că în oraşul Bahmut din estul Ucrainei asediat de trupele ruse luptă între 12.000 şi 20.000 de soldaţi ucraineni, care opun forţelor ruse o rezistenţă înverşunată, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.
UPDATE Conflictul dintre Rusia și Ucraina a ajuns într-un moment critic, iar situația ar putea scăpa de sub control, a declarat ministrul chinez de externe, Qin Gang. Potrivit Agenției de știri Xinhua, ministrul a subliniat că fie va avea loc o încetare a focului și lumea va urma calea cea bună, a reglementării politice, fie criza se va aprofunda, iar situația va scăpa de sub control. În același timp, Qin Gang și-a exprimat opinia că sancțiunile și presiunea nu vor putea rezolva problema, „calmul, rațiunea și dialogul” ar trebui să ajute, notează Rador.
UPDATE Arina, o fată în vârstă de 16 ani, din Ucraina, a dispărut fără urmă imediat după ce a fost martoră la uciderea părinţilor săi de soldaţi ruşi. Familia ei o caută cu disperare de mai bine de un an şi cred că fata a fost deportată în Rusia, notează Antena3.
UPDATE Cucerirea orașului Bahmut, epicentrul unor lupte violente timp de mai multe luni în estul Ucrainei, este necesară pentru continuarea ofensivei ruse, a afirmat marţi ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, citat de AFP, preluată de Agerpres.
UPDATE Întrebarea privind măsura în care Rusia rămâne o superputere arată ce cutremur a provocat în Europa invazia rusă a Ucrainei, apreciază Robert Farley, profesor la Școală de Diplomație Patterson (SUA), potrivit Adevărul.
UPDATE România își va crește capacitatea de producție pentru muniție tip NATO, Uzina Mecanică Cugir fiind desemnată pentru a îndeplini acest proiect. Vizată este producția de muniție 5.56 x 45 mm, pentru pușcă de asalt, și 12,7 x 99 mm, pentru mitraliere grele și puști cu lunetă. Cugirul a scos deja la licitație un studiu de fezabilitate pentru extinderea de capacitate pentru producția celor două tipuri de muniție amintite SEAP, notează Cotidianul.
UPDATE Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a vorbit despre drona care a zburat în baza aeriană Maciulișki și a lovit un avion de recunoaștere rusesc. Liderul de l-a Minsk l-a insultat pe președintele ucrainean, acuzându-l de fățărnicie pentru că ar fi dat lovitura în timp ce cere semnarea unui pact de neagresiune. „Este un act de neputință pe care îl lăsăm fără răspuns”, a comentat Ministerul de Externe de la Kiev.
UPDATE Treizeci de ţări s-au alăturat deja coaliţiei care susţine crearea unui tribunal special pentru a judeca presupusele crime de război comise de Rusia în timpul invaziei sale în Ucraina, a declarat marţi ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, citat de EFE, preluată de Agerpres. Vorbind la programul de ştiri difuzat în comun de posturile de televiziune ucrainene, Kuleba a anunţat că ultima ţară care s-a alăturat acestui grup este Grecia, potrivit Interfax-Ukraina.
UPDATE Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, efectuează o vizită în Ucraina, marţi şi miercuri, pentru o întâlnire cu preşedintele Volodimir Zelenski, anunţă un oficial ONU. Antonio Guterres a ajuns marţi în Polonia, de unde se va deplasa la Kiev, a declarat purtătorul de cuvânt al secretarului general al Naţiunilor Unite, Stéphane Dujarric, citat de cotidianul Le Monde. Aceasta este a treia vizită efectuată de Antonio Guterres în Ucraina de la începerea invaziei militare ruse, în urmă cu un an, notează ZF.
UPDATE Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Iuri Ihnat, susţine că armata ucraineană nu a primit încă sisteme americane de apărare antitachetă Patriot, scrie RBC.
