Mai mult de o lună ne desparte de sărbătorile de Crăciun, dar mulți ard deja de nerăbdare să decoreze casa. Studiile spun că nu ar trebui să stăm pe gânduri pentru că asta ne face mai fericiți, mai amabili și mai prietenoși, scrie adevarul.ro.
Persoanele care își decorează casa cu mai bine de o lună înainte de începerea sărbătorilor de iarnă sunt mult mai fericite și mai vesele, arată un studiu publicat în The Journal of Environmental Psychology care mai spune că spiritul Crăciunului scade anxietatea, stresul şi negativitatea. Mai mult decât atât, dacă ne pregătim locuința mai repede pentru sărbători, fericirea pe care o simțim în perioada Crăciunului o împărțim cu alți oameni și de aceea este una constructivă. Asta pentru că de Crăciun devenim mai amabili și mai prietenoși, iertăm mai ușor, suntem solidari cu ceilalți și ne apropiem mai mult de familie.
De ce ne fac decorațiunile de Crăciun mai fericiți
Experții spun că este bine să împodobim inclusiv bradul din noiembrie.
„Într-o lume plină de stres și anxietate, oamenilor le place să se apropie de lucrurile care îi fac fericiți. Iar decorațiunile de Crăciun le readuc în memorie acele amintiri intense din copilărie”, spune psihanalistul Steve McKeown.
„De cele mai multe ori, această acțiune reflectă motive nostalgice, pentru a retrăi magia sau pentru a compensa neglijențele din trecut. Decorațiunile de Crăciun sunt pur și simplu o ancoră sau o cale de acces către acele vechi amintiri din copilărie pline de magie și emoție. Așa că ar fi vorba mai ales de menținerea și prelungirea acestui entuziasm”, completează acesta.
La rândul ei, psihoterapeuta Amy Morin este de părere că „nostalgia îi conectează pe oameni la trecutul lor și îi ajută să înțeleagă cine sunt“. Astfel, decorațiunile de Crăciun devin „un mod de a se reconecta cu copilăria lor... iar privitul la un brad de Crăciun poate aduce amintiri din vremea când încă mai credeam în Moș Crăciun”, conform acesteia.
Hormonul fericirii, dopamina, este stimulat de acțiunea de a pune decorațiunile de Crăciun, dar și de momentele în care le admirăm.
Psihologul Deborah Serani, citat de Glamour, spune că „se creează o schimbare neurologică care poate produce fericire. Montarea decorațiunilor de Crăciun va provoca un vârf de dopamină, un hormon al stării de bine”.
În opinia psihologului Deborah Serani, hormonii fericirii sunt declanșați de luminile și culorile strălucitoare, dar și de nostalgia provocată de amintirile din copilărie.
„Pentru mulți dintre noi, Crăciunul este o perioadă magică, este o perioadă de inocență, o perioadă de bucurie”, spus Serani.
Și Asociația americană a pomilor de Crăciun recomandă consumatorilor să împodobească acum pentru un impuls pozitiv înainte de sărbători. Potrivit unei cercetări de anul trecut, majoritatea americanilor vor să-și decoreze casele pentru Crăciun mai devreme.