Membrul Consiliului de administrare al SA Energocom, din partea societății civile, Alexandr Slusari cere inițierea urmăririi penale pe numele actualului șef al întreprinderii Moldovagaz, Vadim Ceban, pe motiv că acesta nu a prezentat în cadrul auditului internațional, documente care ar justifica datoriile pe care le are Republica Moldova față de concernul rus Gazprom. Șeful Moldovagaz nu ne-a răspuns la telefon pe a oferi un comentariu pe marginea solicitării lui Slusari.
Într-o postare pe rețelele de socializare, Slusari a scris că atât actuala conducere a Moldovagaz, dar și precedentele au semnat actele de verificare prin care automat recunoșteau suma datoriilor pe care ar trebui Moldova să le achite părții ruse.
„Unele lucruri enunțate merită pornirea unui dosar penal. Am oferit timp șefului acestei companii de influență politică a Kremlinului să iasă cu reacția argumentată, întrucât dânsul s-a plâns că doar în ziua prezentării raportului de către domnul Parlicov l-a primit acest document. În afară de bâlbâială nu am auzit nimic în acea perioada și atunci am tot dreptul să cer urmărirea penală conducerii actualei și precedentei ale Moldovagaz”, a scris Slusari.
Potrivit lui, auditorii nu au primit documentele confirmative nici de la Moldovagaz, nici de la Gazprom pentru pretinsele datorii de 286 de milioane de dolari.
„Am așteptat lămuriri de la Vadim Ceban pe acest subiect. Sunt sau nu sunt aceste documente ? Tăcerea lui poate fi interpretată ca acord cu concluziile auditului la acest capitol.Apare întrebarea logică. În baza la care documente conducerea Moldovagaz semna acele acte și unde atunci erau membrii Consiliului de Observatori din partea Guvernului RM ? În lumina rezultatelor auditului putem presupune că în fiecare an șefii întreprinderii, afiliate Gazpromului, au comis falsuri în acte, care au adus prejudiciu de proporție. Eu cred că e cazul ca Procuratura să autosesizeze pe acest subiect”, a mai scris Slusari.
De menționat că auditul datoriilor istorice Moldovagaz față de Gazprom, realizat de două companii străine la solicitarea autorităților de la Chișinău, a costat aproape un milion de euro. Raportul a scos în vileag că datoriile istorice ale Moldovagaz față de față de gigantul rus Gazprom constituie puțin peste un procent din ceea ce pretind rușii. S-au demonstrat datorii de 8,6 milioane de dolari, față de 709 milioane cât cere Moscova.