Cercetătorii au studiat răsăriturile de pe planeta noastră și au descoperit locul unde pământenii ar putea vedea pentru prima dată lumina pe 1 ianuarie. Este vorba despre un loc exotic, notează ziare.com.
Cum au făcut aceste calcule?
Din punct de vedere fizic, nu există cu adevărat un „prim” răsărit, conform lui Cameron Hummels, un savant postdoctoral de astrofizică teoretică la Caltech. Există doar o serie de răsărituri perpetue care se petrec din ce în ce mai departe spre vest, se arată într-un material publicat de revista Live Science.
Dar pentru a ține evidența timpului, oamenii au stabilit un sistem arbitrar de menținere a timpului, inclusiv fusurile orare și linia internațională a datei (o linie imaginară care trece nord-sud peste Oceanul Pacific de la Polul Nord la Polul Sud), care marchează linia de pe Pământ unde se termină o zi și începe următoarea. „Așadar, „primul” răsărit al zilei convenit are loc la linia internațională a datei”, a spus Hummels.
Linia internațională de dată trece prin mijlocul Oceanului Pacific și este în mare parte o linie dreaptă dar există unele locuri în care se abate pentru a evita împărțirea unei țări în două fusuri orare sau din motive politice și economice. De exemplu, linia internațională a datei se întinde la aproape 2.000 de mile (3.200 de kilometri) est, în jurul Kiribati, o colecție de insule aflate la călărie de Ecuator. Kiribati are cel mai vechi fus orar de pe Pământ, UTC +14, așa că „pentru o mare parte a anului, ca în apropierea echinocțiului, Kiribati ar trebui să aibă primul răsărit al zilei”, a spus Hummel. Mai exact, cea mai estică insulă nelocuită din Kiribati, Insula Millennium, cunoscută și sub numele de Insula Caroline, este adesea primul loc de pe Pământ care întâmpină soarele.
Dar la 66,6 grade mai la sud soarele răsare la câteva minute după miezul nopții. Este vorba despre Insula Young, o insulă nelocuită revendicată de Noua Zeelandă. Aceasta va vedea, așadar, uneori primul răsărit în zilele și săptămânile din jurul solstițiului, inclusiv pe 1 ianuarie, este de părere cercetătorul.
Cu toate acestea, Young Island primește primul răsărit al zilei doar în 10% până la 15% din timp, conform Observatorului Naval al SUA. În restul timpului, efectele de refracție a luminii ale atmosferei Pământului sunt atât de puternice încât se poate vedea în continuare lumina soarelui pe Insula Young chiar și după ce acesta apune. Când se întâmplă acest lucru, ghețarul Dibble, o peninsulă de pe coasta Antarcticii, primește primul răsărit al zilei în timpul solstițiului.
În preajma solstițiului de vară de nord și a solstițiului de iarnă sudic, în perioada 20 – 22 iunie, soarele strălucește mai direct în emisfera nordică decât în emisfera sudică.
Deci, primul răsărit va fi mai la nord. „Linia internațională a datei șerpuiește între Rusia și Alaska traversând strâmtoarea Bering”, a spus Hummels. Linia datei traversează o pereche de insule numite Insulele Diomede. Insula Big Diomede aparține Rusiei, iar Micul Diomede face parte din SUA. În săptămânile și chiar lunile premergătoare zilei de 21 iunie, insula rusă vede primul răsărit din lume, a spus Hummels.