Război în Ucraina, ziua 577. Ceasul Apocalipsei și rachete ATACMS! General: "Iarna nu va încetini ofensiva. Marea reușită urmează"

2024 ar putea deveni cel mai cald an din lume? Fenomenul meteorologic de încălzire a planetei, El Niño, a revenit în forță

08 iunie 2023, ora 20:49

În Oceanul Pacific a început un fenomen meteorologic natural, cunoscut sub numele de El Niño, care va încălzi și mai mult o planetă care se încălzește deja din cauza schimbărilor climatice. Oamenii de știință americani au confirmat că El Niño a început. Experții spun că este posibil ca anul 2024 să devină cel mai cald an din lume, scrie BBC.

Aceștia se tem că va contribui la depășirea pragului cheie de încălzire de 1,5 C.

De asemenea, va afecta vremea la nivel mondial și ar putea aduce secetă în Australia, mai multe ploi în sudul SUA și slăbirea musonului din India.

Evenimentul va dura probabil până în primăvara anului viitor, după care efectele sale se vor diminua.

De luni de zile, cercetătorii au fost din ce în ce mai încrezători că El Niño urma să apară în Oceanul Pacific.

„Se intensifică acum, există semne în previziunile noastre de mai multe luni, dar se pare că va atinge cu adevărat punctul culminant la sfârșitul acestui an în ceea ce privește intensitatea sa”, a declarat Adam Scaife, șeful departamentului de previziuni pe termen lung din cadrul UK Met Office.

„Un nou record pentru temperatura globală anul viitor este cu siguranță plauzibil. Depinde de cât de mare se dovedește a fi El Niño - un El Niño mare la sfârșitul acestui an, oferă șanse mari să avem un nou record, temperatura globală în 2024”.

Acest fenomen natural este cea mai puternică fluctuație a sistemului climatic de pe întreg globul pământesc.

El Niño Southern Oscillation sau ENSO, așa cum este numit corect, are trei faze diferite: caldă, rece sau neutră.

Faza caldă, numită El Niño, are loc o dată la doi până la șapte ani, iar apele calde ajung la suprafață în largul coastelor Americii de Sud și se răspândesc în ocean, împingând cantități semnificative de căldură în atmosferă.

Anii calzi record, inclusiv anul 2016, cel mai călduros înregistrat vreodată în lume, au loc de obicei în anul care urmează unui eveniment puternic El Niño.

Agențiile meteorologice din întreaga lume folosesc criterii diferite pentru a decide când a venit această fază caldă.

În cazul oamenilor de știință din SUA, definiția lor presupune ca oceanul să fie cu 0,5 C mai cald decât în mod normal timp de o lună, atmosfera trebuie să fie văzută ca răspunzând la această căldură și trebuie să existe dovezi că evenimentul persistă.

Aceste condiții au fost îndeplinite în luna mai. Într-o declarație, Administrația Națională pentru Oceane și Atmosferă din SUA (NOAA) a afirmat că „condițiile El Niño sunt prezente”.

„Acesta este un semnal foarte slab. Dar credem că începem să vedem aceste condiții și că ele vor continua să se intensifice”, a declarat Michelle L'Heureux, om de știință în cadrul NOAA.

„Valoarea noastră săptămânală este de fapt de 0,8 C săptămâna trecută, ceea ce este chiar mai puternic”.

Cercetătorii consideră că acest eveniment are 84% șanse să depășească puterea moderată până la sfârșitul acestui an. De asemenea, ei spun că există o șansă din patru ca acest eveniment să depășească 2 C la apogeu, ceea ce înseamnă că se apropie de teritoriul unui „super El Niño”.

Impactul declanșării fenomenului El Niño va întârzia probabil cu câteva luni, dar va fi resimțit în întreaga lume. Cercetătorii se așteaptă ca acestea să includă condiții meteorologice mai uscate în Australia și în unele părți ale Asiei, cu o posibilă slăbire a musonului în India. Statele din sudul SUA vor fi probabil mai umede în iarna care urmează. În mod normal, El Niño consolidează condițiile de secetă din Africa.

Acest eveniment meteorologic care se apropie ar putea avea costuri umane și economice mari. Puternicul El Niño din 1997-1998 a costat peste 5 trilioane de dolari și a provocat aproximativ 23.000 de morți din cauza furtunilor și inundațiilor.

Există, de asemenea, o mare probabilitate ca versiunea din acest an să împingă anul 2024 dincolo de 2016 ca fiind cel mai cald an din lume.

În prezent, temperaturile globale se situează cu aproximativ 1,1°C peste media din perioada 1850-1900. Dar un eveniment El Niño ar putea adăuga până la 0,2 C la această cifră, împingând lumea în teritoriu de neexplorat și aproape de a depăși pragul simbolic de 1,5C, un element cheie al Acordului de la Paris privind clima.

Cercetătorii au declarat recent că depășirea temporară a acestei limite este mai mult decât probabilă în următorii câțiva ani.

„De fapt, este posibil să vedem temperaturi medii globale care ar putea deveni mai mult decât un lucru obișnuit peste cinci până la zece ani, așa că ne oferă un fel de portal asupra viitorului”, a declarat Michelle L'Heureux.

„Și cred că acesta este motivul pentru care este alarmant pentru unii oameni, deoarece acestea sunt noile noastre praguri. Iar El Niño oferă un accelerator în acest sens”.

/PROMO/ Moldova gândește: Epopeea brățărilor electronice. De ce o singură companie a câștigat toate cele cinci licitații
/PROMO/ Moldova gândește: Epopeea brățărilor electronice. De ce o singură companie a câștigat toate cele cinci licitații
Pagina principală a site-ului TV8.md, clonată: Cum poți raporta falsul distribuit pe Facebook și Instagram
Pagina principală a site-ului TV8.md, clonată: Cum poți raporta falsul distribuit pe Facebook și Instagram
Război în Ucraina, ziua 576: Atac în Crimeea, ajutor din Vest și promisiunea lui Zelenski! Iohannis: 3 condiții pentru victorie
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 576: Atac în Crimeea, ajutor din Vest și promisiunea lui Zelenski! Iohannis: 3 condiții pentru victorie
/VIDEO/ Interviu exclusiv la TV8 cu James Philip Rubin: „Spațiul informațional, una din arenele competiției geopolitice”
/VIDEO/ Interviu exclusiv la TV8 cu James Philip Rubin: „Spațiul informațional, una din arenele competiției geopolitice”
Autoritățile de la Chișinău au trimis în Israel o cerere suplimentară pentru extrădarea lui Șor
Autoritățile de la Chișinău au trimis în Israel o cerere suplimentară pentru extrădarea lui Șor

Război în Ucraina, ziua 577. Ceasul Apocalipsei și rachete ATACMS! General: "Iarna nu va încetini ofensiva. Marea reușită urmează"

23 septembrie 2023, ora 07:30

UPDATE Iarna nu va încetini contraofensiva ucraineană, iar cea mai mare reușită a Kievului urmează să vină, a declarat pentru CNN generalul care conduce lupta țării de-a lungul liniei sudice a frontului. De asemenea, generalul a spus că el crede că marea realizare a Ucrainei - cea mai mare din această contraofensivă - mai are de așteptat. „Cred că se va întâmpla după Tokmak”, a spus Tarnavski despre această străpungere. „În acest moment, ei se bazează pe adâncimea liniei lor defensive de acolo”, notează HotNews.

UPDATE Rusia a impus o interdicţie pe termen nedeterminat pentru exporturile de motorină şi benzină în majoritatea ţărilor, o măsură care riscă să perturbe aprovizionarea cu combustibil înainte de iarnă şi ameninţă să agraveze penuria globală, relatează CNBC, citat de news.ro. Într-un decret guvernamental semnat de prim-ministrul Mihail Mishustin, Kremlinul a declarat că va introduce restricţii ”provizorii” pentru exporturile de motorină, pentru a stabiliza preţurile combustibililor pe piaţa internă.

UPDATE Conform televiziunii NBC News, care citează patru oficiali guvernamentali şi unul parlamentar din SUA, preşedintele american Joe Biden i-a promis omologului său ucrainean Volodimir Zelenski rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS, transmite Reuters.

UPDATE Ceasul Apocalipsei semnalează un risc mai mare de sfârșit al omenirii decât acum 70 de ani. Analiștii cred că extinderile riscă să declanșeze o cursă de modernizare a infrastructurii de testare a armelor nucleare într-un moment de neîncredere profundă între SUA și cele două guverne autoritare, deși nu există iminența unui conflict armat real. Potrivit profesorului Jeffrey Lewis, consecințele acestui fapt sunt că „cheltuim sume uriașe de bani, deși nu devenim mai siguri". Declarațiile  lui Lewis au fost făcute după ce un important grup de supraveghere nucleară, Bulletin of the Atomic Scientists, a reglat la începutul acestui an ceasul său emblematic Doomsday Clock (Ceasul Judecății de Apoi sau Ceasul Apocalipsei, care măsoară cât de aproape este lumea de autodistrugere), la 90 de secunde până la miezul nopții, cea mai precară setare a ceasului de la înființarea sa în 1947. Evaluarea s-a făcut în contextul războiul din Ucraina și a posibilității ridicate ca acest conflict să scape de sub controlul. Practic, Ceasul Apocalipsei semnalează acum un risc mai mare cu privire la sfârșitul omenirii decât în 1953, când atât Statele Unite, cât și Uniunea Sovietică au efectuat teste la suprafață cu arme nucleare, potrivit CNN, citat de Adevărul.

UPDATE Cel puțin o persoană a fost ucisă și alte 15 au fost rănite, între care un copil, vineri, într-un atac al forțelor ruse care a vizat orașul Kremenciuk, centrul Ucrainei, a anunțat guvernatorul regional pe Telegram, relatează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE ONU a denunţat reprimarea sistematică a societăţii civile din Belarus, unde mii de persoane sunt în închisoare pentru acuzaţii inventate, existând, de asemenea, informaţii despre tortură şi decese în arest, transmite AFP, citat de Agerpres.

UPDATE Armata elveţiană şi-a vândut în perioada scursă de la jumătatea anilor '90 circa 1.800 din cele aproximativ 8.000 de buncăre construite de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi până la încheierea Războiului Rece, dar a decis acum să înceteze această practică în urma războiului din Ucraina, notează Adevărul.

UPDATE Doi din cei cinci britanici eliberați anul trecut au povestit provocările prin care trec pentru a-și reconstrui viața după ce au fost torturați în timpul captivității de către „sălbaticii” ruși ca fiind mai rău decât cel al militanților ISIS, scrie The Times.

UPDATE Grupul de trupe ruse „Nipru” de pe direcția Herson a distrus arme și echipamente militare străine furnizate Forțelor Armate ale Ucrainei folosind obuziere Msta-B, potrivit Ministerului rus al Apărării, scrie TASS.

UPDATE Spionii ruşi folosesc hackeri pentru a viza sistemele informatice ale agenţiilor de aplicare a legii din Ucraina, folosite ca mijloace de a identifica şi obţine dovezi legate de presupusele crime de război ale ruşilor din timpul invaziei, notează Mediafax.

UPDATE Patru explozii au avut loc în orașul ucrainean Nipru, momentan nu se știu detalii referitoare la pagube sau posibile victime, dar a fost activată alerta de apărare aeriană, scrie TASS, citată de Adevărul.

UPDATE Președintele României, Klaus Iohannis, a calificat drept o problemă doborârea dronelor rusești pe teritoriul țării sale în timpul atacurilor armatei ruse asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre. El a făcut această declarație la Forumul de la Universitatea Columbia din New York, relatează Agerpres.

UPDATE Premierul canadian Justin Trudeau a anunţat 63 de sancţiuni împotriva persoanelor fizice şi juridice ruse în timpul vizitei preşedintelui ucrainean Volodymyr Zelensky în Canada, a informat publicaţia de ştiri European Pravda, potrivit Mediafax.

UPDATE Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, i-a transmis vineri preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski să nu-i mai „insulte” pe polonezi, menţinând o retorică dură la adresa Kievului după ce preşedintele polonez a încercat să dezamorseze o dispută privind importurile de cereale, relatează Reuters.

UPDATE Premierul român, Marcel Ciolacu, va efectua o vizită de lucru la Kiev pentru a finaliza negocierile privind importurile de cereale ucrainene. Declarația șefului guvernului român este citată de Digi24 și preluată de RBK-Ucraina.  „Voi face o deplasare cu mai mulți miniștri la Kiev. Acolo, cred că vom finaliza toate negocierile privind exporturile către România”, a anunțat Ciolacu.

Război în Ucraina, ziua 576: Atac în Crimeea, ajutor din Vest și promisiunea lui Zelenski! Iohannis: 3 condiții pentru victorie
Război în Ucraina, ziua 575: Stare de urgență prelungită în Moldova, atacuri masive și problemă reală! ONU: "Lumea se destramă"
Tragedie la Călărași: Un bărbat a ars de viu în propria casă. Pompierii au reușit să stingă flăcările abia peste două ore
Tragedie la Călărași: Un bărbat a ars de viu în propria casă. Pompierii au reușit să stingă flăcările abia peste două ore
Pagina principală a site-ului TV8.md, clonată: Cum poți raporta falsul distribuit pe Facebook și Instagram
Pagina principală a site-ului TV8.md, clonată: Cum poți raporta falsul distribuit pe Facebook și Instagram
/VIDEO/ Acuzații la adresa unei interprete din Rusia! Ar fi plagiat o melodie a Irinei Rimes. Vezi cât de similare sunt melodiile
/VIDEO/ Acuzații la adresa unei interprete din Rusia! Ar fi plagiat o melodie a Irinei Rimes. Vezi cât de similare sunt melodiile
/VIDEO/ Interviu exclusiv la TV8 cu James Philip Rubin: „Spațiul informațional, una din arenele competiției geopolitice”
/VIDEO/ Interviu exclusiv la TV8 cu James Philip Rubin: „Spațiul informațional, una din arenele competiției geopolitice”
/EXCLUSIV/ Va plăti Guvernul despăgubiri după anularea programului „cetățenie prin investiții”? Precizările Ministerului Economiei
/EXCLUSIV/ Va plăti Guvernul despăgubiri după anularea programului „cetățenie prin investiții”? Precizările Ministerului Economiei
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram