Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 927: Atac la Kiev, explozii în Rusia, rachete din Iran și film scandalos! CIA: Amenințări fără precedent

externe

Război în Ucraina, ziua 562: Atac în Rusia, frica lui Musk și ordinul lui Putin! Podoliak: România să renunțe la „tăcerea mieilor”

08 septembrie 2023, ora 17:23

Sistemele rusești de apărare aeriană au interceptat joi seara două drone deasupra regiunii Briansk, din sud-vestul țării. Una dintre drone, care viza o „instalație industrială” din orașul Briansk, „a fost suprimată de războiul electronic”, a declarat guvernatorul regiunii, Alexander Bogomaz, într-o postare pe Telegram. Cu toate acestea, drona a lovit o clădire administrativă în timpul căderii și a provocat un incendiu, a precizat el. „Nu au existat victime, iar incendiul a fost stins”, a precizat Bogomaz, potrivit AlephNews. Totodată, consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a explicat vineri că Ucraina nu se aşteaptă ca NATO să declare război Moscovei pentru că o dronă militară rusă a căzut luni pe teritoriul României, ţară membră a NATO, dar a cerut mai multă fermitate pentru a evita repetarea unor situaţii similare, transmite EFE, preluată de Agerpres.

Elon Musk întrerupea accesul Ucrainei la serviciul de comunicații prin satelit Starlink pentru că se temea de izbucnirea unui război nuclear, a anunţat joi postul de televiziune CNN, citând biografia lui Musk scrisă de scriitorul și jurnalistul Walter Isaacson, conform Rador. Pe de altă parte, preşedintele rus Vladimir Putin a cerut guvernului de la Moscova să accelereze dezvoltarea inteligenţei artificiale, în special pentru a face faţă concurenței occidentale în domeniu. În același timp, Ucraina ar putea străpunge liniile de apărare rusești până la finalul anului. Șeful NATO spune că Rusia era a doua cea mai puternică armată din lume, însă acum Ucraina ar fi mai puternică.

UPDATE Fostul ministru ucrainean al apărării i-a avertizat pe occidentali că negocierile cu Moscova nu vor aduce pacea şi că Vladimir Putin este în continuare hotărât să distrugă complet Ucraina şi să "asimileze" cetăţenii acesteia în Federaţia Rusă, scrie Mediafax.

UPDATE „Ukrainska Pravda” scrie că un grup de bloggeri și interpreți chinezi a sosit în mod ilegal în orașul Mariupol, situat pe malul Mării Azov. Ca răspuns, Kievul intenționează să introducă o interdicție de intrare pentru toți „interpreții invitați” de Moscova în teritoriile ocupate în Ucraina, și cere explicații Beijingului.

UPDATE Un eventual eşec al Georgiei în aderarea la UE va bucura Rusia, a afirmat vineri, la Tbilisi, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, îndemnând Georgia să efectueze reforme democratice, relatează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Primele zece tancuri Leopard 1 donate de Danemarca, Germania şi Olanda au ajuns în Ucraina şi altele sunt pe drum, au declarat vineri forţele armate ale Danemarcei, informează The Guardian.

UPDATE Activele pe care producătorul suedez de camioane Volvo AB le avea în Rusia au fost transferate unui investitor rus, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, a informat vineri Ministerul rus al Industriei şi Comerţului într-un comunicat de presă, transmite Reuters.

UPDATE "Toate femeile cu studii medicale - doctorițe, asistente medicale, medici stomatologi, moașe, farmaciste - cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, vor trebui să se înregistreze pentru serviciul militar începând cu 1 octombrie", au precizat Forțele Armate ale Ucrainei.

UPDATE Problemele pe care Rusia le întâmpină pe frontul din Ucraina i-ar putea permite Coreei de Nord să obțină arme la care nu a avut acces timp de două decenii din cauza sancțiunilor impuse de ONU. Putin și Kim Jong-un au nevoie unul de altul, dar liderul de la Phenian ar avea mai mult de câștigat, cred analiștii, notează Spotmedia.

UPDATE Guvernul britanic a anunţat că serviciile militare şi de securitate britanice vor monitoriza Marea Neagră în încercarea de a descuraja Rusia să lovească navele comerciale care transportă cereale din Ucraina către ţările în curs de dezvoltare, informează The Guardian, citat de News.ro.

UPDATE Directorul FBI, Christopher Wray, a avertizat joi că numărul spionilor ruşi care operează în Statele Unite este "încă mult prea mare", în ciuda eforturilor de a-i depista şi a expulzărilor numeroase, relatează CNN, preluat de News.ro.

UPDATE Într-un răspuns ferm și direct la recenta solicitare a guvernului ucrainean, Austria a declarat că nu va expulza pe cei 14.000 de bărbați ucraineni apți pentru serviciul militar care s-au refugiat în țară. „Nu vom face niciodată asta”. Kievul dorește ca toate națiunile vest-europene să trimită înapoi refugiații ucraineni. 14.000 de ucraineni apți pentru serviciul militar locuiesc în Austria. O astfel de inițiativă este deja discutată în Polonia, potrivit NewsWeek.

UPDATE O rachetă rusească a lovit vineri o clădire a poliţiei din oraşul Kryvyi Rih, din centrul Ucrainei, ucigând un poliţist şi rănind mai multe persoane, a declarat ministrul de interne Ihor Klymenko, citat de Reuters.

UPDATE Mihailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, cere mai multă fermitate din partea autorităților române în privința acțiunilor Rusiei, precizând că Moscova „își permite să folosească spațiul aerian” al țării noastre „pentru că există tăcere” din partea Bucureștiului. Într-un mesaj publicat vineri, 8 septembrie, pe platforma socială X, oficialul de la Kiev se referă la posibilele resturi de dronă care au fost găsite recent în județul Tulcea și spune că „desigur, nimeni nu se așteaptă ca NATO să invoce articolul 5 și să intre în război cu Rusia din cauza unei cutii de metal căzute pe un câmp românesc. Nu este cazul”. Dar, continuă Mihailo Podoliak, „Rusia își permite să folosească spațiul aerian al României și al altor vecini pentru a lansa atacuri cu rachete asupra Ucrainei pentru un singur motiv. Pentru că există tăcere”, notează Libertatea. Consilierul lui Zelenski își argumentează propunerea prin nevoia ca Ucraina să fie sprijinită „cât mai curând posibil cu sisteme suplimentare de apărare aeriană” care să fie desfășurate în zonele de frontieră. „Acest lucru va crește semnificativ securitatea țărilor care se învecinează cu Ucraina și va limita capacitățile speculative și provocatoare ale Rusiei. Avem nevoie de acțiuni simple, nu de «tăcerea mieilor»”, mai afirmă oficialul ucrainean.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin i-a conferit gradul de general-colonel lui Andrei Mordvicev, 47 de ani, comandantul Districtului Militar Central. Generalul a condus unitățile armatei în luptele pentru Mariupol, orașul a fost capturat în mai 2022, relatează Radio Svoboda.

UPDATE Zeci de mii de ucraineni au semnat deja vineri o petiţie online care cere transparenţă asupra declaraţiilor de avere ale oficialilor, într-un context de nemulţumire crescândă a populaţiei faţă de corupţia ce se manifestă inclusiv pe timp de război, transmite France Presse, citată de Agerpres.

UPDATE Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, afirmă că Ucraina deține „informații” potrivit cărora Kremlinul este responsabil pentru moartea fondatorului grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin. Zelenski l-a menționat public pe președintele rus Vladimir Putin în acest context, scrie BBC.

UPDATE Agenţia centrală de informaţii a SUA (CIA), care încearcă să recruteze cetăţeni ruşi ca spioni, a difuzat un video adresat oficialităţilor de la Moscova în care li se cere acestora să spună adevărul despre un sistem plin de denunţători mincinoşi, relatează vineri Reuters.

UPDATE „R.Moldova este în mijlocul unuia din războaiele duse de Putin”, pe lângă cele din Ucraina și Georgia. În cazul Moldovei este un război hibrid, spune generalul american Philip Breedlove, fostul comandant suprem NATO între 2013 – 2016. Într-un interviu cu Europa Liberă, generalul Breedlove analizează situația din Marea Neagră, abandonată, în opinia sa, de NATO și Statele Unite în favoarea Rusiei, despre situația extrem de tensionată de pe Dunăre, unde Rusia s-a simțit „încurajată” să lovească în imediata vecinătate a României, țară NATO, dar și despre modul cum s-ar putea încheia războiul din Ucraina, „exact așa cum vor decide liderii occidentali”, care pot alege să ajute Ucraina să învingă sau să o împingă spre o înfrângere pe câmpul de luptă sau la masa negocierilor.

UPDATE Sirenele de apărare antiaeriană au răsunat spre seară și în mijlocul nopții în regiunea portului ucrainean Izmail. Imaginile au fost surprinse de jurnaliștii TV8, Viorica Tataru și Andrei Captarenco.

UPDATE Marea Neagră este importantă pentru NATO! Este mesajul transmis de Secretarul general adjunct al NATO după ce pe teritoriul tarii noastre au fost găsite resturi de dronă. In exclusivitate pentru Antena 3 CNN, Mircea Geoana a dat asigurări că Alianţa monitorizează îndeaproape regiunea Mării Negre si că NU există un pericol pentru români, potrivit Antena3.

UPDATE Blocada rusă asupra porturilor maritime ucrainene după retragerea Moscovei din acordul privind tranzitul de cereale pe Marea Neagră, încheiat sub egida ONU şi a Turciei, este ''scandaloasă şi trebuie să înceteze'', a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, la New Delhi, transmite AFP. ''Este pur şi simplu scandalos că Rusia, după ce a pus capăt iniţiativei privind tranzitul de cereale pe Marea Neagră, blochează şi atacă porturile maritime ucrainene. Acest lucru trebuie să înceteze'', a declarat Charles Michel în ajunul summitului G20 din capitala indiană, conform Agerpres.

UPDATE Punctele de trecere a frontierei cu Ucraina - PTF Unguri-Bronița, PTF Otaci-Moghileov Podolsk și PTF Vălcineț-Moghileov Podolsk (fero), și-au sistat temporar activitatea în dimineața zilei de astăzi. Autoritățile de competență ucrainene nu permit trecerea frontierei de stat în contextul riscurilor de atac aerian din partea Federației Ruse asupra Ucrainei. 

UPDATE Deși este foarte dificil, există „o posibilitate realistă” ca forțele ucrainene să reușească, până la sfârșitul lui 2023, să treacă de liniile de apărare rămase ale Rusiei, estimează Trent Maul, director de analiză al Agenției americane de informații pentru apărare (DIA), într-un interviu acordat publicației The Economist, relatează Ukrainska Pravda. După trei luni de progrese lente, contraofensiva ucraineană capătă amploare, constată oficialul american.

UPDATE În 18 luni de război, zeci de colaboraționiști ruși din teritoriile ocupate ale Ucrainei sau din Rusia au ajuns ținte ale operațiunilor de asasinare întreprinse de trupele speciale și agenții serviciilor de informații ale Kievului, scrie The Economist, citat de Digi24.

UPDATE Aviația rusă efectuează zboruri în direcția Insulei Șerpilor și apelor Mării Negre. Aceasta poate fi o amenințare la adresa coridoarelor umanitare care au fost deschise pentru evacuarea navelor din porturile ucrainene - a declarat, joi seară, șefa centrului de presă al Comandamentului Operațional „Sud” din Ucraina, Natalia Humeniuk, relatează Slovo i dilo preluat de Rador.

UPDATE Forţele de contraofensivă ucrainene au înregistrat câştiguri în două sectoare ale frontului, avansând în vestul regiunii Zaporojie şi la sud de Bakhmut, a scris Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul său, potrivit Mediafax.

UPDATE Un oficial ucrainean afirmă că Rusia nu mai are trupe în Belarus pentru a putea lansa o ofensivă terestră din această ţară către Ucraina, aşa cum a făcut când a declanşat invazia din 24 februarie 2022, relatează CNN, potrivit News.ro.

UPDATE Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a îndemnat joi la întărirea relaţiilor cu Emiratele Arabe Unite, în timpul unei vizite în această ţară din Golf, în plină dezbatere asupra eficacităţii sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei.

UPDATE SUA şi Marea Britanie au impus sancţiuni asupra a 11 membri ai grupului rus de criminalitate cibernetică Trickbot într-un efort coordonat, a anunţat Departamentul de Trezorerie al SUA, scrie Mediafax.

UPDATE Un localnic din Crimeea care a tras cu un lansator de grenade asupra trupelor ucrainene a fost capturat de serviciul de informații ucrainean (SBU), potrivit Sky News.

UPDATE Un glonț a fost găsit joi într-o casă din Chilia, în Tulcea, în aproprierea frontierei cu Ucraina. Porivit autorităților este vorba despre un glonț de calibru 7.62 mm, care ar fi pătruns prin acoperișul anexei și ulterior prin tavanul realizat din rigips, notează Adevărul.

UPDATE Trupele ruse au tras de 18 ori în localităţile de-a lungul graniţei cu regiunea Sumi. În atac a fost distrusă o grădiniţă, scrie Mediafax.

UPDATE Cea mai faimoasă stațiune din Thailanda, Phuket, a cunoscut anul acesta un aflux de ruși care au fugit de consecințele războiului lui Putin din Ucraina, notează Al Jazeera. Situația este agravată de faptul că autoritățile locale au creat condiții favorabile pentru șederea pe termen lung în Thailanda a cetățenilor ruși. Bărbații se pot ascunde de mobilizarea lui Putin. Numai în acest an, aproximativ 400 de mii de ruși au intrat în Phuket, de două ori mai mulți decât înainte de invadarea rusă a Ucrainei. Cea mai mare parte dintre ei nu se grăbesc să se întoarcă acasă, deoarece nu există încă perspective pentru sfârșitul războiului.

UPDATE Premierul ungar Viktor Orban s-ar putea să nu mai fie singurul lider din Uniunea Europeană și NATO care se opune ajutorului militar pentru Ucraina după alegerile generale din 30 septembrie din Slovacia, potrivit The New York Times. Partidul lui Robert Fico, fostul premier care are numai cuvinte de laudă pentru Putin și copiază stilul de guvernare al liderului de la Budapesta, conduce în sondaje și, dacă va câștiga, ar putea transforma Slovacia dintr-un aliat convins al Kievului într-un stat mult mai prietenos cu Moscova, notează Digi24.

UPDATE British American Tobacco şi-a finalizat ieşirea din Rusia la aproximativ 18 luni după ce s-a angajat să facă acest lucru în urma invaziei Ucrainei de către Moscova, transmite CNBC.

UPDATE O mașină în care se aflau doi angajați ai Serviciului Federal rus de Securitate și personal militar a fost aruncată în aer în orașul ocupat temporar Oleșkî, regiunea Herson, relatează Ukrainska Pravda, citat de HotNews. Unul dintre angajații FSB a fost ucis pe loc de explozie, iar celălalt se află în stare gravă la terapie intensivă. Trei soldați ruși care ar fi escortat mașina au fost răniți. Potrivit Ukrainska Pravda, ofițerii obișnuiau să viziteze Oleșkî pentru a desfășura activități de filtrare și pentru a tortura cetățeni ucraineni.

UPDATE Ministerul de Externe austriac l-a convocat joi pe şeful reprezentanţei Comisiei Europene la Viena, germanul Martin Selmayr, după ce acesta a criticat ritmul lent în care Austria se debarasează de gazele ruseşti, despre care a spus că sunt plătite de guvernul austriac cu „bani însângeraţi", scrie Adevărul.

UPDATE Statele Unite au anunţat joi un nou ajutor militar în valoare de 600 de milioane de dolari pentru Ucraina, inclusiv echipamente de deminare şi diferite tipuri de muniţii, relatează AFP, citat de Agerpres.

UPDATE Forțele ucrainene au ucis 49 de parașutiști ruși de elită într-o singură zi într-o operațiune pentru a-i împiedica să fie dislocați într-o secțiune cheie a frontului de sud. Membrii Diviziei 7 Gărzi Montane Aeropurtate au fost implicați într-o luptă brutală după ce luptătorii ucraineni i-au prins lângă satul Staromaiorske din estul regiunii Donețk, au informat bloggerii militari ruși, potrivit Ziare.com.

UPDATE Șeful Serviciului de informații al Ministerului Apărării al Ucrainei, Kyrylo Budanov, care cu o zi înainte a fost avansat în grad mai mare, a declarat că oficialii de la Kiev lucrează la schimbul de prizonieri de război după principiul  „toți pe toți”. În cadrul unei emisiuni televizate el a subliniat:  „Procesul schimbului de prizonieri de război este încă în curs de desfășurare. Există unele dificultăți tehnice. Cred că acest lucru se datorează poziției nu întru totul corecte a Federației Ruse. Dar vom depăși acest lucru”, a menționat șeful Serviciului de informaţii, potrivit Libertatea Cuvântului.

UPDATE Rușii au raportat că Forțele Armate ale Ucrainei au lansat o ofensivă în apropierea așezărilor Novodonețke și Novomaiorske din vestul regiunii Donețk, susținând că forțele ucrainene încearcă să pătrundă în Novodonețke.

UPDATE Departamentul de Apărare al Statelor Unite respinge afirmațiile Rusiei conform cărora munițiile cu uraniu sărăcit pe care SUA au anunțat că le vor trimite Ucrainei ar provoca o creștere a cancerului și a altor boli, după Kremlinul a spus Statele Unite vor trebui să răspundă pentru "consecinţele foarte triste" ale deciziei sale, relatează CNN.

UPDATE Generalul Viorel Pană, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene din România, a declarat joi că dronele ruşilor pot fi detectate, dar în cazul bucăților de dronă de la Plauru „relieful permite cu greu detecția unor obiecte care evoluează la înălțimi foarte mici, cu viteze foarte mici”. "Fizica şi limita acestor sisteme evident că nu pot garanta o detecţie 100%”, a declarat acesta, în timp ce generalul Daniel Petrescu, şeful Statului Major al Apărării, a declarat că a aflat de resturile dronei la câteva minute după ce s-a terminat conferinţa preşedintelui Iohannis în care acesta nega ipoteza, potrivit HotNews.

UPDATE În dimineața zilei de vineri, 8 septembrie, au avut loc mai multe explozii urmate un incendiu puternic la Moscova. Focul a cuprins clădirea Serviciului Federal Vamal al Federației Ruse.

 

UPDATE Vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, a declarat că ar fi "o greşeală uriaşă" pentru Coreea de Nord să ajute Rusia cu arme care să fie folosite în războiul acesteia împotriva Ucrainei, informează Reuters, conform Agerpres.

UPDATE Alexei Bayer, un economist rus care a studiat la Universitatea Johns Hopkins din Statele Unite, susține că la un an și jumătate de război în Ucraina, Putin refuză să recunoască ca strategia lui ”blitzkrieg” a fost un eșec lamentabil. Liderul de la Kremlin va băga Rusia într-un dezastru economic și militar, iar el se ”va scufunda în gaura pe care a săpat-o pentru țara sa”, afirmă expertul, potrivit Ziare.com.

UPDATE Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și premierul israelian, Benjamin Netanyahu, au discutat, joi, despre modalitățile prin care Israelul ar putea sprijini Ucraina în conflictul său cu Rusia, a transmis cabinetul liderului ucrainean, scrie Rador.

UPDATE Secretarul de stat al SUA Antony Blinken şi ministrul român de externe Luminiţa Odobescu au susţinut joi un apel pentru a discuta despre ancheta României cu privire la resturile de drone găsite aproape de graniţa cu Ucraina, potrivit Departamentului de Stat al SUA, notează Mediafax.

UPDATE Şeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Poloniei, generalul Rajmund Andrzejczak, a declarat joi că Occidentul trebuie să facă mai mult pentru a ajuta Ucraina, pentru că Kievul nu-și poate permite un război pe termen lung, conform Ukrinform, scrie Rador.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a comparat întâlnirea dintre secretarul de stat american, Antony Blinken, și ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, la un McDonald's din Kiev, cu "vânzarea patriei pentru nişte cartofi prăjiți și o plăcintă", conform TASS, scrie Rador.

UPDATE Este nedrept să acuzi Ungaria că este prietenă cu Rusia, iar Ungaria nu are nevoie de la nimeni de lecţii despre libertate şi istorie, a spus ministrul ungar de externe Péter Szijjártó, miercuri, în Polonia, acuzând totodată Uniunea Europeană că nu a făcut nimic pentru a dezvolta rute alternative de transport a energiei care să reducă dependenţa de Rusia, relatează MTI, conform news.ro.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski le-a vorbit ucrainenilor joi seara despre noul ministru al apărării pe care l-a numit în funcţie, Rustem Umerov, despre care a spus că poate „reporni” activitatea Ministerului Apărării, în condiţiile în care Ucraina are nevoie de „rezultate” în acest moment, potrivit News.ro.

Război în Ucraina, ziua 561: Atac masiv lângă Moldova și porturi distruse! SUA oferă 1 miliard de dolari și muniție specială
Război în Ucraina, ziua 560: Atac mortal, vizită-surpriză și bucăți de dronă în România! SUA văd "progrese foarte încurajatoare"
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice

/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii

missing
07 septembrie 2024, ora 22:20

Viena este un fel de Mecca pentru toți cei pasionați de operă. Artiștii care ajung să evolueze pe scenele de acolo ating apogeul carierei, pentru că asta înseamnă să fii printre cei mai buni din lume. Dar puțini sunt cei care știu că și Republica Moldova are o contribuție la formarea patrimoniului cultural al Europei. La opera din Viena a cântat Maria Cebotari, renumita „privighetoarea Basarabiei” , dar și instrumentiști moldoveni cu renume mondial. Cu una dintre violonistele de la Chișinău, stabilite la Viena, faceți cunoștință în reportajul ce urmează. 

Faceți cunoștință cu Alexandra Tîrșu, recunoscută la nivel mondial drept una dintre cele mai talentate violoniste ale generației sale. Artista vine din Republica Moldova și cântă pe marile scene la o vioară Stradivarius ce datează din 1717. Aceasta i-a fost oferită de fondul Societății Stradivarius de la Chicago. 

Alexandra Tîrșu este absolventa Universității de Muzică din Viena, una dintre cele mai apreciate instituții de profil din lume. După încheierea studiilor a decis să rămână în capitala austriacă, acolo unde, spune ea, arta e la ea acasă. 

„Viena fiind orașul muzicii, aici se află foarte multe săli de concerte frumoase, vestite și importante. Noi ne aflăm aici, lângă Konzerthaus, unde am și evoluat de mai multe ori. Nivelul muzicii e foarte înalt, mai ales muzică clasică. Mereu poți să te duci la un concert seara, găsești în fiecare sală de concert un star. Este și o susținere mare din partea guvernului, foarte multe finanțe se dau pentru artă, proiecte, pentru cultură. Dacă ne uităm puțin, e un oraș de istorie mare și clar că e cu mult mai ușor să faci muzică aici, unde totul te inspiră. Te-ai dus pe o stradă, acolo a trăit Beethoven, te duci pe alta - acolo a trăit Mozart”, a declarat Alexandra Tirsu.

Acum, Alexandra culege aplauze și ovații pe toate scenele mapamondului, de la Berlin, Hamburg și București până la Seoul, Shanghai și Beijing. Revine, însă, mereu la Viena. 

„În inima Europei, Viena este incontestabil centrul cultural al Austriei și una dintre capitalele mondiale ale muzicii. Operele, concertele și spectacolele de teatru joacă de secole un rol important în viața vieneză, iar mulți compozitori de renume mondial, precum Mozart sau Strauss au trăit și au lucrat în această metropolă. De-a lungul anilor, austriecii au știut să păstreze patrimoniul cultural , dar au lăsat loc și pentru dezvoltare și inovații”.

Mihaela Mocanu, care zilele trecute și-a încheiat mandatul de ambasador în Austria, vorbește cu mândrie despre contribuția artiștilor originari din Republica Moldova la promovarea imaginii țării noastre. 

„Astfel de valori ca Alexandra Tîrșu sau Maria Bunea, Marius Malinețchi sau Marcel Lazăr, care actualmente am înțeles că face concerte în Republica Moldova, și încă avem mulți pe care din economie de timp nu reușesc să le spun numele la toți, aduc o contribuție extraordinară promovării imaginii în Austria, dar totodată și prezentării RM în calitate de țară care aduce valori. RM, cum spuneam, nu este doar un beneficiar al oportunităților UE, dar iată prin artiștii pe care îi avem, RM demonstrează că avem valori care pot aduce contribuție la îmbogățirea diversității culturale europene”, a menționat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Dar nimeni, însă, nu a atins culmile Mariei Cebotari. Născută la Chișinău, la începutul secolului 20, între anii 1930 și 1940, soprana a fost inegalabilă în vremea ei, fiind angajata operei de la Viena până la sfârșitul vieții.

„Deseori eram într-o, nu aș spune că polemică, dar era un fel de concurență între noi, moldovenii și austriecii: cui aparține mai mult Maria Cebotari. Până la urmă am ajuns la înțelegerea că ea ne aparține nouă tuturor, atât timp cât Maria Cebotari a devenit steaua culturii pe care noi, ambele state, le împărtășim”, a declarat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Cifre oficiale arată că în Austria sunt stabiliți doar o mie de moldoveni. Dar pentru că mulți au ajuns aici cu acte românești, ambasada noastră de la Viena crede că ar fi vorba de o diaspora de patru-cinci mii. Mulți dintre aceștia sunt angajați în cadrul organizațiilor internaționale. 

Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.