Din luna iulie vom plăti și mai mult pentru carburanți. Agenția pentru Reglementare în Energetică a aprobat o nouă marjă comercială pentru semestrul doi al acestui an, care le permite companiilor petroliere să încaseze cu 19 bani mai mult din vânzarea fiecărui litru de motorină și benzină. Potrivit ANRE, în următoarea perioadă, prețurile ar putea continua să crească din cauza războiului dintre Israel și Iran.
„Conflictul între cele două state evident că a influențat imediat cotațiile la petrol și în consecință la derivatele din petrol. Ne referim aici la cotațiile Platts, cele care stau la baza calculării prețurilor. Noi suntem și mai expuși pentru că noi suntem dependenți o sută de procente de exporturi și nu avem resursa internă pentru a compensa diferențele. Drept consecință noi suntem cumva expuși la evoluțiile de pe bursele internaționale de energie.”, a menționat șeful Departamentului Licențiere, Monitorizare și Control, ANRE, Andrei Adam.
Conflictul armat dintre Israel și Iran influențează într-o măsură mai mare lanțurile de aprovizionare cu țiței așa cum Iranul este membru al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol cu o producție de circa 3,3 milioane de barili pe zi și un export zilnic de peste 2 milioane de barili. Acest lucru se resimte și în țara noastră. Începând cu miezul nopții și până luni, va întra în vigoare un nou preț. Pentru un litru de benzină, șoferii vor trebui să plătească 23 de lei și 37 de bani, adică cu 15 bani mai mult decât azi. Și un litru de motorină va costa mai mult cu 33 de bani și va ajunge la 19 lei și 74 de bani per litru.
Scumpirile se datorează și aprobării unei noi marje comerciale pentru semestrul doi al acestui an, care le permite companiilor petroliere să încaseze cu 19 bani mai mult din vânzarea fiecărui litru de motorină și benzină. Astfel, petroliștii vor câștiga din fiecare litru de motorină vândut câte trei lei și 54 de bani, iar pentru un litru de bezină câte trei lei și 53 de bani. Precizăm că, marja comercială specifică se calculează semestrial în funcție de doi indicatori.
Este vorba despre așa numitul coeficient de eficientizare energetică și rata inflației pentru ultimele șase luni ale anului, care este acum de șase procente. Specialiștii de la ANRE dau asigurări că mecanismul actual de calculare al prețurilor care vor afecta, în primul rând, buzunarele șoferilor este unul transparent și corect.
„Nu poți să stabilești un preț care nu este real și nu este adecvat realităților economice. Din aceste considerente, noi nu vedem, sub nicio formă, că acest mecanism ar putea fi favorabil pentru una din părți. Am găsit acel mijloc care ne permite atât să protejăm interesele consumatorilor, cât și să asigurăm o sustenabilitate a pieței.”,a subliniat șeful Departamentului Licențiere, Monitorizare și Control, ANRE, Andrei Adam.
În ultimele două săptămâni motorina s-a scumpit cu peste un leu, iar benzina cu peste 50 de bani. Experții de la ANRE, nu au putut să ne ofere niște estimări pentru următoarea perioadă, deoarece situația se schimbă de la oră la oră.