11.300 de oameni au murit și 10.100 sunt dispăruți în urma inundațiilor catastrofale din Libia, au anunțat autoritățile locale. Între timp, politicieni de rang înalt din Libia au cerut procurorului general să declanşeze o anchetă urgentă cu privire la inundaţiile, inclusiv cu privire la acuzaţiile conform cărora oficiali locali ar fi impus restricţii de circulaţie în noaptea în care a lovit furtuna Daniel, relatează The Guardian.
Echipele de salvare verifică toate clădirile din orașul Derna, cel mai afectat de inundația catastrofală. Operațiunea este dificilă deoarece în unele locuri stratul de moloz ajunge la patru metri înălțime. În paralel, scafandrii caută cadavre în mare, în largul coastei, scrie SpotMedia.
Oficialii locali spun că numărul deceselor va crește dramatic, deoarece alte 10.100 de persoane sunt dispărute. Până în prezent, au fost descoperite 11.300 de cadavre, cele mai multe în orașul Derna.
Aproximativ 170 de persoane au fost ucise în alte părți din estul Libiei, inclusiv în orașele Bayda, Susa, Um Razaz și Marj, a declarat ministrul Sănătății.
Cel puțin 84 de egipteni sunt pe lista cu victime, iar rămășițele lor au fost transferate în țara de origine. De asemenea, zeci de migranți sudanezi au murit.
După ce a afectat Grecia, ciclonul Daniel s-a transformat în ceea ce meteorologii numesc „medicane”, adică un ciclon precum cei tropicali, care se formează uneori deasupra Mediteranei. „Medicane” vine de la „Mediterranean tropical-like cyclones” și este un ciclon subtropical mediteraneean.
Furtuna Daniel a tot devenit mai puternică după ce a absorbit energie din apele anormal de calde, deplasându-se apoi spre sud, unde a „deșertat” fără milă cantități excesive de precipitații în zona de nord-est a Libiei.
Totodată, politicieni de rang înalt din Libia au cerut procurorului general să declanşeze o anchetă urgentă cu privire la inundaţiile, inclusiv cu privire la acuzaţiile conform cărora oficiali locali ar fi impus restricţii de circulaţie în noaptea în care a lovit furtuna Daniel, relatează The Guardian și News.ro.
Cererea de anchetă a venit separat din ambele părţi ale unei ţări împărţite între administraţiile rivale din est şi vest: preşedintele consiliului prezidenţial al Libiei, Mohamed al-Menfi, în est, şi premierul interimar al guvernului de la Tripoli, Abdel Hamid Dabaiba. Menfi a spus că doreşte ca ancheta „să tragă la răspundere pe toţi cei care au făcut greşeli sau au neglijat sau au luat măsuri care au dus la prăbuşirea barajelor oraşului”.
Libia a fost împărţită între administraţii paralele de ani de zile, dar procurorul general, Al-Siddiq Al-Sour, este unul dintre puţinii oficiali rămaşi al cărui mandat se presupune că se extinde în toată ţara.
S-a creat un val de furie cu privire la faptul că avertismentele cu privire la starea celor două baraje au fost ignorate şi la eşecul de a găsi noi antreprenori care să întreţină barajul după războiul civil din 2011 din Libia