/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 646: Ordinul lui Zelenski și atac cu drone! SUA: Rusia va încerca să distrugă sistemul energetic ucrainean

Lectură finală! Buletinul de identitate, permisul de conducere și certificatul de înmatriculare, disponibile în format digital

09 noiembrie 2023, ora 11:23

Buletinele de identitate, permisele de conducere și certificatele de înmatriculare vor fi disponibile în format digital. Parlamentul a votat joi, 9 noiembrie, în lectura a doua un proiect de stimulare a utilizării serviciilor electronice.

Respectivele documente în format digital vor fi utilizate prin intermediul aplicației guvernamentale integrate a serviciilor electronice. 

Agenția de Guvernare Electronică, cu suportul financiar al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, lucrează la dezvoltarea aplicației, care va asigura accesul utilizatorului la toate serviciile electronice în baza identității electronice personale. 

Buletinul de identitate digital al cetățeanului Republicii Moldova va fi un act de identitate generat pe telefonul sau tableta titularului și va conține un set de date preluate în regim automatizat și în timp real din profilul persoanei din Registrul de stat al populației și, suplimentar, un identificator electronic (cod QR).

Proiectul va mai reglementa posibilitatea de a depune online solicitarea de înmatriculare a mijloacelor de transport și livrarea prin serviciul guvernamental de livrare (MDelivery) a certificatelor și plăcuțelor de înmatriculare. 

De asemenea, se propune introducerea obligației notarului de a depune, prin intermediul unui serviciu electronic, la Agenția Servicii Publice, cererea de înregistrare a actului juridic autentificat sau a contractelor de vânzare-cumpărare și a altor documente conexe bunurilor imobile. 

După efectuarea înregistrării, se va expedia în mod electronic notarului și titularului dreptului certificatul electronic privind înscrierile în registrul bunurilor imobile. Modificările legislative au scopul de a securiza tranzacțiile autentificate de către notari în privința bunurilor imobile și a exclude necesitatea interacțiunii cetățenilor cu ASP-ul.

Un alt domeniu de intervenție a proiectului îl constituie reglementările aferente extraselor din diverse registre de stat. În acest sens, se propune ca reproducerea pe hârtie sau pe alte suporturi materiale a informațiilor din registru să conțină un identificator electronic unic (cod QR, cod de bare, cod digital), care va permite verificarea electronică a autenticității documentelor. 

Alte modificări legislative prevăzute se referă la posibilitatea Guvernului de a stabili costuri distincte pentru serviciile prestate electronic și cele la ghișeu; excluderea necesității prezentării obligatorii a dovezii semnăturii electronice la documentele depuse prin intermediul Programului integrat de gestionare a dosarelor, verificarea urmând a se realiza în mod automatizat; acces gratuit la toate capitolele din Monitorul oficial în format electronic etc.

„Proiectul vine să reglementeze și să extindă utilizarea instrumentelor în interacțiunea cetățenilor cu sectorul public, cu mutarea accentelor de la interacțiunile tradiționale (pe suport de hârtie) la cele prin mijloace electronice, în vederea sporirii accesibilității la unele servicii publice”, se menționează în nota informativă a proiectului de lege.

Proiectul a fost elaborat de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, cu suportul Agenției de Guvernare Electronică.

/VIDEO/ Cine s-ar face vinovat că doi oameni au murit sub zăpadă? „Potrivit legislației, Serviciul 112 nu poartă nicio răspundere”
/VIDEO/ Cine s-ar face vinovat că doi oameni au murit sub zăpadă? „Potrivit legislației, Serviciul 112 nu poartă nicio răspundere”
/VIDEO/ Pasiunea secretă a lui Vitalie Dani: „Am creat programe ce se folosesc pe plan mondial”. Cu ce s-ar fi ocupat dacă nu era muzica
/VIDEO/ Pasiunea secretă a lui Vitalie Dani: „Am creat programe ce se folosesc pe plan mondial”. Cu ce s-ar fi ocupat dacă nu era muzica
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 645: Rusia avertizează Moldova, atac nocturn, general ucis și risc atomic! Zelenski a apărut lângă front
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 645: Rusia avertizează Moldova, atac nocturn, general ucis și risc atomic! Zelenski a apărut lângă front
Apelul mamei tinerei ucise pe bd. Decebal: „E strigător la cer! Câți trebuie să moară ca să fie schimbată legea?”
Apelul mamei tinerei ucise pe bd. Decebal: „E strigător la cer! Câți trebuie să moară ca să fie schimbată legea?”
/VIDEO/ Comercializa sare, dar nu alimentară: Momentul în care un bărbat este reținut de mascați pentru vânzarea drogurilor
/VIDEO/ Comercializa sare, dar nu alimentară: Momentul în care un bărbat este reținut de mascați pentru vânzarea drogurilor

