Anul școlar 2023-2024 începe cu un deficit acut de cadre didactice. În Chișinău, sunt peste 540 de locuri vacante, cu circa șapte la sută mai multe decât anul trecut. Principalul motiv sunt salariile mici, ce nu sunt deloc atractive pentru tinerii specialiști care absolvesc facultatea de pedagogie. Între timp, ministrul Educației spune că din ianuarie, anul viitor, salariile profesorilor vor crește, așa cum se întâmplă și în cazul tuturor bugetarilor. Totodată, Perciun a îndemnat responsabilii din educație să facă uz de resursele financiare deja alocate.
„În acest an am solicitat ministerului Educației să ne delege tineri specialiști. Am făcut o solicitare pentru 547 de tineri specialiști, însă au fost repartizați doar 204 specialiști. Din păcate, până la ziua de astăzi, avem doar 80 de persoane înregistrate.” șeful direcției Educație, Andrei Păvăloi.
Astfel, și acest an școlar începe cu un deficit destul de mare de cadre didactice. Locurile vacante au crescut în 2023 cu aproximativ 7 la sută, comparativ cu 2022, atunci când în capitală nu ajungeau 509 specialiști. Principalul motiv rămâne salariul mult prea mic, care nu este deloc atractiv pentru tineri. Acest subiect a fost abordat de ministrul Educației într-o intervenție live pe facebook, la finele săptămânii trecute.
„Într-adevăr, salariul este insuficient astăzi. Cunoaște toată lumea acest lucru. Salariul va fi majorat pe 1 ianuarie 2024, așa cum se întâmplă și în cazul tuturor bugetarilor. Precizez că atunci când vorbim de majorări semnificative de 30-40% a salariului, trebuie să înțelegem foarte bine că, realist vorbind, aceste salarii nu se vor produce atâta timp cât nu vom face uz mai bun de resursele financiare care sunt deja alocate sistemului nostru educațional.” ministrul Educației, Dan Perciun.
În prezent, salariul unui profesor variază între 5500 de lei și 11 mii de lei. Deocamdată, la ministerul Educației nu există o statistică actualizată a locurilor vacante în grădinițele și școlile din toată țara. Anul trecut cifra depășea 2100 de funcții. În topul listei cu cel mai mare deficit cadre didactice se răgăsește Chișinăul, urmat de Nisporeni, Ungheni și Hîncești, iar cele mai căutate specialități sunt cele de educator, învățător pentru clasele primare, profesor de matematică și profesor de limba română.