/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Război în Ucraina, ziua 470: Efect de bombă atomică, ziua Z și vizita lui Zelenski la Herson. WP: Kievul a început contraofensiva

missing
08 iunie 2023, ora 17:35

Kievul afirmă că explozia barajului de la Nova Kahovka a provocat primele victime. Cel puțin trei oameni au murit înecați doar într-o localitate controlată de autoritățile constituționale. Rușii nu oferă detalii despre consecințele stihiei pe teritoriul ocupat. Amploarea dezastrului umanitar și ecologic - provocat de distrugerea acestui baraj - e similară, conform surselor media ucrainene, cu efectele produse de o veritabilă armă de distrugere în masă, fără ca Federația Rusă să fi folosit, efectiv, în acest caz, o bombă nucleară. Minele smulse din rădăcini şi împrăștiate de apele care se revarsă în aval de la barajul Kahovka, care s-a rupt, în zone întinse din sudul Ucrainei, pot reprezenta un pericol grav pentru civili în următoarele decenii, avertizează Crucea Roșie.

Planul ”Ziua Z” al Ucrainei este pe masă, iar generalul Mark Milley, șeful Statului Major al SUA, a făcut o paralelă directă cu Ziua Z din 1944, în care aliații au debarcat în Normandia, în cel de-Al Doilea Război Mondial. Ofițerul american a spus că contraofensiva Ucrainei are ca scop ”eliberarea teritoriului ocupat pe nedrept de Rusia, o țară agresoare”, potrivit Ziare.com. Volodimir Zelenski, a declarat că este șocat de, ceea ce consideră el, a fost eșecul Națiunilor Unite și al Crucii Roșii de a oferi ajutor după distrugerea barajului masiv de la Kahovka. Chiar dacă dezastrul a avut loc acum multe ore „ei nu sunt aici”, a declarat Zelenski. „Nu am primit niciun răspuns. Sunt șocat”, notează Money.

UPDATE Vladimir Putin nu are deocamdată intenția de a organiza o vizită în regiunea Herson ocupată de ruși, după ce barajul de la Nova Kahovka a fost aruncat în aer și zonele au fost inundate. Acest lucru a fost anunțat joi, 8 iunie, de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, transmite RIA Novosti. „În acest moment, nu există astfel de planuri”, a spus Peskov, răspunzând la întrebările jurnaliştilor dacă Putin are de gând să organizeze o întâlnire la sediului operaţional în apropierea zonei calamitate, notează Știripesurse.

UPDATE Consilierul prezidenţial ucrainean, Mihailo Podoliak, a comentat pe Twitter distrugerea barajului Nova Kahovka, și spune că propaganda rusă „consideră atât Hersonul, cât și satele de coastă ca fiind teritoriile sale, iar populația locală ca fiind «ruși»”. De fapt, Moscova urăște populația locală, spune Podoliak, care adaugă că Rusia „are nevoie de teritoriu în orice condiții, dar nu are nevoie de oameni”.

UPDATE De mai bine de 15 luni, Rusia duce în Ucraina un război pe care Kremlinul a refuzat să îl numească război - dar acest lucru se schimbă: preşedintele Vladimir Putin folosește tot mai des cuvântul "război", observă Reuters.

UPDATE Rusia a acuzat Ucraina pentru o explozie la o conductă importantă de amoniac și spune că aceasta ar putea avea un impact „negativ” asupra eforturilor de reînnoire a unui acord istoric de export de cereale.

UPDATE ​Moscova a declarat joi în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) că Kievul a distrus barajul Kahovka cu lovituri „masive” de artilerie, acuzând de asemenea regimul de la Kiev că este „neonazist”, relatează France Presse.

UPDATE Ministerul român al Afacerilor Externe a transmis astăzi un comunicat de presă în care este precizat faptul că a dispus reducerea personalului din cadrul Ambasadei Rusiei în România cu 55%.

UPDATE Armata ucraineană a intensificat atacurile pe linia frontului din estul Ucrainei, ceea ce marchează începerea unei etape cruciale a contraofensivei pentru eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia, afirmă surse citate de cotidianul The Washington Post (WP), informează Mediafax. Conform unor oficiali militari ucraineni, forțele militare ucrainene au intensificat atacurile în cursul nopții de miercuri spre joi. Însă Igor Strelkov, un veteran militar rus şi fost ofițer în cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB), a declarat că Ucraina a inițiat contraofensiva în urmă cu câteva zile. "Poate că putem spune cu destul de multă certitudine că ofensiva forțelor militare ucrainene a început acum 5-6 zile", a declarat Igor Strelkov, conform cotidianului The Washington Post.

UPDATE Kevin Ryan, un reputat general de brigadă american în retragere, explică consecințele celor mai recente evoluții pe frontul din Ucraina.Analistul american a scris săptămâna trecută un editorial în care se arată convins că Vladimir Putin va folosi arma nucleară în Ucraina.Generalul a revenit asupra teoriei după distrugerea barajului de la Nova Kahovka, eveniment de natură să influențeze semnificativ desfășurarea războiului, notează Ziare.com.

UPDATE Distrugerea barajului Kahovka a dus, potrivit Kievului, la inundarea a peste 600 de kilometri pătraţi în regiunea Herson, în sudul Ucrainei, unde preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a deplasat joi, informează AFP şi DPA, preluate de Agerpres.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a vizitat joi, 8 iunie, regiunea Herson, care este afectată de inundaţii după distrugerea barajului de la Nova Kahovka, anunţă The Guardian.

UPDATE Minele smulse din rădăcini și împrăștiate de apele care se revarsă în aval de la barajul Kahovka, care s-a rupt, în zone întinse din sudul Ucrainei, pot reprezenta un pericol grav pentru civili în următoarele decenii, avertizează Crucea Roșie, conform Mediafax. "În trecut știam unde sunt pericolele. Acum nu mai știm. Tot ce știm este că sunt undeva în aval", a declarat Erik Tollefsen, șeful Unității de Contaminare a Armelor din cadrul Comitetului Internațional al Crucii Roșii. "Privim cu groază știrile care ies la iveală", a declarat Tollefsen, potrivit Reuters, adăugând că minele din Al Doilea Război Mondial găsite sub apă în Danemarca în 2015 erau încă active.

UPDATE Mai multe explozii au avut loc, joi, în oraşele ucrainene Doneţk şi Luhansk, aflate sub ocupaţia trupelor ruse. Localnicii raportează coloane de fum negru deasupra oraşelor. Potrivit unor mesaje postate pe Telegram, în Luhansk, exploziile au avut loc în microdistrictul Gorodok, propagandiștii ruși susținând că ar fi fost bombardată zona industrială de lângă uzina de locomotive. Localnicii mai raportează că nu mai au semnal la telefon. La Doneţk așa-numitele autorităţi suţin că au activat sistemul de apărare antiaeriană, notează Rador.

UPDATE Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei susţine că invadatorii ruși nu erau pregătiţi pentru consecințele distrugerii hidrocentralei din Nova Kahovka. Din acest motiv, rușii ar fi pierdut soldați, echipamente și provizii militare, informează Rador.

UPDATE Şefa centrului de presă al Forțelor de Apărare din sudul Ucrainei, Natalia Humeniuk, susţine că, înainte de a arunca în aer centrala hidroelectrică din Nova Kahovka, trupele invadatoare ale Federaţiei Ruse au "blocat" comunicațiile pe teritoriul ocupat al regiunii Herson. Potrivit reprezentantei armatei ucrainene, aceasta este încă o confirmare a faptului că ruşii au planificat din timp această situaţie de urgență. "Punând oamenii în pericol, inamicul a încercat să ascundă situația cât mai mult posibil. A încercat să creeze un vid major în jurul grupului care trebuia să acţioneze, astfel încât a 'blocat' comunicațiile înainte de această explozie și nici măcar nu și-a informat unitățile" - a explicat Humeniuk, notează Știripesurse.

UPDATE „Omenirea încă nu a învățat lecțiile”, o spune președintele Parlamentului, Igor Grosu, după distrugerea barajului de la Nova Kakhovka. Declarația a fost făcută joi, 8 iunie, la începutul ședinței Legislativului de la Chișinău. „În proximitatea noastră s-a întâmplat o catastrofă ecologică de proporții inimaginabil. Cât de iresponsabil poate fi agresorul. Pune la bătaie nu doar viețile omului, dar tot ce e viu, ce mișcă în jurul nostru. Din păcate, omenirea încă nu a învățat lecțiile în urma cataclismelor care au avut loc. Noi, fiecare prin programele și legile noastre suntem obligați să lăsăm copiilor noștri un mediu, o casă în care ei să poată trăi și să se bucure de ceea ce ne bucurăm noi”, a comentat președintele Parlamentului Igor Grosu.

