Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1028: Țintele lui Putin, generali uciși și furie în Rusia! Trump: „Trebuie să oprim asta. Este un măcel”

externe

Război în Ucraina, ziua 561: Atac masiv lângă Moldova și porturi distruse! SUA oferă 1 miliard de dolari și muniție specială

07 septembrie 2023, ora 16:42

Rusia a atacat Ucraina în cursul nopții mai multe zone au fost vizate, dar dronele s-au concentrat pe zona Ismail și Odesa. Infrastructura portuară a fost avariată în timpul atacului, care a durat trei ore. De asemenea, a fost raportat riscul unui atac folosind arme balistice. Pe de altă parte, autoritățile de la Moscova au anunțat despre un atac cu drone din partea ucraineană, care a fost respins, dar a provocat pagube. Mai mult, Ucraina a lansat un atac cu drone care a vizat zona Comandamentului militar Sud al Rusiei din orașul Rostov-pe-Don.

Între timp, "în contraofensiva în curs, progresul s-a accelerat în ultimele săptămâni", a spus secretarul de stat Antony Blinken care a anunţat un miliard de dolari în sprijinul SUA pentru Ucraina, inclusiv asistență militară, umanitară și bugetară. Totodată, SUA vor furniza Ucrainei muniţii cu uraniu sărăcit. Pe Frontul de Est, sursele ruse raportează contraatacuri ucrainene, de-a lungul liniei Kupiansk-Svatove-Kreminna, unde rușii au avansat în ultimele săptămâni, notează ISW.

UPDATE Regiunea Zaporojie din sud-estul Ucrainei a devenit în prezent punctul fierbinte al luptelor din războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care durează deja de un an și jumătate, a declarat marți ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu. Șoigu le-a spus ofițerilor ruși că Ucraina a adus acolo brigăzi de rezervă care au fost antrenate de aliații occidentali ai Kievului. El nu a oferit nicio dovadă pentru afirmația sa, care nu a putut fi verificată independent de jurnaliștii Associated Press. Luptele din sud-est ar putea deveni un punct decisiv al războiului. Dacă apărarea rusă de acolo se prăbușește, forțele ucrainene ar putea împinge spre sud, spre coastă, și ar putea împărți forțele rusești în două. Afirmația lui Șoigu a fost coroborată parțial cu alte rapoarte și evaluări ale efortului Ucrainei, care durează de trei luni, de a alunga trupele Kremlinului, arată sursa citată.

UPDATE Evhen Dîkîi, un fost comandant de companie din cadrul Batalionului Aidar al Ucrainei, afirmă că faimoșii „dinți de dragon” folosiți de armata rusă pentru liniile sale de apărare sunt inutili și că alte elemente defensive au pus probleme trupelor Kievului, relatează Insider.

UPDATE Elon Musk are o dilemă: să permită sau nu accesul armatei ucrainene la sateliții Starlink? Dilema a ieșit la iveală odată cu promovarea cărții biografice „Elon Musk”, scrisă de autorul american Walter Isaacson. Volumul va fi lansat de Simon & Schuster pe 12 septembrie și este deja disponibil pentru precomandă, notează Gândul.

UPDATE Ucraina a început să exporte cereale prin porturile maritime croate, cu scopul de a-şi lărgi rutele de export în condiţiile în care porturile sale de la Marea Neagră sunt blocate, a declarat joi un oficial ucrainean de rang înalt citat de Reuters, potrivit News.ro. Principala rută de export de cereale a Ucrainei era, de obicei, prin porturile de la Marea Neagră, dar Kievul caută alternative de la invazia Rusiei de anul trecut şi decizia Moscovei din iulie de a se retrage din acordul ce permite transportul în siguranţă pe Marea Neagră.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a cerut joi guvernului său să accelereze dezvoltarea inteligenței artificiale în Rusia, în special pentru a face față țărilor occidentale în cursa globală pentru AI, relatează AFP.

UPDATE „Ucrainenii câştigă treptat teren. Au reuşit să străpungă liniile de apărare ale forţelor ruseşti şi avansează", a declarat Jens Stoltenberg în declaraţii făcute la Parlamentul European, într-o întâlnire cu membrii subcomisiei pentru securitate şi apărare şi ai delgaţiei pentru relaţii cu Adunarea Parlamentară a NATO. Stoltenberg spune însă că era de aşteptat ca ofensiva să avanseze încet. "Nimeni nu a spus vreodată că va fi uşor", a subliniat el. "Aproape niciodată în istorie nu am văzut mai multe mine pe câmpul de luptă decât vedem astăzi în Ucraina. Aşa că era evident că acest lucru va fi extrem de dificil", le-a explicat el europarlamentarilor.

UPDATE Armenia a acuzat joi Azerbaidjanul că pregăteşte o „provocare militară", concentrând soldaţi de-a lungul frontierei dintre cele două ţări rivale din Caucaz şi lângă regiunea disputată Nagorno-Karabah, notează Adevărul.

UPDATE Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunţat joi că a reţinut un grup de traficanţi care vindeau piese pentru avioane şi elicoptere militare, unele din aceste piese ajungând în Ucraina, relatează Reuters.Traficanţii sunt din Ucraina şi dintr-o ţară central-asiatică, notează Știripesurse.

UPDATE Ministerul Apărării Naţionale din România condamnă cu fermitate noua serie de atacuri executate, în cursul nopţii trecute, de Federaţia Rusă împotriva unor obiective şi elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre, considerându-le nejustificate şi în gravă contradicţie cu regulile dreptului internaţional umanitar.

UPDATE Atacurile Rusiei împotriva Ucrainei au ucis 19 persoane și au rănit 48 în ultimele 24 de ore, distrugând case și infrastructura civilă, au raportat autoritățile regionale. Între timp, militarii ucraineni au publicat imagini din timpul doborârii dronelor lansate de Rusia.

UPDATE Ultima serie de atacuri ale Rusiei cu drone kamikaze asupra porturilor ucrainene de la Dunăre a fost monitorizată „în timp real” de către Ministerul Apărării de la București. „Din informațiile obținute prin sistemele electronice de supraveghere și prin celelalte mijloace de monitorizare nu au rezultat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau a apelor teritoriale ale României”, susține instituția într-un comunicat.

UPDATE Hackeri nord-coreeni au atacat diplomați ruși și au intrat cu succes în serverele unui institut de cercetare aerospațială al Rusiei mai devreme în cursul acestui an, afirmă Microsoft într-o postare făcută joi pe blogul companiei, potrivit Reuters.

UPDATE Rusia a găsit o nouă poziție pentru Serghei Surovkin, supranumit „generalul Armaghedon”, după ce ministerul rus al apărării a șters pagina sa biografică de pe site-ul oficial al armatei ruse, susține deputatul Victor Zavarzin, citat de Lenta. Acesta, un membru al comisiei de apărare din Duma de Stat și la rândul său un fost general al armatei ruse, a declarat că Surovikin are acum o altă poziție, „una destul de bună”, în cadrul Comunității Statelor Independente, organizația care reunește mai multe foste state satelit ale Moscovei, potrivit HotNews.

UPDATE Armata ucraineană a publicat o înregistrare video care prezintă efectul devastator al unui bombardament Himars asupra unui depozit de muniții din regiunea Luhansk. Rușii au fost surprinși în câmp deschis chiar în timp ce descărcau din camioane rachete antitanc, folosite de elicopterele de atac ale Moscovei, notează Adevărul.

UPDATE Statul Major ucrainean a raportat joi noi progrese ale trupelor Kievului în înaintarea lor spre Marea Azov pe linia frontului din provincia sud-estică Zaporojie, precum şi noi „succese parţiale” la sud de oraşul ocupat Bahmut din provincia Doneţk, în estul ţării, informează agenţia EFE, citată de Agerpres.

UPDATE Unul dintre comandanții lui Putin a folosit două elicoptere militare pentru a-și transporta pisica de companie, povestește Maxim Kuzminov, pilotul rus de elicopter care a dezertat în Ucraina.

UPDATE NATO nu are niciun indiciu că resturile de drone găsite pe teritoriul României au fost cauzate de un atac intenţionat lansat de Moscova împotriva României, a declarat joi şeful alianţei, Jens Stoltenberg, citat de Reuters, scrie News.ro. "Nu avem nicio informaţie care să indice un atac intenţionat din partea Rusiei şi aşteptăm rezultatul anchetei în curs", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în faţa. parlamentarilor europeni.

UPDATE Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a descris joi trimiterea de muniții din uraniu către Ucraina drept un act „criminal”, însă furia Rusiei pe acest subiect are mai degrabă legătură cu performanța muniției respective, nu cu vreun pericol de radioactivitate, notează HotNews.

UPDATE Ministerul Apărării Naționale face verificări, joi, după ce un localnic din Ceatalchioi, aflat peste Dunăre de portul ucrainean Ismail, a reclamat că o dronă ar fi căzut azi-noapte pe teritoriul românesc, potrivit durselor G4Media.

UPDATE Porturile ucrainene din Ismail și Chilia, aflate în apropiere de granița cu Republica Moldova și România, au fost distruse, anunță presa din țara vecină, care publică imagini filmate imediat după atacul catastrofal lansat de Rusia.

UPDATE Atacurile Rusiei asupra porturile ucrainene de la Dunăre vor încetini exportul de grâne şi este necesară consolidarea altor rute, a afirmat preşedintele României, Klaus Iohannis. Începând cu luna iulie, când Moscova a abandonat acordul care ridica o blocadă de facto din partea Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră, aceasta a atacat în mod repetat porturile ucrainene de la Dunăre, care se află dincolo de graniţa cu România. Portul românesc Constanţa, de la Marea Neagră, este cea mai importantă alternativă a Ucrainei pentru export. Aceasta presupune ca grânele să ajungă pe cale rutieră, feroviară sau pe Dunăre, cu barja. Ucraina este una dintre cele mai mari exportatoare de grâne din lume, notează Rador.

UPDATE Mark Galeotti, istoric și profesor de studii slavone la Universitatea College din Londra, care a analizat situația războiului din Ucraina, susține că în curând Ucraina îi va produce ”un șoc” lui Vladimir Putin. Contraofensiva Kievului va produce o spărtură în defensiva Rusiei, iar liderul de la Kremlin va fi îngrozit de slăbiciunile armatei sale. El a susținut că Rusia va rămâne în curând fără „cei mai buni” soldați ai săi, oferind Ucrainei un avantaj să atace „mai mult și mai repede”. Cu toate acestea, consultantul de la Chatham House, Keir Giles, care cercetează securitatea rusă, a spus că nu există niciun semn de un „colaps iminent” în rândul forțelor ruse, în ciuda ultimei contraofensive de la Kiev, notează Ziare.com.

UPDATE Drona care a fost găsită la Ceatalchioi nu avea încărcătură explozivă și e posibil să fi fost folosită pentru spionaj, au declarat pentru Digi24.ro surse implicate în ancheta demarată de autoritățile românești.

UPDATE Militarii ucraineni au distribuit o înregistrare video care arată cum au reușit să doboare un Ka-52 „Alligator” în apropierea Robotîne folosind un sistem antiaerian portabil RBS-70 primit din partea Suediei, notează HotNews.

UPDATE De la începutul războiului de amploare, 20.000 de ucraineni au suferit cel puțin o amputație. Acest lucru a fost raportat de Associated Press cu referire la Olga Rudneva, șefa Centrului de reabilitare „Superhumans” pentru ucrainenii afectați de război. Potrivit ei, în Ucraina nu există suficienți specialiști în protetică pentru a face față necesităţilor mereu crescânde, scrie Libertatea Cuvântului.

UPDATE Ministrul adjunct ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, a transmis că se dau „bătălii aprige” în Mariinka, unde inamicul a efectuat cele mai puternice atacuri din timpul zilei. „Inamicul a șters de pe fața pământului clădirile lui Mariinka. Sunt doar ruine și resturi de fundații. Inamicul continuă să bombardeze Mariinka în fiecare zi și să atace fără succes linia noastră de apărare. Nu este mai liniștit în Mariinka decât în ​​direcțiile Bahmut sau Lîman”, a spus Hanna Maliar.

UPDATE Infrastructura portuară a fost avariată în timpul unui atac cu drone ruseşti de trei ore asupra portului dunărean Izmail, a declarat guvernatorul regional într-o postare pe Telegram, scrie The Guardian. „Timp de trei ore, teroriștii ruși au atacat sudul regiunii Odesa cu drone. Acesta este al patrulea atac asupra zonei Ismail în ultimele cinci zile”, a anunțat oficialul.

UPDATE Ambasada Rusiei în Statele Unite a denunţat miercuri furnizarea de muniţie cu uraniu sărăcit promisă de Washington pentru Kiev, calificând acest viitor ajutor "un semn clar de lipsă de umanitate", relatează AFP.

UPDATE SUA vor furniza Ucrainei muniţii cu uraniu sărăcit. Muniţiile de 120 mm sunt destinate tancurilor de luptă americane Abrams, promise Kievului în cadrul unei noi tranşe de ajutor militar, în valoare de 175 de milioane de dolari, a precizat Pentagonul într-un comunicat. Muniţiile care conţin uraniu sărăcit sunt eficiente împotriva tancurilor şi vehiculelor blindate, informează AFP. Marea Britanie a trimis deja muniţie cu uraniu sărăcit în Ucraina, la începutul acestui an, stârnind critici din partea Moscovei, care a apreciat că acest pas constituie o "agravare serioasă" a conflictului.

UPDATE "Atacurile dronelor rusești în apropierea granițelor Alianței Nord-Atlantice au provocat o panică", informează observatorii publicaţiei britanice Express, citaţi de RIA Novosti, relatează Rador.

UPDATE Serviciile de informații ucrainene au interceptat 17 convorbiri telefonice de la începutul lunii iulie ale soldaților ruși care luptă în Ucraina. Fragmente ale acestor apeluri telefonice demonstrează că rușii de plâng de pierderile mari și de echipamentele aproape inexistente, scrie Reuters. „Fără muniție, nimic... Să ne folosim degetele pe post de baionetă?”, s-a plâns un rus soției, notează Digi24.

UPDATE Rusia folosește rețelele de socializare pentru a încerca să minimalizeze influența industriei grâului din Ucraina, susținând că aceasta reprezintă mai puțin de 5% din exporturile mondiale de grâu, potrivit Sky News. De asemenea, susține că ponderea este mai mică din cauza contaminării cu „toxine radioactive” provenite de la armele occidentale. Totuși, un raport al guvernului american din 2022 arată că numai grâul din Ucraina valorează 9% din piața mondială, iar uleiul de floarea-soarelui din această țară reprezintă 46%, iar cel de rapiță 20%.

UPDATE Generalul Rajmund Andrzejczak, şeful Statului Major al forţelor armate poloneze, cere un răspuns mai agresiv din partea NATO în contextul amenințărilor ruse cu folosirea armelor nuclere și a deciziei Moscovei de a trimite arme nucleare tactice în Belarus, relatează publicația britanică The Guardian, citată de News.ro.

UPDATE Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunțat pe Telegram că o dronă care viza capitala a fost doborâtă de forțele de apărare aeriană în cartierul Ramenskoye din regiunea Moscovei „În această seară, în cartierul urban Ramenskoye, forțele de apărare aeriană au zădărnicit o tentativă de atac cu drone asupra Moscovei”, se spune în mesaj lui Sobianin, precizează TASS, notează Adevărul. 

UPDATE Echipajele de artilerie ale Rusiei suferă de deficiențe logistice în timp ce încearcă să oprească ofensiva Ucrainei în curs de desfășurare în sud-estul țării și să prevină o breșă care să doboare rețeaua de apărare Surovikin, scrie Newsweek. 

UPDATE Potrivit Armatei Ucrainene, Rusia a lansat azi-noapte un total de 33 de drone explozive, majoritatea asupra porturilor Reni, Ismail și Chilia, de pe Dunăre, iar apărarea antiaeriana a doborât 25 dintre ele. Pe rețelele din România circulă filmulețe cu tirurile antiaerienei ucrainene (nu vor fi publicate, pentru a nu dezvălui poziția acesteia) dar sunt vizibile și explozii puternice, pe malul ucrainean, semn că o parte dintre ele și-au lovit țintele sau au explodat la impact după ce au fost atinse de tirurile antiaeriene. Până la ora 8 nu au fost raportate incursiuni sau devieri accidentale ale dronelor rusești în spațiul aerian românesc, notează Biziday.

UPDATE În regiunea Rostov, două drone au fost doborâte, a anunțat guvernatorul regional Vasili Golubev."Una a căzut în afara orașului, în partea de vest a orașului Rostov, al doua dronă - în centru, lângă strada Pușkinskaia, 42. În consecință, mai multe mașini au fost avariate. O persoană a fost rănită", a spus Golubev, scrie TASS, potrivit Adevărul.

UPDATE Șeful centrului de presă al grupului "VEST" Serghei Zybinsky a comunicat că armata rusă a distrus mai mult de două plutoane ale Forțelor Armate Ucrainene. Potrivit acestuia echipajele Ka-52, Mi-28 și aeronavelor de atac ale Grupului de Forțe de Vest au efectuat nouă lovituri cu rachete și bombe asupra trupelor Ucrainene în direcția Kupiansk, scrie TASS.

UPDATE Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că „nu poate exista un steag rusesc la Jocurile Olimpice de la Paris”, întrucât Rusia „nu are ce căuta într-un moment în care comite crime de război”, potrivit unui interviu acordat cotidianului L'Equipe, notează HotNews.

UPDATE Neptun Deep este un proiect critic, nu doar pentru România, ci şi pentru Europa, şi va însemna independenţa de gazul rusesc, a afirmat, miercuri, ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, conform Agerpres.

UPDATE Autoritățile SUA și cele ale Uniunii Europene au condamnat cele mai noi "atacuri brutale" ale forțelor ruse împotriva Ucrainei, printre care un bombardament assupra unei piețe, soldat cu cel puțin 17 morți, informează AFP, scrie Agerpres. 

UPDATE Noul ministru ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a explicat de ce se concentrează atât de mult pe câștigarea războiului împotriva Rusiei, spunând că Moscova a ocupat patria sa, Crimeea, cu multe secole în urmă, potrivit Hotnews.ro. Într-o postare pe X, fostul Twitter, el a spus: „Pentru mine, acest război nu a început în 2022 și nici măcar în 2014. Pentru familia mea și pentru poporul tătar din Crimeea, războiul cu Rusia a început cu câteva secole în urmă, când Moscova a ocupat pentru prima dată Crimeea mea natală”. „M-am născut după ce familia mea a fost deportată și, în copilărie, am trăit greutățile provocate de colonialismul rusesc, care a încercat să îi facă pe indigenii tătari din Crimeea să se simtă ca și cum ar fi fost străini pe propriul lor pământ”, spune oficialul ucrainean. Umerov îi avertizează pe ruși că nu au reușit atunci și „nu vor reuși niciodată, iar principalul nostru obiectiv astăzi este să câștigăm războiul”.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski le-a spus ucrainenilor în discursul video de miercuri seara că a fost zi dificilă, din cauza atacului rusesc de la Kostiantinivka, în care au căzut victime zeci de civili, dar totodată a fost şi o zi plină de evenimente în plan diplomatic, menţionând între altele summitul celor Trei Mări găzduit de România, despre care a spus că reuneşte „o regiune mare, care este una dintre sursele puterii europene”, scrie news.ro. Zelenski a transmis condoleanţe familiilor celor care au murit în atacul din piaţa centrală de la Kostiantinivka şi a spus că este recunoscător tuturor celor din lume care au condamnat „această din urmă manifestare a răului rusesc” şi care sprijină Ucraina şi poporul ucrainean. „Este foarte important că răspunsul la teroarea rusă a fost exclusiv o solidaritate şi mai mare a lumii. Fiecare manifestare a unei astfel de solidarităţi ajută cu adevărat la salvarea de vieţi”, a menţionat Zelenski.

Război în Ucraina, ziua 560: Atac mortal, vizită-surpriză și bucăți de dronă în România! SUA văd "progrese foarte încurajatoare"
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 559: Dronă lângă casa lui Putin și vizita lui Zelenski pe front! „Generalul Armaghedon” a reapărut
/VIDEO/ Tiraspolul pune presiune pe Chișinău să-i rezolve criza gazului: „Există oameni de stat să poarte negocieri”
/VIDEO/ Tiraspolul pune presiune pe Chișinău să-i rezolve criza gazului: „Există oameni de stat să poarte negocieri”
/VIDEO/ Cum supraviețuiesc ucrainenii fără electricitate: „Lumina nu e atât de prețioasă în comparație cu viața”
/VIDEO/ Cum supraviețuiesc ucrainenii fără electricitate: „Lumina nu e atât de prețioasă în comparație cu viața”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1028: Țintele lui Putin, generali uciși și furie în Rusia! Trump: „Trebuie să oprim asta. Este un măcel”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1028: Țintele lui Putin, generali uciși și furie în Rusia! Trump: „Trebuie să oprim asta. Este un măcel”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
/VIDEO/ Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
/VIDEO/ Noi detalii despre accidentul groaznic de la Codreanca, soldat cu 5 morți: Ce riscă șoferul care va fi judecat
/VIDEO/ Noi detalii despre accidentul groaznic de la Codreanca, soldat cu 5 morți: Ce riscă șoferul care va fi judecat

Un nou transplant al unui rinichi de porc la o pacientă americană: „Am impresia că mi s-a dat o a doua şansă la viaţă”

missing
17 decembrie 2024, ora 23:01

Towana Looney, o americancă în vârstă de 53 de ani al cărei singur rinichi nu mai era funcţional, a devenit în luna noiembrie cea de-a treia persoană în viaţă din lume căreia medicii i-au transplantat un rinichi de porc, o practică încă experimentală, a anunţat marţi o echipă ştiinţifică din Statele Unite, informează AFP, preluată de Agerpres și G4media

„Am impresia că mi s-a dat o a doua şansă la viaţă”, a declarat pacienta, citată într-un comunicat de presă, la trei săptămâni după realizarea operaţiei.

Towana Looney i-a donat un rinichi mamei sale în 1999 şi a trăit în ultimii opt ani făcând dializă după o complicaţie medicală apărută în timpul unei sarcini, care i-a vătămat rinichiul rămas.

Această femeie americană care locuieşte în Alabama, în sudul Statelor Unite, aştepta un transplant din 2017 şi nu reuşea să găsească un donator compatibil.

Întrucât starea sa medicală se degrada, ea a primit pe 25 noiembrie la Spitalul NYU Langone din New York, un pionier în acest domeniu, un rinichi de porc modificat genetic pentru ca organul transplantat să nu fie respins imediat de organismul uman.

„Această operaţie constituie cel mai recent progres promiţător al unei practici chirurgicale emergente, prezentată ca o soluţie la criza de aprovizionare cu organe”, a transmis echipa medicală.

Acest tip de transplant, cunoscut sub numele de xenotransplant, între animal şi om, alimentează speranţele legate de rezolvarea penuriei cronice de donaţii de organe în Statele Unite, o ţară în care peste 100.000 de pacienţi se află pe liste de aşteptare, dintre care peste 90.000 aşteaptă să primească un rinichi.

Mult timp asociat cu domeniul ştiinţifico-fantastic, xenotransplantul a beneficiat în ultima perioadă de progresele obţinute în materie de editare a genelor şi de controlare a reacţiei sistemului imunitar, limitând riscurile de respingere a grefei.

Mai multe xenotransplanturi au fost realizate de aceeaşi echipă din New York în ultimii ani, inclusiv transplantul în premieră mondială al unui rinichi de porc la un pacient aflat în stare de moarte cerebrală, în septembrie 2021. Atunci, organul a funcţionat bine timp de câteva zile.

Apoi, medicii de la spitalul NYU Langone din New York au transplantat în 2024 doi rinichi de porc la doi pacienţi vii, grav bolnavi, Rick Slayman şi Lisa Pisano, care au decedat însă la câteva săptămâni după aceea.

Oamenii de ştiinţă sunt încurajaţi de aceste operaţii întrucât organele transplantate nu au fost respinse imediat de organismele bolnavilor.

O altă echipă ştiinţifică americană a realizat în 2022 primul transplant din lume al unei inimi de porc la un pacient uman viu. Însă bărbatul în cauză, operat de o echipă de chirurgi de la Universitatea Maryland, a murit la două luni după acea intervenţie chirurgicală.

???? Șoferul care a provocat tragicul accident de la Edineț, din acest weekend, în urma caruia trei oameni au murit a fost plasat în arest preventiv. Tânărul de 19 ani își va petrece următoarele 30 de zile după gratii. ???? Încercările lui Vlad Filat de a scăpa de statutul de condamnat penal s-au soldat cu eșec. Curtea Supremă de Justiție a declarat irevocabilă hotărârea prin care Vlad Filat a fost condamnat la închisoare pentru corupție. ???? Se așteaptă alegeri anticipate în Germania, după ce cancelarul Olaf Scholtz a fost demis din funcție prin vot de neîncredere.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi funcționari de la direcția Mobilitate Urbană și 5 reprezentanți ai unor agenți economici au fost reținuți azi de CNA. Aceștia sunt acuzați de corupție pasivă și activă. /Republica Moldova intră de astăzi, oficial, în stare de urgență în energetică. Ce presupune această măsură. /În 2025, la Chișinău va fi deschisă prima ambasadă a Israelului. Anunțul a fost făcut de ministerul de externe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Pedagogii au protestat astăzi în față Parlamentului. Aceștia au cerut salarii mai mari cu cel puțin 15 la sută și nu 9 procente, cât le oferă statul. /Moldovagaz anunță ca a suplinit în totalitate cantitatea necesară de gaz pentru această iarnă și dă asigurări că nu vom mai avea parte de scumpiri în acest sezon rece. /Înainte de asta, în cadrul unei ședințe care a durat până la ora 3 dimineața, parlamentul a votat pentru instituirea stării de urgență în energetică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procurorul general și șeful SIS au fost audiați astăzi în Parlament pe subiectul coruperii alegătorilor. Aceștia au prezentat ultimele date și au răspuns la întrebările deputaților. /Tot la ședința de astăzi, premierul Dorin Recean va cere instituirea stării de urgență în energetică, iar moțiunea de cenzură inaintată de BCS împotriva guvernului ar urma să fie supusă votului. /Miniştrii de interne din Uniunea Europeană au luat decizia aderării depline la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei de la 1 ianuarie 2025.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
???? Guvernul va cere mâine, parlamentului instituirea stării de urgență în energetică. Cabinetul de miniștri a votat astăzi necesitatea instituirii acestei măsuri. ???? Stare de urgență în domeniul economiei pentru 30 de zile și în regiunea transnitreană, aprobată de așa- zisul „parlament” de la Tiraspol. Între timp, Chișinăul anunță că ia în calcul plata compensațiilor pentru locuitorii din regiune, care riscă să rămână fără gazul rușilor de la 1 ianuarie. ???? Președintele oficiului teritorial a lui Șor din Dondușeni urmează să compară in fața magistraților, fiind învinuit de acceptarea finanțării ilegale. Este al treilea om din cercul fugarului care este trimis pe banca acuzaților de la începutul acestei săptămâni.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ministerul Muncii anunță ca 90 de procente din cetățenii care au cerut compensații pentru luna noiembrie au fost declarați eligibili. Ajutoarele ar urma să fie disponibile începând cu ziua de mâine. /După ce ieri, sindicatele din învățământ au cerut o majorare de cel putin 15 la suta la salarii și au anunțat proteste, ministerul educației a declarat că a pornit discuții cu cei de la finanțe pentru a veni cu măsuri adiționale, fără a menționa însă despre ce este vorba. /Războiul din Ucraina va continua până când obiectivele stabilite de Putin vor fi atinse, anunță Kremlinul care ii cere Ucrainei să renunțe la ambiția sa de a adera la NATO și să se retragă regiunile pe care Rusia le-a revendicat. Cum a răspuns Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Nemulțumiți de faptul ca de anul viitor, salariile le vor fi majorate cu doar 9 la sută, pedagogii vor ieși vineri la protest. Sindicatele din educație cer pentru început o majorare de cel puțin 15 la sută. /Pe data de 16 decembrie va fi clar dacă rușii vor continua să livreze gaz în regiunea transnistreana. Luni este ultima zi în care Gazprom poate solicita tranzit prin intermediul altui gazoduct decât cel al Ucrainei. /Ion Ceban acuza administrația pieței centrale de colectare ilegală de taxe și cere demisia directorului actual. Ce spun comercianții, aflați în jurnal.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizie fără precedent în România. Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale, urmând ca procesul electoral să fie reluat de la zero. /Ping pong de acuzații între cei demiși după majorarea tarifelor la gaz. În timp ce fostul ministru al Energiei il învinuiește pe șeful de la Energocom de situația creată, cel din urmă afirmă ca Parlicov trebuie să-și asume acest eșec. /Regiunea transnistreană a anunțat stare de urgență economică, în condițiile în care nu se știe dacă de la 1 ianuarie, Rusia va mai livra gaz malului stâng. Cum se răsfrânge această situație asupra malului drept, aflati în continuare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Premierul l-a demis din funcție pe ministrul Energiei, Victor Parlicov și a cerut ca șeful Energocom, dar si Oleg Tofilat să fie eliberați din functii. Recean urmeaza să ceară în Parlament instituirea strării de urgență în energetică. /Socialiștii și comuniștii cer demisia guvernului Recean. 26 de deputați au înaintat, în Parlament, documentul, acuzând executivul ca nu a reușit să evite criza energetică din țară. /ANI îl acuză pe deputatul neafiliat, Vasile Bolea de faptul că nu a declarat venituri în valoare de peste 200 de mii de lei în declarația de avere din 2018-2019, pe cand era deputat socialist.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mai multe categorii de bugetari, între care și profesorii se vor alege cu o majorare de salarii de doar 9%, în 2025. Aceasta aeste prevăzută în proiectul legii bugetului, aprobat de Guvern la câteva zile după majorarea cu 30 la sută a tarifului la gaz. /Ministra sanătății a cerut demisia medicului de pe ambulanță implicat în scandalul de la Ialoveni. Cei de la CNAMUP afirmă că investigația e încă în desfăsurare, iar o decizie pe acest caz încă nu a fost luată. /Un incendiu a mistuit astăzi un apartament cu două camere din sectorul Ciocana al capitalei. Pentru a evita o tragedie, pompierii i-au evacuat pe toți vecinii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Autoritățile au gestionat prost situația din domeniul energetic, iar între instituțiile responsabile s-a înregistrat lipsă de comunicare. Sunt concluziile făcute de experții energetici în urma audierilor de azi din parlament pe subiectul majorarii prețurilor la gazele naturale. /Încă o dronă rusească a căzut pe teritoriul Republicii Moldova. De data aceasta, dispozitivul a fost gasit la Orhei. Ucraina va primi un nou ajutor militar de la SUA în valoare de 725 milioane de dolari. Se întâmpla cu două luni înainte de investirea lui Donald Trump, a cărui poziție față de războiul din țara vecină, încă nu este clară.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scumpirile la gaz vor afecta nu doar consumatorii casnici, dar și întreprinderile mari. Companiile farmaceutice ar putea să renunțe la fabricarea unor medicamente, iar hotelurile ar putea deveni mai scumpe cu 10 la sută. /Săptămâna trecute, peste 180 de copii cu vârsta de până la 5 ani au fost internați în spitalele din Chișinău cu infecții respiratorii. Numărul cazurilor a crescut, în ultima perioadă, anunță direcția generală asistență medicală din cadrul Primăriei. /Legislativul din Romania va fi format din 7 partide. Au fost anunțate rezultatele preliminare, care arată că PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, UDMR și Partidul Oamenilor Tineri vor face parte din Senat și Camera Deputaților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
ANRE a scumpit gazul cu 3 lei și 62 de bani, majorare care vine la pachet și cu scumpirea căldurii centralizate din Chișinău și Bălți. Decizia a fost luată pe fundalul unui protest organizat de socialiști și simpatizanții lor. /În acest context, socialiștii și comuniștii pregătesc o nouă moțiune de cenzură împotriva guvernului Recean si vor alegeri anticipate. Ei consideră că guvernarea nu este capabila să gestioneze situația actuală din domeniul energetic. /Maia Sandu se arată îngrijorată de instaurarea unei guvernări pro-ruse în România dupa alegerile prezidențiale și parlamentare. Cu ce îndemn a venit președinta.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor prezidențiale și cel de-al ldoilea mandat al Maiei Sandu. În timp ce magistrații examinau demersul, afară, socialiștii și simpatizanții lor au organizat un protest scurt prin care au cerut renumararea voturilor. /Curtea de Apel Bălți va rămâne fără judecători. 12 magistrați de acolo, între care și președintele interimar demisionează. Se anunță plecări și la Cahul, dar și la Comrat. /Localnicii din Bîrnova, Ocnița s-au trezit azi dimineață cu bubuituri și explozii, iar un punct de trecere al frontierei moldovenești si-a sistat temporar activitatea. Rușii au atacat cu rachete hidrocentrala de la Novodnestrovsc, de lângă granița cu Republica Moldova.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii ar putea lăsa fără gaz regiunea transnistreană de la 1 ianuarie. Asta ar putea duce la o catastrofă umanitară în stânga Nistrului și la scumpiri simțitoare pentru cetățenii de pe malul drept, afirmă premierul Dorin Recean. /ANRE va decide vineri dacă majorează tarifele la gaz, iar săptămâna viitoare, legislativul va organiza dezbateri publice pe acest subiect. Experții cred că majorările au fost impuse de Gazprom pentru a nu lăsa stânga Nistrului fără gaz. /Bunurile obținute fraudulos vor putea fi confiscate chiar dacă vor fi înregistrate pe persoane terțe. Guvernul a votat azi mai multe modificări la mecanismul de confiscare a bunurilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În prag de iarnă, am putea plăti mai mult pentru gaz. „Moldovagaz” a depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică o cerere de majorare a prețului. Cu cât am putea plăti mai mult! /Procuratura anticorupție anunță că Interpol a acceptat cererea de revizuire a refuzului din 2020 de a-l anunța pe Vladimir Plahotniuc în căutare internațională. O decizie în acest sens ar urma să fie luată în câteva luni. /Risc de explozie la Vadul lui Vodă, unde pompierii au scos dintr-o casă cuprinsă de flăcări mai multe butelii cu gaz. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șoc și surpriză la alegerile din România. Candidatul independent Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale. Pe locul doi s-a clasat Elena Lasconi, care a fost și în topul preferințelor alegătorilor din Republica Moldova. /La 5 ani de când a fugit din țară, ANI a constatat nereguli in averea lui Ilan Șor. Acesta nu ar fi declarat peste 10 milioane de lei pe vremea când era primar și deputat. /Un marș de solidaritate față de femeile din țara noastră, supuse violenței a fost organizat astăzi în capitală. De la an la an, statisticele devin tot mai îngrijorătoare, afirmă ONG-urile.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Secțiile de votare din afara țării, pentru prezidențialele din România, au fost deschise. Moldovenii cu cetățenie romana vor putea vota de astăzi și până duminică la cele 59 de birouri electorale deschise pe teritoriul țării noastre. /Avocatul Poporului pentru drepturile copilului s-a autosesizat în cazul fetiței din Tohatin, batută cu cruzime de mama ei și a solicitat statului să intervină pentru a proteja copila de violență. /Parlamentul urmează să modifice legea specială a fermierilor, votată acum două luni. Ar urma sa fie lărgit cercul agricultorilor eligibili, iar perioada de înghețare a datoriilor va fi extinsă. Anunțul a fost făcut aseară de președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la viceguvernatorului Găgăuziei, Ilia Uzun. Acesta este vizat într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Avem detalii, dar și reacția viceguvernatorului! /Guvernul î-l trimite pe ministrul Energiei la Gazprom după gaz rusesc pentru regiunea transnistreană. Este prima vizită a unui ministru în Federația Rusă după declanșarea războiului de invazie a Ucrainei. /Prima ninsoare din acest an a venit la pachet și cu primele incidente în trafic. Zeci de salvatori și echipe de intervenție au muncit în teren pentru a scoate din șanțuri automobilele derapate de pe șosele, dar și pentru a împrăștia material antiderapant.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remanierile de la Guvern sunt corecte, afirma președinta Maia Sandu, ca răspuns la criticile aduse ultimelor schimbări din Executiv. /Ministerul apărării anunță ca urmează sa achizitioneze doua sisteme noi de identificare și nimicire a dronelor. Totuși acestea nu sunt suficiente și ar mai fi nevoie de câteva, susțin autoritățile. /Guvernul a ratificat acordul cu Italia care prevede ca moldovenii cu stagiu de muncă atât în Moldova cât și în statul italian, vor fi calificați pentru a beneficia de pensii.

„Se distribuie masiv o listă pe rețele sociale. E photoshopată”: Ce salarii ridică de fapt deputații din Moldova
„Se distribuie masiv o listă pe rețele sociale. E photoshopată”: Ce salarii ridică de fapt deputații din Moldova
/VIDEO/ Cum supraviețuiesc ucrainenii fără electricitate: „Lumina nu e atât de prețioasă în comparație cu viața”
/VIDEO/ Cum supraviețuiesc ucrainenii fără electricitate: „Lumina nu e atât de prețioasă în comparație cu viața”
Strigăt de ajutor! Medicii luptă pentru viața fetiței de 10 ani, care și-a pierdut părinții și bunica în accidentul de la Edineț
Strigăt de ajutor! Medicii luptă pentru viața fetiței de 10 ani, care și-a pierdut părinții și bunica în accidentul de la Edineț
/VIDEO/ Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
/VIDEO/ Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
/VIDEO/ „Adu poarta înapoi, ești chemat la poliție”! Câți au apelat la 112 în dimineața de Sfântul Andrei
/VIDEO/ „Adu poarta înapoi, ești chemat la poliție”! Câți au apelat la 112 în dimineața de Sfântul Andrei

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.