Fundația Hospice Moldova, care prestează servicii paliative pentru pacienții incurabili riscă să se închidă, din cauza lipsei banilor. Centrul nu mai primește finanțare de la Companiei Națională de Asigurări în Medicină, care asigură 98% din necesități. Mai mult acesta este obligat să returneze CNAM nouă milioane de lei, în urma unor controale. În replică, reprezentanții Companiei de Asigurări Medicale spun că fundația nu a prestat servicii conform contractului, iar acum trebuie să returneze banii utilizați nejustificat. Iar soluția, susțin ei, este să achite datoria eșalonat.
Fundația Hospice Angelus Moldova, care oferă asistență pacienților cu maladii în fază terminală riscă să își sisteze activitatea din lipsa resurselor financiare. Aceasta are contract de activitate cu Compania Națională de Asigurări în Medicină, care asigura 98% din bugetul centrului, și doar 2% este asigurat din donații. Acum însă finanțarea s-a oprit, după un control efectuat de CNAM. Mai exact, responsabilii de la CNAM au stabilit că angajații Hospice Angelus Moldova nu au acordat asistență pacienților în mod corespunzător, obligându-i astfel să achite și o amendă de 9 milioane de lei. Această sumă a fost folosită pentru acordarea asistenței paliative pentru o perioadă de un an și nouă luni.
Reprezentanții Hospice Angelus Moldova spun că nu au cum să întoarcă acești bani, resursele financiare fiind deja epuizate pentru serviciile. Iar pentru a-și putea restitui banii, Compania Națională de Asigurări în Medicină a oprit finanțarea fundației. Aceasta se confruntă acum cu probleme financiare grave și riscă să-și sisteze activitatea.
Solicitați pentru o reacție, reprezentanții Companiei Naționale de Asigurări în Medicină spun că suma amnezii este de fapt mult mai mică, iar sancțiunea a fost aplicată din cauza nerespectării condițiilor contractului. Responsabilii CNAM spun că reprezentanții fundației primeau bani pentru achitarea serviciilor unei echipe formate din mai mulți specialiști, care mergea la domiciliul pacienților. Dar în realitate mergea încolo un singur angajat.
Responsabilii Companiei Naționale de Asigurări în Medicină spun că suma datoriei poate fi reeșalonată, dacă responsabilii fundației vor depune o cere în acest sens, iar asta le-ar permite să activeze în continuare.
Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, pentru anul curent au fost contractate 39 de spitale Raionale pentru acordarea serviciilor de îngrijire paliative și trei prestatori privați. Îngrijirea paliativa, conform definiției oficiale, înseamna o abordare medicală orientată spre îmbunătățirea calității vieții pacienților, care se confrunta cu boli incurabile. Cu alte cuvinte, îngrijirea paliativa presupune un tratament simptomatic. Asta presupune și ajutor pentru problemele psihologice, cum ar fi depresia și anxietatea, cu care se confruntă pacienții.