UPDATE Un grup de țări NATO ar putea fi dispuse să trimită trupe pe teren în Ucraina dacă statele membre, inclusiv SUA, nu oferă garanții tangibile de securitate Kievului la summitul alianței de la Vilnius, a declarat fostul secretar general al NATO, Anders Rasmussen, potrivit The Guardian.

UPDATE Șeful trupelor Wagner, Evgeni Prigojin, susține că Rusia ar putea lansa un atac cu arme nucleare tactice în Belgorod, o zonă aflată la granița dintre Rusia și Ucraina. Prigojin a precizat că rușii îi lasă intenționat pe ucraineni să ocupe teritorii în Belgorod, iar ulterior vor lansa o armă nucleară tactică.
„Mi-e teamă că ar putea avea niște gânduri rele, cum ar fi detonarea unei mici arme nucleare pe propriul lor teritoriu. Acesta ar putea fi motivul pentru care cedăm teritoriu în regiunea Belgorod, pentru că ne este prea frică să lovim la ei (ucraineni, n. red.), dar nu și la noi”, a declarat Prigojin într-un interviu acordat pentru canalul de Telegram Donbass Today. Prigojin a spus că Rusia ar putea da o lovitură nucleară tactică pentru a arăta ”cât de schizofrenici suntem”. „Să aruncăm (o bombă, n. red.) la ei este înfricoșător, dar putem să lovim la noi, pentru a arăta cât de bolnavi și schizofrenici suntem. Forțele ucrainene ar putea ocupa un sat mic (din Rusia, n. red.), iar acolo (Rusia, n. red.) ar putea efectua o lovitură nucleară tactică(...) Asta dacă mai sunt funcționale, judecând după modul în care întrețin armele”, a spus Evgheni Prigojin, notează Știripesurse.

UPDATE Dintre toate, orașul Oleșkî pare a fi cel mai grav grav afectat de pe malul stâng al râului Nipro de inundațiile severe provocate de distrugerea barajului din Nova Kahovka, conform The Guardian, care scrie că unii locuitori sunt blocați pe acoperișurile caselor lor.

UPDATE Rishi Sunak a declarat că nu poate spune „definitiv” dacă Rusia este responsabilă pentru explozia barajului Kahovka. Serviciile de securitate britanice „lucrează la asta”, a declarat premierul pentru ITV. „Dar dacă este adevărat, dacă se dovedește a fi intenționat, va reprezenta un nou nivel de josnicie. Este un act îngrozitor de barbarie din partea Rusiei”, a adăugat el.

UPDATE Michael Kofman, directorul programului de studii rusești din cadrul think-tank-ului CNA, cu sediul în SUA, a declarat că se îndoiește că distrugerea barajului va avea un „impact semnificativ asupra operațiunilor militare ale Ucrainei”, potrivit The Guardian.

UPDATE ”Încadrarea juridică este ecocid şi încălcarea legilor şi obiceiurilor războiului. Un grup interguvernamental şi interregional de anchetatori de la Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) şi Poliţia Națională (ucraineană) lucrează în anchetă”, anunță Procuratura Generală. Ministerul ucrainean al Protecţiei Mediului şi Resurselor Naturale a acuzat miercuri că distrugerea Barajului Kahovka este cel mai mare ecocid comis de către Rusia de la invazia Ucrainei. Cauzele distrugerii barajului sunt neclare, însă o analiză CNN a un or imagini satelitare a arătat că barajul a fost avariat cu câteva zile înainte să se rupă, notează G4media.

UPDATE Un imens cimitir de pești morți s-a format în sudul Ucrainei, în regiunea Herson, după ce barajul de la Nova Kahovka a fost distrus, relatează Sky News și The Guardian.

UPDATE Rusoaica Sofia Sapega, prietena jurnalistului belarus de opoziţie Roman Protasevici, a fost graţiată de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko şi predată Rusiei miercuri, la o lună după ce a fost condamnată la şase ani de închisoare, notează Digi24.

UPDATE Vladimir Saldo, guvernatorul instalat de ruși în Hersonul ocupat, a declarat că inundațiile „au funcționat într-un mod care, din punct de vedere operațional și tactic, este în favoarea forțelor ruse”, potrivit Sky News, notează HotNews.

UPDATE Exploziile de marți, 6 iunie 2023, care au distrus barajul Nova Kahovka de pe râul Nipru din sudul Ucrainei provoacă o întorsătură în evoluția războiului lui Putin. Unii ofițeri americani și experți militari au avansat ideea că în spatele catastrofei s-ar putea afla decizia președintelui rus de a fi dispus să renunțe la Crimeea, deoarece rezervorul este o sursă majoră de apă pentru peninsulă, potrivit Ziare.com. În schimb, alți analiști, precum colonelul american în retragere Mark Cancian, crede că distrugerea barajului ”nu ar semnala că Putin ar renunța la Crimeea. Crimeea este un premiu uriaș, iar Rusia se va ține de el cu orice preț”, potrivit Newsweek.

UPDATE Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba i-a cerut miercuri, la telefon, secretarului general al NATO Jens Stoltenberg, "cele mai bune garanţii în vederea evitării unor viitoare războaie", scrie Antena3.

UPDATE Franţa va furniza Ucrainei asistenţă umanitară urgentă, în contextul inundaţiilor provocate de distrugerea barajului Hidrocentralei Kahovka, i-a transmis preşedintele Emmanuel Macron omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, scrie Mediafax.

UPDATE Ungaria nu va renunța la resursele energetice rusești, dar negociază cu alți producători de dragul diversificării, a declarat sâmbătă pentru Interfax premierul ungar Peter Szijjarto, scrie interfax.com. "Nu vom înlocui livrările din Rusia, nici petrol, nici gaze. Rusia a fost un partener de încredere al nostru, atât Gazprom, cât și producătorii de petrol. [...] Diversificarea este o altă chestiune. Dar, în opinia noastră, este nu înseamnă că dorim să înlocuim o sursă cu alta. Pentru noi, diversificarea înseamnă că căutăm și alte surse, dar nu de dragul înlocuirii resurselor rusești", a spus Szijjarto. El a evidențiat Azerbaidjanul și Turcia drept principalii furnizori care ar putea livra cantități suplimentare de gaze Ungariei și cu care Ungaria negociază în prezent, notează Știripesurse.

UPDATE Fluxurile de gaze ale gazoductului Rusiei către Europa au scăzut în luna mai la 1,76 miliarde metri cubi, deoarece livrările prin conducta TurkStream au încetinit, a arătat o analiză a datelor de la S&P Global Commodity Insights pe 5 iunie, scrie spglobal.com. Livrările rusești în Europa prin conducte sunt în prezent limitate la fluxurile prin Ucraina care intră în punctul Sudzha de la granița dintre Rusia și Ucraina și prin șirul european al TurkStream. Excluzând livrările către fostul stat sovietic al Moldovei, exporturile totale de conducte rusești către Europa în luna mai prin intermediul celor două rute principale de aprovizionare rămase au scăzut cu 11% față de aprilie și cu 78% în scădere de la un an la altul, notează Știripesurse.

UPDATE Peste 10.000 de militari din 25 de state vor participa la manevre aeriene de amploare organizate de Alianţa Nord-Atlantică în Germania, în contextul tensiunilor cu Rusia din cauza războiul din Ucraina, informează site-ul Tagesschau.de, scrie Mediafax.

UPDATE La mai bine de 24 de ore de la ruperea barajului de la Nova Kahovka însă se simt consecinţele în timp ce vastul lac de acumulare continuă să se golească, apele sale inundând terenurile din regiunea ucraineană Herson în timp ce îşi croiesc drum în aval către Marea Neagră. Imaginile din satelit arată inundaţii masive pe ambele maluri ale fluviului Nipru, în special pe terenurile joase din sud, pe teritoriul controlat de Rusia. În unele comunităţi, apele au fost atât de mari, încât oamenii au fost nevoiţi să îşi petreacă noaptea pe acoperişuri şi să stea în copaci, aşteptând să fie salvaţi, relatează corespondentul BBC. În următoarele ore se aşteaptă ca nivelul apei să crească cu încă un metru.În Nikopol, în regiunea Dnipropetrovsk, autorităţile au anunţat un regim strict de economisire a apei. Locuitorii sunt îndemnaţi să se aprovizioneze, apa potabilă suplimentară urmând să fie adusă de la supermarketuri, notează Ziare.com.

UPDATE Ucraina are răspuns pentru BMPT  al Rusiei, mașina care însoțește tancurile: prototipul ucrainean „Terminator” a fost asamblat în Ucraina, iar forțele armate de la Kiev vor să distrugă cu el armata rusă, informează Forbes, potrivit Știripesurse.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că evacuarea oamenilor din zonele inundate în urma distrugerii barajului de la Kahovka continuă, chiar sub tirul artileriei ruseşti, informează news.ro. ”Situaţia din partea ocupată a regiunii Herson este cu adevărat catastrofală. Ocupanţii i-au abandonat pur şi simplu pe oameni în aceste condiţii groaznice. Fără salvare, fără apă, pe acoperişuri în aşezările inundate”, arată el. Zelenski cere implicarea organizaţiilor internaţionale, precum Crucea Roşie, pentru a fi salvaţi oamenii din zona ocupată de ruşi a regiunii Herson. ”Astăzi, se acordă atenţie maximă consecinţelor actului de terorism rusesc de la centrala hidroelectrică Kahovka. Zeci de aşezări de pe teritoriul aflat sub controlul nostru au fost inundate. Mii de case! Evacuarea continuă. În bătaia focului! Artileria ruşilor continuă să tragă, indiferent ce ar fi. Barbari”, a afirmat Zelenski, în mesajul transmis miercuri seară.

Război în Ucraina, ziua 469: Catastrofă ecologică, dezastru umanitar și replica lui Putin. NATO: Creștere substanțială a luptelor
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 468: Baraj distrus, potop filmat, risc atomic și „Cutia Neagră”! UE: „O crimă de război”

Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.

/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria  pe ultimul drum
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria pe ultimul drum
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Mama Anei-Maria cere pedeapsă aspră pentru cel care i-a ucis fiica: „Nu vreau să facă mai departe cum a făcut acum”
/VIDEO/ Mama Anei-Maria cere pedeapsă aspră pentru cel care i-a ucis fiica: „Nu vreau să facă mai departe cum a făcut acum”
/VIDEO/ Turbinele eoliene din R. Moldova, majoritatea la mâna a doua. Cât de funcționale sunt
/VIDEO/ Turbinele eoliene din R. Moldova, majoritatea la mâna a doua. Cât de funcționale sunt
/VIDEO/ „În tăcerea voastră, ei ne ucid”. Zeci de oameni s-au adunat în PMAN ca să ceară dreptate pentru Ana-Maria
/VIDEO/ „În tăcerea voastră, ei ne ucid”. Zeci de oameni s-au adunat în PMAN ca să ceară dreptate pentru Ana-Maria

Un viceministru rus al Apărării, arestat pentru luare de mită. Ivanov a supervizat reconstrucția Mariupolului ocupat

missing
23 aprilie 2024, ora 22:46

Timur Ivanov, viceministrul rus al Apărării, a fost arestat pentru presupusă corupție, a anunțat marți Comitetul de Investigații al Rusiei, relatează AFP.

„Ministrul adjunct al Apărării Federației Ruse, Timur Vadimovici Ivanov, a fost arestat sub suspiciunea de săvârșire a unei infracțiuni în temeiul secțiunii 6 a articolului 290 din Codul penal (acceptarea unei mite)”, a declarat Comitetul pe Telegram.

Anul trecut apropiații defunctului opozant Aleksei Navalnîi scriau că Timur Ivanov, aflat sub sancţiuni europene din octombrie, a divorţat de soţia sa Svetlana Maniovich în vara anului 2022 pentru a o proteja.

Înainte de divorţ, aceasta şi-a schimbat numele în cel de Ivanova, dar viceministrul Apărării rămăsese singura ei sursă de sprijin financiar, au adăugat sursele citate, scrie hotnews

Ivanov este șeful departamentului de construcții al Ministerului Apărării, potrivit Mariei Pevchikh, care scria că treaba lui este să construiască orice, de la barăci ale armatei până la biserici militare. El ar fi de asemenea responsabil de „reconstrucția” Mariupolului, orașul distrus de forțele rusești pentru a-l ocupa.

Timur Ivanov s-a născut în 1975 la Moscova, iar în 1997 a absolvit Universitatea M.V. Lomonosov din Moscova și deține rolul de viceministru din 2016.

Meduza scrie, citând-o pe jurnalista Farida Rustamova, că Ivanov este cunoscut drept unul dintre cele mai bogați membri ai elitei de securitate a Rusiei.

Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.

/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria  pe ultimul drum
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria pe ultimul drum

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram