Nu departe de Feștelița, găsim satul Ermoclia, un sat mare și destul de populat, cu circa 4 mii de oameni. Localitatea se poate lăuda cu propria stație de epurare, lansată încă acum 10 ani. Compania care a construit-o descrie proiectul ca fiind unul de succes, datorită impactului pozitiv asupra protecției mediului înconjurător. Și fostul primar, care se afla în fruntea satului atunci când a fost inaugurată stația susține că apa epurată era de o calitate superioară.
Cu toate acestea, actuala conducere a satului susține că instalația a avut, de-a lungul timpului, probleme mari, din cauza că nu a fost îngrijită corespunzător. Abia de vara trecută, după o nouă reabilitare a stației, a început să funcționeze la parametrii normali.
Stațiile de epurare și cea de pompare a apelor uzate din satul Ermoclia au început să fie puse în funcțiune prin anul 2012, valoarea proiectului fiind de circa 2 milioane de lei.
„Stația de epurare este făcută din 2 secții. Cât una e închisă pentru reparații, cealaltă lucrează. Iată acum vine apa din stația de pompare, vedeți? Apa din prima secție, care vine din stația de pompare, se duce în bioreactor. Deja de aici se vede cât e de curată. Sunt lămpi bactericide, care distrug microbii, de aici o trimitem în râu. Iată cum arată. Nu miroase deloc. Uitați cum se duce, nici nu dai că e din stație de epurare”, a spus Grigore Apostol, șeful unei întreprinderi municipale din satul Ermoclia.
Stația ne-a fost prezentată de șeful întreprinderii municipale creată de consiliul local din Ermoclia, Grigore Apostol. Bărbatul susține că abia de vara trecută, instalația a început să epureze apa uzată, la capacitatea potrivită. Pentru reabilitarea stației, primăria a oferit peste 100 de mii de lei întreprinderii.
„- Iaca asta e stația de epurare. Asta e dupa ce am curățat. Dar uitați-vă ce era acolo. Era ruginit totul. Cum să lucreze dacă aici stă ca coarja? Uitați-vă când am luat noi în primire, ce era aici. - Asta e apă... - Ei, e nămol, nu e apă. Noi două săptămâni am scos de acolo, cu canistrele. Totul era duplit, totul. Iată, iarăși lucrările de la stația de epurare. Totul era îndoiet, țevi, serios! Asta e ceva de al meu. Nu bine s-a făcut deloc. Cum s-o primit, cine a fost acela care a primit?”.
Pe de altă parte, fostul primar de Ermoclia, Alexandru Pavlicenco, care pe atunci se afla la conducerea localității, susține că totul s-a făcut în conformitate cu legislația din acele vremuri.
„A fost dat în exploatare conform tuturor cerințelor legale care erau la acel moment. Cu recepție finală. Asta este prima stație din Republica Moldova care a fost construită după tehnologia savantului Ungurean, de la UTM, după modelul Biofix U”, a menționat Pavlicenco.
„În anii 2014-2015, când s-au luat analize, au arătat că apa este foarte bună. Când am venit eu în funcție, ele funcționau, dar nu sunt date în exploatare. Nu au număr cadastral loturile pe care sunt construite. Sunt niște lucrări pe care trebuie să le facem. Ele lucrează, sunt ale primăriei, dar nu a fost dus până la capăt proiectul.
Nu au fost deservite corespunzător, acolo sunt două camere, la una s-a făcut reparație și lucrează bine. 150 de mii s-a alocat pentru reparație. Ne mai trebuiește și pentru a doua cameră bani. Apa e curată, totul e în regulă. Mult am investit noi. Deși erau noi, când am venit în funcție, pe jumătate erau deja afectate”, a explicat primarul satului, Mihail Țurcanu.
Și șeful întreprinderii municipale susține că unele lucrări la cele două stații nu au fost calitative, iar din această cauză mecanismele s-au uzat mult prea devreme.
„La noi, la balanță este doar sistemul de canalizare, în afară de stația de epurare și de pompare, pentru că nu sunt finalizate lucrările, nu este dată în gestiune. Asta au făcut o prostie foarte mare, nici inventarul nu este. Cum s-a făcut proiectul acesta? Am rămas frapat. Am făcut cu forțele noastre. 130 de mii pentru o secție. Dar pentru a doua nu avem bani deloc. Și așa ne-a finanțat primăria data trecută. Problema e într-aceea că tot utilajul a fost de calitate joasă, singura ce a fost de calitate sunt compresoarele. Dar robinetele au putrezit”, a relatat Grigore Apostol.
Am încercat să obținem și un comentariu de la compania care a construit stațiile din Ermoclia, însă nimeni nu ne-a răspuns la numerele de telefon disponibile pe internet. Am găsit, în schimb, că firma se laudă cu acest proiect, pe care l-a prezentat, într-o broșură online, ca fiind unul de succes.
În prezent, la stația de epurare sunt curățate apele uzate care vin de la instituțiile publice din localitate și de la alte circa o sută de persoane fizice care s-au conectat la sistemul de canalizare. Timp de un an, au fost epurate circa 4 mii de tone de apă.
Un reportaj de Veronica Gherbovețchii
Imagine și montaj de Vlad Glinjan