Președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Dinu Plîngău, critică decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) prin care magistrata Liubovi Brînza, vizată în dosarul „mitei pentru judecători”, a fost restabilită în funcție la Curtea de Apel Chișinău. Acesta susține că CSM-ul reformat „a început cu stângul și nu vede mare deosebire față de activitatea precedentei componențe”.
„Judecătorii din video, filmați cum numără banii și învinuiți de corupere pasivă, au fost repuși în funcție de către CSM-ul reformat. În 2018, 5 judecători au fost învinuiți de corupere pasivă. În acel dosar de rezonanță a fost condamnat la 3 ani de închisoare doar asistentul judecătoarei Liubovi Brânză pentru trafic de influență. E clar că au găsit un țap ispășitor. Toți cei cinci magistrați au fost achitați, iar azi, CSM-ul reformat, încet îi întoarce pe toți în sistem și îi pune să judece alți oameni. Reforma asta deja nici glumă nu mai poate fi numită. Multe încă am de spus despre interesele unora de a „sabota” reforma și sper ca, într-o bună zi, mai multă lume să înțeleagă că adevărații sabotori sunt chiar unii „reformatori”.
CSM-ul reformat a început cu stângul și nu văd mare deosebire față de activitatea precedentei componențe. Rușine!”, susține Plîngău.
Judecătoarea Liubovi Brînza, vizată în dosarul „mitei pentru judecători”, dată afară din sistem pentru luare de mită, a fost restabilită cu plata salariilor pentru toți aproape 5 ani cât a fost suspendată din funcție.
Aceasta a fost achitată și revine la Curtea de Apel Chișinău. Decizia a fost votată astăzi, la ședința CSM, în baza unei hotărâri luate recent de Curtea de Apel din Comrat, care nu a constatat elementele unei infracțiuni. Suma salariilor pe care urmează să le încaseze acum magistrata depășește un milion de lei.
Magistratele Galina Moscalciuc, Svetlana Tizu, Liubovi Brînză, Ludmila Ouș și Victoria Hadîrcă au fost reținute acum trei ani, pentru corupere pasivă. În acest caz, singurul care a primit o sentință de condamnare condiționată, pe un termen de 3 ani, este un asistent judecătoresc.
Acestea au fost achitate de către Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. De asemenea, judecătoarele au primit sentințe de achitare și pe capătul de acuzare privind pronunțarea unei decizii ilegale, din motiv că fapta nu întrunește elementele infracțiunii.