UPDATE Șeful trupelor de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, face declarații surprinzătoare, în care laudă curajul soldaților ucraineni și critică liderii din ministerul rus al Apărării. Ca un răspuns la afirmațiile ministrului rus al Apărării Serghei Șoigu despre luptele de la Bakhmut, șeful mercenarilor recunoaște că bătălia se dă zi și noapte și se arată indignat că adversarii săi - soldații ucraineni - sunt poate ironizați sau considerați slabi, notează Știripesurse.
UPDATE Armata ucraineană a anunțat că l-a identificat pe curajosul său soldat ale cărui ultime cuvinte, înainte să fie executat de ruși, au fost „Glorie Ucrainei”, uciderea prizonierului de război fiind filmată și distribuită pe rețelele de socializare. Numele celui ucis era Timofei Mikolayovici Șadura, militar al brigăzii 30 mecanizate, care a luat parte la luptele din apropierea orașului Bahmut, în estul țării, și care era considerat dispărut din 3 februarie, a precizat armata ucraineană.
UPDATE Ucraina şi-a extins cererea de bombe cu fragmentaţie controversate din partea Statelor Unite pentru a include o armă ale cărei submuniţii doreşte să le lanseze din drone împotriva forţelor ruse, au indicat doi membri ai Congresului american, potrivit Reuters.
UPDATE Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, a declarat că ţara sa intenționează să transfere încă 10 tancuri Leopard 2 în Ucraina, în cursul acestei săptămâni. „Săptămâna aceasta, Polonia va livra Ucrainei încă 10 tancuri de luptă Leopard 2A4, după ce am predat primele patru unități pe 24 februarie”, a afirmat oficialul, potrivit Rador.
UPDATE Psihiatrul moscovit Pavel Beșciastnov, 47 de ani, și-a sfătuit pacientul care se gândea la sinucidere să se alăture „operațiunii militare speciale”, unde ar putea muri „în folosul cauzei comune”, scrie canalul rusesc de Telegram Baza. Ulterior, specialistul și-a cerut scuze, notează Libertatea.
UPDATE Un cal care aparține liderului cecen Ramzan Kadîrov a fost furat dintr-o herghelie din Krabcice, în Cehia, relatează site-ul jezdci.cz, citat de Radio Praga Internațional, scrie Digi24.
UPDATE Peste 20 de persoane au fost arestate în Belarus în legătură cu o presupusă sabotare a unui avion militar rusesc, în februarie, pe un aerodrom situat în apropiere de Minsk, anunţă marţi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, un aliat al Moscovei în Războiul rus din Ucraina, relatează AFP, citată de News.ro. Principalul suspect este prezentat ca fiind un bărbat cu dublă cetăţenie, rusă şi ucraineană, care lucrează pentru serviciile speciale ucrainene. ”Peste 20 de complici care se aflau pe teritoriul belarus” au fost arestaţi până în prezent, a anunţat Aleksandr Lukaşenko, citat de agenţia oficială belarusă de presă Belta.
UPDATE Parlamentul de la Bucureşti reunit în şedinţă comună a adoptat o declaraţie de susţinere a Ucrainei, în contextul împlinirii, pe 24 februarie, a unui an de la declanşarea războiului de agresiune al Federaţiei Ruse faţă de această ţară. În document, legislativul reafirmă sprijinul ferm al României pentru poporul ucrainean şi îşi exprimă respectul pentru curajul, demnitatea şi rezistența manifestate deopotrivă de armata ucraineană şi de populaţia civilă, notează Rador.
UPDATE Regizorul şi profesorul Artur Aristakisian, născut la Chişinău, dar care trăia de mai mulţi ani în Rusia, ar fi fost reţinut pe aeroportul Vnukovo din Moscova, pentru critici aduse războiului declanşat de Moscova în Ucraina.Informaţia a fost publicată marţi de Novaia Gazeta, în ediţia online din Europa, şi a fost preluată NewsMaker.
UPDATE Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că trupele Wagner se prezintă „puțin mai bine" pe câmpurile de luptă din Ucraina decât armata rusă obișnuită, relateză site-ul oficial al Pentagonului, notează Știripesurse.
UPDATE Un tribunal din Moscova l-a condamnat pe activistul şi bloggerul rus Dmitri Ivanov la opt ani şi jumătate de închisoare pentru că a publicat ştiri „false” despre armată. Novaya Gazeta a furnizat informaţia. Ivanov este administratorul canalului de Telegram „Protest Msu”. Autorităţile au considerat că aprecierile sale despre uciderea civililor şi distrugerea infrastructurii civile a Ucrainei sunt „false”. Procuratura a cerut nouă ani de închisoare, notează Mediafax.
UPDATE O nouă alertă aeriană a fost anunțată, la amiază, pe întreg teritoriul Ucrainei. Avertizarea oficială a fost emisă din cauza acelorași avioane militare rusești, care pot transporta rachete Kinjal, greu de interceptat de apărarea ucraineană.
UPDATE Generalul Mark Hertling, fostul comandant al trupelor americane în Europa, afirmă că Rusia încalcă unul dintre principiile fundamentale ale războiului în tentativa sa de a cuceri orașul Bahmut din estul Ucrainei. „La începutul invaziei rusești am notat că armata rusă încălca fiecare dintre cele 9 principii ale războiului. Acum, la Bahmut, cu lipsa de coordonare între Prigojin, Șoigu, Gherasimov și Putin ei par să încalce cu precădere una: Unitatea comenzii”, notează ofițerul american pe pagina sa de Twitter.
UPDATE Situația dificilă pentru Rusia, evoluată pe fondul sancțiunilor, poate fi un pas spre o mai mare suveranizare a țării, a declarat, marți, președintele Vladimir Putin la întâlnirea cu directorul general al Sberbank, Herman Gref. "Cu siguranță, nu ar fi ajutat norocul, ci nenorocirea: acesta este totuși un pas puternic spre o suveranizare suplimentară, spre creșterea suveranității noastre economice și financiare. Acest lucru este foarte important", a declarat liderul de la Kremlin, potrivit Agerpres.
UPDATE O decizie privind desfășurarea permanentă a unei brigăzi germane în Lituania depinde de NATO, a declarat ministrul german al apărării Boris Pistorius marţi, ca răspuns la apeluri din partea Vilniusului pentru o prezenţă mai mare a NATO în ţară, relatează Reuters, citată de Agerpres.
UPDATE Jan Gagin, un consilier al liderilor instalați de Rusia în porțiunea ocupată din Donețk, a declarat că forțele ruse controlează aproximativ jumătate din orașul Bahmut, transmite agenția rusă de stat Tass, citată de The Guardian. „Artileria noastră, echipamentele și trupele noastre sunt deja în oraș. Ei controlează aproape jumătate din Bahmut. Nu exclud încercări [din partea forțelor ucrainene] de a pătrunde pentru a încerca să îl păstreze, și focare din orașul însuși, există o retragere haotică a unor grupuri mici”, a afirmat acesta, potrivit G4media.
UPDATE Ucraina a primit deja sisteme Patriot și primele tancuri Leopard datorită Poloniei, a declarat ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, citat de BBC. Potrivit acestuia, de la începutul războiului, Polonia a oferit Ucrainei asistență militară în valoare de 2,2 miliarde de euro și va continua să o ofere și în viitor, notează G4media.
UPDATE Comandantul grupului operațional de trupe „Herson”, generalul de brigadă Mihailo Drapati, susţine că, odată cu primirea armelor de la aliați, trupele ucrainene nu doar că resping ofensiva rusă, ci se pregătesc şi să schimbe cursul războiului. „Astăzi, odată cu sosirea ajutorului extern și a armelor, țara noastră nu numai că opreşte în continuare înaintarea rușilor, dar se pregătește și să schimbe cursul războiului”, a declarat Drapati. Acesta a amintit că invadatorii au încercat anul trecut să asalteze Mikolaivul, un avanpost din sudul Ucrainei, potrivit Rador.
Ucraina a lansat o anchetă penală în legătură cu presupusa „împușcare brutală a unei persoane neînarmate” de către Rusia, descrisă într-un videoclip difuzat pe rețelele de socializare, a anunțat, luni, 6 martie, procurorul general de la Kiev, citat de agenția Reuters. Andri Kostin, procurorul general al Ucrainei, a declarat, într-o postare pe canalul de Telegram, că serviciul de securitate ucrainean a înregistrat împușcăturile ca fiind „un caz penal în conformitate cu o parte a codului penal al țării care acoperă încălcările legilor și obiceiurilor de război”, notează Hot
UPDATE Suma totală a recompensei pentru numele ucigașului sau ucigașilor prizonierului ucrainean de război se ridică, în acest moment, la aproximativ 20.000 de dolari, informează portalul Glavred. Între timp, Sofia Kocimar-Timoșenko, jurnalistă la radiodifuzorul public Suspilne și corespondent BBC News, a anunțat, într-o postare pe Facebook, că a identificat militarul ucis.
UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că autoritățile din țara sa îi vor găsi pe cei responsabili pentru uciderea unui prizonier de război neînarmat, notează Antena3.
UPDATE Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba a cerut o anchetă a Curţii Penale Internaţionale (CPI), după difuzarea unor imagini care arată, potrivit acestuia, un prizonier de război ucrainean executat de soldaţi ruşi, relatează AFP. „O înregistrare îngrozitoare cu un prizonier de război ucrainean neînarmat executat de forţele ruse pentru că a spus pur şi simplu ‘Glorie Ucrainei’ „. O altă dovadă că acest război este genocid”, a comentat Dmitro Kuleba pe Twitter. „Este imperativ ca (procurorul CPI) Karim Khan să lanseze imediat o anchetă privind această crimă de război odioasă”, a adăugat el. „Autorii acestor acte trebuie aduşi în faţa justiţiei”, a apreciat responsabilul ucrainean, notează Cotidianul.
UPDATE La un an de la începutul invaziei ruse, Poşta ucraineană a creat timbre cu un mural al artistului britanic Banksy, creat în noiembrie anul trecut, la Borodianka. Mesajul adăugat pe timbrul poștal este „La naiba cu Putin”, scrie Le Figaro, potrivit News.ro.
UPDATE Armata ucraineană a distrus o aeronavă de atac Su-25 aparţinând trupelor invadatoare ruse - potrivit unui comunicat remis, marţi, de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
UPDATE România va achiziționa un batalion de tancuri Abrams printr-un acord Guvern la Guvern (G2G) cu Statele Unite, a confirmat generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente. Tancurile vor fi dotate cu echipamente moderne după specificațiile cerute de Armată, a spus oficialul MApN care a explicat și de ce a fost ales acest tip de tanc, notează HotNews.
UPDATE Reprezentanții Departamentului de Stat al SUA și ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov, au avut o serie de întâlniri, în ultima perioadă, a declarat în cadrul unui briefing șeful Serviciului de presă al Departamentului de Stat, Ned Price, potrivit Rador.
UPDATE „Noi suntem cu un război deschis la frontiera țări noastre de peste 12 luni, suntem în stare de urgență la nivel național. Noi vedem cum spațiul nostru este survolat inclusiv de rachete, cum stabilitatea țării noastre este afectată de un complex de măsuri subversive, întreaga populație este ținta unui război informațional și a unei presiuni psihologice fără precedent”, a declarat ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco în cadrul ediției de luni, 6 martie, a emisiunii „Новая неделя” cu Anatolie Golea, la TV8.
UPDATE O alertă aeriană a fost emisă pentru întreg teritoriul Ucrainei. Autoritățile au luat decizia de a avertiza populația, după ce a fost înregistrată activitatea unor avioane militare rusești ce pot transporta rachete Kinjal, greu de interceptat de apărarea ucraineană.
UPDATE Forțele ruse au efectuat 50 de lovituri aeriene și cinci lovituri cu rachete în cursul nopții, iar forțele ucrainene au respins 37 de atacuri în zona din jurul Bahmutului, potrivit ultimei informări a Statului Major al forțelor Kievului. Trupele ucrainene au efectuat 15 lovituri aeriene împotriva forțelor ruse, inclusiv una asupra unui sistem antiaerian. De asemenea, ar fi doborât un avion SU-25, nouă drone Shaheed și alte opt drone, notează The Guardian, citat de HotNews.
UPDATE Jucătorul ucrainean de tenis Oleg Prihodko, aflat pe locul 123 în clasamentul ATP la dublu, și-a exprimat nemulțumirea față de interzicerea sportivilor ruși și belaruși în sport și, în special, în tenis.
UPDATE Banca Centrală a Rusiei a prelungit cu încă şase luni, până la 9 septembrie 2023, restricţiile privind retragerile de numerar în valută pentru persoanele fizice şi juridice.
UPDATE Primarul Kievului, Vitali Klitschko, spune că de la începutul războiului dronele kamikaze au distrus aproximativ 800 de clădiri din oraș, iar în jur de 160 de persoane, dintre care cinci copii, au fost ucise. „Dacă e să vorbim despre statistică, locuitorii Kievului au auzit alarma aproximativ 800 ore și au stat, în total, aproximativ o lună în subsoluri”, a explicat Klitschko echipei HotNews.ro, într-un interviu acordat în sediul primăriei.
UPDATE Forțele Kievului care luptă pentru a păstra controlul asupra Bahmutului spun că capturarea acestuia de către Rusia este inevitabilă și că unele unități au început deja să se retragă, informează agenția AFP.
UPDATE Suspilne, radiodifuzorul de stat ucrainean, informează pe canalul său de Telegram pentru Sumî că Bilopillia, un oraș din nord-estul Ucrainei, aproape de granița cu Rusia, a fost lovit de tiruri de mortiere în această dimineață. Nu au fost raportate pagube sau victime, potrivit HotNews.
UPDATE Modelul erotic Oksana Voloșciuk, 30 de ani, a publicat fotografia cu medalia de gradul doi „pentru sprijinul serviciului de informații militare al Ucrainei”, într-un story pe Instagram, realizat în timpul unei întâlniri a bloggerilor cu consilierul șefului Biroului Președintelui, Mihailo Podoliak, pe 3 martie, scrie publicația ucraineană Gordon, potrivit Libertatea.
UPDATE Potrivit estimării ucrainene, armata rusă a suferit pierderi foarte grele în ultima zi: 1060 de soldați, 9 tancuri, 11 alte blindate, 23 de piese de artilerie, 16 diferite vehicule, 1 avion, 3 sisteme antiaeriene, 2 echipamente speciale și 9 drone, notează HotNews.
UPDATE Viola Amherd, şefa Biroului Federal pentru Apărare, Protecţia Populaţiei şi Sport al Confederaţiei Elveţiene, a declarat că, după Germania, Republica Cehă s-a adresat Elveţiei cu o cerere de vânzare a tancurilor Leopard 2 de fabricaţie germană. El a vorbit despre acest lucru în cadrul unei emisiuni a postului de televiziune SRF, potrivit AFP. Deoarece tradiţia strictă a neutralităţii militare a Elveţiei interzice orice reexport de armament fabricat în Elveţia către ţări aflate în război, Berlinul a promis că tancurile nu vor fi trimise mai departe în Ucraina, a precizat ministerul, potrivit Ziare.com.
UPDATE Grupul de mercenari Wagner al lui Evgheni Prigojin a deschis mai multe centre de recrutare în Rusia, în interiorul unor cluburi de sport și săli de fitness. Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW), care publică zilnic rezumate ale evenimentelor din conflictul ruso-ucrainean, a scris despre asta, cu trimitere la informații din presa rusă, scrie Meduza.
UPDATE Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a acuzat luni, în parlament, Occidentul că a căzut într-o „psihoză a războiului”. „Există oameni la Bruxelles care văd ca pe o competiţie cine va furniza Ucrainei mai multe arme, Europa sau Statele Unite”, a spus el, adăugând că lumea este în ceasul al 12-lea pentru a evita un război mondial iminent, relatează DPA, citată de Agerpres. Szijjarto a cerut o încetare imediată a focului şi negocieri de pace între Rusia şi Ucraina.
UPDATE Ucraina caută MK-20, o bombă cu dispersie în aer, pentru a-și elibera explozibilii individuali din drone. Ucraina speră că munițiile cu dispersie îi vor oferi un avantaj în lupta crâncenă împotriva forțelor rusești din estul Ucrainei. MK-20 este livrat cu ajutorul unei aeronave și se deschide în timpul zborului, eliberând peste 240 de submuniții asemănătoare unor săgeți sau bombe.
UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a concediat pe Oleksandr Yakushev, vicepreşedintele serviciilor secrete de la Kiev (SBU), transmite presa din Ucraina.
UPDATE Ofițerii de poliție au izolat pădurea Șcepkinski din Rostov-pe-Don, din cauza informațiilor despre „un grup de bărbați în camuflaj înarmați cu mitraliere”. După reținere și verificare, s-a dovedit că erau tineri care se jucau airsoft, un joc militar-tactic care folosește arme pneumatice, relatează Realitatea Caucazului, notează Libertatea.
UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a declarat luni că a ordonat întărirea pozițiilor din interiorul orașului Bahmut, explicând că nu există nicio parte a Ucrainei care să poată fi abandonată, informează CNN. Liderul ucrainean a spus că a luat această decizie după ce s-a consultat cu personalul militar. „I-am spus șefului Statului Major să găsească forțele adecvate pentru a-i ajuta pe cei din Bahmut. Nu există o astfel de parte a Ucrainei care să poată fi abandonată”, a declarat Zelenski.
UPDATE Criza ucraineană pare să fie condusă de o mână invizibilă care împinge la prelungirea și escaladarea conflictului, a declarat marți ministrul chinez de externe Qin Gang. „Mâna invizibilă folosește criza ucraineană pentru a servi anumite agende geopolitice”, a declarat Qin în marja unei reuniuni anuale a parlamentului din China, făcând apel la începerea dialogului cât mai curând posibil. „Conflictul, sancțiunile și presiunile nu vor rezolva problema. Procesul de discuții de pace ar trebui să înceapă cât mai curând posibil, iar preocupările legitime de securitate ale tuturor părților ar trebui să fie respectate”, a declarat Qin, notează AlephNews.
UPDATE Forțele de Apărare ale Ucrainei vor continua să lupte în Bahmut pentru a epuiza unitățile de elită ale grupului Wagner”, cred analiștii americani ai Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Institutul subliniază că lupta pentru Bahmut a devenit importantă strategic pentru Ucraina datorită componenței forțelor ruse staționate în zona orașului.
UPDATE Rusia se abține să cumpere rachete balistice de la Iran din cauza temerilor că, după aceea, Statele Unite vor începe să furnizeze Ucrainei rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune, relatează Financial Times, citând reprezentanți ai țărilor occidentale.
UPDATE Rusia a adăugat organizația nonguvernamentală care supraveghează anticorupția Transparency International pe lista sa de organizații „indezirabile", a anunțat luni, 6 martie, Procuratura Generală din această țară, potrivit The Moscow Times.
UPDATE Pe 3 martie 2023, Statele Unite au anunțat încă un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina în valoare de 400 de milioane de dolari, care completează uriașa sumă de 46,6 miliarde de dolari, pe care America a trimis-o, timp de un an la Kiev, până pe 15 ianuarie 2023. Acum, în portul Gdynia din Polonia au ajuns un număr foarte mare de tancuri, blindate și camioane militare din SUA, care vor fi expediate în următoarele zile în Ucraina, dar și pentru consolidarea flancului estic al alianței NATO, notează Ziare.com.
UPDATE Uniunea Europeană vrea să cumpere la comun muniții în valoare de 1 miliard de euro pentru Ucraina. Inițiativa ar urma să fie aprobată într-un summit la finalul lunii martie, notează NewsWeek.
UPDATE Șeful diplomației europene Josep Borrell a estimat, vineri, că a observat "o mică îmbunătățire" la nivel diplomatic cu Rusia în timpul reuniunii G20 din India, în ciuda diviziunilor asupra Ucrainei.
UPDATE Atacați din trei direcții de forțele ruse, militarii ucraineni controlează încă mare parte a orașului Bahmut. Iar cel mai proaspăt anunț venit din partea biroului lui Volodimir Zelenski, luni, sugerează că Kievul nu este dispus deocamdată să se retragă din orașul estic, principala miză fiind aceea de a produce pierderi cât mai mari trupelor Moscovei, scriu Washington Post, BBC și Bild, potrivit Libertatea.
UPDATE Șeful companiei ruse de mercenari Wagner, omul de afaceri Evgheni Prigojin, a avertizat că, dacă trupele sale se retrag din Bakhmut, un oraș din estul Ucrainei, „întregul front se va prăbuși”. „Dacă compania militară privată Wagner se retrage din Bakhmut, întregul front se va prăbuși”, a spus Prigozhin într-un videoclip postat pe YouTube, adăugând că prăbușirea ar putea ajunge „până la granițele Rusiei și, poate, dincolo”.
UPDATE Doi piloţi militari ucraineni se află în prezent în SUA în vederea observării competenţelor lor pentru a-i ajuta mai bine pe teren, în timp ce Ucraina îşi presează aliaţii să-i furnizeze avioane de luptă, inclusiv F-16, pentru a lupta împotriva Rusiei. Washingtonul a respins însă, cel puţin până la ora actuală, furnizarea unor astfel de avioane către Kiev, iar prezenţa celor doi piloţi în SUA nu înseamnă o schimbare a poziţiei americane la acest capitol, au semnalat responsabili militari americani, care au cerut să nu li se precizeze identitatea, scrie Agerpres.
UPDATE Luptătorii Wagner au fost văzuți luni, 6 martie, ridicând steagul grupului rus de mercenari pe un monument dedicat unui tanc T-34 în partea de est a orașului Bahmut, din regiunea ucraineană Donețk, relatează CNN.
UPDATE Armata rusă a anunţat că a oprit un schimb de focuri în regiunea Karabah, revendicată atât de Armenia, cât şi de Azerbaidjan, transmite AFP, potrivit Agerpres. Incidentul a avut loc duminică şi a costat vieţile a cinci oameni.
UPDATE Ucraina a scos 307 copii din teritoriile ocupate de Rusia, inclusiv un băiețel de 8 ani care şi-a reîntâlnit recent bunica. Autoritățile ucrainene estimează că peste 16.000 de copii au fost deportați în Rusia de la începutul războiului, în urmă cu un an. De cealaltă parte, Rusia a spus că a evacuat persoane în mod voluntar din Ucraina, informează Reuters, potrivit Spotmedia.
UPDATE Pe măsură ce invazia Rusiei în Ucraina a întrat în al doilea an, toți ochii sunt ațintiți asupra unui mic oraș răvășit de război: Bahmut. Acolo, în estul regiunii ucrainene Donețk, se desfășoară în prezent una dintre cele mai aprige și mai sângeroase bătălii ale războiului, în timp ce Rusia încearcă să obțină prima sa victorie majoră pe câmpul de luptă de la capturarea orașelor estice Severodonețk și Lisiciansk în timpul verii, notează HotNews.
UPDATE De la începutul invaziei la scară largă, din 24 februarie 2022, și până la 5 martie curent Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului au fost înregistrate 21.793 de victime în rândurile populației civile a Ucrainei. Aceste date au fost postate la 6 martie pe site-ul Oficiului, comunică FREEDOM. Dintre acestea 8.173 de persoane și-au pierdut viață, iar 13.620 persoane au fost rănite. În realitate, aceste cifre sunt cu mult mai mari, deoarece lipsește informația concretă din locurile luptelor intense și crâncene, notează Libertatea Cuvântului.
UPDATE Jucătoarea ucraineancă de tenis Marta Kostyuk a câștigat titlul de la Austin, primul din cariera sa, după ce a învins-o în finală pe rusoaica Varvara Gracheva, scor 6-3, 7-5. La finalul partidei, jucătoarea din Ucraina a refuzat să dea mâna cu adversara sa din Rusia, transmite Eurosport. Momentul nu a fost redat în înregistrările WTA, notează Cotidianul.
UPDATE „Există un consens în rândul militarilor cu privire la necesitatea de a continua să apere oraşul şi să epuizeze forţele inamice, construind în paralel noi linii de apărare în cazul în care situaţia s-ar schimba”, a declarat Mihailo Podoliak, respingând orice retragere ucraineană din Bahmut, potrivit Agerpres. Potrivit acestuia, „apărarea oraşului Bahmut şi-a atins obiectivele” epuizând forţele ruse, dând timp armatei ucrainene să antreneze „zeci de mii de trupe pentru a pregăti o contraofensivă”.
UPDATE Autorităţile germane au anunţat luni, 6 martie, că au identificat responsabili-cheie ai unei reţele internaţionale de hackeri asociaţi cu Rusia şi bănuiţi că au vizat peste 600 de instituţii din întreaga lume, relatează AFP.
UPDATE O adolescentă ucraineană în vârstă de 14 ani, refugiată în Anglia, a murit după ce a fost găsită inconștientă pe o plajă din South Devon, a anunțat luni, 6 martie, poliția din Devon și Cornwall, într-un comunicat de presă, potrivit CNN. Moartea fetei este considerată ca fiind „inexplicabilă”, iar poliția cere tuturor celor care ar putea avea imagini de pe camerele de supraveghere sau de pe alte dispozitive să le împărtășească poliției, pentru a ajuta în anchetă, notează Libertatea.
UPDATE Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, afirmă că Occidentul nu va lua niciodată nicio decizie cu privire la Ucraina pe la spatele cetățenilor săi. „Vom sprijini Ucraina atât cât va fi necesar. În Europa continentală, suntem țara care face cel mai mult, prin acordarea de asistență financiară şi umanitară Ucrainei, precum și prin livrarea armelor noastre, organizarea pregătirii militarilor ucraineni, realizarea lucrărilor de reparaţii şi, desigur, efectuarea proviziilor necesare de muniție”, a declarat Scholz, potrivit Rador.
UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski şi-a concentrat discursul adresat luni seara compatrioţilor pe un singur mesaj: armata ucraineană rămâne să apere oraşul Bahmut, în ciuda unor informaţii apărute în cursul zilei cu privire la începerea unei retrageri organizate. El a spus că bătălia de la Bahmut „a dat şi dă unul dintre cele mai mari rezultate în timpul acestui război”, în condiţiile în care surse occidentale estimează că pierderile suferite de armata rusă la Bahmut sunt atât de mari, încât fac improbabilă o altă ofensivă rusă imediată.Liderul de la Kiev a ţinut să le atragă atenţia ucrainenilor să nu se lase înşelaţi de relatări care dezinformează „din partea unora care nici măcar nu pot să audă discuţiile secrete despre apărare, dar susţin că s-au luat presupuse decizii în materie de apărare” la Kiev, notează Ziare.com.