Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a dat start depunerii dosarelor pentru obținerea subvențiilor, dar fermierii revoltați, spun că procesul este unul extrem de birocratizat, pe motiv că li se impun noi condiții pentru perfectarea dosarelor. Aceștia sunt obligați să prezinte extrase din registrele contractelor de arendă cu numerele cadastrale, numele și prenumele persoanelor, de la care sunt arendate terenuri agricole și termenul de arendă. Fermierii cer anularea acestei obligații, în caz contrar, vor protesta miercuri în Capitală.
Într-un comunicat de presă, Asociația „Forța Fermierilor” spune că dovada faptului că solicitanții posedă terenuri sunt certificatele de confirmare, eliberate de autoritățile publice locale, care conțin și numerele cadastrale.
„Această formă de certificare deja a fost nu odată folosită în procesul de subvenționare. Însă acum AIPA impune nefondat pe fiecare fermier să aducă extrasul din registru primăriei cu sute sau chiar mii de terenuri agricole în formă separată pentru fiecare parcelă, cu indicarea proprietarului, de la care este arendat pământul. Dincolo de faptul că acest sprijin este unul infim, întârziat și alocat doar pentru o parte din fermieri, se creează impresia că autoritățile abilitate fac tot posibilul pentru a sabota procesul acordării ajutorului respectiv”, se menționează în declarația Asociației.
În replică, directorul adjunct al AIPA, Diana Coșalîc spune că această condiție este expres reglementată în hotărârea de Guvern cu privire la regulamentul de acordare a compensațiilor.
„Hotărârea de Guvern reglementează expres criteriile de eligibilitate și anume: se face dovada însămânțării suprafețelor cu culturi cerealiere de prima grupă, pentru recolta anului 2022 și să dețină în posesie sau în folosință terenurile cu destinație agricolă. Anume Curtea de Conturi în 22 decembrie 2022 obligă Guvernul inclusiv Agenția să verifice dreptul de posesie sau folosință a terenurilor care sunt supuse subvenționării. Avem practica de lucru cu fermierii, care prezintă extrasul terenurilor care sunt înregistrate în registrul contractelor de arendă în localități sau dreptul de posesie în baza de date a cadastrului. Respectiv, sunt acele numere cadastrale pe care AIPA le va verifica în funcție de fluxul de cereri și capacități”, a precizat șefa AIPA.
De menționat că recent, Guvernul a aprobat alocarea a 200 de milioane de lei pentru a acorda compensații fermierilor afectați de consecințele crizelor din anul 2022. De acești bani vor beneficia în jur de 3000 de mici fermieri, care au avut pierderi considerabile la culturile de grâu, orz și rapiță. Executivul a aprobat și Regulamentul de repartizare a celor 4000 de tone de motorină, donată de România. Dosarele pot fi depuse până la data de 29 septembrie 2023.