Odată cu trecerea la ora de iarnă, majoritatea dintre noi revin acasă odată cu lăsarea întunericului. Și cum în Capitală, iluminatul stradal apare odată cu amurgul, traversarea drumurilor, dar și deplasările prin locuri dosite au devenit o adevărată provocare mai ales pentru copiii aflați acum în vacanță. O spune chiar și poliția care recunoaște că siguranța noastră depinde, în mare parte, de noi înșine.
„După cum puteți observa, este ora 16:30, dar afară s-a înserat de-a binelea. Străzile sunt aglomerate, deoarece majoritatea oamenilor se întorc de la muncă. Atunci când va aflați în preajma unei treceri de pietoni neiluminate, nu va angajați să traversați până nu va asigurați că șoferul care se apropie va observat și încetinește. Cel mai potrivit este să purtați elemente reflectorizante, iar în cazul în care acestea lipsesc, să folosești lumina de la telefon.”
Majoritatea oamenilor afirmă că sunt atenți atunci cânt traversează. Asta ne-a spus și bărbatul din imagine care preferă să facă mișcare cu muzică la maxim în căști.
„-Atunci când treceți zebra, acum se înserează mai repede, cum treceți ca să fiți în siguranță, aveați căștile în urechi, era conectat și sunetul?- Da, dar m am uitat atent în ambele părți.- Nu credeți că cel mai bine este să deconectați sunetul pentru că se poate întâmpla orice?- Nu, nu cred.- Dar ce faceți, cum vă asigurați de obicei?- Mă uit atent în partea dreaptă și în stânga, merg până la jumătatea trecerii și din nou mă asigur.”
„Ne asigurăm că mașinile se opresc, în caz contrar, nu traversăm, ar trebui să fie semafoare cu senzor.”
„Veste reflectorizante și cel mai important ne asigurăm, privim la stânga și la dreapta.”
Lucrurile stau diferit în realitate. Poliția susține că de la începutul anului au înregistrat peste 14 mii de cazuri în care oamenii au trecut strada în afara zebrei. Legea, însă, lasă spațiu de manevră agentului constatator. Pietonul poate fi avertizat sau sancționat cu amendă ce variază între 300 și 450 de lei.
„Important este că atunci când pietonii traversează trecerea pe timp de noapte sau atunci când vizibilitatea este redusă sunt îndemnați să poarte haine de culoare deschisă sau care conțin elemente reflectorizante. Să aleagă locurile iluminate și să se convingă de faptul că atunci când se angajează în a traversa partea carosabilă, sunt văzuți de către conducătorii auto.”
Când se lasă noaptea, traversarea nu este singura provocare.
„Chiar dacă vă grăbiți să ajungeți mai repede acasă, evitați scurtăturile dacă acestea nu sunt iluminate. Mergeți pe drumurile pe care se deplasează mai multă lume. ”
„Să nu se afișeze cu obiecte de preț, pentru a nu arăta valoare pe care o au asupra lor, un alt aspect important este să nu comunice cu cetățenii pe care nu îi cunosc, mai ales dacă observă că aceștia se află sub influența alcoolului sau a altor substanțe.”
„Dacă în momentul în care ajungi în fața blocului se apropie o persoană străină și suspectă, nu intrați împreună în scara blocului, asta deoarece riscul de a fi atacat este mai mare într-un spațiu restrâns.”
Respectarea unor reguli simple, vă poate ține în siguranță, indiferent de locul unde vă aflați. În situații de risc, poliția ne recomandă să apelăm la numărul de urgenţă 112.