Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 963: Moscova anunță că a respins un atac ucrainean. Gazprom, contract gigant cu Serbia

externe

Război în Ucraina, ziua 566: Vizita lui Kim și plan la Cernobîl! Zelenski dă exemplul cu Putin și Moldova. APCE: Rusia e dictatură

12 septembrie 2023, ora 19:57

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a sosit în Rusia, a anunţat marţi presa japoneză, pentru ceea ce Kremlinul a declarat că va fi o discuţie cuprinzătoare cu preşedintele Vladimir Putin, în contextul în care Washingtonul a avertizat că nu ar trebui să ajungă la un acord privind o tranzacţie de arme.

„Va fi o vizită în toată regula”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Vor avea loc negocieri între două delegaţii, iar după aceea, dacă va fi necesar, liderii îşi vor continua comunicarea într-un format de tip „unu la unu”, notează G4media. Totodată, SUA vor monitoriza îndeaproape rezultatele întâlnirii planificate dintre liderii Federaţiei Ruse şi Coreea de Nord, notează Mediafax.

UPDATE Vladimir Putin și Kim Jong Un formează o „coaliție a disperării” și orice sprijin militar din partea Phenianului către Moscova pentru războiul său din Ucraina nu ar fi decisiv, a declarat un comandant britanic de rang înalt, citat de Sky News.

UPDATE O dispută publică între Rusia și Armenia, unul dintre cei mai vechi și cei mai apropiați aliați ai Kremlinului, adâncește îndoielile cu privire la capacitatea Moscovei de a menține și de a proiecta puterea în teritorii ale fostei Uniuni Sovietice, într-un moment în care se concentrează pe războiul în Ucraina, relatează Reuters.

UPDATE „A fost o greşeală”, a admis Putin, când a fost întrebat despre percepţia Rusiei ca putere colonială din cauza deciziei Moscovei de a trimite tancuri în Budapesta în 1956 şi în Praga în 1968 „Nu este corect să faci ceva în politica externă care dăunează intereselor altor popoare„, a declarat Putin, care în 2022 a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina, declanşând cel mai mare război terestru din Europa, după cel de-Al Doilea Război Mondial. Putin a completat însă că Statele Unite fac aceleaşi greşeli ca şi Uniunea Sovietică. El a spus că Washingtonul nu are „prieteni, ci doar interese”, notează Spotmedia.

UPDATE După ce localnicii s-au plâns de zgomotul exploziilor și al împușcăturilor, armata britanică a redus cu o treime antrenamentul trupelor ucrainene la o bază militară, a relatat The Times pe 11 septembrie.

UPDATE O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare de militarii ucraineni arată că aceștia au capturat încă un tanc T-90M, cel mai modern al armatei ruse și doar al treilea astfel de vehicul de luptă care ajunge în mâinile militarilor Kievului.

UPDATE Ucraina a condus luni un atac cu dronă asupra orașului Enerhodar, aflat sub control rusesc, în apropiere de centrala nucleară Zaporojie, a declarat marți șeful corporației nucleare de stat ruse, citat de agenția de presă rusă RIA, relatează Reuters.

UPDATE  Uniunea Europeană nu va reînnoi sancțiunile împotriva a trei oligarhi ruși vizați din cauza rolului lor în cadrul mașinăriei de război a Rusiei împotriva Ucrainei când măsurile punitive actuale expiră la sfârșitul acestei săptămâni, au declarat marți trei surse diplomatice pentru Reuters.

UPDATE Ucraina ar putea începe negocierile de pace doar atunci când va rămâne fără resurse, şi va folosi orice potenţială încetare a ostilităţilor pentru a se reînarma cu ajutorul Occidentului, a declarat marţi preşedintele rus Vladimir Putin, citat de agenţia Reuters.

UPDATE Guvernul suedez va cere forţelor sale armate să analizeze posibilitatea de a trimite avioane de luptă Gripen în Ucraina, a informat marţi postul de radio public suedez (SR), citând surse sub rezerva anonimatului, relatează Agerpres, citând Reuters.

UPDATE Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a anunţat marţi că Executivul de la Varşovia nu va ridica interdicţia asupra importurilor de cereale ucrainene vineri, aşa cum era programat, deoarece ar fi afectaţi fermierii polonezi, transmite AP, citată de Agerpres. „Polonia nu va permite ca cerealele din Ucraina să ne inunde”, a scris Mateusz Morawiecki, într-un mesaj pe platforma de social media X.

UPDATE Potrivit unui sondaj recent publicat de Fundația pentru Inițiative Democratice Ilko Kucheriv, 78% dintre ucrainenii intervievați consideră că președintele Zelenski poartă o responsabilitate directă pentru corupția din cadrul guvernului și al administrațiilor regionale, notează Știripesurse.

UPDATE Germania continuă să importe petrol rusesc, în ciuda sancțiunilor impuse de Occident, folosindu-se de relația specială cu o țară din Orient, scrie Spiegel.

UPDATE Producătorul francez de zahăr Saint Louis Sucre, companie controlată de grupul german Suedzucker, a cerut fermierilor francezi să nu majoreze suprafeţele cultivate cu sfeclă în 2024, pentru a evita o scădere a preţurilor. Anunțul vine în contextul unei competiţii puternice venite din partea zahărului ucrainean, arată un document intern consultat de Reuters.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi că amână pentru „sfârşitul anului” un eventual anunţ privind candidatura sa la alegerile prezidențiale de la anul, care ar putea să-l menţină la putere până în 2036, potrivit Digi24.

UPDATE ​Liderul nord-coreean Kim Jong Un a sosit în Rusia, marți, pentru ceea ce Kremlinul a spus că ar fi o discuție cuprinzătoare cu președintele Vladimir Putin, pe fondul avertismentelor de la Washington că cei doi mari lideri nu ar trebui să facă schimb de arme. Kim a fost întâmpinat într-o gară din Rusia de oficiali ruși, care l-au așteptat cu fanfară militară și scări învelite în covor roșu. Ministrul rus al resurselor naturale a declarat că l-a întâlnit pe Kim, a informat agenția de știri de stat rusă RIA. Se așteaptă ca Kim să poarte discuții în timpul vizitei sale cu președintele Vladimir Putin, care vizitează în prezent regiunea Orientului Îndepărtat a Rusiei, notează HotNews.

UPDATE Comisia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) pentru probleme juridice și drepturile omului și-a exprimat îngrijorarea cu privire la legitimitatea amendamentelor aduse constituției ruse, care i-au permis șefului acestei țări, Vladimir Putin, să rămână la putere până în 2036, informează APCE „Puterea covârșitoare a președintelui, rezultată dintr-un mandat extrem de lung, combinată cu absența oricăror controale și echilibre, cum ar fi un parlament puternic, o justiție independentă, mass-media liberă și o societate civilă activă, a transformat Federația Rusă într-o dictatură de facto”, a anunțat comisia, notează Libertatea.

UPDATE În perioada 11 - 22 septembrie, Republica Moldova devine țară de tranzit a mii de pelerini evrei hasidici care se îndreaptă către localitatea Uman din Ucraina pentru a sărbători Noul An Evreiesc. Pentru a asigura o deplasare în siguranță și fără probleme pentru acești pelerini, Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova lucrează împreună cu instituțiile statului din domeniile securității naționale și aeronautic, se arată într-un comunicat.

UPDATE Exercițiu militar „Sea Breeze” se desfășoară timp de șapte zile în apele teritoriale românești, inclusiv pe brațul Chilia, la doar câteva sute de metri de Chilia Nouă, unde portul a fost bombardat de ruși, notează Adevărul.

UPDATE Liderul nord-coreean Kim Jong Un a ajuns în Rusia pentru a se întâlni cu preşedintele Vladimir Putin. Un tren blindat în care se află membrii delegaţiei nord-coreene a traversat oraşul Khasan, principalul punct feroviar către Orientul Îndepărtat al Rusiei, îndreptându-se spre Vladivostok.

UPDATE O înregistrare video publicată de Ministerul ucrainean al Apărării pare să arate trei drone ucrainene de 500 de dolari care urmăresc un tanc rusesc T-90 de 4,5 milioane de dolari înainte de a-l arunca în aer.

UPDATE Un oficial rus a acuzat Ucraina că a efectuat un atac cu drone în apropierea centralei nucleare Zaporojie. Alexei Likhachev, şeful companiei nucleare de stat ruseşti Rosatom, a declarat că şase drone au fost lansate asupra oraşului Enerhodar, care se află la puţin peste 4 km de centrală. Toate au fost distruse, a spus Likhachev, citat de agenţia rusă de ştiri RIA, notează Mediafax.

UPDATE Traficul pe podul principal care leagă partea continentală a Rusiei de peninsula Crimeea, anexată de Rusia ilegal în 2014, a fost redeschis după o suspendare temporară, a anunţat marţi dimineaţa operatorul rus al podului. Administraţia nu a dezvăluit motivul suspendării. Podul peste strâmtoarea Kerci din Crimeea a fost în ultimele luni ţinta mai multor atacuri cu drone aeriene şi maritime, unele dintre ele revendicate de serviciile ucrainene, notează Spotmedia.

UPDATE Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat marţi că Rusia a pierdut 269.760 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei. Acest număr include 550 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi. Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 4.568 de tancuri, 8.778 de vehicule de luptă blindate, 8.413 vehicule şi rezervoare de combustibil, 5.872 de sisteme de artilerie, 764 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 515 sisteme de apărare aeriană, 315 avioane, 316 elicoptere, 4.645 de drone şi 18 ambarcaţiuni, potrivit Mediafax.

UPDATE Rusia îşi menţine planurile de a-şi reduce deficitul bugetar în următorii ani, în timp ce se asigură că zonele cheie, inclusiv apărarea naţională şi forţele armate, rămân bine finanţate, a declarat ministrul Finanţelor, Anton Siluanov, transmite Reuters.

UPDATE Vladimir Putin a vorbit la Forumul Economic de la Vladivostok despre relaţia Rusiei cu China. Relaţiile dintre cele două ţări sunt "la un nivel fără precedent", a afirmat el, adăugând că este posibil ca acestea să fi atins deja o cifră de afaceri comercială de 200 de miliarde de dolari în acest an. În ceea ce priveşte potenţialul ajutor din partea Chinei în timpul conflictului, Putin a declarat că Moscova şi Beijingul nu vor înfiinţa o alianţă militară. El a mai spus că Occidentul "va eşua" în "încercarea de a descuraja" China, notează Mediafax.

UPDATE Vladimir Putin, care în prezent răspunde la întrebări la un forum economic, a declarat că actuala contraofensivă a Kievului nu a avut "niciun rezultat". De asemenea, el a afirmat că armata ucraineană suferă "pierderi grele". Putin a declarat că, în opinia sa, odată ce Kievul va fi aproape de a rămâne fără resurse, ar putea "dori să înceapă discuţii de pace", notează Mediafax. Ucraina ar trebui să anuleze o lege care interzice astfel de discuţii, a spus el. Discutând despre furnizarea de avioane de vânătoare F-16 de la partenerii occidentali către Kiev pentru a-şi susţine contraofensiva, Putin a declarat că această măsură "nu va schimba nimic" şi că, în schimb, va "prelungi" războiul.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a declarat marţi că decizia Uniunii Sovietice de a trimite tancuri în Ungaria şi Cehoslovacia pentru a zdrobi protestele în masă în timpul Războiului Rece a fost o greşeală, notează Digi24.

UPDATE În Ucraina, de la începutul agresiunii militare la scară largă a Rusiei au fost deja uciși peste 9,6 mii de civili și alți peste 17,5 mii au fost răniți, comunică RBK-Ucraina cu referire la un nou raport al Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului. Datele includ cazurile înregistrate de decese și răniri în rândul populației civile din Ucraina din cauza luptelor după invazia la scară largă a Rusiei începând cu 24 februarie 2022 și până la 10 septembrie 2023. Astfel, în această perioadă, ONU a înregistrat 27.149 de victime civile în Ucraina:  9.614 au fost ucise, 17.535 au fost rănite, notează Libertatea Cuvîntului.

UPDATE Traficul pe podul principal, care leagă partea continentală a Rusiei de peninsula Crimeea, anexată de Rusia ilegal în 2014, a fost redeschis după o suspendare temporară, a anunţat, marţi, dimineaţa devreme, operatorul rus al podului. Administraţia nu a dezvăluit motivul suspendării în declaraţia publicată pe canalul său de Telegram, scrie News.ro. Podul peste strâmtoarea Kerci din Crimeea a fost în ultimele luni ţinta mai multor atacuri cu drone aeriene şi maritime, unele dintre ele revendicate de serviciile ucrainene.  

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat marţi că a respins legea care în forma sa actuală menținea secrete declarațiile de avere ale oficialităților, relatează Reuters

UPDATE Fotografiile din presa de stat, relatările celor care au mers cu acest tren și rapoartele agențiilor de informații arată cât de luxos e trenul lui Kim. Vagoanele sunt vopsite în verde și galben la exterior. Filmările din interior arată vagoane albe lucioase, cu mese lungi pentru sesiuni de informare și monitoare cu ecran plat. Alte imagini arată încăperi cu fotolii din piele roșie, potrivit Digi24.

UPDATE Casa Albă a cerut Coreei de Nord să nu furnizeze arme Rusiei. Această declarație a fost făcută astăzi de reprezentantul Consiliului Național de Securitate al SUA, Adrienne Watson.El a spus că, așa cum era de așteptat de SUA, liderul nord-coreean Kim Jong-un va merge în Rusia pentru a negocia acorduri de arme. Financial Times, citând sursele sale, a scris că Coreea de Nord este pregătită să ofere Moscovei muniție, mai multe lansatoare de rachete și rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, notează AlephNews.

UPDATE Când Putin va pleca, sistemul politic care gravitează în jurul lui se va prăbuși în mijlocul unei lupte vicioase pentru putere. Iar când sistemul va dispărea și va domni haosul, motivația pentru ceceni, bașkeri, daghestanieni, tătari, iakuți și mulți alții din republicile Federației Ruse de a-și salva pielea prin secesiune se va dovedi enormă. Va fi suficient ca unul dintre ei să dea startul, așa cum s-a întâmplat în Lituania sovietică în 1989. Cum Federația Rusă, disfuncțională din punct de vedere sistemic, seamănă din ce în ce mai mult cu Uniunea Sovietică din 1991, prăbușirea Rusiei devine, grație artizanului ei, Putin, inevitabilă, conchide Alexander J. Motyl,  profesor de științe politice la Rutgers University-Newark, expert în Ucraina, Rusia și URSS, notează Adevărul.

UPDATE Rusia îşi menţine planurile de a reduce deficitul bugetar în următorii ani, în timp ce se asigură că apărarea naţională şi forţele armate, rămân bine finanţate, a declarat ministrul rus al Finanţelor, notează Adevărul.

UPDATE În localitatea Andreevka din districtul Volnovaha, regiunea Donețk, armata ucraineană a realizat o încercuire forțelor de ocupație ruse. Cestea fie nu au avut timp să plece de acolo, fie pur și simplu comandamentul nu le-a dat voie să se retragă, ceea ce a înrăutățit situația, notează Ziare.com.

UPDATE Armata rusă a bombardat 10 localităţi de la graniţa regiunii Sumi, provocând peste 122 de explozii, a raportat Administraţia Militară a Regiunii Sumi. O persoană a fost rănită, notează Mediafax.

UPDATE Soldații ruși și-au dezvăluit accidental pozițiile după ce au încercat să doboare un steag ucrainean suspendat de baloanele care zburau deasupra teritoriului ocupat. Drapelul, atașat la zeci de baloane cu heliu, a fost eliberat duminică din orașul Avdiyivka, controlal de Ucraina, potrivit Adevărul.

