Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat marți seara că țara sa a obținut o „victorie istorică” împotriva Iranului și a programului său nuclear. Teheranul, la rândul său, a susținut că a forțat inamicul său de la Ierusalim să „înceteze unilateral” acțiunile militare și și-a reafirmat „drepturile legitime” de a-și continua programul atomic în scopuri civile. Totodată, Donald Trump le-a spus congresmenilor în această săptămână că siturile iraniene bombardate de SUA adăposteau un „program de dezvoltare a armelor nucleare”, deși agențiile de informații americane au afirmat că un astfel de program nu există. De asemenea, o evaluare confidențială a Pentagonului contrazice versiunea oficială a Casei Albe cu privire la eficiența loviturilor americane asupra infrastructurii nucleare iraniene. Pe acest fundal, SUA redeschide miercuri ambasada din Ierusalim.
Între timp, șapte soldaţi israelieni au fost ucişi într-un al treilea incident în sudul Fâşiei Gaza, iar autoritățile de la Teheran au anunțat că au spânzurat trei bărbați prezentați ca spioni plătiți de Israel.
UPDATE SUA redeschide miercuri ambasada din Ierusalim. Decizia a fost luată ca urmare a armistițiului dintre Israel și Iran. Ordinele de izolare pentru angajații guvernului SUA și membrii familiilor acestora au fost ridicate, a mai anunțat ambasada. Totuși, angajaților guvernului SUA și membrilor familiilor acestora le este interzis să călătorească în afara zonei metropolitane Tel Aviv, a Ierusalimului și a zonelor Beer Sheba până la o nouă notificare.
UPDATE Rusia a atacat Ucraina cu 28.743 de drone de luptă de tip Shahed, o marcă dezvoltată de Iran, de la începutul războiului, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Numai în iunie, au avut loc 2.736 de astfel de atacuri, a declarat el într-un discurs adresat marţi Parlamentului olandez, pe care l-a publicat ulterior pe reţelele sociale, transmite Digi24.
UPDATE După publicarea unei evaluări confidențiale a Pentagonului care contrazice versiunea oficială a Casei Albe cu privire la eficiența loviturilor americane asupra infrastructurii nucleare iraniene, președintele Donald Trump și emisarul său special pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, au reacționat vehement, acuzând o tentativă de subminare a unei operațiuni militare pe care o consideră „fără precedent”, transmite Adevărul. „Este o trădare. Nu contează care e conținutul informației sau în favoarea cui se presupune că ar merge — simplul fapt că a fost divulgată este revoltător. Ar trebui anchetat și pedepsit,” a spus Witkoff într-o intervenție la Fox News, pe 24 iunie. Reacția sa vine la scurt timp după ce CNN a relatat, pe baza unei evaluări a Agenției de Informații a Apărării (DIA), că atacurile americane asupra celor trei facilități nucleare majore din Iran — Fordo, Natanz și Isfahan — nu au reușit să distrugă complet capacitățile de îmbogățire a uraniului, ci doar le-au întârziat „cu câteva luni”. În ciuda concluziilor din raport, atât Trump, cât și secretarul Apărării, Pete Hegseth, continuă să afirme public că operațiunea a dus la „oprirea totală” a programului nuclear iranian. „Obiectivul a fost eliminarea îmbogățirii uraniului în Iran și acest obiectiv a fost atins,” a spus Witkoff, care a susținut că a analizat personal evaluările de după atacuri și că „nu există îndoială” că infrastructura nucleară a fost distrusă.
UPDATE Iranul va organiza sâmbătă la Teheran funeralii naţionale pentru responsabilii militari şi oamenii de ştiinţă ucişi în războiul de 12 zile lansat de Israel, a relatat miercuri presa oficială iraniană, transmite Digi24. „Funeralii naţionale (...) pentru ofiţerii superiori şi oamenii de ştiinţă martiri în urma agresiunii regimului sionist vor avea loc sâmbătă, începând cu ora locală 08:00 (04:30 GMT)" la Teheran, a relatat agenţia de ştiri IRNA. O ceremonie funerară va avea loc, de asemenea, joi în centrul ţării pentru Hossein Salami, şeful Gărzilor Revoluţionare, armata ideologică a Republicii Islamice, care a fost ucis în prima zi a războiului. Un apropiat al liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, acesta era cunoscut pentru diatribele sale la adresa Israelului şi a Occidentului.
UPDATE Iranul a anunțat miercuri că a spânzurat trei bărbați prezentați ca spioni plătiți de Israel, la o zi după intrarea în vigoare a unei fragile încetări a focului între Republica Islamică și Israel, relatează AFP, conform Agerpres. „Idris Ali, Azad Shojai și Rasul Ahmad, care au încercat să importe echipamente pentru a comite asasinate în țară, au fost arestați și judecați pentru (...) cooperare în favoarea regimului sionist (Israel - n.r.). Sentința a fost executată în această dimineață (...) Ei au fost spânzurați”, a transmis puterea judiciară.
UPDATE Președintele american Donald Trump le-a spus congresmenilor în această săptămână că siturile iraniene bombardate de SUA adăposteau un „program de dezvoltare a armelor nucleare”, deși agențiile de informații americane au afirmat că un astfel de program nu există, informează Reuters, conform Digi24. Afirmația lui Trump a stârnit întrebări privind măsura în care decizia sa de a ordona atacurile asupra Iranului, duminică, a fost susținută de serviciile de informații americane. Președintele republican a făcut această declarație într-o scrisoare datată luni, adresată președintelui Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, un aliat cheie, document care a fost publicat pe site-ul Casei Albe. „Forțele Statelor Unite au efectuat un atac de precizie asupra a trei facilități nucleare din Iran, utilizate de Guvernul Republicii Islamice Iran pentru programul său de dezvoltare a armelor nucleare”, a scris Trump. Cea mai recentă evaluare a serviciilor de informații americane, prezentată Congresului în martie de către directorul comunității de informații, Tulsi Gabbard, arăta că liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, nu a ordonat reluarea programului de arme nucleare închis în 2003.
UPDATE Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat marți seara că țara sa a obținut o „victorie istorică” împotriva Iranului și a programului său nuclear. Teheranul, la rândul său, a susținut că a forțat inamicul său de la Ierusalim să „înceteze unilateral” acțiunile militare și și-a reafirmat „drepturile legitime” de a-și continua programul atomic în scopuri civile, transmite Digi24. „Am obținut o victorie istorică. Am distrus proiectul nuclear al Iranului. Și dacă cineva din Iran încearcă să îl reconstruiască, vom acționa cu aceeași determinare, cu aceeași intensitate, pentru a contracara orice încercare. Iranul nu va avea niciodată arme nucleare”, a declarat premierul israelian într-un discurs către națiune. La rândul său, președintele Massoud Pezeshkian a anunțat seara „sfârșitul războiului (...) impus” de Israel şi s-a angajat să respecte încetarea focului cu condiția ca adversarul său să facă același lucru. Totodată, Consiliul Suprem de Securitate Naţională din Iran a confirmat că s-a ajuns la un armistițiu cu Israelul, propus anterior de președintele american Donald Trump, şi pe care l-a descris drept o înfrângere pentru statul israelian.
video: yt/Associated Press
UPDATE Campania militară de atacuri aeriene lansată pe 13 iunie de Israel împotriva Iranului a întârziat programul nuclear al acestei ţări „cu câţiva ani”, a declarat marţi seara şeful Statului Major al armatei israeliene, care a avertizat totuşi că, în pofida armistiţiului intrat în vigoare mai devreme în aceeaşi zi, campania împotriva Iranului nu s-a încheiat, ci intră într-o nouă fază, relatează AFP, potrivit Agerpres. „Tocmai am încheiat o etapă importantă, dar campania împotriva Iranului nu s-a terminat. Începem un nou capitol pe baza progreselor înregistrate în campania actuală”, a declarat într-un comunicat şeful Statului Major al armatei israeliene, generalul Eyal Zamir.
UPDATE Şapte soldaţi israelieni au fost ucişi într-un al treilea incident în sudul Fâşiei Gaza, a anunţat miercuri armata israeliană, conform News.ro. Armata a publicat identitatea a şase dintre soldaţi, în vârstă de 19 şi 21 de ani, care făceau parte din Batalionul 605 de geniu de luptă al Brigăzii 188, specializat în special în distrugerea tunelurilor şi a altor infrastructuri militare, deminarea şi deschiderea rutelor pentru infanterie şi vehicule blindate în timpul luptelor. Identitatea celei de-a şaptea victime nu a fost dezvăluită.
UPDATE Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a accentuat marți necesitatea reluării inspecțiilor agenției sale la instalațiile nucleare din Iran după o încetare a focului între Republica islamică și Israel, anunțată anterior de președintele american Donald Trump și care a fost la prima vedere acceptată de cele două părți beligerante, relatează dpa, conform Agerpres. „Reluarea cooperării cu AIEA este esențială pentru un acord diplomatic de succes pentru a rezolva definitiv diferendul legat de activitățile nucleare ale Iranului”, susține Rafael Grossi într-un comunicat dat publicității marți la sediul organizației din Viena.