/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spioni deghizați! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Victimele inundațiilor: Ucraina acuză partea rusă că trage în salvatorii care evacuează populația

missing
08 iunie 2023, ora 13:05

Ucraina cere implicarea structurilor internaționale pentru a evacua locuitorii de pe malul stâng al Niprului, afectați de inundațiile catastrofale provocate de ruperea barajului de la Kahovka. Președintele Volodimir Zelenski declară că forțele ruse, care controlează teritoriul, nu întreprinde nimic pentru a ajuta populația, iar situația este catastrofală. 

Cel puțin trei oameni ar fi murit, iar rușii ar fi atacat convoaiele de evacuare. Disperarea a atins cote maxime în unele localități, iar oamenii pur și simplu cheamă ajutoare de pe acoperișurile caselor. 

Imaginile în care o mamă cu doi copii pur și simplu imploră să fie salvați au făcut înconjurul internetului. Aceștia locuiau în Oleșki, un orășel de pe malul stâng al Niprului, ocupat de forțele ruse și care a fost înghițit de ape. În zonă nu au avut loc misiuni de evacuare de amploare, așa că singura lor șansă de a se salva a fost să urce pe acoperiș și să ceară ajutor, în speranța că vor fi văzuți.

Norocul lor a fost să fie observați de o dronă a voluntarilor ucraineni. Inițial, salvatorii nu puteau ajunge la ei din cauza riscurilor de atac din partea forțelor ruse, așa că le-au transmis o sticlă cu apă, tot cu ajutorul aparatului de zbor. După mai multe eforturi, femeia, împreună cu copiii, dar și animalele de companie au fost preluați de echipele de salvare și transportați într-un loc sigur. 

„Cum se numește băiatul? Maxim. Dar pe fată, cum o cheamă? Mașa. Vă mulțumesc foarte mult.” 

Cel puțin trei oameni au murit în urma inundațiilor, a transmis primarul aflat în exil al localității Oleșkî, din regiunea Herson, potrivit Kiev Independent. Sunt primele decese raportate de la distrugerea parțială a barajului care a dus la inundarea a 30 de localități și a peste 10.000 de hectare de terenuri agricole, însă există temeri că bilanțul este mult mai mare. 

Situația este la fel de dramatică și în localitatea Korsunka, de pe malul stâng al Niprului. Vitalii, în vârstă 26 de ani, a declarat pentru Reuters că apa a inundat satul în mai puțin de 15 minute, iar mulți oameni nu au reușit să se evacueze. 

”Apa înainta cu aproximativ 100 de metri pe oră. Cel puțin. Deci, din centrul satului până la acea casă inundată, apa a ajuns în timp de o oră. În 15 minute a inundat toate subsolurile și fântânile. Totul era sub apă.” 

Tânărul, care acum se plimbă cu barca pe străzile satului, a mărturisit că locuința i s-a prăbușit, iar tot ce avea a fost înghițit de ape. 

„Ne deplasam cu barca asta. Am găsit o altă barcă, chiar acolo, în centru. Am scos-o din apă și am început să salvăm oameni. Erau oameni acolo. Erau oameni peste tot. Pur și simplu nu au vrut să (pleacă)... Adică nici nu au avut timp să plece. Apa a venit foarte repede.” 

Rusia a impus o stare de urgență în zonele din provincia Herson pe care o controlează. Kievul acuză Rusia că nu evacuează populația și a cerut organizațiilor internaționale umanitare să se implice pentru a salva oamenii. În adresarea sa de noaptea trecută, președintele Volodimir Zelenski a declarat că rușii trag de la distanță în echipele de salvare.

„Zeci de localități controlate de noi au fost inundate, iar mii de oameni au nevoie de evacuare sub atacuri. Artileria rusă continuă să tragă, indiferent de tot. Pur și simplu inuman.”

Situația este absolut catastrofală pe teritoriile controlate de ruși din regiunea Herson. Ocupanții pur și simplu au abandonat oamenii în condiții groaznice. I-au lăsat fără ajutor, fără apă potabilă, i-au lăsat pe acoperișurile caselor în localitățile inundate.” 

Între timp, Franța a anunțat că trimite un convoi de ajutoare umanitare în Ucraina. Este vorba despre medicamente de primă necesitate, apă potabilă, echipamente de filtrare a apei și o cisternă mobilă. 

Barajul de la Kahovka a sărit în aer acum două zile și a inundat mii de kilometri pătrați de pe malurile Niprului. Părțile s-au acuzat reciproc de cauzarea dezastrului. 

Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.

/VIDEO/ Moldovenii renunță la banii cash: Numărul tranzacțiilor fără numerar a crescut cu 35% anul trecut
/VIDEO/ Moldovenii renunță la banii cash: Numărul tranzacțiilor fără numerar a crescut cu 35% anul trecut
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
Oamenii care s-au afișat alături de Șor la Moscova, la mâna procurorilor? Munteanu: „Să plătească pentru această obrăznicie”
Oamenii care s-au afișat alături de Șor la Moscova, la mâna procurorilor? Munteanu: „Să plătească pentru această obrăznicie”
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/VIDEO/ Dosarul „Kuliok”: Ședințele vor avea loc fără Igor Dodon, până la alegerile prezidențiale
/VIDEO/ Dosarul „Kuliok”: Ședințele vor avea loc fără Igor Dodon, până la alegerile prezidențiale

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 203: Israelul intensifică loviturile asupra Rafah și este la un pas de încheierea unui armistițiu

26 aprilie 2024, ora 17:08

În cea de-a șaptea lună a unui război aerian și terestru devastator împotriva grupării islamiste Hamas, aflată la putere în Fâșia Gaza, forțele israeliene au reluat, de asemenea, bombardamentele asupra zonelor din nordul și centrul enclavei, precum și la est de Khan Younis, în sud. Israelul a intensificat loviturile aeriene asupra Rafah în cursul nopții, după ce a declarat că va evacua civilii din orașul din sudul Gazei și va lansa un asalt total, în ciuda avertismentelor aliaților, care au precizat că acest lucru ar putea provoca victime în masă.

UPDATE Liderii teroriștilor palestinieni din gruparea Hamas spun că ar fi pregătiți de dezarmare, dacă se va ajunge la o soluție cu două state, dar vor să rămână la putere în Gaza.

UPDATE Armata din Israel (IDF ) a anunțat că 40 de ținte situate în sudul Libanului au fost lovite de aviaţia şi artileria sa, ucigând jumătate dintre comandanții Hezbollah care operau în acest sector, potrivit courrierinternational.

UPDATE Marea cantitate de moloz, inclusiv muniţie neexplodată, lăsată de războiul devastator al Israelului în Fâşia Gaza ar putea avea nevoie de aproximativ 14 ani pentru a fi îndepărtată, a declarat vineri un oficial al Naţiunilor Unite, relatează Reuters.

UPDATE Președintele Statelor Unite, Joe Biden, cerut autorităților din Israel să permită intrarea unui nou ajutor american în Gaza, scrie El Periodico. Biden a declarat că acest ajutor va ajunge în mâinile „oamenilor nevinovați care suferă serios consecințele acţiunii întreprinse de Hamas” cu atacul său terorist din 7 octombrie împotriva Israelului. Miercuri, președintele Statelor Unite, Joe Biden, a cerut guvernului israelian să permită intrarea în Fâșia Gaza a noului ajutor umanitar pentru palestinieni pe care Congresul SUA tocmai l-a aprobat. „Israelul trebuie să se asigure că toate aceste ajutoare ajung fără întârziere la palestinienii din Gaza”, a spus Joe Biden în declarații făcute în faţa reporterilor la Casa Albă.

UPDATE Israelul este la un pas de încheierea unui armistițiu cu Hamas. Guvernul de la Ierusalim a declarat că este dispus să accepte eliberarea a 40 de ostatici în prima fază a armistițiului. Cabinetul de război din Israelul condus de premierul Benjamin Netanyahu a autorizat ca negociatorii să discute despre eliberarea a 40 de ostatici în prima fază. Activiștii israelieni liberali au protestat în numele rudelor ostaticilor reținuți în Gaza de teroriștii palestinieni. Protestul  s-a desfășurat în fața sediului Ministerului Apărării din Tel Aviv, pe 25 aprilie 2024, pentru a cere acțiuni guvernamentale pentru eliberarea ostaticilor.

UPDATE University of Southern California (USC) din Los Angeles a anulat principala ceremonie de absolvire, din 10 mai, invocând măsuri de siguranţă, scrie BBC. Mişcarea vine în contextul protestelor care se desfăşoară faţă de războiul Israel-Gaza, izbucnite în zeci de campusuri din SUA. La Universitarea Emory din Atlanta, 28 de protestatari au fost arestaţi, joi, după ce au refuzat să plece. Acest ”potop” de proteste din campusuri a început la Universitatea Columbia din New York City, săptămâna trecută. Într-o declaraţie emisă joi, USC a afirmat că ”nu va putea să ţină ceremonia principală care adună, în mod tradiţional, 65.000 de studenţi, familii şi prieteni în campusul nostru”.

UPDATE Israelul şi-a intensificat, peste noapte, loviturile aeriene asupra Rafah, după ce a afirmat că îi va evacua pe civili din oraşul aflat în sudul Gaza şi va lansa un atac complet, în pofida avertizărilor aliaţilor că acesta ar putea provoca victime în masă, potrivit Reuters.

UPDATE Războiul, aflat acum în a șaptea lună, a ucis cel puțin 34.305 palestinieni, au declarat joi autoritățile sanitare din Gaza. Ofensiva a distrus o mare parte din enclava dens populată și foarte urbanizată, strămutând majoritatea celor 2,3 milioane de locuitori și lăsându-i pe mulți dintre ei cu puțină hrană, apă sau asistență medicală.

UPDATE Un oficial politic de rang înalt al Hamas a declarat pentru The Associated Press că gruparea militantă islamică este dispusă să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul și că va depune armele și se va transforma într-un partid politic dacă va fi înființat un stat palestinian independent de-a lungul granițelor de dinainte de 1967.

UPDATE Se pare că în Fâșia Gaza se construiește un nou port în timp ce armatele americane pregătesc o operațiune pentru a livra alimente și ajutoare umanitare în enclava asediată. Această acțiune are loc în contextul în care războiul Israelului împotriva Hamas este în desfășurare. Potrivit unor oficiali, precum și a imaginilor recente surprinse din satelit, construcția noului port din Fâșia Gaza pare să fi avansat rapid în ultimele două săptămâni. Există speculații că acest port ar putea fi finalizat chiar săptămâna viitoare.

UPDATE Cabinetul de război al premierului israelian Benjamin Netanyahu a avut întâlniri pentru a discuta despre cum să distrugă „ultimele vestigii, ultimul sfert din batalioanele Hamas, la Rafah și în alte părți", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, David Mencer.

/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram