Vizita secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Chișinău este una „istorică”. Cel puțin asta consideră deputatul PAS, Andrian Cheptonar, potrivit căruia venirea lui Geoană în țara noastră este un „semn clar de susținere a luptei Republicii Moldova în războiul hibrid”.
Pe de altă parte, deputatul BCS, Grigore Novac, spune că „nu e așa mare importanță” în vizita oficialului NATO și că a crede că Moldova va adera la NATO pe termen lung sau mediu ar fi de domeniul fantasticului. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 14 septembrie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.
„Este o vizită istorică. Pentru prima dată, Republica Moldova este vizitată de un demnitar de asemenea rang din NATO, pe durata guvernării noastre. Este un semn de clar susținere a luptei Moldovei în acest război hibrid. Mesajul transmis de domnul Geoană este asemănător cu mesajele pe care le transmitem noi ca guvernare, ce vector geopolitic am ales, dumnealui a punctat foarte bine riscurile, amenințările pe care Republica Moldova trebuie să le confrunte din partea Federației Ruse și este un semn de susținere a țării noastre”, a declarat Andrian Cheptonar.
Deputatul PAS a subliniat că „avem o cooperare foarte bună atât cu NATO ca entitate, cât și cu state membre NATO și speranța mea este că această cooperare doar se va extinde și va contribui la îmbunătățirea securității Republicii Moldova”.
El a explicat că această cooperare poate fi mai puternică prin implementarea standardelor NATO în domeniul apărării, securității, cooperare pe domeniul serviciilor de inteligență.
În timp de Cheptonar este un adept al aderării Moldovei la NATO, considerând că Republica Moldova nu are capacitatea să se apere de una singură: „interpretarea asta stearpă de până acum că a fi neutru înseamnă a sta totalmente dezarmat și goi în fața unor potențiale atacuri, a fost una în dezinteresul Republicii Moldova”, Novac a zis ferm că e contra integrării în vreo alianță militară și a arătat scepticism cu privire la perspectiva aderării la NATO a Moldovei, argumentând că acest lucru este puțin probabil datorită statutului său neutru și a cerințelor ridicate ale Alianței.
„Nu este așa mare semnificație. A venit, o să plece (despre vizita lui Geoană). Cel mai important rezultat care va fi? Să credem prin naivitate că Republica Moldova, pe termen lung sau mediu, va adera la NATO - asta este ceva din domeniul fantastic și doar pentru că Moldova este un stat neutru. Noi vedem procesul anevoios și cerințele standardelor NATO. Am văzut parcursul pe care-l are Finlanda sau intențiile Suediei, vedem că nu e așa simplu. Este un spectru foarte larg de acțiuni pe care teoretic ar trebui să le întreprindă Republica Moldova pentru a avea acest parcurs.
Suntem stat neutru și consider că în jurul Republicii Moldova avem două state puternice: Ucraina și România și nu văd absolut niciun pericol din partea acestor două state”, a menționat deputatul BCS.
În ceea ce privește vizita lui Mircea Geoană la Chișinău, și liderul Platformei DA, Dinu Plîngău crede că nu este „nimic deosebit”: „Este o vizită protocolară, cert este că ceea ce a menționat domnul Geoană este într-adevăr cunoscut, noi avem probleme de securitate”.
Reamintim că Mircea Geoană se află într-o vizită de două zile la Chișinău. Oficialul s-a întâlnit deja cu conducerea țării și reprezentanți ai Ministerului Apărării, pe care i-a asigurat de toată susținerea Alianței.
„Vreau să reconfirm aici, la Chișinău, faptul că nu vedem un risc de natură militară din partea Federației Ruse pe teritoriul Republicii Moldova, pentru simplul fapt că Ucraina face o treabă atât de bună și cu sprijinul nostru, încât acest risc militar nu este. Asta nu înseamnă că Federația Rusă nu a declanșat și derulează în timp ce discutăm tot ce înseamnă un război hibrid împotriva Republicii Moldova, de la folosirea armei energetice, la atacuri cibernetice, la dezinformare”, a spus oficialul NATO, în cadrul unei conferințe de presă.
În pofida tuturor asigurărilor, prim-ministrul Dorin Recean spune că Armata Națională urmează să fie modernizată, cu capacități de apărare la standardele NATO, iar în acest sens mizează pe ajutorul partenerilor.
„Neutralitatea Moldovei nu înseamnă indiferență, nu înseamnă că nu trebuie să facem nimic. De asta noi trebuie să ne concentrăm asupra capacității de apărare, de asta trebuie să facem investiții în armată, astfel încât să avem armata națională la standardele NATO și evident aici vom avea susținerea partenerilor noștri”, a declarat premierul.