/VIDEO/ Noi bannere cu Mădălina au împânzit un stat din SUA. Copila e căutată de FBI de mai bine de un an

01 decembrie 2023, ora 10:57

Noi panouri publicitare cu Mădălina Cojocari, dispărută în SUA, au fost amplasate în întreaga Carolina de Nord. Fotografia folosită pe bannere este cea din anuarul școlar al copilei, scrie WCNC Charlotte. Micuța a fost văzută ultima oară acum puțin peste un an, pe 21 noiembrie 2022. Mădălina, care avea atunci 11 ani, a fost observată coborând din autobuzul școlar puțin înainte de ora 17:00 în Cornelius, Carolina de Nord.

Christopher Palmitter, tatăl vitreg al Mădălinei, susține că fiica este în siguranță și că a fost ascunsă, cel mai probabil, de către mama Diana, undeva în munți. El susține că Diana a luat această decizie pentru a o proteja pe Mădălina, deoarece ar fi fost în pericol din partea unei persoane terțe. Într-un interviu acordat polițiștilor, Palmitter afirmă că Diana nu ar face vreun rău și că gestul ei a fost motivat de îngrijorarea pentru siguranța fetei.

Cu toate acestea, poliția se arată sceptică în privința acestei versiuni. Ei aduc în discuție faptul că Mădălina a devenit beneficiară a unui cont de investiții de 400 de mii de dolari, iar pericolul ar fi venit de la o altă persoană, ceea ce ridică semne de întrebare asupra credibilității declarațiilor lui Palmitter.

În povestea complicată a dispariției, apare și o altă figură - Octavian, un verișor al Dianei. Poliția a descoperit că Diana a avut o lungă conversație cu Octavian pe 2 decembrie, aceeași zi în care a transmis un mesaj text indicând că se află în compania Mădălinei. Aceasta, în ciuda faptului că fata dispăruse deja de mai bine de o săptămână. Se presupune că Octavian ar fi persoana pe care Diana a rugat-o să le ajute să fugă departe de Palmitter.

Pe de altă parte, bunica Mădălinei, originară din Republica Moldova, lansează o acuzație șocantă - susține că nepoata ei a devenit victima traficanților de ființe umane, fiind vândută pentru 5 milioane de dolari.

Poliția declară că analizează toate ipotezele, inclusiv cea a traficanților de ființe umane, dar, până în prezent, nu au găsit nicio urmă a unei astfel de rețele în regiune. 

TV8.md reamintește că mama Mădălinei, Diana Cojocari, a declarat poliției că a văzut-o pentru ultima oară pe 22 noiembrie 2022, în jurul prânzului. Mai târziu, și-a schimbat mărturia, spunând că a văzut-o pe Mădălina pe 23 noiembrie, în jurul orei 22:00. În aceeași seară, Diana Cojocari a spus poliției din Cornelius că ea și soțul său, Christopher Palmitter, s-au certat.

Înregistrările poliției arată că Palmitter a părăsit orașul în acea seară și a condus până în Michigan pentru a „ridica obiecte”. El le-a spus polițiștilor că nu a văzut-o pe Mădălina timp de o săptămână înainte de acea dată.

Palmitter s-ar fi întors în Cornelius pe 26 noiembrie și ar fi spus poliției că în acea zi a întrebat-o pe Diana Cojocari unde este Mădălina. El a afirmat că Diana i-a spus că nu știe. Conform rapoartelor poliției, ambii s-au acuzat reciproc că o ascund pe Mădălina. Niciunul dintre ei nu a raportat dispariția ei până pe 15 decembrie.

Poliția a dezvăluit ulterior că Diana Cojocari a vizitat munții din comitatul Madison, Carolina de Nord, între 22 noiembrie și 15 decembrie. Autoritățile au cerut ajutorul publicului în cazul în care au observat-o în acea perioadă.

Pe 12 decembrie, un ofițer de resurse școlare a vizitat casa Mădălinei, deoarece ea nu mai fusese la școală din 21 noiembrie. Nimeni nu a răspuns la ușă. Ofițerul i-a cerut Dianei Cojocari să se întâlnească pentru a discuta despre Mădălina pe 15 decembrie. Diana Cojocari i-a spus ofițerului că o va aduce pe Mădălina la întâlnire. Când s-a prezentat la școală fără fată în acea zi, Diana Cojocari i-a spus ofițerului școlar și consilierului școlar că nu a mai văzut-o pe Mădălina din 22 noiembrie la prânz. 

Detectivii au fost trimiși la ea acasă pentru a căuta indicii cu privire la locul în care ar putea fi Mădălina. FBI-ul a fost chemat să ajute la căutări pe 16 decembrie. În casa lor, poliția a descoperit cărțile de școală ale fetei și că lipseau câteva haine.

Atât Palmitter, cât și Diana Cojocari au fost arestați pe 17 decembrie.

Documentele de arestare eliberate au indicat că Diana Cojocari a contactat familia din Moldova cu privire la dispariția fiicei sale. Când a fost întrebată de detectivi de ce a ezitat să contacteze poliția, Cojocari a spus că îi este teamă că soțul ei „a pus familia în pericol”. Ea a mai afirmat că un rucsac și hainele aparținând Mădălinei au dispărut din casa lor. Acest lucru a condus la o nouă percheziție la domiciliu pe 21 decembrie.

Un mandat de percheziție la casa familiei pe 30 decembrie a scos la iveală mai multe obiecte nespecificate. Mandatele nu arată ce căutau detectivii, dar printre acestea se numărau documente cu privire la locuința Mădălinei, haine, arme, documente financiare, păr, fluide corporale și alte dovezi ADN.

Pe 3 ianuarie, Diana Cojocari și Palmiyter au fost inculpați pentru neglijarea raportării dispariției Mădălinei.

După ce au fost descoperite multe documente, investigațiile au dezvăluit pe 8 martie că exista o „comunicare extinsă pe 2 decembrie 2022”, cu un membru al familiei ale cărei înregistrări telefonice a dezvăluit mai multe apeluri către numere de telefon aparținând unor ținte neidentificate implicate în investigații în curs privind traficul de droguri/narcotice T3.

Pe 11 aprilie a fost o zi tristă, deoarece a trecut a 12-a aniversare a Mădălinei despre care nu se știa nimic.

În timp ce se afla în închisoare, Diana Cojocari a fost acuzată de posesie de droguri pe 14 aprilie. Aceste acuzații au fost retrase pe 6 iulie.

Poliția din Cornelius a confirmat că a găsit un indiciu găsit într-o postare de pe Facebook care pretindea că o fată a fost văzută la o stație de benzină din California și arăta ca Mădălina. Autoritățile nu au confirmat niciodată dacă era sau nu micuța.

Pe 18 august, Palmitter a fost eliberat pe cauțiune după ce suma a fost redusă de la 200.000 de dolari la 25.000 de dolari. Diana Cojocari rămâne în închisoare.

În timp ce autoritățile de la Chișinău conlucrează cu cele de la Washington, TV8 a reușit să discute atunci cu bunelul și mătușa fetiței. Rudele copilei presupun că aceasta ar fi fost răpită.

Orice persoană care ar putea avea informații care ar putea ajuta detectivii ar trebui să contacteze Departamentul de Poliție Cornelius la 704-892-7773.

/VIDEO/ Un an de la dispariția Mădălinei! Căutările continuă, în timp ce părinții se acuză reciproc, iar bunica are o versiune șocantă
Tatăl vitreg al Mădălinei, dispărută în SUA, eliberat din închisoare deși bunica crede că el a răpit-o: „E implicat cu criminali”
/VIDEO/ Dezvăluiri șocante! Bunica Mădălinei, dispărută în SUA, ar ști ce i s-a întâmplat nepoatei: „Punea narcotice în sucul lor”
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine se află în spatele gazului ieftin promis de Șor. Planul ascuns pus la cale
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine se află în spatele gazului ieftin promis de Șor. Planul ascuns pus la cale
/VIDEO/ Ca într-un film american! Cum arată spitalul din Taraclia, după reparația de milioane, susținută partenerii de dezvoltare ai UE
/VIDEO/ Ca într-un film american! Cum arată spitalul din Taraclia, după reparația de milioane, susținută partenerii de dezvoltare ai UE
/VIDEO/ Parlicov, despre gazul de 10 lei promis de Guțul: „Multe promisiuni înainte de alegeri. Toate s-au stins undeva”
/VIDEO/ Parlicov, despre gazul de 10 lei promis de Guțul: „Multe promisiuni înainte de alegeri. Toate s-au stins undeva”
/VIDEO/ Zăpada a adus și bucurie! Moș Crăciun pe lac și imagini de poveste din Capitală, surprinse de TV8
/VIDEO/ Zăpada a adus și bucurie! Moș Crăciun pe lac și imagini de poveste din Capitală, surprinse de TV8
/VIDEO/ Detalii cutremurătoare despre tragedia din Căușeni: Bărbatul a fost găsit mort în zăpadă, cu lopata alături
/VIDEO/ Detalii cutremurătoare despre tragedia din Căușeni: Bărbatul a fost găsit mort în zăpadă, cu lopata alături
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram