Creștinii ortodocși din Republica Moldova îl sărbătoresc miercuri, 9 august, pe Sfântul Mare Mucenic Pantelimon. Acesta este considerat ocrotitorul medicilor şi tămăduitor al bolnavilor. Sfântul Pantelimon mai este supranumit în popor și „Pintilie Călătorul”.
Minunile lui din timpul vieții au făcut înconjurul lumii, reuşind să-şi aducă până și tatăl păgân pe calea credinţei. Când tatăl lui s-a stins, și-a împărţit averea săracilor şi a muncit în numele credinţei, de unde şi numele primit de „doctor fără de arginţi”. Şi-a găsit sfârşitul decapitat, la ordinul împăratului, moaştele sale sfinte sălăşluind azi în biserici din întreaga lume, fiind patronul spiritual al lumii medicale și tămăduitorul suferinzilor.
Se spune că în această zi „se călătorește vara”. De Sfântul Pantelimon, cerbul iese din apă și aceasta începe să se răcească, frunza teiului se întoarce pe dos, semn că vara se duce și lasă în locul ei iarna.
În această zi, se mănâncă porumb și dovlecei pentru a fi mai viguroși în timpul iernii.
Totodată, se împart multe fructe, pentru ca roada să nu fie viermănoasă anul următor. De asemenea, se mai spune că oamenii care lucrează în ziua de Sf. Pantelimon sunt condamnați să se îmbolnăvească de ciumă, să aibă parte de ceasuri negre și pagube în viața de familie.
Sunt sărbătoriți și cei care poartă numele sfinților, iar în unele localități este hram.
sursă: Libertatea