Agenția de Investiții a venit cu o reacție după ce primarul Ion Ceban a publicat imagini cu lucrarea „Pomul Vieții” de lângă pietonala Eugen Doga. Agenția salută inițiativele de popularizare a brandului de țară, dar a atras atenția că nu a fost consultată în privința utilizării simbolului „Pomul” Vieții pe bd. Grigore Vieru din Chișinău.
În acest context, Agenția de Investiții încurajează orice agent economic, dar mai ales instituțiile publice, care intenționează să utilizeze Pomul Vieții în proiectele lor, să supună ideile unor discuții cu echipa Agenției.
„Pomul Vieții este un simbol care și-a luat identitatea din scoarțele tradiționale moldovenești. Agenția de Investiții rămâne deschisă pentru a răspunde la orice întrebări legate de modul corect de utilizare a brandului de țară și a simbolurilor componente ale acestuia și pentru a participa la orice discuții”, se arată într-un comunicat.
TV8.md reamintește că un val de critici a izbucnit după ce primarul de Chișinău, Ion Ceban, a publicat imagini cu lucrarea „Pomul Vieții” de pe strada pietonală Eugen Doga.
Deși edilul Capitalei a subliniat că „promovarea brandului de țară” este o oportunitate de a atrage atenția asupra orașului, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, i-a solicitat primarului „să pună creativitatea pe pauză și să se concentreze pe problemele de infrastructură publică ale municipiului”. Potrivit ministrului, intervențiile în Centrul Istoric al Chișinăului „sunt ilegale” și nu au avizul Consiliului Național al Monumentelor Istorice.
„Înțeleg foarte bine că, în copilărie, nu toți au avut parte de LEGO și Puzzles, iar fanteziile nerealizate la acea etapă, uneori te urmăresc toată viața. Dar, totuși, îi recomand domnului Primar să se oprească! Pe lângă rafinatul gust de care dă dovadă, toate lucrările desfășurate cu atâta bravură haiducească în Centrul Istoric al Chișinăului sunt ilegale.
Nici nu mai zic de respectarea dreptului la proprietate intelectuală. Simbolul „Pomul Vieții” este marcă înregistrată și aparține DGA Invest Moldova. Bineînțeles că Primăria nu are acordul Invest Moldova pentru utilizarea acestui simbol pe trotuar, a scris Sergiu Prodan, pe Facebook.
Pomul vieții este un simbol străvechi, care simbolizează viața continuă și ciclicitatea, tinerețea veșnică și viața fără de moarte. De asemenea, este un simbol creștin, care face conexiunea dintre cer și pământ. Rădăcinile pomului se adâncesc în tradițiile și obiceiurile strămoșilor noștri, iar ramurile cu fructe – subliniază dezvoltarea și creșterea continuă.
Simbolul de pom al vieții este întâlnit în multe opere de artă populară și meșteșugărit. Se utilizează în țesutul covoarelor tradiționale în tehnica de realizare „scoarță”, care a fost inclusă în patrimoniul UNESCO.
Abonează-te acum și la canalul de YouTube TV8: youtube.com/@TV8Moldova