UPDATE Într-un amplu interviu acordat lui Fareed Zakaria de la televiziunea americană CNN, președintele Volodimir Zelenski a declarat că moartea lui Evgheni Prigojin arată ce se întâmplă cu oamenii care fac înțelegeri cu Putin. În plus, el a arătat că a descoperit cum gândește președintele rus, un lider care nu face compromisuri, ceea ce îl face pe Zelenski să spună că va respinge orice concesii făcute Rusiei. Pe măsură ce contraofensiva Ucrainei trece într-o a patra lună, cu câștiguri modeste până acum, Zelenski a afirmat că se opune sugestiilor care spun că este timpul să negocieze pacea cu Kremlinul, potrivit CNN.„Când vrei să ai un compromis sau un dialog cu cineva, nu poți face asta cu un mincinos”, a spus Volodimir Zelenski. „Ați văzut vreun compromis de la Putin cu privire la alte probleme? Cu Cecenia? Cu Georgia? Cu Moldova?” a întrebat Zelenski retoric, potrivit Ziare.com.

UPDATE Trupele ucrainene mai au, probabil, între 30 şi 45 de zile la dispoziţie înainte ca vremea să le complice operaţiunile de luptă pentru contraofensivă, a declarat şeful Statului Major Interarme al SUA, generalul Mark Milley, transmite agenţia dpa.

UPDATE Ucraina și Germania au semnat o declarație de intenție privind construirea unui parc eolian în jurul centralei nucleare de la Cernobîl, relatează agenția de știri Ukrinform, citând postul de televiziune german ARD, potrivit Ukrainska Pravda.

UPDATE Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat că Germania va furniza Ucrainei noi arme, într-un nou pachet de asistență militară. Într-un mesaj transmis luni seară, Zelenski a precizat că noua asistenţă din partea Berlinului va include sisteme de artilerie și apărare aeriană.
"Astăzi avem o veste bună: pregătim consolidarea pachetului de sprijin pentru apărare din partea Germaniei. Apărare aeriană, artilerie, echipamente - ceea ce am convenit cu cancelarul Scholz (cancelarul german, Olaf Scholz - n.r.)" - a declarat șeful statului ucrainean, conform Rador.

UPDATE Departamentul de Stat al Statelor Unite a aprobat posibila vânzare a unui Sistem Integrat de Comandă pentru Apărare Antiaeriană şi Antirachetă către Polonia, la un cost estimativ de patru miliarde de dolari, a anunţat luni Pentagonul, informează Rador.

UPDATE Fiicele ambasadorului Marii Britanii în România, Matilda şi Cecilia Noble, au susţinut un concert în sprijinul refugiaţilor ucraineni din România, luni, la reşedinţa diplomatului, notează Știripesurse.

UPDATE Fostul ministru de Externe austriac Karin Kneissl, care în 2018 a dansat cu Vladimir Putin la nunta sa, se mută la Sankt Petersburg pentru a conduce un centru academic, scrie agenţia de presă rusă Tass, citată de Reuters.

UPDATE Liderul nord-coreean Kim Jong Un a intrat, marţi dimineaţa, pe teritoriul Rusiei, a anunţat Ministerul Apărării din Coreea de Sud, relatează AFP."Ministerul Apărării Naţionale consideră că liderul nord-coreean Kim Jong Un a intrat în Rusia în această dimineaţă cu un tren privat", a declarat marţi ministerul, după ce media nord-coreene şi Kremlinul au confirmat călătoria liderului nord-coreean, fiind prima sa deplasare în afara ţării în patru ani. Liderul nord-coreean Kim Jong Un a părăsit Phenianul cu trenul duminică pentru a merge în Rusia, unde urmează să se întâlnească cu preşedintele Vladimir Putin, informează și agenţia de presă nord-coreeană ACTC citată de AFP.

UPDATE Poliţiştii de frontieră ruşi sunt insuficient echipaţi şi îngrijoraţi de posibilitatea unor raiduri transfrontaliere ucrainene, relatează Institutul pentru Studierea Războiului (ISW), notează Mediafax.

UPDATE Într-un interviu acordat duminică 10 septembrie 2023 televiziunii americane ABC, secretarul de Stat Antony Blinken a clarificat poziția Statelor Unite privind negocierile cu Rusia. Diplomatul a afirmat că discuțiile de pace cu Moscova nu sunt posibile în prezent, deoarece ”este nevoie de doi pentru un tango”, iar Putin nu a arătat niciun indiciu că ar fi interesat de discuții diplomatice, scrie Ziare.com.

UPDATE Peste 470.000 de hectare trebuie examinate în conformitate cu planul de deminare a terenurilor agricole în zonele eliberate de invadatorii ruşi şi în alte regiuni. Ministerul Apărării al Ucrainei a transmis acest lucru pe Telegram, potrivit Ukrinform, notează Realitatea.

UPDATE Forțele ucrainene au înregistrat progrese semnificative în ultima săptămână, recuperând aproape 2 km pătrați în jurul orașului Bahmut din est, care fusese capturat de trupele ruse în mai. De asemenea, au câștigat teren în regiunile Avdiivka și Novomaiorske din estul regiunii Donețk, precum și în sud, unde au avansat spre Marea Azov. Astfel, Kievul a reușit să rupă linia defensivă rusă în mai multe puncte, notează Știripesurse.

UPDATE Armata rusă intenţionează să recruteze 420.000 de angajaţi contractuali până la sfârşitul anului 2023, ceea ce va agrava probabil deficitul de forţă de muncă din afara domeniului apărării, transmite Urinform, potrivit News.ro. Declaraţia relevantă a fost făcută de Ministerul Apărării din Marea Britanie pe Twitter, făcând referire la cea mai recentă actualizare a Serviciului de Informaţii al Apărării, relatează un corespondent Ukrinform.

UPDATE Zelenski a cerut noului ministru al apărării, Rustem Umerov, şi altor oficiali din guvern să elimine birocraţia din armată prin digitalizare şi să „repornească sistemul contabil” pentru o deplină transparenţă a aprovizionării trupelor, după ce fostul ministru Oleksii Reznikov a fost demis săptămâna trecută în urma unor scandaluri de corupţie legate de achiziţiile Ministerului Apărării, anunță news.ro. „Am avut mai multe întâlniri importante astăzi. În primul rând, aş dori să menţionez întâlnirea cu ministrul apărării Umerov, cu prim-viceministrul Pavliuk şi cu viceprim-ministrul Fedorov cu privire la aprovizionarea soldaţilor noştri şi la transparenţa acestei aprovizionări”, le-a spus Volodimir Zelenski ucrainenilor în discursul video de luni seara.

Război în Ucraina, ziua 565: Măsuri speciale la Chișinău, condiția Rusiei și prognoză optimistă! Zelenski: Nu e film cu happy-end
Război în Ucraina, ziua 564: Atac la Kiev și zile numărate pentru ofensivă! Bush: Putin s-ar putea să nu se oprească la Ucraina
/VIDEO/ Pericolul a trecut? Retrospectiva celor șase episoade de viol al fetei care a născut la 11 ani
/VIDEO/ Pericolul a trecut? Retrospectiva celor șase episoade de viol al fetei care a născut la 11 ani
/PROMO/ Secretul banilor: Cum e afectată Moldova de războiul din Ucraina, aflăm de la președintele Camerei de Comerț și Industrie
/PROMO/ Secretul banilor: Cum e afectată Moldova de războiul din Ucraina, aflăm de la președintele Camerei de Comerț și Industrie
A vrut să facă business cu mâncare pentru animale? Cum a fost reținut un șofer în timp ce încerca să treacă vama
A vrut să facă business cu mâncare pentru animale? Cum a fost reținut un șofer în timp ce încerca să treacă vama
/PROMO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/PROMO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ Călin Vieru a devenit tătic pentru a patra oară. Pe cine a adus pe lume cea de-a doua soție, Gabriela
/VIDEO/ Călin Vieru a devenit tătic pentru a patra oară. Pe cine a adus pe lume cea de-a doua soție, Gabriela

Explozie masivă la o benzinărie din Cecenia. Patru morți, printre care și doi copii

missing
13 octombrie 2024, ora 12:00

Patru persoane, inclusiv doi copii, au fost ucise sâmbătă în urma unei explozii la o stație de alimentare cu combustibil din capitala cecenă Groznîi din Rusia, conform Ministerului pentru Situații de Urgență al regiunii, citat de Reuters. Și Libertatea.

Explozia rezervorului de combustibil a provocat un incendiu masiv, care a rănit alte cinci persoane.

Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei, a declarat pe Telegram că a preluat personal controlul asupra situației.

„Cei responsabili pentru explozie vor fi aduși în fața justiției”, a scris el, fără a oferi detalii suplimentare. Explozii similare au avut loc și în Dagestan, regiunea vecină, unde 13 persoane au murit în luna septembrie 2024 și alte 35 de persoane în august 2023. Capitala cecenă Groznîi se află la aproximativ 1.500 de kilometri sud de capitala Moscova. 

Autoritățile regionale au declarat că motivul pentru care s-a petrecut explozia este încă necunoscut, dar a fost deschisă o anchetă penală.

Publicația rusă Shot a scris pe Telegram că în timpul ultimei inspecții din 2021, Rostekhnadzor a constatat nouă încălcări de protocol la stația de benzină Lider. Printre acestea se numărau lipsa echipamentelor automate de monitorizare și detectare a scurgerilor, lipsa unei supape de reținere pe conducta de evacuare, iar dispozitivele de golire și umplere funcționau în condiții nesigure.

Verde-n ochi: Apostoli ai minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Cutia Neagră
Cutia Neagră
De unde vin milioanele pentru destabilizări și cine își va asuma consecințele? De ce unor politicieni le este frică de integrarea în Uniunea Europeană? /Vom mai avea surprize până la alegeri? Cine ar putea fi exclus din cursa prezidențială? Cine sunt candidații care au ajuns în vizorul poliției și procurorilor?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia. Noua ediție Verde-n ochi cu Mariana Rață este despre pensii. În ultima perioadă, am discutat cu mai mulți pensionari de la noi. Toți ei se plâng de pensia mică pe care o primesc. O bătrânică din Cantemir cu greu își stăpânea lacrimile în timp ce îmi vorbea despre pensia ei de 1200 de lei, din care cu greu se descurcă singură. Femeia întreba disperată când se vor mări pensiile și pentru bătrânii noștri necăjiți?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa. Fiecare din noi își dorește o viață mai bună pentru copiii săi. Bogații din Rusia nu sunt o excepție. Principala destinație de trai a odraslelor oamenilor din anturajul lui Putin sunt țări din Europa de Vest și SUA. Unde se bucură de educație de top, viață de lux și rețele globale de afaceri. Lista oligarhilor și demnitarilor ruși cu familii și proprietăți în Occident, inclusiv în Uniunea Europeană, este foarte lungă. Semn că, dincolo de ce le spun ei oamenilor de la televizor despre degradarea Occidentului, ceea ce au ei mai drag – familiile și banii, țin tocmai în această parte a lumii. Acolo unde există siguranță, cultură și progres. 
Cutia Neagră
Cutia Neagră
În noul editorial „Verde-n ochi” cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. Principalul motiv este frica de pușcărie. În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. În momentul în care țara noastră va deveni membră a UE, marii corupți din Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă: case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist TV8.md, reporter TV sau editor video
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist TV8.md, reporter TV sau editor video
/PROMO/ Secretul banilor: Cum e afectată Moldova de războiul din Ucraina, aflăm de la președintele Camerei de Comerț și Industrie
/PROMO/ Secretul banilor: Cum e afectată Moldova de războiul din Ucraina, aflăm de la președintele Camerei de Comerț și Industrie
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Secretele lui Vasile Tarlev, Bitcoinul Nataliei Morari și cine stă în spatele Victoriei Furtună
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Secretele lui Vasile Tarlev, Bitcoinul Nataliei Morari și cine stă în spatele Victoriei Furtună
/PROMO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/PROMO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
Fata de 14 ani din Ungheni, găsită după două săptămâni de la dispariție. Starea minorei
Fata de 14 ani din Ungheni, găsită după două săptămâni de la dispariție. Starea minorei

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.