Un bărbat de 62 de ani s-a intoxicat cu fum și a ajuns la spital, după ce a încercat să stingă un incendiu de vegetație. Totul s-a întâmplat pe 15 august, la periferia satului Petrești, raionul Ungheni.
Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), un teren cu o suprafață de 10 hectare a fost cuprins de flăcări. În timpul încercării de a stinge focul, bărbatul a suferit intoxicație cu produse ale arderii și fum.
Echipa de pompieri din raionul Ungheni a intervenit pentru a lichida incendiul și a prevenit extinderea acestuia. Bărbatul a fost preluat de către o echipă medicală pentru îngrijiri de rigoare la spitalul raional.
În altă parte a țării, în municipiul Bălți, un incendiu de iarbă uscată a izbucnit pe strada Feroviarilor 82/a. Echipele de salvatori au acționat pentru a stinge flăcările care au afectat un teren agricol și s-au extins până pe calea ferată.
În urma intervenției, flăcările au fost stinse, însă două hectare de teren cu vegetație uscată au fost distruse complet. În plus, un microbuz Mercedes Sprinter, parcat în curtea unei gospodării private, a fost distrus de foc. Din fericire, nu au fost raportate persoane rănite în acest incident.
În ultimele 24 de ore, echipele de intervenție ale IGSU au fost solicitate în 36 de cazuri de incendii de vegetație uscată în diferite regiuni ale țării. Potrivit datelor colectate din subdiviziunile teritoriale, aceste incendii au afectat un total de 54 de hectare de teren.
În acest context, IGSU avertizează că incendiile de vegetație uscată pot fi extrem de periculoase, mai ales în condiții de caniculă. Ei subliniază importanța responsabilității individuale în prevenirea acestor situații și sfătuiesc oamenii să evite aprinderea focului în apropierea terenurilor uscate, stufărișului sau gunoiului menajer, deoarece chiar o mică scânteie poate declanșa incendii devastatoare.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență mai îndeamnă populația să apeleze serviciile de urgență în caz de risc și să evite intervențiile personale în situații de incendiu, pentru a evita riscurile pentru sănătate și viață. De asemenea, lucrătorii din sectorul agricol sunt rugați să respecte regulile de siguranță, să evite alimentarea cu carburanți și lubrifianți pe terenurile agricole și să nu fumeze în apropierea acestora sau în zonele forestiere.