Război în Ucraina, ziua 588: Planul lui Putin, risc pentru Moldova și fundul sacului! Care ar fi prețul aderării la UE

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 470: Efect de bombă atomică, ziua Z și vizita lui Zelenski la Herson. WP: Kievul a început contraofensiva

08 iunie 2023, ora 17:35

Kievul afirmă că explozia barajului de la Nova Kahovka a provocat primele victime. Cel puțin trei oameni au murit înecați doar într-o localitate controlată de autoritățile constituționale. Rușii nu oferă detalii despre consecințele stihiei pe teritoriul ocupat. Amploarea dezastrului umanitar și ecologic - provocat de distrugerea acestui baraj - e similară, conform surselor media ucrainene, cu efectele produse de o veritabilă armă de distrugere în masă, fără ca Federația Rusă să fi folosit, efectiv, în acest caz, o bombă nucleară. Minele smulse din rădăcini şi împrăștiate de apele care se revarsă în aval de la barajul Kahovka, care s-a rupt, în zone întinse din sudul Ucrainei, pot reprezenta un pericol grav pentru civili în următoarele decenii, avertizează Crucea Roșie.

Planul ”Ziua Z” al Ucrainei este pe masă, iar generalul Mark Milley, șeful Statului Major al SUA, a făcut o paralelă directă cu Ziua Z din 1944, în care aliații au debarcat în Normandia, în cel de-Al Doilea Război Mondial. Ofițerul american a spus că contraofensiva Ucrainei are ca scop ”eliberarea teritoriului ocupat pe nedrept de Rusia, o țară agresoare”, potrivit Ziare.com. Volodimir Zelenski, a declarat că este șocat de, ceea ce consideră el, a fost eșecul Națiunilor Unite și al Crucii Roșii de a oferi ajutor după distrugerea barajului masiv de la Kahovka. Chiar dacă dezastrul a avut loc acum multe ore „ei nu sunt aici”, a declarat Zelenski. „Nu am primit niciun răspuns. Sunt șocat”, notează Money.

UPDATE Vladimir Putin nu are deocamdată intenția de a organiza o vizită în regiunea Herson ocupată de ruși, după ce barajul de la Nova Kahovka a fost aruncat în aer și zonele au fost inundate. Acest lucru a fost anunțat joi, 8 iunie, de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, transmite RIA Novosti. „În acest moment, nu există astfel de planuri”, a spus Peskov, răspunzând la întrebările jurnaliştilor dacă Putin are de gând să organizeze o întâlnire la sediului operaţional în apropierea zonei calamitate, notează Știripesurse.

UPDATE Consilierul prezidenţial ucrainean, Mihailo Podoliak, a comentat pe Twitter distrugerea barajului Nova Kahovka, și spune că propaganda rusă „consideră atât Hersonul, cât și satele de coastă ca fiind teritoriile sale, iar populația locală ca fiind «ruși»”. De fapt, Moscova urăște populația locală, spune Podoliak, care adaugă că Rusia „are nevoie de teritoriu în orice condiții, dar nu are nevoie de oameni”.

UPDATE De mai bine de 15 luni, Rusia duce în Ucraina un război pe care Kremlinul a refuzat să îl numească război - dar acest lucru se schimbă: preşedintele Vladimir Putin folosește tot mai des cuvântul "război", observă Reuters.

UPDATE Rusia a acuzat Ucraina pentru o explozie la o conductă importantă de amoniac și spune că aceasta ar putea avea un impact „negativ” asupra eforturilor de reînnoire a unui acord istoric de export de cereale.

UPDATE ​Moscova a declarat joi în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) că Kievul a distrus barajul Kahovka cu lovituri „masive” de artilerie, acuzând de asemenea regimul de la Kiev că este „neonazist”, relatează France Presse.

UPDATE Ministerul român al Afacerilor Externe a transmis astăzi un comunicat de presă în care este precizat faptul că a dispus reducerea personalului din cadrul Ambasadei Rusiei în România cu 55%.

UPDATE Armata ucraineană a intensificat atacurile pe linia frontului din estul Ucrainei, ceea ce marchează începerea unei etape cruciale a contraofensivei pentru eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia, afirmă surse citate de cotidianul The Washington Post (WP), informează Mediafax. Conform unor oficiali militari ucraineni, forțele militare ucrainene au intensificat atacurile în cursul nopții de miercuri spre joi. Însă Igor Strelkov, un veteran militar rus şi fost ofițer în cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB), a declarat că Ucraina a inițiat contraofensiva în urmă cu câteva zile. "Poate că putem spune cu destul de multă certitudine că ofensiva forțelor militare ucrainene a început acum 5-6 zile", a declarat Igor Strelkov, conform cotidianului The Washington Post.

UPDATE Kevin Ryan, un reputat general de brigadă american în retragere, explică consecințele celor mai recente evoluții pe frontul din Ucraina.Analistul american a scris săptămâna trecută un editorial în care se arată convins că Vladimir Putin va folosi arma nucleară în Ucraina.Generalul a revenit asupra teoriei după distrugerea barajului de la Nova Kahovka, eveniment de natură să influențeze semnificativ desfășurarea războiului, notează Ziare.com.

UPDATE Distrugerea barajului Kahovka a dus, potrivit Kievului, la inundarea a peste 600 de kilometri pătraţi în regiunea Herson, în sudul Ucrainei, unde preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a deplasat joi, informează AFP şi DPA, preluate de Agerpres.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a vizitat joi, 8 iunie, regiunea Herson, care este afectată de inundaţii după distrugerea barajului de la Nova Kahovka, anunţă The Guardian.

UPDATE Minele smulse din rădăcini și împrăștiate de apele care se revarsă în aval de la barajul Kahovka, care s-a rupt, în zone întinse din sudul Ucrainei, pot reprezenta un pericol grav pentru civili în următoarele decenii, avertizează Crucea Roșie, conform Mediafax. "În trecut știam unde sunt pericolele. Acum nu mai știm. Tot ce știm este că sunt undeva în aval", a declarat Erik Tollefsen, șeful Unității de Contaminare a Armelor din cadrul Comitetului Internațional al Crucii Roșii. "Privim cu groază știrile care ies la iveală", a declarat Tollefsen, potrivit Reuters, adăugând că minele din Al Doilea Război Mondial găsite sub apă în Danemarca în 2015 erau încă active.

UPDATE Mai multe explozii au avut loc, joi, în oraşele ucrainene Doneţk şi Luhansk, aflate sub ocupaţia trupelor ruse. Localnicii raportează coloane de fum negru deasupra oraşelor. Potrivit unor mesaje postate pe Telegram, în Luhansk, exploziile au avut loc în microdistrictul Gorodok, propagandiștii ruși susținând că ar fi fost bombardată zona industrială de lângă uzina de locomotive. Localnicii mai raportează că nu mai au semnal la telefon. La Doneţk așa-numitele autorităţi suţin că au activat sistemul de apărare antiaeriană, notează Rador.

UPDATE Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei susţine că invadatorii ruși nu erau pregătiţi pentru consecințele distrugerii hidrocentralei din Nova Kahovka. Din acest motiv, rușii ar fi pierdut soldați, echipamente și provizii militare, informează Rador.

UPDATE Şefa centrului de presă al Forțelor de Apărare din sudul Ucrainei, Natalia Humeniuk, susţine că, înainte de a arunca în aer centrala hidroelectrică din Nova Kahovka, trupele invadatoare ale Federaţiei Ruse au "blocat" comunicațiile pe teritoriul ocupat al regiunii Herson. Potrivit reprezentantei armatei ucrainene, aceasta este încă o confirmare a faptului că ruşii au planificat din timp această situaţie de urgență. "Punând oamenii în pericol, inamicul a încercat să ascundă situația cât mai mult posibil. A încercat să creeze un vid major în jurul grupului care trebuia să acţioneze, astfel încât a 'blocat' comunicațiile înainte de această explozie și nici măcar nu și-a informat unitățile" - a explicat Humeniuk, notează Știripesurse.

UPDATE „Omenirea încă nu a învățat lecțiile”, o spune președintele Parlamentului, Igor Grosu, după distrugerea barajului de la Nova Kakhovka. Declarația a fost făcută joi, 8 iunie, la începutul ședinței Legislativului de la Chișinău. „În proximitatea noastră s-a întâmplat o catastrofă ecologică de proporții inimaginabil. Cât de iresponsabil poate fi agresorul. Pune la bătaie nu doar viețile omului, dar tot ce e viu, ce mișcă în jurul nostru. Din păcate, omenirea încă nu a învățat lecțiile în urma cataclismelor care au avut loc. Noi, fiecare prin programele și legile noastre suntem obligați să lăsăm copiilor noștri un mediu, o casă în care ei să poată trăi și să se bucure de ceea ce ne bucurăm noi”, a comentat președintele Parlamentului Igor Grosu.

UPDATE Un grup de țări NATO ar putea fi dispuse să trimită trupe pe teren în Ucraina dacă statele membre, inclusiv SUA, nu oferă garanții tangibile de securitate Kievului la summitul alianței de la Vilnius, a declarat fostul secretar general al NATO, Anders Rasmussen, potrivit The Guardian.

UPDATE Șeful trupelor Wagner, Evgeni Prigojin, susține că Rusia ar putea lansa un atac cu arme nucleare tactice în Belgorod, o zonă aflată la granița dintre Rusia și Ucraina. Prigojin a precizat că rușii îi lasă intenționat pe ucraineni să ocupe teritorii în Belgorod, iar ulterior vor lansa o armă nucleară tactică.
„Mi-e teamă că ar putea avea niște gânduri rele, cum ar fi detonarea unei mici arme nucleare pe propriul lor teritoriu. Acesta ar putea fi motivul pentru care cedăm teritoriu în regiunea Belgorod, pentru că ne este prea frică să lovim la ei (ucraineni, n. red.), dar nu și la noi”, a declarat Prigojin într-un interviu acordat pentru canalul de Telegram Donbass Today. Prigojin a spus că Rusia ar putea da o lovitură nucleară tactică pentru a arăta ”cât de schizofrenici suntem”. „Să aruncăm (o bombă, n. red.) la ei este înfricoșător, dar putem să lovim la noi, pentru a arăta cât de bolnavi și schizofrenici suntem. Forțele ucrainene ar putea ocupa un sat mic (din Rusia, n. red.), iar acolo (Rusia, n. red.) ar putea efectua o lovitură nucleară tactică(...) Asta dacă mai sunt funcționale, judecând după modul în care întrețin armele”, a spus Evgheni Prigojin, notează Știripesurse.

UPDATE Dintre toate, orașul Oleșkî pare a fi cel mai grav grav afectat de pe malul stâng al râului Nipro de inundațiile severe provocate de distrugerea barajului din Nova Kahovka, conform The Guardian, care scrie că unii locuitori sunt blocați pe acoperișurile caselor lor.

UPDATE Rishi Sunak a declarat că nu poate spune „definitiv” dacă Rusia este responsabilă pentru explozia barajului Kahovka. Serviciile de securitate britanice „lucrează la asta”, a declarat premierul pentru ITV. „Dar dacă este adevărat, dacă se dovedește a fi intenționat, va reprezenta un nou nivel de josnicie. Este un act îngrozitor de barbarie din partea Rusiei”, a adăugat el.

UPDATE Michael Kofman, directorul programului de studii rusești din cadrul think-tank-ului CNA, cu sediul în SUA, a declarat că se îndoiește că distrugerea barajului va avea un „impact semnificativ asupra operațiunilor militare ale Ucrainei”, potrivit The Guardian.

UPDATE ”Încadrarea juridică este ecocid şi încălcarea legilor şi obiceiurilor războiului. Un grup interguvernamental şi interregional de anchetatori de la Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) şi Poliţia Națională (ucraineană) lucrează în anchetă”, anunță Procuratura Generală. Ministerul ucrainean al Protecţiei Mediului şi Resurselor Naturale a acuzat miercuri că distrugerea Barajului Kahovka este cel mai mare ecocid comis de către Rusia de la invazia Ucrainei. Cauzele distrugerii barajului sunt neclare, însă o analiză CNN a un or imagini satelitare a arătat că barajul a fost avariat cu câteva zile înainte să se rupă, notează G4media.

UPDATE Un imens cimitir de pești morți s-a format în sudul Ucrainei, în regiunea Herson, după ce barajul de la Nova Kahovka a fost distrus, relatează Sky News și The Guardian.

UPDATE Rusoaica Sofia Sapega, prietena jurnalistului belarus de opoziţie Roman Protasevici, a fost graţiată de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko şi predată Rusiei miercuri, la o lună după ce a fost condamnată la şase ani de închisoare, notează Digi24.

UPDATE Vladimir Saldo, guvernatorul instalat de ruși în Hersonul ocupat, a declarat că inundațiile „au funcționat într-un mod care, din punct de vedere operațional și tactic, este în favoarea forțelor ruse”, potrivit Sky News, notează HotNews.

UPDATE Exploziile de marți, 6 iunie 2023, care au distrus barajul Nova Kahovka de pe râul Nipru din sudul Ucrainei provoacă o întorsătură în evoluția războiului lui Putin. Unii ofițeri americani și experți militari au avansat ideea că în spatele catastrofei s-ar putea afla decizia președintelui rus de a fi dispus să renunțe la Crimeea, deoarece rezervorul este o sursă majoră de apă pentru peninsulă, potrivit Ziare.com. În schimb, alți analiști, precum colonelul american în retragere Mark Cancian, crede că distrugerea barajului ”nu ar semnala că Putin ar renunța la Crimeea. Crimeea este un premiu uriaș, iar Rusia se va ține de el cu orice preț”, potrivit Newsweek.

UPDATE Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba i-a cerut miercuri, la telefon, secretarului general al NATO Jens Stoltenberg, "cele mai bune garanţii în vederea evitării unor viitoare războaie", scrie Antena3.

UPDATE Franţa va furniza Ucrainei asistenţă umanitară urgentă, în contextul inundaţiilor provocate de distrugerea barajului Hidrocentralei Kahovka, i-a transmis preşedintele Emmanuel Macron omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, scrie Mediafax.

UPDATE Ungaria nu va renunța la resursele energetice rusești, dar negociază cu alți producători de dragul diversificării, a declarat sâmbătă pentru Interfax premierul ungar Peter Szijjarto, scrie interfax.com. "Nu vom înlocui livrările din Rusia, nici petrol, nici gaze. Rusia a fost un partener de încredere al nostru, atât Gazprom, cât și producătorii de petrol. [...] Diversificarea este o altă chestiune. Dar, în opinia noastră, este nu înseamnă că dorim să înlocuim o sursă cu alta. Pentru noi, diversificarea înseamnă că căutăm și alte surse, dar nu de dragul înlocuirii resurselor rusești", a spus Szijjarto. El a evidențiat Azerbaidjanul și Turcia drept principalii furnizori care ar putea livra cantități suplimentare de gaze Ungariei și cu care Ungaria negociază în prezent, notează Știripesurse.

UPDATE Fluxurile de gaze ale gazoductului Rusiei către Europa au scăzut în luna mai la 1,76 miliarde metri cubi, deoarece livrările prin conducta TurkStream au încetinit, a arătat o analiză a datelor de la S&P Global Commodity Insights pe 5 iunie, scrie spglobal.com. Livrările rusești în Europa prin conducte sunt în prezent limitate la fluxurile prin Ucraina care intră în punctul Sudzha de la granița dintre Rusia și Ucraina și prin șirul european al TurkStream. Excluzând livrările către fostul stat sovietic al Moldovei, exporturile totale de conducte rusești către Europa în luna mai prin intermediul celor două rute principale de aprovizionare rămase au scăzut cu 11% față de aprilie și cu 78% în scădere de la un an la altul, notează Știripesurse.

UPDATE Peste 10.000 de militari din 25 de state vor participa la manevre aeriene de amploare organizate de Alianţa Nord-Atlantică în Germania, în contextul tensiunilor cu Rusia din cauza războiul din Ucraina, informează site-ul Tagesschau.de, scrie Mediafax.

UPDATE La mai bine de 24 de ore de la ruperea barajului de la Nova Kahovka însă se simt consecinţele în timp ce vastul lac de acumulare continuă să se golească, apele sale inundând terenurile din regiunea ucraineană Herson în timp ce îşi croiesc drum în aval către Marea Neagră. Imaginile din satelit arată inundaţii masive pe ambele maluri ale fluviului Nipru, în special pe terenurile joase din sud, pe teritoriul controlat de Rusia. În unele comunităţi, apele au fost atât de mari, încât oamenii au fost nevoiţi să îşi petreacă noaptea pe acoperişuri şi să stea în copaci, aşteptând să fie salvaţi, relatează corespondentul BBC. În următoarele ore se aşteaptă ca nivelul apei să crească cu încă un metru.În Nikopol, în regiunea Dnipropetrovsk, autorităţile au anunţat un regim strict de economisire a apei. Locuitorii sunt îndemnaţi să se aprovizioneze, apa potabilă suplimentară urmând să fie adusă de la supermarketuri, notează Ziare.com.

UPDATE Ucraina are răspuns pentru BMPT  al Rusiei, mașina care însoțește tancurile: prototipul ucrainean „Terminator” a fost asamblat în Ucraina, iar forțele armate de la Kiev vor să distrugă cu el armata rusă, informează Forbes, potrivit Știripesurse.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că evacuarea oamenilor din zonele inundate în urma distrugerii barajului de la Kahovka continuă, chiar sub tirul artileriei ruseşti, informează news.ro. ”Situaţia din partea ocupată a regiunii Herson este cu adevărat catastrofală. Ocupanţii i-au abandonat pur şi simplu pe oameni în aceste condiţii groaznice. Fără salvare, fără apă, pe acoperişuri în aşezările inundate”, arată el. Zelenski cere implicarea organizaţiilor internaţionale, precum Crucea Roşie, pentru a fi salvaţi oamenii din zona ocupată de ruşi a regiunii Herson. ”Astăzi, se acordă atenţie maximă consecinţelor actului de terorism rusesc de la centrala hidroelectrică Kahovka. Zeci de aşezări de pe teritoriul aflat sub controlul nostru au fost inundate. Mii de case! Evacuarea continuă. În bătaia focului! Artileria ruşilor continuă să tragă, indiferent ce ar fi. Barbari”, a afirmat Zelenski, în mesajul transmis miercuri seară.

Război în Ucraina, ziua 469: Catastrofă ecologică, dezastru umanitar și replica lui Putin. NATO: Creștere substanțială a luptelor
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 468: Baraj distrus, potop filmat, risc atomic și „Cutia Neagră”! UE: „O crimă de război”
Război în Ucraina, ziua 588: Planul lui Putin, risc pentru Moldova și fundul sacului! Care ar fi prețul aderării la UE
Război în Ucraina, ziua 588: Planul lui Putin, risc pentru Moldova și fundul sacului! Care ar fi prețul aderării la UE
/VIDEO/ Un nou show made in Moldova, în curând, la TV8! Cine sunt primii invitații ai emisiunii „Накипело”
/VIDEO/ Un nou show made in Moldova, în curând, la TV8! Cine sunt primii invitații ai emisiunii „Накипело”
TV8.md, printre lideri în topul celor mai credibile site-uri de știri din Republica Moldova
TV8.md, printre lideri în topul celor mai credibile site-uri de știri din Republica Moldova
/VIDEO/ Premieră, în curând, la TV8! „Împărăteasa Ki”, legendarul serial istoric îndrăgit de milioane de oameni
/VIDEO/ Premieră, în curând, la TV8! „Împărăteasa Ki”, legendarul serial istoric îndrăgit de milioane de oameni
Un bărbat de 56 de ani a murit, după ce a fost lovit cu viteză de o bicicletă. La ghidon se afla un adolescent de 15 ani
Un bărbat de 56 de ani a murit, după ce a fost lovit cu viteză de o bicicletă. La ghidon se afla un adolescent de 15 ani

4 români, morți în accidentul de autobuz din Italia! Toți făceau parte din aceeași familie

04 octombrie 2023, ora 22:25

Patru români au murit în accidentul produs marți seară, 3 octombrie, în Mestre (Veneția), după ce un autobuz s-a prăbușit de pe rampa unui pod și a luat foc. 

Anunțul oficial a fost făcut de Ministerul român de Externe. Presa din România scrie că ar fi vorba despre vorba de o familie cu doi copii care locuiau în Germania.

Ziarele din Italia au publicat primele imagini cu scena accidentului. Un video preluat de pe camerele de supraveghere ale orașului arată cum autobuzul, aflat pe pod, încetinește din cauza aglomerației din trafic, iar apoi, fără nicio explicație, șoferul virează brusc dreapta și cade de la 15 metri peste liniile de cale ferată.

În total, accidentul s-a soldat cu 21 de persoane decedate și 15 răniți. 

/VIDEO/ Momentul în care autobuzul din Italia cade de pe pod: Sunt 21 de morți. Precizarea de la Chișinău
/VIDEO/ Accident cumplit în Italia! 21 de morți după ce un autobuz a căzut de pe un pod și a luat foc
/AUDIO/ Surse TV8: Un ex-șef adjunct SIS ar fi fost prins beat la volan. Propunerea pentru polițiști: „50 de grame și o masă”
/AUDIO/ Surse TV8: Un ex-șef adjunct SIS ar fi fost prins beat la volan. Propunerea pentru polițiști: „50 de grame și o masă”
/VIDEO/ Un nou show made in Moldova, în curând, la TV8! Cine sunt primii invitații ai emisiunii „Накипело”
/VIDEO/ Un nou show made in Moldova, în curând, la TV8! Cine sunt primii invitații ai emisiunii „Накипело”
/VIDEO/ Surpriză de neuitat într-un parc din Capitală! Un chitarist s-a trezit cu The Motans la microfon
/VIDEO/ Surpriză de neuitat într-un parc din Capitală! Un chitarist s-a trezit cu The Motans la microfon
/VIDEO/ Premieră, în curând, la TV8! „Împărăteasa Ki”, legendarul serial istoric îndrăgit de milioane de oameni
/VIDEO/ Premieră, în curând, la TV8! „Împărăteasa Ki”, legendarul serial istoric îndrăgit de milioane de oameni
Război în Ucraina, ziua 587: Lovitură lui Putin,  rublă slabă, buget belicos și acord cerealier. Zelenski a fost filmat pe front
Război în Ucraina, ziua 587: Lovitură lui Putin, rublă slabă, buget belicos și acord cerealier. Zelenski a fost filmat pe front
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram